Dodaj do ulubionych

Prośba :-)

10.11.11, 15:54
Pomyślałam, że zapytam, bo forum jest tak zróżnicowane geograficznie, że na pewno coś mi podpowieciesmile
Do powstającego tekstu szukam przykładów elementów dominujących w krajobrazie, które stały się atrakcjami turystycznymi. Nie chodzi mi o takie powszechnie znane (jak np. bazylika w Licheniu, latarnia morska w Świnoujściu, czy pola tulipanów w Holandii), tylko o takie nie wszystkim znane a interesujące. Mogą być i piękne i wprost przeciwnie smile mogą być i takie, które istniały w krajobrazie od dawna i zawsze budziły zainteresowanie turystów, i takie, które, turyści zauważyli dopiero ostatnio (np ze względu na modęwink i takie które wybudowano jako atrakcje turystyczne i stały się głównym elementem krajobrazu (najczęściej koszmarnymsmile
Może coś mi podpowiecie? macie coś takiego w okolicy, albo widzieliście w podróży?
Z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • fedorczyk4 Re: Prośba :-) 10.11.11, 20:21
      No kurcze, miałam takie coś, ale właśnie w tym roku rozebrali świnie jedne. To była skocznia narciarska na skarpie wiślanej. Igielitowa, na Mokotowie.
      • bbetka Re: Prośba :-) 10.11.11, 23:56
        No i jak śmieli!!! smile))
        • verbena1 Re: Prośba :-) 11.11.11, 12:14

www.hunebedden.com/
          Nie mam dzis czasu ,wklejam tylko informacje po angielsku. To jest atrakcja naszej prowincji Drenthe, groby prehistorycznych ludzi, ogromne glazy spietrzone wysoko w ksztalt grobow.
          Mam nadzieje ,ze skorzystasz z tej informacji.
          • lablenka_x Re: Prośba :-) 11.11.11, 14:01
            Proponuję zamek Przemysła II w odbudoowie - ma wyglądac tak ,nazywamy go zamkiem Gargamelawink Może po skonczeniu będzie jakos komponował sie .
            Tak ma wygladac
            pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Castle_in_Poznan.JPG&filetimestamp=20100711160211
          • bbetka Re: Prośba :-) 11.11.11, 14:04
            Super!
            Dzięki Verbeno
    • dado11 Re: Prośba :-) 11.11.11, 20:45
      Cześć bbsmile
      to jest w zasadzie powszechnie znane i podziwiane, ale...
      będąc z wykształcenia archeologiem, nie wiedziałam... może nie uważałam na wykładach...?
      www.fotosik.pl/u/dado11/album/645126
      a piękne!
      poza tym, niezwykłe skupiska megalitów w naszym pięknym kraju:
      www.borkowo.info.pl/index.php?strona=megality_grob_olbrzymow
      www.halkiew.pl/polskie-megality/
      na Pomorzu tego jeszcze więcej, ale potrzebuję czasu, by wyszukaćsmile
      pozdr. d
      • bbetka Re: Prośba :-) 12.11.11, 14:52
        Dzięki Dadosmile
        Szczególnie za przypomnienie o zamku Krzyżtopór, nadaje się doskonale! Nigdy tam nie byłam, ale znam z literatury smile
        Megality też super!
        • mammaja Re: Prośba :-) 12.11.11, 21:20
          Ja bym zaproponowala zamek w Pieskowej Skale i maczugę Herkulesa. A potem wlasnie odbudowywane zamki na szlaku Orlich Gniazd - np. Ogrodzieniec
          Wpisz w google "szlak orlich gniazd " - i link grafika, bo link do tych zamkow jest za dlugi .
          • foxie777 Re: Prośba :-) 13.11.11, 17:37
            Bbetko,jakos nic mi do glowy nie przychodzi.Czy to ma byc w Polsce?.
            pozdr
            • bbetka Re: Prośba :-) 13.11.11, 19:53
              Foxie, może być wszędzie smile

Mammajko, już sobie wyguglowałam smile
              • monia.i Re: Prośba :-) 13.11.11, 21:03
                Grobowiec rodziny Farenheitów czyli piramida w Rapie?
                mazury.info.pl/atrakcje/rapa/
                • monia.i Re: Przepraszam! Adminie 13.11.11, 21:09
                  Zamieściłam linka do strony, na której są zdjęcia..no, nie dla wszystkich do zaakceptowania. Tak trochę bezmyślnie, przepraszam! Gdybym miała możliwość wyedytowania posta, to linka bym wycięła. Teraz się mogę jedynie pokajać, ewentualnie admina poprosić o wycięcie ww. Kto chce, to stronę może wygooglać.
    • joujou Re: Prośba :-) 13.11.11, 23:13
      Promując moje miasto,bo ciągle tego potrzebuje podam:

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110917/GRUDZIADZ01/277591672oraz
      cytadela.4rbm.pl/
      poza tym:szlak Zamków Krzyżackich od Torunia do Malborka.W tym mniej znane np,

www.zamkipolskie.com/radz/radz.html
      www.zamkipolskie.com/gniew/gniew.html
      moje-chelmno.pl/mury-obronne
      miasteria.pl/miejsce/15025.html
      pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_Synagoga_we_W%C5%82odawie
      pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_w_Krupem
      To na razie. Może coś z tego wybierzesz,a ja jeszcze pomyślę
      • joujou Re:Pierwszy link poprawiony 13.11.11, 23:27
        Coś mi się nie udało,a to ciekawa informacja:

www.grudziadz.twoje-miasto.pl/wiadomosci,f8m,grudziadzkie-spichlerze-drugim-cudem-polski
        Dorzucę jeszcze:

polskaniezwykla.pl/web/place/14815,kwidzyn-miedzy-swietoscia-a-rozpusta.html
        oraz

pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%99%C5%BCnia_w_Grudzi%C4%85dzu
      • joujou Re: Podlasie 13.11.11, 23:38
        podrozeiciekawemiejsca.blogspot.com/2011/01/meczet-w-kruszynianach.html
        • fedorczyk4 Skoro można wszędzie to: 14.11.11, 09:08
          moje ulubione miejsce we Francjismile en.wikipedia.org/wiki/C%C3%B4te_de_Granit_Rose
          Pomyślałam jeszcze o Bieszczadach, ale nie w kontekście natury, a resztek po okresie przeludnienia. O tych niesamowitych pozostałościach ze wsi, dworków, zgaród, które nagle człowiekowi stają przed nosem na samym środku dziewiczego rzekłoby się lasu.
          • bbetka Re: Skoro można wszędzie to: 14.11.11, 10:19
            Super!
            O tym różowym nawet nie wiedziałam...ale Francja w ogóle jest mi mało znana...

Jou, bardzo, bardzo dziękuję - wszystko fajne, ale podświetlone spichlerze biją resztę na głowę!

Moniu, nie przejmuj się taksmile zdjęcia nie są takie drastyczne i jeszcze wyświetla się informacja o tym, więc bardziej wrażliwi mogą dalej nie oglądać. Czy byłaś tam może? Czy z daleka tę piramidę widać? Jako główny punkt krajobrazu?
            • monia.i Re: Skoro można wszędzie to: 14.11.11, 13:21
              Byłam, no niestety, w krajobrazie nie dominują i za punkt orientacyjny robić nie mogą. Nie doczytałam prośby. Z mazurskich klimatów to chyba jeszcze mosty w Stańczykach przychodzą mi do głowy. Dość duże są, ale trudno mi powiedzieć, z jak daleka widoczne i czy dominują.
    • jan.kran Re: Prośba :-) 14.11.11, 14:33
      Osloanska Opera zbudowana niedawno jest w tej chwili glowna atrakcja turystyczna Oslo. Pieknie polozona i bardzo nowoczesna , mnie osobiscie bardzo sie podoba.

en.wikipedia.org/wiki/Filesurprisedpera_Oslo.JPG

W Paryzu mam ulubiony park , mniej znany od powszechnie atrakcyjny turystycznie ale z piekna architektura ogrodowa, ogromny i spokojny:

www.aviewoncities.com/gallery/showpicture.htm?key=kvefr1859
      quartiersdeparis.blogs.ipag.fr/2011/04/25/le-parc-des-buttes-chaumont/
      • jan.kran Re: Prośba :-) 14.11.11, 14:36
        Jezeli chodzi o koszmary artitektoniczne to mam kilka w zanadrzu , ostatnio podrozowalam nieco , bylam w krotkim czasie w Berlinie , Wroclawiu i Paryzu i niejedno by sie znalazlo ale moj numer jeden to Alexanderplatz w Berlinie. Robi duze wrazeniesmile))))
    • goskaa.l Re: Prośba :-) 14.11.11, 17:02
      podrzucam akwedukt Wielkiego Kanału Brdy nad Czerską Strugą w Fojutowie, pochylnie na kanale elbląsko - ostródzkim, podnośnię w Niederfonow, stary zabytkowy kanał Finow
      • lablenka_x Re: Prośba :-) 15.11.11, 21:46
        Szkoda,ze mój pomysł z odbudowywanym zamkiem Przemysła nie przypadł Tobie do gustu,a spełnia wszystkie Twoje wymogi. Zmienia krajobraz starego miasta,będzie dominujacym,widocznym z daleka ,no i może okazac się koszmarkiem.Te cześci,które są do dziś zachowane jakos nie raziły i nie dominowały.
        Pozdrawiam.
        • bbetka Re: Prośba :-) 15.11.11, 23:42
          Lablenko, skąd pomysł, że nie przypadł mi do gustu??? Jest bardzo fajny smile
          Bardzo dziękuję Tobie i wszystkim za świetne miejsca (o niektórych nie miałam pojęcia!) i pomysły - wykorzystam prawie wszystkie smile
          Przepraszam, że nie do wszystkich odnoszę się indywidualnie, ale brzydko mówiąc "robię bokami", jutro wyjeżdżam, wyjazd łączony więc trzeba załatwić kwestie pozostawienia żywych elementów inwentarza, wystąpienie mam ciągle niegotowe, w pracy sajgon, dwie ostanie noce spałam po dwie godziny, a dziś nie zanosi się wcale ;-( Ale tak już jest jak się zostawi wszystko na ostatnią chwilę...

Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka