Dodaj do ulubionych

objawy - z. rozbieżny ukryty

16.09.09, 13:50
Od 1,5 roku mam rozpoznanego zeza rozbieżnego ukrytego (mimo juz 22
lat na karku). Stąd też wiem, czemu kafelki w kościele wydają mi się
pulsujące chociażby, ale nie w tym sęk.
Chciałbym Was zapytać czy poniżej wyminieno objawy należy wiązać z
zezem?

- zawroty głowy lekkie z uciskiem w lewej skroni (własnie lewe oko
mam w gorszej kondycji)
- ból w okolicach gałki ocznej
- podczas czytania czuję jak samo lewe oko wysila się, lekko
uciska ... po to by móc skoncentrować wzrok na tekście

Obserwuj wątek
    • natalek6 Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 25.09.09, 21:20
      Mi się wydaje, że to może być to. Mam takiego samego zeza: też lewe oko jest
      słabsze, też mam 22 lata i też od około 1,5 roku ujawniło mi się to cholerstwo.
      A jaki masz stopień "odchylenia"? ja od 0,1 do 0,2 stopnia (różnie to bywa), a
      fuzję od 2 do 4, w naszym wieku powinno się mieć od 8 do 10.
      Mi się też "ruszają" różne rzeczy, takie jak kratki, paski, kostka brukowa top.,
      choć nie zawsze. Czasem cały obraz drga, jak przy patrzeniu przez coś
      parującego. Nie widzę też wyraźnie czegoś szybko się poruszającego. Oczy mnie
      bolą, zwłaszcza lewe, czytać długo nie mogę:(, czuję, ze oko się bardzo wysila,
      a ja w dodatku jeszcze mam 5 razy słabsze okulary niż wadę wzroku, tylko nie
      mogę na razie tak szybko przejść na mocniejsze (mam +2,5 na obu oczach), co mi
      dodatkowo utrudnia patrzenie z bliska. (w dodatku okulary plusowe potęgują zez
      rozbieżny :(((((()Zawroty głowy mam, czasem nagłe, i wiąże to z zezem, bo np.
      jak mi się wszystko rozjeżdża i staram się na siłę patrzeć dobrze, to czasem
      nagle mi się mocno kręci w głowie...tak samo po dłuższej pracy z bliska. Poza
      tym w zezującym oku mam czasem za wysokie ciśnienie, co też pewnie wiąże się z
      tym, ze się ono bardziej wysila.Czasem tak mnie bolą oczy, ze muszę je zamknąć
      na dłużej:(.

Ale ktoś Cię prowadzi? W sensie lekarz strabolog jakiś? Mi zalecił ćwiczenia
      fuzji, ale z racji wieku nie przyjęto mnie nigdzie nawet prywatnie:( Nie masz
      też innych problemów widzeniem? ja np. już nieco gorzej ogólnie widzę, nieco,
      ale zawsze jednak:( Chyba mi dadzą pryzmaty.
    • natalek6 Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 25.10.10, 15:56
      Jestem ciekawa innych zezikowców;) Jak Wam objawia się zez? Interesuje mnie głównie zez ukryty, ale nie tylko. Bardziej jest to ból, zmęczenie czy złe widzenie? U mnie w sumie przede wszystkim ból:( (w ogóle nie jestem w stanie czytać dłużej niż minutę:(), ale też ostatnio trochę gorsze widzenie zezującym okiem. Zresztą pisałam wyżej o tym.
    • blue_adm Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 25.10.10, 16:32
      Trzeba sie poradzić dobrego okulisty specjalizującego się w leczeniu zeza i zapewne poddać się zabiegowi operacyjnemu (chirurgia jednego dnia) albo laserowej korekcji wady wzroku gdy przyczyna tkwi w wadzie. No i tyle, po co tyle dywagacji (szczególnie tych pseudo-mądrych o pryzmatach)

• natalek6 Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 25.10.10, 20:08
        Już nieraz pisałam, ze jestem pod opieką dwóch okulistek, współpracujących ze sobą, z których jedna jest strabologiem! Laserowej korekcji nie mogę mieć, a zez jest za mały na operację. Jak się odnosisz do moich wypowiedzi, to proszę Cię, weź pod uwagę wszystkie, a nie tylko ich część... A jak Ci się nie podoba mój post, to po co na niego odpisujesz? Naprawdę Cię nie rozumiem! Widocznie po coś mi potrzebne te informacje i doświadczenia innych, zwłaszcza że to forum jest od tego, żeby się nimi dzielić. Tak więc proszę (znowu!) - albo odpisuj z sensem, albo w ogóle!
        Pozdrawiam mimo wszystko!
        • natalek6 Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 01.11.10, 22:19
          No i j jeszcze jedno - to fragment jednego z najważniejszych, zamieszczonych artykułów na tym forum(ostatni z linków z artykułami, zamieszczonych na stronie głównej zeziska: Zezy ukryte czyli heteroforie czasami także wymagają specjalistycznego
          leczenia. Mogą być one przyczyną uciążliwych objawów związanych z pracą
          wzrokową w postaci szybkiego męczenia się oczu, rozmazywania i dwojenia się
          liter, bólów i zawrotów głowy oraz łzawienia i nawracających stanów zapalnych
          oczu. Podobne objawy wywołuje też niedomoga konwergencji, czyli osłabienie
          mięśni przywodzących, co utrudnia naturalne zbieżne ustawienie gałek ocznych do
          pracy z bliska. Dolegliwość ta występuje częściej u pacjentów w starszym wieku,
          ale zdarza się też u młodych ludzi. Najskuteczniejszym leczeniem w obu
          przypadkach jest dobranie szkieł pryzmatycznych wyrównujących kąt zeza i
          niedomogę funkcji mięśnia z uwzględnieniem właściwej korekcji sferycznej i
          cylindrycznej wyrównującej wadę wzroku.
          • blue_adm Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 03.11.10, 05:29
            Drogi autorze postu! Zwracam się do Ciebie głównie ponieważ warto jednak otrzymac rzetelną wiedzę, a nie jakiś pasujący akurat fragment mówiący o tym, co zwolenniczce pryzmatów akurat pasuje. Jest też inny tego artykułu - zamieszczonego na forum - który warto przestudiować:
            " W przypadku braku skuteczności leczenia zachowawczego podejmujemy decyzję o
            leczeniu operacyjnym. Operację zeza przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym.
            Polega ona na wzmacnianiu lub osłabianiu mięśni poruszających gałką oczną
            poprzez ich skracanie, fałdowanie, wydłużanie lub zmianę miejsca przyczepu.
            Można operować każdy z 6 mięśni gałkoruchowych. Operacja dotyczy najczęściej
            jednego oka, a w przypadku wskazań do operacji obu oczu przebiega dwuetapowo."

• natalek6 Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 12.11.10, 21:39
              1) Leczenie pryzmatami w moim przypadku póki co jednak pomaga, troszeńkę, ale jednak pomaga, a b. krótko je póki co noszę.
              2) Nie wiem, ile razy mam pisać, że mój zez jest nieoperowalny - jest za mały. pozdrawiam!
              • blue_adm Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 13.11.10, 08:02
                Dziewczyno, jeśli zez nie jest WYŁĄCZNIE akomodacyjny to jest operowalny, zlituj się i nie pisz farmazonów bo tylko szkodzisz innym! Czy to nie dociera do Ciebie????
                • natalek6 Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 22.11.10, 19:30
                  Kochany TY mój dręczycielu;), nie można go operować, nie operuje się zeza, który ma dwa stopnie! Można zrobić więcej krzywdy niż pomóc, no kurcze, chyba lekarz (z resztą niejeden) wie lepiej, nie sądzisz?
                  • blue_adm Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 23.11.10, 06:31
                    Teraz to Ty zaczynasz mnie obrażasz zamiast prowadzić merytoryczną dyskusję.
                    Chyba jednak się mylisz ponieważ niezależnie od tego czy zez ma stopni dwa czy cztery czy pięć jest OPEROWALNY jeśli nie wynika wyłącznie z akomodacji (wtedy rozwiązanie to laserowa korekcja) i ewentualne dalsze kontrola sytuacji. Może jednak przemyśl 10 razy zanim napiszesz tu kolejną bzdurę.
                    • natalek6 Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 23.11.10, 19:10
                      No przepraszam bardzo, ale tak mi mówił LEKARZ STRABOLOG. Jesteś lekarzem, że tak podwarzasz jego opinię?
                      • blue_adm Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 23.11.10, 20:30
                        Bardzo mi przykro, że trafiłas na lekarza, który zapewne nie jest pewny swych umiejętności na tyle by operować b. małe kąty zeza (wiadomo, że kąty duże są po prostu łatwiejsze technicznie). To smutne, zwłaszcza, że niestety postanowiłas takiej osobie zaufać co – jak widac – jest dla Ciebie i twojej przyszłosci zapewne niekorzystne i to ostro. Żal mi, ale cóż zrobić….

Wyczerpalam argumenty.
                        • natalek6 Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 24.11.10, 23:02
                          Jesteś pewna? Tak mnie przekonujesz, że zaczynam się zastanawiać, czy faktycznie nie przejść się jeszcze do innego strabologa albo jeszcze raz nie zapytać mojej o operację (choć generalnie nigdy żaden okulista nawet nie wspomniał o możliwości operacji). Zwariuję. Byłam już u tylu lekarzy, że już mi głupio aż gdzieś jeszcze iść. Zwłaszcza że oni się boją wyników mojego rmi głowy;p i czasem nie wiedzą, co mi poradzić, bo się boją, że jestem poważnie chora;p (a prawie na pewno nie jestem:), obserwacja neurologiczna trwa) i że to nie tylko okulistyczne przyczyny tych moich problemów z oczami. Wariaci (lol)
                          p.s. byłam pewna, że jesteś mężczyzną;)
                          • blue_adm Re: objawy - z. rozbieżny ukryty 25.11.10, 07:55
                            Słuchaj,
                            nie mam zamiaru już nic mówić bo jak słyszę, ze lekarze sobie coś tam sprawdzają , niby leczą, a niby nie to po prostu dramat jakiś jest.
                            Jest na forum lista mądrych strabologów, którzy chyba nie dręczą ludzi pryzmatami tylko starają się realnie pomóc więc z niej skorzystaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka