Dodaj do ulubionych

Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela,

21.07.04, 19:54

z forum "Fotografia" o nick'u > wlodekbar <

Zapraszamy Cie serdecznie do forum 40+,jednego z najlepszych,o ile w ogole nie
najlepszego w sieci.

Pozwolilem sobie napisac rowniez w imieniu innych uczestnikow bo jestem
przekonany ze czlowiek,ktory napisal juz dwie ksiazki o fotografii i pracuje
aktualnie nad trzecia,oraz moze sie poszczycic wieloma
publikacjami w prasie i czasopismach fotograficznych
szybko zdobedzie uznanie i autorytet w tym forum i odwrotnie:
forum to stanie sie jego drugim "domem" w sieci - szybko zorientuje sie jak
wielu interesujacych ludzi z calego swiata tu "bywa".

Zapraszamy wiec i naturalnie nie musisz rezygnowac z forum "fotografia".
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Witam na F40+ 21.07.04, 20:06
      Przyjaciele naszych przyjaciół są naszymi przyjaciółmismile
    • terem Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 20:17
      Wspaniale! Dokładnie tak, jak pisze Wędrowiec.smile
      • marialudwika Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 21:07
        J.w.
        ml
        • omeri Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 21:08
          J.w.
    • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 22:44
      Wstepuje ma mownice i czytam z kartki:

Dzieki bardzo za tak mile zaproszeniesmile
      • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 22:50
        Przepraszam, ale jeszcze druga kartka (z wrazenia zapomnialem):

I dzieki bardzo za tak mile przyjeciesmile
        • bepeef Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 22:56
          wlodekbar napisał:

> Przepraszam, ale jeszcze druga kartka (z wrazenia zapomnialem):
          >
          > I dzieki bardzo za tak mile przyjeciesmile

To ja też przeczytam z kartki: witaj i czuj się tu dobrze! smile
          • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:10
            No to juz bez kartki:

Dziekismile
        • no_no Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 11:45
          wlodekbar napisał:

> Przepraszam, ale jeszcze druga kartka (z wrazenia zapomnialem):
          >
          > I dzieki bardzo za tak mile przyjeciesmile

To z naszej strony satysfakcja i zaszczyt gościć na forumowych łamach, tak
          znanego artystę.
          Włodku, żeby uprzedzić lawinę pytań skierowanych do Ciebie - mistrza
          fotografii, może łatwiej i prościej by było, gdybyś podał laikom, tytuły Twoich
          książek, jak również linki, gdzie można obejrzeć Twoje obrazy malowane światłem
          i cieniem?
          Pozdrowienia dla fafikasmile
          No
          • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 15:57
            Ja 'wyprodukowalem' dwie ksiazki, a wlasciwie ksiazke i taka malutka ksiazeczke.
            To sa poradniki.
            Tytuly: 'Fotoamator reporter' (WNT, Warszawa '87.) i 'ABC (sensownego!)
            fotografowania', taki dziennikarski tytul.
            Pierwsza mozna zakupic w niektorych ksiegarniach internetowych i
            antykwariatach, takze na Allegro.pl. - krazy, bo miala naklad 50 tysiecy
            egzemplarzy (to byly czasy na nakladysmile)
            Jesli chodzi o obrazy malowane swiatlem i cieniemsmile to w tej chwili nie mam
            jeszcze w Internecie strony - zajmuje sie przede wszystkim popularyzacja
            fotografii. Kilka zdjec znanych ludzi ksiazki (ale niestety o wrecz zerowej
            wartosci artystycznej; wybrano kiepskie zdjecia) mozna obejrzec na stronie
            Archiwum Dokumentacji Mechanicznej, placowki resortu kultury (mozna wpisac
            Archiwum Dokumentacji Mechanicznej), gdyz w l. 90. przekazalem panstwu niecale
            poltora tysiaca zdjec wtbitnych Polakow, w tym glownie ludzi ksiazki. To jest
            zespol zdjec nr 44.
            Natomiast chyba kilkadziesiat zdjec mego autorstwa bedzie emitowanych w
            ksiazce 'ABC dobrych zdjec' w nowopowstajacym portalu edu.info.pl. Ksiazka
            bedzie emitowana w odcinkach od poczatku wrzesnia.
            • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 19:46
              "ABC (sensownego!) fotografowania" - Oficyna Wydawnicza "WKB', W-wa '94.
              To tak dla porzadkusmile, bo zapomnialem napisacsmile
          • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 15:59
            Dzieki za pozdrowienia dka Fafika, zamerdal ogonemsmile
    • terem Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 22:51
      Witaj! Miłego bycia tutaj, T.
      • verbena1 Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:14
        Witam cieplo z deszczowego kraju.
        Mam cicha nadzieje ,ze bedziesz chcial podyskutowac o fotografii z zupelnie
        zielona amatorka.
        • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:16
          Nie widze przeciwwskazansmile
          • warum Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:19
            smile witam i ciesze sie,ze kolejny "konkretny" gosc na forum 40+ zawital.
            Bylebysmy przez fachowcow nie zostaly zepchniete do katasad((
            • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:33
              I kleczaly na grochubig_grin
          • jej_maz Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:23
            Witam i wlasnie... od czego zaczac przygode z fotografika?
            • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:35
              Pytanie latwe, odpowiedz trudnasmile
              Na pewno od odczucia potrzeby fotografowania, i tworzenia ciekawych,
              wartosciowych zdjec, skoro mowisz o fotograficesmile
              • jej_maz Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:43
                Aaaa... a wiec rozmawiamy o fotografice jako sztuce a nie o zwyklym "robieniu
                zdjec"? wink A tak powaznie, to przyznam, ze pod tym wzgledem w zyciu dowalilem;
                bylem w wielu ciekawych miejscach no i troche uroslem ja i moja rodzina wink ale
                mam tak malo zdjec, ze az mi wstyd. Powaznie. Moj pierwszy aparat kupilem sobie
                zupelnie niedawno, wzialem na jeden weekend 40plus.ca/AmPn1.htm i...
                rzucilem w kat. Czy z tym czyms (potrzeba) trzeba sie urodzic?
                • antyproton Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:45
                  MArk , z aparatem to kazdy facet sie rodzi.
                  No , prawie smile))
                  • jej_maz Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:49
                    smile) A juz myslalem, ze mozna urodzic sie "aparatem" ale z instrumentem wink)
                • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 00:01
                  Malo zdjec. No wlasnie. Podkreslanie i przypominanie o roli fotografii jako
                  dokumentu jest wrecz moja obsesjasmile
                  Naprawde tylko nieliczne osoby, nieliczne rodziny maja, prowadza pamietnik
                  fotograficzny, taki z prawdziwego zdarzeniasmile.

Zas kwestia urodzenia sie - jak piszesz - 'z tym czyms'.
                  Nie wiem, ale - sadze - w wielu przypadkach tak. Nieco upraszczam oczywiscie,
                  to zahacza o kwestie talentu...
                • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 01:26
                  Dopiero teraz obejrzalem zdjecia.
                  Nie moge doczekac sie zimy - tak bym chcial pojezdzic sobie z predkoscia
                  100km/h!smile))
        • marialudwika Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:35
          Witam jako druga z deszczowej krainy,psa Fafika tezsmile)))
          ml
          • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:38
            Az zamerdal ogonem. Piec razy, liczylemsmile))
            • verbena1 Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:50
              Pytanie pierwsze:
              Mam program Adobe Photoshop Elements 2,0 w wersji angielskiej. Moze wiesz gdzie
              znajde informacje o tym programie w wersji polskiej. Bedzie mi latwiej
              zrozumiec.
              Z gory dziekuje.....Verbena
              • jej_maz Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:53
                Moge Ci dac Adobe Photoshop 7.0 Co prawda tez versja Angielska, ale skontatkuj
                sie z Wywrot i spytaj sie jak ona daje sobie rade. No... chyba daje... mam na
                mysli rade... no wiesz o co mi chodzi wink
              • marialudwika Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:54
                Tez chetnie skorzystam!
                ml
    • terem Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 21.07.04, 23:56
      Zdjęcia robię, jak każdy, tylko one nie takie, żeby mi się zaraz spodobały.
      Mam nadzieję na trochę nauki.A psy uwielbiam ( ma dwa,raczej dwoje, bo płci
      różnej), to może Fafik wstawi się za mną, gdy się okaże, że fotograficznie tępa
      jestem nad wyraz... wink) I wymagam cierpliwości...
      • antyproton Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 00:01
        Wedlug mnie trzeba zaczac od podstawowego pytania :
        Cyfrowy czy .. no wlasnie jaki ? ( klasyczny , analogowy , kliszowy ?)

• wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 00:28
          Obecnie najczesciej w obiegu sa slowa 'cyfra' (badz: cyfrak) i 'analog'. Moze
          to barbaryzmy, ale tak to jestsmile.
          Czesto tez uzywa sie slowa cyfrowka. Zas mowiac o analogu ma sie na mysli
          aparat klasyczny, moze czesciej tradycyjny; albo aparat analogowy.
          Nigdy zas kliszowy - znakomita wiekszosc z nich jest dostosowana do filmu
          maloobrazkowego (nb. rodem z kinematografii), ktory jak wiadomo daje zasadniczo
          klatki 24 x 36 milimetrow. Mniej popularne sa aparaty na blone zwojowa - tzw. 6
          x 6 (tzw. bo to i pewna niedokladnosc, i pewne uproszczenie).
          Ale klisze generalnie kojarza sie z... kliszami, nie materialami zwojowymi (na
          szpuli).
          Ale czy koniecznie zaczynac przygode z fotografia od decyzji: 'cyfra',
          czy 'analog'...?
          Raczej moze od sprecyzowania swoich zamierzen, glownie tematycznychsmile
          • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 00:31
            Przepraszam za pewne niezbornosci w formulowaniu mysli, ale upal mnie co nieco
            scialsmile
      • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 00:11
        Fafik zwoim zachowaniem daje do zrozumienia, ze nie jestes, jak to okreslasz,
        fotograficznie tepa.
        Ja mu wierzesmile
    • terem Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 00:33
      Wiedziałam,że polubię Fafika! może z wzajemnością. Pozdrawiam, miłych snów1
      • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 00:55
        No pewnie, ze z wzajemnosciasmile

Milych snowsmile
        • warum Re: Zaprosilem do 40+ przyjaciela, i to jakiego:) 22.07.04, 07:22
          smile))
    • fan-j23 Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 09:21
      Syn dostał od znajomego coś na co mówi lustrzanka.Podobno jest w bardzo dobrym stanie,czy czymś takim jeszcze robi sie zdjęcia?czy warto wydawać pieniadze na film i wywołanie?Gdzie można znaleźć instrukcje obsługi czegoś takiego,mnie
      na necie sie nie udało.
      Ja mam starego Zenita i na nic innego mnie na razie nie stać,więc chyba
      nie bardzo pasuję do tego "klubu" wink).
      • marialudwika Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 09:45
        A ja chetnie dowiedzialabym sie jak fotografowac zwierzaki,glownie ptaki i
        psy!!!Bo one sa w nieustannym ruchu.Inne pytanie jak sfotografowac czarnego
        psa,by nie "wyszla" czarna plama????
        ml
        • wlodekbar Zwierzaki (prawie) wszelakie... 22.07.04, 13:47
          Skopiowalem cos z jakiegos pliku:

Nasi domowi przyjaciele. Spośród nich najczęściej fotografujemy koty i psy.
          Przy czym popełniamy tu zazwyczaj dwa błędy: dobieramy złe tła i robimy sporo
          zdjęć poruszonych (zwłaszcza psów).
          Tło powinno kontrastować z barwą (barwami) czy, w przypadku zdjęć czarno-
          białych, walorem (walorami) naszego ulubieńca, nigdy zaś sprawiać, że
          zwierzę „stopi się” z tłem. Fotografii poruszonych zaś unikniemy oczywiście
          dzięki zastosowaniu odpowiednio krótkiego czasu naświetlenia, co najmniej 1/125
          sekundy, a na pewno lepiej, jeśli 1/250 albo nawet 1/500; zależeć to będzie od
          żywotności zwierzęcia.
          Bardzo przydatna dla zdjęć tych zwierząt – mam tu na myśli przede
          wszystkim zbliżenia ich pysków i pyszczków - jest długa ogniskowa (ostrość
          ustawiamy na oczy). Będziemy mogli nią dokonywać wspaniałych portretów naszych
          czworonożnych członków rodzin. Oglądałem przed chwilą w Internecie zrobione
          przez amatorów, zupełnie interesujące zbliżenia kocich pyszczków, też mordek
          psów (pomijam tu wizerunki innych zwierząt, takich, jak króliki, szczurki i
          inne maleństwa). Widziałem tam wizerunki oblicz kotów koturnowych, dumnych jak
          paw, władczych niczym lwy. Kotów-mędrców. Kotów-drapieżników. Małych
          pieszczoszków. Fizjonomii melancholijnych. Nachmurzonych. Zadumanych. Najlepsze
          zbliżenia były zrobione właśnie długą ogniskową. Są tam też zdjęcia obejmujące
          większe kadry, przedstawiające kocięta na fotelu, w torbie, a nawet w...
          zlewozmywaku. Tak więc, inwencja nas nie opuszcza...
          Płochliwe zwierzęta, takie jak kury, kaczki itp. czyli to, co nazywamy
          drobiem, będziemy musieli fotografować po myśliwsku, oczywiście najlepiej przy
          użyciu długiej ogniskowej.
          Niebywale wdzięcznym „zwierzęcym” tematem dla fotografa jest koń.
          Wspaniale wygląda w galopie, w skokach. W ogóle jest nadzwyczaj „fotogeniczny”.
          Są słynni fotograficy, którzy specjalizują się w fotografowaniu tych pięknych
          zwierząt, także bynajmniej nie pogardzanych przez malarzy, różnych zresztą
          epok, na przykład nieżyjący już Marian Gadzalski, Zofia Raczkowska, czy też
          Ryszard Czerwiński.
          Ptaki. Także arcypiękny temat. Ostatnimi laty wydano u nas kilka co
          najmniej albumów o nich, między innymi znakomitego obiektywu i znanego
          przyrodnika, Tomasza Kłosowskiego, który je fotografuje w rejonie malowniczych
          rozlewisk Biebrzy.
          By „złapać” je w locie będziemy wybierali momenty, w których mają
          rozpostarte skrzydła. Obserwujmy też, czy ptak nie zbliża się do nas, czy nie
          obniża lotu. Dobrze wyglądają wówczas, gdy w locie pochylą się, a słońce
          oświetli je od spodu. Oczywiście, fotografując ptaki w locie należy wodzić za
          nimi aparatem.
          Najkorzystniejsze oświetlenie występuje rano i po południu, gdy promienie
          słońca padają skośnie; ptak uzyskuje wtedy oświetlenie boczne, lub dolno-boczne.
          W opisany sposób fotografować możemy między innymi mewy, gołębie, bociany,
          wrony, jastrzębie, nawet jaskółki. Odpowiedni czas otwarcia migawki to 1/250
          lub 1/500 sekundy. Mniejsze ptaki (np. wróble), latając szybko trzepocą
          skrzydełkami. Taki ptak, sfotografowany migawką dłuższą niż 1/500 sekundy
          wyjdzie na zdjęciach jak bez skrzydeł, rozmazany ich ślad będzie znikomy. Z
          powodzeniem natomiast będziemy mogli fotografować ruch skrzydeł bociana czy
          czapli; jest on powolniejszy. Lekko poruszony obraz skrzydeł ptaka na zdjęciu
          może okazać się wcale interesującym...
          Dobrym tłem, prócz nieba, zwłaszcza dla ptactwa wodnego, jest sfalowana
          powierzchnia wody. Wówczas lot ptaka dobrze fotografować z jakiegoś
          wzniesienia, np. z wysokiego brzegu.
          Fotografowanie ptaków w ich gniazdach, rejestrowanie wylęgu itp. na ogół wymaga
          już wiedzy specjalistycznej.
          Dzikie zwierzęta na wolności. Kto pragnie poświecić się ich
          fotografowaniu, także powinien posiadać wiadomości o życiu tych zwierząt,
          również być wytrwałym i cierpliwym. Powinien wiedzieć, gdzie i jaką zwierzynę
          można najłatwiej spotkać, kiedy dane zwierzę poluje czy żeruje, udaje się do
          wodopoju, a kiedy zalega w swym legowisku.
          Nie sposób tu omówić wszystkich interesujących fotografa spraw związanych
          z życiem zwierzyny.
          Dlatego dla przykładu kilka informacji o jeleniu i sarnie.
          Ten pierwszy lubi spokój i dlatego przebywa w dzikich i zacisznych
          partiach większych lasów. Żyje gromadnie, na żerowisko ciągnie wieczorem, a
          wraca nad ranem, kierując się, o ile to możliwe, pod wiatr. Wiosną i w lecie
          jelenie trzymają się blisko pól i tam wychodzą na żer w zboże, kartofle lub
          koniczynę. Chętnie też zjadają żołędzie, brukiew i dzikie jabłka. Jeleń jest
          płochliwy, ma dobry węch i słuch, potrafi zwietrzyć człowieka – tu uwaga! - z
          odległości pół kilometra. W okresie rykowiska staje się znacznie mniej ostrożny.
          Okres godowy rozpoczyna się w końcu sierpnia. Wówczas stada jeleni
          rozpadają się, gdyż byki rozpoczynają pojedynczo wędrówki w poszukiwaniu łań.
          Pod koniec października, po odbyciu rykowiska, jelenie znów wracają do
          gromadnego życia.
          Sarna żyje zarówno w dużych, jak i małych lasach. Latem przenosi się zazwyczaj
          w pobliże łąk, gdzie żeruje wczesnym rankiem i przed wieczorem. Potomstwo
          pojawia się u saren w maju – czerwcu. Matki są wówczas niezwykle czujne.
          Na podstawie tych dwu pobieżnych opisów wyciągnijmy pewne wnioski.
          Dokonajmy uogólnień. Dodajmy też, co warto dodać.
          Upatrzoną zwierzynę należy podchodzić pod wiatr, gdyż może ona łatwo nas
          zwietrzyć. Należy to czynić skrycie i bez hałasu. Najczęściej spotkamy
          zwierzynę rankiem lub wieczorem. Dość skutecznym sposobem jest tzw. zasiadka –
          skryte stanowisko usytuowane zawsze pod wiatr, aby nadchodząca zwierzyna nie
          zdołała zwietrzyć fotografa-myśliwego. Należy ukryć się i zamaskować po
          zawietrznej stronie, w miejscu spodziewanego nadejścia zwierzyny. Najmniej
          uważna jest zwierzyna w okresie godowym. W gęstwinie leśnej trudno jest nie
          tylko sfotografować zwierzynę, nawet niełatwo ją zauważyć. Szukajmy jej więc
          raczej na skraju lasów. W pobliżu łąk i pól, jednak z dala od domów. Starajmy
          się fotografować z ukrycia. Zbyt bliskie podejście nie uda się nam, lepiej
          wykonać zdjęcie z odległości większej, niż stracić okazję do sfotografowania.
          I jeszcze jedno: do zdjęć wielu gatunków dzikich zwierząt niezbędna okaże
          się oczywiście długa ogniskowa, 500, nawet 1000 milimetrów.
          Zwierzęta w ZOO. Tu wystarczy na ogół średnia ogniskowa (rzędu 50 mm): słonie,
          żubry, hipopotamy, choć nieraz przyda się dłuższa, np. 135 czy 200 milimetrów
          (np. niedźwiedzie za fosą). Natomiast trudność przedstawia takie fotografowanie
          zwierząt w klatkach (nawet wówczas, gdy są one wewnątrz wystarczająco
          oświetlone światłem dziennym), by na fotografii nie dominowała krata.
          Należałoby bowiem obiektyw wetknąć pomiędzy pręty. Jednakże takie zbliżanie się
          do klatek bez nadzoru ze strony personelu ogrodu nie jest dozwolone i nie wolno
          ryzykować, zwłaszcza w przypadkach drapieżników.
          Dla ochłonięcia od emocji wybierzmy się jeszcze na spacer do parku:
          może „ustrzelimy” wiewiórkę?
          Często możemy zaobserwować scenę, gdy oswojone podchodzą bardzo blisko do
          ludzi. Wówczas dość łatwo je fotografować, nie wolno tylko wykonać żadnego
          szybszego ruchu, gdyż zwierzątko natychmiast umknie.
          Właściwym, naturalnym środowiskiem wiewiórki są korony drzew. Starajmy
          się „upolować” je także wśród gałęzi lub uchwycić na zdjęciu moment skoku;
          byłoby to zdjęcie bardzo ciekawe.
          Oczywiście i tu niezbędna okaże się długa ogniskowa. Uchwyciwszy wiewiórkę
          w celownik należy wodzić za nią aparatem. Spust migawki przyciskamy tylko
          wówczas, gdy będziemy mogli spodziewać się interesującego wyniku. Nie sztuka
          naświetlić cały film, lecz sztuka umieć się przed tym powstrzymać. Wszakże i
          myśliwy nie zawsze wraca
          • igwiazdka Re: Zwierzaki (prawie) wszelakie... 22.07.04, 13:53
            Drogi Wlodku,
            No nie wiem czy mi wolno?Jestem prosta kobietawink
            Chce sobie kupic cyfre, bo wybieram sie na piekne , sloneczne wakacje.Nie chce
            wydac zbyt wiele,ale zalezy mi na jakosci zdjec.Mam tez w domu Zuzie(golden
            retriever),ktora uwielbialaby byc fotografowana.Mysle tez,ze wiele obrazow
            chcialabym utrwalic,ale nie wiem czy potrafie?Chce sprobowac.Poradzisz mi, jak
            podejsc do zakupu sprzetu?Panom w sklepie jakos nie ufam!wink))
            • wlodekbar Re: Zwierzaki (prawie) wszelakie... 22.07.04, 14:44
              Igwiazdka,

niektore wypowiedzi na ten temat z forum 'Fotografia':

• Re: Jakie paramerty są ważne przy kupnie cyfroweg
              wlodekbar 18.07.2004 17:46 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Procz ilości pikseli nalezy zwrocic uwage na:

- obiektyw - szklany czy plastikowy? - oczywiscie ten pierwszy lepszy;
              - zoom optyczny - jest lepszy niż cyfrowy, ten drugi poniekad traci lipa;
              - jasnosc obiektywu;
              - czy mozna zamocowac filtr;
              - jakiej pojemnosci karta pamieci jest dołaczona fabrycznie;
              - na ile wystarcza akumulator;
              - solidność wykonania i ergonomie (czy dobrze lezy w reku);
              - w jakich granicach mozna zmienac czulosc matrycy (wartosc ISO);
              - czy jest korekcja błedów szumowych zwiazanych z pradem ciemnym przy długich
              naświetlaniach
        • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 14:04
          'Inne pytanie jak sfotografowac czarnego
          psa,by nie "wyszla" czarna plama????'

1. Jak juz pisalem - kwestia tla: musi byc jasne, no, przynajmnij kontrastujace
          ze zwierzeciem.
          2. rzeczywiscie czaene psy 'lubia' wychodzic na zdjeciach jako czarne plamy.
          Jesli to pudel, to tragedia.
          Choc tez nie koniecznie. Bo gdy otworzy pyszczek (moze na przyklad ziewnie na
          okolicznosc upalu (ufff... jak teraz goraco...), latwo uzyskac czytelne
          zblizenie jego 'fizys' (czyt. pyszczka)
          smile
          • marialudwika Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 15:02
            Czarna jest spanielka smile)))
            Ale pudelki sa tez cudne!
            Czytam Twe porady z zapartym tchem!Wlasnie niedawno udalo mi sie jej ujecie z
            otwartym pyszczkiemsmile)
            Aparat mam Pentax Optio 33o,jestem z niego zadowolona,kupujac nie umialam
            pewnie dokonac wlasciwego wyboru sad
            A teraz zamieniam sie w sluch!
            ml
            • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 16:20
              Zerknalem do internetowej sciagaczki, bo tyle ostatnimi czasy namnozylo sie
              modeli, ze czlowiek sie po prostu gubi - nie jest w stanie
              wszystkich 'spamietac', zreszta bo i po co?

No dobre ma parametry... Ponad 3 megapiksele.
              Do zdjec niewielkiego formtu w zupelnosci wystarcza.
              No i jesli Ci sie po prostu podoba, dobrze lezy w rece, przyjemnie sie nim
              fotografuje, to jest przeciez to, o co chodzismile
      • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 15:34
        Lustrzanka to bardzo popularny typ konstrukcji.
        Od innych aparatow, jakimi posluguja sie amatorzy, rozni sie tym, ze uklad
        celowniczy i obiektyw stanowia jedna calosc.
        To bardzo wazne, gdyz dzieki temu patrzymy przez obiektyw i widzimy dokladnie
        to, co on 'widzi', i tak, jak on widzi.
        A wiec nie jestesmy narazeni na skutki paralaksy - niezgodnosci pola widzenia
        celownika i obiektywu (wystepuje do odleglosci okolo 3 metrow), nie ma jej w
        przypadku lustrzanki. Nas przyklad nie 'obetniemy' noska osobie 'zdejmowanej' z
        profilu.
        Takze mozemy na biezaco kontrolowac glebie ostrosci (przedzial odleglosci od
        aparatu, w ktorym wszystko to, co sie w nim znajduje 'wychodzu' na zdjeciu
        ostro). Mozemy wiec na przyklad wykreowac nieostre, 'rozmyte tlo' przy
        portrecie.
        Sa zarowno lustrzanki analogowe, na film (czy blone zwojowa) - sa nadal bardzo
        popularne, jak i lustrzanki cyfrowe (w 'cyfrze' material swiatloczuly zastepuje
        matryca).

Jesli chodzi o 'Zenita', to tez lustrzankasmile
        Jednak celownik aparatu obejmuje tylko okolo 70 procent tego, co obejmuje
        obiektyw; taki to 'wynalazek' naszych sasiadow ze wschodusmile

I polecam strone:
        www.foto-net.pl/probki/index.php?PHPSESSID=e3d257e867c72b1bb9fced94c9a40c1c
      • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 16:27
        Aha.
        A dlaczego taka kostrykcja nazywea sie lustrzanka?
        Po prostu dlatego, ze w korpusie aparatu jest lustro, ktore skierowane pod
        katem 45 stopni pozwala wlasnie patrzec przez obiektyw. To tak janprosciej
        rzecz ujmujac (ale po coz komplikowac...smile)
    • a.erie Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 12:58
      witam smile
      fajnie, ze jestes smile
      * I Fafika,
      * I Twoje aparaty witam tez smile
      • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 14:48
        Witam w imieniu swoim i Fafikasmile
        • igwiazdka Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 16:06
          Drogi Wlodku,
          jestes wielki!!!bardzo dziekuje za sciage.bede ja czytala po kawalku,
          colosci moglabym nie ogarnacwink!Jak to wszystko, po swojemu przetrawie, to
          przyjde sie pochwalic.Poki co calusywinkDla fafika, ma sie rozumiec, tez!!!!
          • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 16:23
            Ja nie jestem wielki.
            To sciaga jest dluuugasmile
            Ja tez sle calusysmile
            • verbena1 Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 16:54
              Lubie robic zdjecia kwiatow, mam je na wyciagniecie reki i codziennie cos
              pstrykam. Robie duzo zblizen, zauwazylam ,ze najlepiej wychodza zdjecia po
              poludniu ,kiedy sa piekne cienie i ostre slonce.
              Uzywam kamery filmowej Sonny,ktora ma 120x digital zoom(tak jest na niej
              napisane)i mozliwosc robienia zdjec. Tylka ta kamera moge robic zdjecia makro.
              Sprawia mi duza frajde ,kiedy moge natychmiast je zobaczyc.
              • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 18:37
                Nooo, zdjecia makro kwiatow, pieknesmile
              • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 19:28
                A moze pokazalabys jakies?smile
                • warum Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 19:35
                  Sa juz w albumie - ale jak wroca admini z urlopow to pewnie zobaczysz. Czy
                  ktokolwiek pochwali sie co dzis zrobil? Ot tak-zeby od czegos zaczac rozmowe?
                  Pozdrawiam bedacych tu i terazsmile
    • terem Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 20:04
      Włodku Tyle wspaniałych rad, będę musiała je powolutku przyswoić.Ogrom Twojej
      wiedzy nieco mnie przytłoczył smile.
      Wspomniałeś panią Zofię Raczkowską - znakomitą fotograficzkę; kiedyś tutaj
      robiła zdjęcia arabów,dopóki były... Teraz tu tylko cepeliada i parę
      zmordowanych koników, zaprzęgniętych do bryczek... sad
      • wlodekbar Re: Zaprosilem do forum 40+ przyjaciela, 22.07.04, 20:40
        A ja przez cale lata w takie jak teraz upaly bedac w miescie chodzilem na
        plywalnie 'Skry' na Polach Mokotowskich.
        Ale od ladnych paru lat na dnie basenow rosnie sobie trawka, zas moja glowa
        pracuje nieco oligofrenicznie, ze sie tak wyraze, by sie na biezaco odreagowacsmile
    • a.erie aparat 23.07.04, 13:23
      Przed wyjazdem na wakacje kupilam Canon Power shot A 80.
      Mam z nim jeden problem, nie wiem co zle robie sad
      Co wieczor usuwalam zle zdjecia , zeby nimi nie obciazac pamieci.
      A po przyjezdzie do domu okazalo sie, ze zdjecia sciagniete do komputera sa
      pomieszane. Powinny byc w kolejnosci ich zrobienia.
      Co zle robie?
      Pozdrawiam
      • wlodekbar Re: aparat 23.07.04, 13:53
        Nie wiemsmile
        Dalem pytanie na forum 'Fotografia' (pod kryptonimem Ala)
      • wlodekbar Re: aparat 23.07.04, 14:15
        • Re: Pomieszane zdjecia z cyfry - pomozcie! IP: 193.178.143.*
        Jak na razie, jest taka odpowiedz:

Gość: zz_nowy 23.07.2004 14:06 odpowiedz na list odpowiedz cytując

posortuj je w kompie wedlug daty utworzenia pliku... nie mam innego pomyslu..
      • skynews Re: aparat 23.07.04, 14:19

Hi a.erie,
        to raczej normalne,napisane jest o tym chyba w instrukcji obslugi Twojego A 80.
        Po wykasowani zdjecia powstaje luka w ktora "wskakuje" automatycznie nastepne
        zdjecie.To cos podobnego jak defragmentacja twardego dysku w komputerze.
        Nie jest bowiem wiadome czy nastepne zdjecie zmiesci sie w luke powstala po
        wykasowaniu innego zdjecia.

Nie widze zadnego problemu "poselekcjonowac" fotki po swojemu juz w komputerze.
        Canon na swojej amerykanskiej stronie oferuje do tego celu caly szereg dobrych
        i besplatnych programow: np. PhotoRecord lub super program(latwy w obsludze) do
        wydruku zdjec - Easy PhotoPrint.
        consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=DownloadDetailAct&fcategoryid=320&modelid=9449
        consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=DownloadDetailAct&fcategoryid=320&modelid=9449#New%20Window
    • wlodekbar Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 18:15
      Milczalem, bo jestem caly czas pochloniety praca, ktora da mi, po kilku nader
      chudych latach, 'normalny' dochod.

Jedno przewalczylem - ksiazke w odcinkach w necie... Zapraszam wszystkich
      zainteresowanych fotografia (i ich dzieci!smile) na www.edu.info.pl.
      Jest to pierwszy Polski Portal Edukacyjny, ktory ruszyl kilka dni temu, a w nim
      emitowany jest pierwszy rozdzial, w kilku odcinkach, mojej ksiazki-
      poradnika 'ABC dorych zdjec' ('Kupujemy aparat').
      Jest on dosc krotki, ale w zeszlym roku na forum 'Fotografia' w stworzonym
      przeze mnie watku 'Ksiazka o fotografii' sugerowano mi, by sprawy sprzetowo-
      techniczne ograniczyc do minimum, co tez uczynilem.
      Takze jesli ktos z Was chcialby skomentowac jakis odcinek, bylbym rad.
      Jeszcze nie wiem, z jaka czestotliwoscia beda emitowane fragmenty ksiazki, ale
      sadze, raz w tygodniu badz raz na dwa tygodnie.
      Naturalnie, poszczegolne partie mozna sciagac, po kilku miesiacach bedziemy
      mogli 'uzbierac' cala ksiazke, czy przewodnik, i w ten sposob powstanie plik z
      poradnikiem sztuki fotografowaniasmile

Pozdrawiam wszystkich serdeczniesmile
      • jowoj Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 19:26
        Witaj wlodekbar. No, to nie jestem już najmłodszym stażem forumowiczem.
        Fajnie! smile)
        • wlodekbar Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 19:37
          Jestes aktywmym forumowiczemsmile
          Zabawilem sie w...policjanta (poniekad mnie do tego sprowokowalessmile), i
          spostrzeglem, ze masz...rowne 111 postowsmile))
          • mammaja Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 19:46
            Witam, poniewaz kiedy pojawil sie ten watek zajmowalam sie fotografowanie
            pustynismile Bardzo chetnie skorzystam z porad - weszlam na strone ,wpisalam
            fotografia - znalazlam informacje o ksiazce - mam nadzieje ,ze bedzie wiecej.Mm
            • wlodekbar Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 20:00
              Mammaja,

tam jst nie tylko informacja o poradniku, ale 1. rozdzial, w ktorym krotko
              przedstawiam aparatysmile
              Poradnik bedzie 'szedl' cyklicznie przez kilka miesiecy.
              Ciesze sie, ze piszesz, iz chetnie skorzystasz z porad:0

A co Ty za pustynie fotografujesz???smile
            • wlodekbar Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 20:09
              Pomylilem emoticon - tak powinno byc:
              Ciesze sie, ze piszesz, iz chetnie skorzystasz z poradsmile
          • jowoj Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 19:58
            A czym Cie sprowokowałem, jeśli mogę wiedzieć? smile)
            • wlodekbar Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 20:03
              No, ze nie jestes najmlodszym stazem forumowiczem po prostubig_grin
              • axsa Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 20:24
                Witaj
                i czuj sie dobrze.
                • wlodekbar Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 20:27
                  smile
                  • bodzio49 Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 20:39
                    Witam. Masz jeszcze jednego czytelnika Włodku smile Właśnie zdecydowałem, że czas
                    zmienić aparat. Dotychczas miałem Pentagram (4mln pix. i 3x zoom opt.) Już
                    wiem, że będzie to kompakt bo lustrzanki są wprawdzie dostępne ale dobre
                    obiektywy kosztują jeszcze więcej. A ja potrzebuję tylko dla własnych potrzeb.
                    Myślę o Minolcie Z3 i walczę z pokusą kupienia Minolty A2. W tym drugim wypadku
                    podejrzewam, że nie wykorzystam nawet jej możliwości. No i ta cena. Czy
                    przypadkiem nie wiesz skąd sprowadzają te aparaty, że sprzedają o 30% taniej
                    niż w sklepie i jeszcze im się opłaca. I jeszcze dają fakturę. Pozdrawiam.
                    • wlodekbar Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 20:55
                      Bodzio49,

przyznaje z pokora, ze w tym natloku modeli aparatow, z jakim mamy do
                      czynienia, w tej bogatej ofercie rynkowej jest tyle ich modeli, ze czesto po
                      prostu trudno mi sie polapac...
                      To tak generalniesmile
                      Zreszta sa sciagi w necie.
                      Ale na pewno odradzalbym zakup aparatu wyposazonego w liczne funkcje, z ktorych
                      nie bedziesz korzystal - bo po coz? Nb. pisze o tym w edu.info.pl, podkreslam
                      to.
                      No bo po coz placic za to, co 'bedzie lezalo odlogiem', prawda?
                      Skad sprowadzaja nie wiem.
              • dado11 Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 20:32
                Czesc, Wlodku, nie mialam okazji powitalnie pomachac przy pierwszej okazjismile)
                Mam cztery calkiem realne czworonogi, ktore niniejszym machaja powitalnie
                Fafikowismile Bardzo lubie fotografowac, ale calkiem amatorsko. Niektore zdjecia
                wychodza mi calkiem mile dla oka. Uzywam analogowej Minolty 505 si i bardzo ja
                sobie chwale. Witaj na naszym Forum smile))
                • wlodekbar Re: Milczalem, ale zapraszam... 29.08.04, 20:43
                  Cztery ogony, szesnascie lap, dobry aparat, mile oku zdjecia!!!smile
                  • bodzio49 edu.info 03.09.04, 19:47
                    Hej Włodku. Spora gromadka fanów czeka już na ciąg dalszy na edu.info. Mam
                    nadzieję, że o aparatach cyfrowych też będzie. Pozdrawiam.
                    • wlodekbar Re: edu.info 03.09.04, 21:33
                      O cyfrowych juz jedna stroniczka jest, zas do wszystkich dojda niebawem
                      ilustracje - zdjecia roznych aparatow. Sprawy dotyczace aparatow bede sie takze
                      przewijaly w rozdzialach o fotografowaniu roznych tematow.
                      • mammaja Re: pustynia 03.09.04, 22:14
                        • mammaja Re: pustynia 03.09.04, 22:16
                          Ach, ta mała pustynia w Maoku, ale ja nie mam wielkich ambicji - poprostu
                          dokumentuje co widzesmile Nie mniej chetnie sie poducze !
                          • wlodekbar Re: pustynia 04.09.04, 15:24
                            Nooosmile
                            • mammaja Re: pustynia 04.09.04, 16:10
                              Milo będzie jak rzucisz fachowym okiem na zdjęcia córki z tej podrózy smile
                              community.webshots.com/album/171245259FdOnAC
                              • wlodekbar Re: pustynia 04.09.04, 17:32
                                Mam klopoty techniczne z powiekszaniem zdjec - raz je widac, raz nie (tylko
                                krzyzyki w lewym gornym rogu), a z miniaturek malo co potrafie 'wyczytac'.

Ale z kilku zdjec, ktore zdolalem obejrzec widze, ze ma talent fotograficzny,
                                reporterski, na przyklad dzieci grajace w pilke (wzajemny uklad sylwetek,
                                kompozycja zdjecia 'w sam raz' - a wiec 'ten akurat' moment...
                                Albo policjant na plazy - sympatycznie podpatrzone...

Potem jeszcze zerkne za zdjecia - moze teraz przesilenie jakies, czy cUssmile
                              • wlodekbar Re: pustynia 04.09.04, 17:39
                                No, przechodnia 'zlapalem'. Ciekawy swiatlocien, faza ruchusmile. Mankament -
                                troche za bardzo w kadrze z lewej - 'wybiega' zen.
                                I para fajnie podpatrzona - z tylu...
                              • wlodekbar Re: pustynia 04.09.04, 17:53
                                Rozmowa... Proba reporterskiego spojrzenia - taka sobie, aczkolwiek cos w tym
                                zdjeciu jest, jakies dzianie sie, choc moim zdaniem za malo wlasnie tego
                                dziania sie. Natomiast dobry jest kadr - duzo gory.
                                Chlopiec na plazy ujety od tylu... odbieram to zdjecie jako banalne (para
                                lepsza).
                                Natomiast wedkarz swietny, pod kazdym wzgledem.
                                W sumie proby i poszukiwania, co samo w sobie, jak wszem i wobec wiadomosmile jest
                                faktem pozytywnym.
                                I daje sie zauwazyc wlasnie (jeszczesmile) duzy 'rozrzut' jakosciowy pomiedzy
                                poszczegolnymi zdjeciami.
                                Ale corka bez watpienia ma talentsmile))
                                • mammaja Re: pustynia 04.09.04, 20:12
                                  Dzieki - wlodku - bardzo. Przekaze jej uwagi, mysle ze zacheca do dalszych
                                  poszukiwan. Mloda bardzo sie ucieszy smile))))
                                  • wlodekbar Re: pustynia 04.09.04, 21:46
                                    Jeszcze kilka zdjec...
                                    'Garbarz' - ciekawe ujecie;
                                    'Blizniaki' - mile z tymi odbiciami';
                                    'Jezdziec' - jest dobry, mimo, ze 'wychodzi' z kadru, ma to jakis sens w moim
                                    odczuciu;
                                    'Kobiety z plazy2' - tez mi sie zdjecie podoba, ma jakis taki swoisty klimat (a
                                    przekazanie klimatu nie jest latwesmile);
                                    'Obserwator' - mdle troche to zdjecie...;
                                    'Dzieci' - zbyt malo dynamiczne;
                                    'Sjesta' (str.1.) - ujecie ciekawe, szkoda tylko, ze zdjecie niedoswietlone (na
                                    poludniu sa bardzo duze kontrasty swietlne pomiedzy cieniem, a sloncem);
                                    'Uliczka' - ciekawy zaulek i dobry kadr (chociaz ja bym mozeucial jasna czesc u
                                    dolu...?)

Pozdrawiam mloda, i druga mlodasmile))
                                    • mammaja Re: pustynia 04.09.04, 21:54
                                      Trudno jest w Maroku fotografowac ludzi - albo chca pieniedzy,albo generalnie
                                      sie nie zgadzaja.Nie mam mowy o dlugim ustawianiu - pstryk i juz.Bardzo
                                      dziekuje za wnikliwe uwagi! I poczulam sie bardzo mlodo!Bużka!
                                      • wlodekbar Re: pustynia 04.09.04, 22:00
                                        No pewnie,ze - buźkasmile))
                                        • skynews Re: pustynia 18.09.04, 10:38

Wlodek,
                                          widze ze jestes bardzo pilny zawodowo i w forum.
                                          Swoja wyjatkowa osobowoscia szybko zdobywasz nowych przyjaciol.
                                          Ciesze sie ze wreszcie "ruszylo" z ksiazka i kasa pewnie tez "zadzwonila".
                                          Gratuluje i pozdrawiam

skynews
                                          • jutka1 Re: pustynia + w temacie... 18.09.04, 10:46
                                            Skynews, trzeba tobie podziekowac, ze Wlodka tu sciagnales. Uklon w strone
                                            Wlodka, prawie-sasiada smile)))))))))))))

ps. masz poczte, skynews smile
                                            • wlodekbar Re: pustynia + w temacie... 19.09.04, 01:34
                                              Taaaa, Wlodka marudziarza od bidy pisarzy polskichbig_grin
                                              Nb. nic tam nie zwojowalem, co bylo do przewidzenia, i co tutaj
                                              zostalo 'wyproroczone'.
                                              Uklon w strone prawie-Sasiadki!smile))))))))))))))
                                          • wlodekbar Re: pustynia 19.09.04, 01:29
                                            Czesc skynews,

z wyjatkowa osobowoscia to nie przesadzajbig_grin
                                            Z ksiażka w necie ruszylo, kasa moze i zadzwonila, ale tak cichutenko raczejsmile
                                            w tych naszych honoraryjnych realiach.
                                            Dzieki za gratulacje. I ja Cie tez pozdrawiamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka