Dodaj do ulubionych

Co robic ?

23.09.03, 13:25
Mam zawalone gardlo , gadac nie moge , kazde slowo sprawia mi bol , a jak juz cos gadam to moj glos jest gorszy od niani Fajn :)))))Czy ktos mi moze poradzic jak szybko pozbyc sie tego bolu ? Gadac mi sie chce a nie moge :(((
Normalnie wczoraj wstalam juz chora :((
Obserwuj wątek
    • anahella Re: Co robic ? 23.09.03, 13:29
      Oj bjedna daffne:( do lozka mi marsz i tabletki lykac!. Moja mam miala na gol
      gardla specjalna metode, tyle ze troche smierdzaca... na szczescie praktykowala
      to na moim mlodszym bracie ja sie nie dalam:

tarla cebule i robila z tego oklad na gardlo. trzeba bylo to polozyc na
      sciereczke, zawinac wokol gardla i jeszcze zawinac szalikiem. I tak pozostac
      pare godzin. Podobno dzialalo rewelacyjne. Brrr tylko ten zapach cebuli.....
      • daffne Re: Co robic ? 23.09.03, 13:40
        Lozko odpada , roboty mam od groma :( Jak tabletki nie pomoga mi w ciagu paru godzin to zrobie to to z cebula dzieki Anahellka :) Ale jak juz sobie potrzymam tego smierdziucha na szyi to chyba moge sie po tych paru godzinach rzucic pod prysznic ? Czy ten smrod ma pozostac ?
        • anahella Re: Co robic ? 23.09.03, 14:01
          daffne napisała:

> Czy ten smrod ma pozostac ?

Mysle ze raczej chodzi o rozgrzewajace wlasciwosci cebuli a nie te smierdzace:)
          Tylko z ta cebula to trzeba lezec.
      • betty-bt Re: Co robic ? 23.09.03, 15:23
        a moja babcia kroi cebule i czosnek w drobna kostke, zalewa to sokiem z swiezej
        cytryny i wstawia do lodowki na kilka godzin. z tej wybuchowej mieszanki robi
        sie syrop i to aplikuje nam dustnie.
        • capa_negra Re: Co robic ? 24.09.03, 09:44
          a cukier ???? ja tez kroje cebule i zasypuje cukrem, żeby puściła sok.
          Dopiero jak puści dodaje cytrynę
          • betty-bt Re: Co robic ? 24.09.03, 10:11
            capa_negra napisała:

> a cukier ???? ja tez kroje cebule i zasypuje cukrem, żeby puściła sok.
            > Dopiero jak puści dodaje cytrynę

kurcze, ja zapomnialam o miodzie! o matko swieta! kto wie co sie teraz dzieje z
            daffne?!?! :)
            • sherlock_holmes Re: Co robic ? 24.09.03, 10:17
              Nie boj, nie boj - ja pamietalem. Ale jesli zamaist pieprzowki wziela
              sliwowice, to pewnie jeszcze dochodzi do siebie :-)))
    • lolyta Re: Co robic ? 23.09.03, 15:13
      O tej cebuli to tez slyszalam. Inna metoda - ale dobra na poczatek bolu, zabija
      go w zarodku - jest rzetelne przeplukanie gardla ciepla woda z sola i aspiryna.
      Ale ma byc na tyle slone, zeby Cie skrecalo. Jesli leje sie przy okazji z nosa,
      to woda z sola mozna rowniez przeplukac nos. Zabieg okrutny, ale jesli zrobiony
      w pore to bardzo skuteczny. Dla poprawy walorow smakowych mozna potem splukac
      gardlo albo sokiem z burakow, albo szalwia albo rumiankiem. Chinczycy twierdza,
      ze nalezy w takich wypadkach unikac slodyczy.
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Co robic ? 23.09.03, 15:35
      moze tantum verde psiukaj na gardziel a w odstepie ca 3 godz. płucz roztworem
      dwuwęglanu sodu ( jedna płaska łyżeczka na 1 szklanka letniej wody )

daffne napisała:

> Mam zawalone gardlo , gadac nie moge , kazde slowo sprawia mi bol , a jak juz
      c
      >
    • sherlock_holmes Re: Co robic ? 23.09.03, 18:16
      Jak to co? Ecomer - dobry na wszystko :-)
      A powaznie (co nie znaczy ze Ecomer nie pomoze) - dobry jest Fervex (ale troche
      oslabia, dziala szczegolnie swietnie przy objawach grypy) albo moj przepis:
      - do szklanki wlewasz setke pieprzowki albo ew. dobrej wodki, dodajesz dwie
      lyzki miodu (prawdziwego!) i uzupelniasz sokiem z cytryny - prawdziwym, nie
      jakies badziewia w butelkach. Calosc podgrzac i wypic malymi lyczkami.
      POmaga zawsze! A przy tym zwraca dobry humor :-)
      • malen_a Re: Co robic ? 23.09.03, 22:37
        sherlock_holmes napisał:

> Jak to co? Ecomer - dobry na wszystko :-)
        Ogladales "Moje wiekie greckie wesele"? windex dobry na wszystko!!!
        • sherlock_holmes Re: Co robic ? 24.09.03, 10:23
          Ogladalem i wlasnie mialem to napisac, ale zapomnialem nazwy. Nie wiem czemu,
          moze dlategoz,e bylem w kinie w damskim towarzystwie? :-P
          • malen_a Re: Co robic ? 24.09.03, 11:25
            sherlock_holmes napisał:

> Ogladalem i wlasnie mialem to napisac, ale zapomnialem nazwy. Nie wiem czemu,
            > moze dlategoz,e bylem w kinie w damskim towarzystwie? :-P
            >

aaa, czyli byles w kinie a niekoniecznie na filmie, jak sie w podstawowce
            mowilo :-)))
            • sherlock_holmes Re: Co robic ? 24.09.03, 11:30
              No wlasnie sie zastanawiam - siedzielismy w ostatnim rzedzie, w kinie byly cale
              4 osoby. CHcialem ten film ogladnac, bo swietny. I do tej pory sie zastanawiam
              jak to zaklasyfikowac :-) Szkoda,ze nie bylo dubbingu :-P
    • silvanca Re: Co robic ? 24.09.03, 00:08
      też mi się ostatnio przeziębiło i wyleczyła się w niecały tydzień.. jak?
      oto "lekarstwa":
      1/ sok z około kg cytryn pity w herbacie z miodem
      2/ na dzień dobry i na dobranoc gorące mleko z miodem
      3/ wieczorem kanapka z czosnkiem, tylko nie za dużo żeby rano nie śmierdzieć
      4/ syrop z cebuli - już o nim betty pisała - ja robię ciut inaczej.. pokrojona
      cebula zasypana cukrem puszcza sok, który jest całkiem dobry i wcale nie
      śmierdzi cebulą

ot i wszystkie moje "leki", polecam bo jak bum dy dy mi pomogło w niecały
      tydzień
      s.

daffne napisała:

> Mam zawalone gardlo , gadac nie moge , kazde slowo sprawia mi bol , a jak
      juz c
      > os gadam to moj glos jest gorszy od niani Fajn :)))))Czy ktos mi moze
      poradzic
      > jak szybko pozbyc sie tego bolu ? Gadac mi sie chce a nie moge :(((
      > Normalnie wczoraj wstalam juz chora :((
      >
    • ulalka Re: Co robic ? 24.09.03, 11:14
      jest jeszcze inna metoda z okladem. namydlic szyje, a nastepnie skropic
      spirytusem reczniczek (maly, zeby wygodnie bylo) i owinac szyje. mozna jeszcze
      na wierzch szaliczkiem przytrzymac :))) tylko uwazaj, namydl porzadnie szyje,
      bo inaczej bedziesz wygladala jak ofiara wampira ;)) (przezylam to!.. :))
      • daffne Dziekuje kochani !!! :) 24.09.03, 12:35
        Dziekuje Wam Wszystkim za dobre rady .Jestescie kochani:)) Wszystkie Wasze rady zapisalam i na pewno wyprobuje, pewnie jeszcze dzisiaj bo tylko troche mi przeszlo ..
        Wczoraj zostalam rozpieszczona przyniosla mi miksture babcia na pewno byla z miodem czosnkiem i cytryna :))
        Bol przeszedl ino tylko chrypka zostala ale to juz detal:)))Goraczka sobie skacze ale najwazniejsze , ze
        gadac moge :))Jeszcze raz dziekuje serdecznie Wam wszystkim ! :)
        • snow.white oj biedna Daffne!! 24.09.03, 15:21
          ja dopiero teraz czytam... zdrowka zycze!!!! :)))
          • daffne Re: oj biedna Daffne!! 24.09.03, 16:32
            snow.white napisała:

> ja dopiero teraz czytam... zdrowka zycze!!!! :)))

Dzieki Snowi :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka