15.01.05, 10:52
Straba, jeszcze mam takie pytanie. Dlaczego zrezygnowalas z metody
szczecinskiej skoro tam uzyskalas dwuocznosc, a czego nie udalo sie uzyskac
ci w Krakowie? Ty mialas chyba zeza zbieznego? W artykule o metodzie
szczecinskiej chwala sie, ze nawet u doroslych uzykuja lepsze efekty i to w
duzym procencie. Pozostajesz chyba pod kontrola Krakowa, czy tak? Czy
zabraklo ci wytrwalosci, czy jednak Krakow odpowiada ci pod innymi wzgledami?
Obserwuj wątek
    • straba Re: Do Straby 16.01.05, 18:00
      Leczenie w Szczecinie przerwałam właściwie z własnej głupoty. W grę wchodziła
      też zmiana szkoły na LO. Nie nadążałam z pisaniem i czytaniem. Posypały się złe
      noty. Teraz z perspektywy czasu żałuję że jednak nie postawiłam na pierwszym
      miejscu leczenia pryzmatami. Oczy miałabym teraz prosto.Dodatkowo rodzice nie
      wydalali z jazdą na drugi koniec Polski co 2-3 m-ce. Zaniechanie leczenia było
      nieodwracalnym błędem którego żałuje po dziś.
      Tu w Krakowie jedynie operują i te zabiegi miałam jakby na wyciągnięcie ręki.
      Było łatwiej, prościej, szybciej co nie znaczy lepiej.Aczkolwiek bez nich też
      nie byłoby pryzmatów, a potem reszty leczenia.

Dzisiaj mam już wszystko za sobą. Może i dobrze bo prawie całe dzieciństwo
      przesiedziałam na okulistyce. Dziękuje za to co mam, Wiem że nie było łatwo
      osiągnąć i to.
      Dlatego życze wszystkiego NAJJJJJ wszystkim ,którzy dopiero są na starcie.
      Straba
      • nawoj29 Re: Do Straby 16.01.05, 23:46
        Dzieki, Straba za szybka odpowiedz. Pewnie teraz masz sesje na glowie, wiec tym
        bardziej dziekuje.
        Ciekawe rzeczy mozna sie na tym forum dowiedziec. Zdaje sie, ze kazdy ma
        jakiegos okuliste, jeden chwali tego, a inny tamtego. Ale z zeza chyba trudno
        wyjsc.
        Rozmawialam z pania dr z Krakowa telefonicznie i spytalam ja o leczenie
        pryzmatami. Odpowiedziala mi (cytuje) : Jesli chce pani wpedzic dziecko w
        nieszczescie, to pryzmaty to dadza. Jak sie raz zalozy dziecku pryzmaty, to juz
        cale zycie bedzie musiala je nosic." Czy ty masz te pryzmaty caly czas? To
        jest, czy one rzeczywiscie poprawiaja zeza tylko w czasie noszenia, czy tez sa
        okresem przejsciowym? Moze akurat to wiesz, bo nie mam kogo sie poradzic w
        sprawie pryzmatow. A zle czytalas i pisalas tez z powodu tych pryzmatow?
        Z gory dziekuje za komentarz. I lacze pozdrowienia, jak zawsze.
        • straba Re: Do Straby 20.01.05, 15:28
          Hej,hej.

W odpowiedzi na pytanka moge jedynie powiedzieć tak, że chyba ciut cię zbyła ta
          Wójcik(z nią rozmawiałaś?).
          Ja kiedyś ysłyszałam właśnie od niej"że operuje sie po to żeby nie nosić
          pryzmatów". Jaki z tego wniosek: Oni poprostu tu w Krakowie umieją tylko dobrze
          operować, a na pryzmatach się nie znają za dobrze.Owszem umieją je dobrać ale
          nie umieją poprowadzić całego leczenia tak jak robi to Szczecin.Stąd raz je
          zalecają, potem nie, za chwile przed zabiegiem, a inni po i tak w koło macieju.
          Każdy okulista powie co innego, bo rzaden z nich nie wyleczył zeza nimi do
          końca. A to że trzeba je nosić " do śmierci" to jakaś bzdura, bo przecież
          założeniem pryzmatów jest że w miarę poprawy zapisuje się coraz slabsze aż do
          zdjęcia ich całkowicie.I znowu dowód na to że nie umieją nimi tu leczyć.
          Metoda jest upierdliwa bo faktycznie żle się w nich widzi(dzieci się szybciej
          przystosowują) ale zapewniam że skuteczna, bo leczy przyczynę.
          Pamiętaj też o tym że każdy zez jest inny ale nie ma takiej jego postaci która
          byłaby przeciwskazaniem do pryzmatów. Poczytaj artykuły tam jest wszystko
          włącznie z namiarami na Pomorską Akademię Medyczną.

Mogę jeszcze dać ci link na gościa, który leczy zeza botuliną i też jako jedyny
          dobiera dobrze pryzmaty. Sprawdziłam
          www.vision.tutto.com.pl/
          To tyle pozdrawiam
          Straba
          • straba Re: Do Straby 20.01.05, 15:32
            rzaden ma być żaden
            • nawoj29 Re: Do Straby 20.01.05, 15:45
              Dzieki, Straba. Nie tlumacz sie z ortografii. Niektorzy sa dyslektykami i tez
              da sie ich zrozumiec.
              Rzeczywiscie rozmawialam z dr Wojcik. I ciagle mysle o tych metodach. Boje
              sie "wejsc" w te pryzmaty, bo na tle Polski jednak malo kto je stosuje.
              Zastanawiajace jest, ze skoro metoda jest tak dobra i leczy przyczyne itd., to
              jednak malo lekarzy decyduje sie z niej korzystac. W artykule wydanym przez
              Szczecin nie ma ani slowa na temat jakichs minusow czy skutkow ubocznych, a
              jednak inni lekarze tego nie zalecaja. Przynajmniej jest ich niewielu. Pryzmaty
              stosuje poradnia w Warszawie o adresie okulistykadziecieca...
              Ciekawe tez, ze sama wybierasz metody i lekarzy z Krakowa, choc sama chwalisz
              chyba ta metode szczecinska. Na Forum czesciej chyba polecalas Krakow? Coz,
              pewnie nie ma jednej odpowiedzi.
              Zycze nam wszystkim duzo zdrowia i najlepiej cudu ratujacego nas od tego zeza.
              Pozdrawiam jak zawsze
              • straba Re: Do Straby 20.01.05, 16:05
                To znaczy wiesz co, polecam Kraków jeśli chodzi o leczenie operacyjne. To
                napewno.A teraz już po kilkunastu latach nie mam kontaktu ze Szczecinem więc
                musze wybierac z okulistów tych których tu mam pod nosem.
                Generalnie skorzystałam z obu metod dlatego mam porównanie. Niektórzy okuliści
                faktycznie nie polecają pryzmatow bo tak jak pisze metoda długotrwała, mozolna
                i dla b.wytrwałych.Szczecin nie opisuje minusów metody, bo to tak jakby sobie
                pluł we własne gniazdo. A prawdę mówiąc to ich chyba niema jeśli szkła są
                idealnie dobrane.
                Widze że masz poradnie z Wa-wy. Skoro stosuja pryzmaty to warto i tam popytać.
                Popatrz jeszcze na ten link co podałam. Też można zadzwonic i popytać.
                Pa pa pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka