12.07.11, 15:28
Witam, gdy miałem 6-7 lat przeszedłem zabieg korekcji zeza zbieżnego. Teraz mam prawie 24 lata i od kilku lat mam zdaje się zeza rozbieżnego. Przy patrzeniu na przedmioty znajdujące się blisko np ~30 cm nie widać tego w ogóle, jednak patrząc dalej oko wyraźnie ucieka w bok, dodam, że oko jest bardzo słabe, ledwo na nie widzę. Patrząc w dal czuję, że tracę nad nim kontrolę, nie wiem jak to dokładniej napisać, próbuję kierować je na jakiś przedmiot ale nic z tego nie wychodzi, chyba, że przedmiot znajduje się blisko, mogę wtedy bez problemu podążać za nim oczami, np jak okulista każe podążać oczami za palcem. Wie ktoś, czy da się to skorygować bez operacji np przez jakieś okulary?
Obserwuj wątek
    • blue_adm Re: Pomocy :( 12.07.11, 18:33
      Cześć,

na takie pytanie odpowie ci tylko specjalista, najlepiej strabolog. Musisz po prostu wziąć się za siebie, zaufać dobremu lekarzowi i będzie najlepiej:)
    • chosenme Re: Pomocy :( 13.07.11, 21:12
      a czy da się tego zeza "ukryć" za pomocą okularów? Niedługo mam zamiar iść do okulisty i się dokładnie wszystkiego dowiedzieć ale chciałbym być już mniej więcej przygotowany na to co mogę usłyszeć.
      • blue_adm Re: Pomocy :( 13.07.11, 22:42
        Pamiętaj, ze wszystkich możesz oszukać, okłamać czy też ukryć, ale NIE SAMEGO SIEBIE. Przeciez tu chodzi o cos, co jest najcenniejsze w zyciu: zdrowie. Zaufaj strabologowi, nie okuliście z przychodni, który o leczeniu zeza i najnowszych mozliwościach może nie mieć pojęcia.
        • maria.t0 Re: Pomocy :( 18.10.11, 18:43
          To prawda, że zwykły okulista nie ma pojecia o zezie.
          Okulista Strabolog może zalecić ewentualne ćwiczenia oczu i dobrac tak okulary, ze oczy beda ustawione na wprost.
    • green_betty19 Re: Pomocy :( 06.01.12, 18:36
      Witaj, jeśli chodzi o twoje pytanie, to zeza można skorygować okularami wtedy gdy wynika on z wady wzroku i gdy słabsze oko ucieka. Jeśli nie masz wady wzroku, to możliwe że zez sam nie zniknie i to kwestia mięsni oka które trzeka skorygować, nie trzeba się też bać zabiegu. To 20 min w narkozie a spokój z zezem na kilka lat, tak bywa że ta wada niestety wraca po latach, skonsultuj się u dobrego specjalisty od zeza. Warto walczyć o swoje szczęście. powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka