Dodaj do ulubionych

Widzi lepiej?

30.08.12, 09:46
Moje dziecko od wczoraj ma okularki.Ma 23 miesiące i stwierdzone niedowidzenie na jedno oczko konsekwencją czego jest zez.mOŻE MOJE PYTANIE wyda sie smieszne ale jak ja popatrzylm prze te szkła to nic nie widziałam.Mały załozył i zakochał sie w nich -od razu chodził w nic 3 godziny.Dzis rano tez nie było problemu.Dotyka tylko jak poczuje je na nosku przy ruchu lub jak zawdziCzy widzi leipej?Czy dziecka wzrok jest inny????
Obserwuj wątek
    • agus-ka Re: Widzi lepiej? 30.08.12, 18:01
      I tak i nie. Dziecko w tym wieku co Twoje powinno mieć jeszcze fizjologiczną nadwzroczność. Twoje dziecko niedowidzi, nie wiem jaka ma dokładnie wadę, ale oznaczo to tyle, ze nie widzi wyraźnie. Ty masz zdrowe oczy więc widzisz ostro.
      Tak najprościej mówiąc (niedokaldnie tak jest ale dla zobrazowania), Twoje dziecko widzi tak samo niewyraxnie w bez okularów jak Ty w jego okularach. Stąd miłość do okularków i pewnie szybko maly przyzwyczai się do nich. Moja córka jak jej nie dam okularów to sama pyta gdzie jej okulary:))
    • bluanka Re: Widzi lepiej? 31.08.12, 00:11
      Dzieci w tym wieku nie mają świadomości widzenia, ale już bardzo dobrze reagują intuicyjnie. Jeżeli chętnie zakłada okularki to znaczy, że są dobrze dobrane i są mu potrzebne. Gdyby nie miał wady, to widziałby przez nie tak jak ty i nie zmusiłabyś go do założenia.
      Jeżeli nie masz wady to nie możesz widzieć w cudzych okularach dobrze.
      • blue_adm Re: Widzi lepiej? 02.09.12, 12:30
        Mama powinna przede wszystkim WIDZIEĆ problem jakim jest zez i robic wszystko w celu jego eliminacji. "Uspokajanie się" na zasadzie: "przeciez bylam u lekarza, czekamy" to największy błąd.
        • marysienka-1 Re: Widzi lepiej? 03.09.12, 08:45
          Mały nie ma widocznego zeza.Zez dopiero moze się ujawnic a ukaltki to 5 plu i 4 plus .Na zdrowe oczko też żeby uniknąć właśnie zeza.Ja to tak rozumiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka