Dodaj do ulubionych

Swiateczne menu

15.12.14, 00:00
Oczywiscie nie chodzi mi o klasyke. I nie chodzi mi o menu wigilijne.
Nie mam i nie bede miala oryginalnego pomyslu na swiateczny obiad 25. Nie jest to dla mnie problem, bo wszyscy uwielbiaja to co serwuje od....lat, malo tego zdecydowanie wymagaj a tego de mnie. Osobiscie mam tego juz lekko dosyc, owszem to jest menu latwe do zrealizowania, czyli swietne dla mnie, ale nuuuudzi mnie! Wiec czekam na Wasze propozycje.
Obserwuj wątek
    • bbetka Re: Swiateczne menu 15.12.14, 00:49
      Na teraz pomysłów żadnych nie mam, ale popieram w całej rozciągłości!!! też mam dość robienia w kółko kilku tych samych rzeczy, które sobie ludzie od lat upodobali... Spędzam Sylwestra ze znajomymi i już zostałam pouczona, że "to zwykle" bo inaczej nie wpuszczają za próg big_grin to oczywiście żart, ale też i rzeczywistość...
      • verbena1 Re: Swiateczne menu 15.12.14, 20:23
        Nikt nie garnie sie do garow? Gdzie te czasy kiedy zaradne gospodynie o tym czasie gotowaly juz bigosy, robily pasztety i wieszaly zajace na balkonie ,zeby..... no wlasnie dlaczego? smile

Mam w zamrazarce trzy wieprzowe poledwice i nie wiem co dalej. Gosci w pierwsze swieto bedzie nieduzo, cztery dorosle i dwie mlode osobki. Mysle o pokrojeniu poledwicy na kawalki i owinieciu tychze wedzonym boczkiem, dzieci nie lubia niedopieczonego miesa i bedzie to w jakims sosie. Moze do tego jakas zapiekanka, tarta? Troche za ciezkie bedzie.
        Poszperam w miedzyczasie w internecie.

• luiza-w-ogrodzie Re: Swiateczne menu 21.12.14, 12:56
      Nie mamy tradycji obiadu na Christmas Day, natomiast dania wigilijne sa zawsze te same i nie ma opcji zeby bylo inaczej smile Akceptowalne minimum to barszcz z uszkami, pstrag czy jakas oceaniczna ryba + ziemniaki, wigilijna kapusta, a na deser pierniczki i kutia albo makowiec.

...ale w Swieta zazwyczaj zagladamy na plaze i wowczas na piknik zabieram salatke z wedzonego lososia (Jutka jadla, moze pamieta). Na polmisku wylozonym plasterkami ogorka polozyc platy wedzonego lososia, posypac posiekana szalotka, oblozyc pulpa z pasiflory (marakuja) oraz obficie skropic cytryna. Zezrec szybko, zanim kto inny dopadnie smile

Luiza-w-Ogrodzie
      Forum AUSTRALIA
      • mammaja Re: Swiateczne menu 22.12.14, 09:37
        Ogarnięta jestem absolutnym niechciejem do stania przy garach. Na szczęscie jakoś podzieliłysmy zadaniami i na mnie wypadła zupa grzybowa ( łatwizna), kapusta z grzybami, pstrąg ( chyba zrobię w galarecie) , upieczenie dziczyzny do jedzenia "na zimno" no i cos ze slodkości. Piernik juz upieczony, makowiec kupię w sprawdzonym od lat miejscu. Barszcz czerwony na swiateczny obiad to tęz nie problem. No i śledzie juz są. Pani Ukrainka, od synowej, narobiła uszek i pierogow, czekaja na rozmrożenie. Córka upiecze gęś bo indyk nam sie przejadl i zamowiony przez Frania tort czekoladowy na jego urodziny ( 26 grudnia.) Synowa usmazy ryby na wigilie, ale nie karpia,chyba łososia . Syna zamówił pasztet "w pracy", tez wypróbowany. Ciasteczka upieczone i udekorowane przez dzieci przy pomocy mamy. Tylko dla mzonka nie ma żadnego przydziału. Moze to i lepiej.
        Acha, wygrzebalam w babcinych przepisach tort Pischyngier - absolutny hit dziecinstwa. Ponieważ nie wymaga piecznia może sie rzucę i zrobie. jest boski i mimo, że uzywa sie andrutow nie ma absolutnie nic wspólnego z jakis kajmakiem.
        • verbena1 Re: Swiateczne menu 22.12.14, 11:17
          Mammajko, swietny pomysl z torcikiem waflowym, mam okragle wafle kupione jeszcze w Polsce pare miesiecy temu i nie wiedzialam co z nimi zrobic.
          Musze teraz jeszcze raz jechac do sklepu po gorzka czekolade, nie chce mi sie ale torcik kusismile
          • mammaja Re: Swiateczne menu 22.12.14, 20:29
            Mogę Ci przysłać przepis na pyszny Pischyngier - robi sie z dwoma masami i polewą czekoladową !
          • verbena1 Re: Swiateczne menu 22.12.14, 20:30
            Torcik waflowy zrobiony, z gorzkiej czekolady i mielonych orzechow. Obciazony deska czeka na jutro na dekorowanie.
            Na Wigilie idziemy do zaprzyjaznionej Polki, wlasnie przed chwila uzgadnialysmy menu i podzial prac. Zamiast karpia bedzie losos na pierzynce ze szpinaku i drugi polmisek z pierzynka porowa. To moje zadanie poniewaz znajoma nie ma piekarnika (bez piekarnika bylabym jak bez reki).
            Poza tym dwa rodzaje zup, uszka, pierozki, kuleczki ziemniaczane , jakas jarzyna ,kompot z suszonych owocow i moze makielki.
            Z ciast bedzie keks, makowiec ,pierniczki (mojej roboty) i sernik znajomej.
            Mysle ,ze nikt nie odejdzie glodny od stolu.
            • mammaja Re: Swiateczne menu 23.12.14, 12:10
              Verbeno, najecie sie po uszka i jeszcze zostanie !
            • fedorczyk4 Re: Swiateczne menu 23.12.14, 21:31
              Wigilia u Macmy: pierogi z kapusta i grzybami, barszcz z uszkami, panierowane grzyby i wszelakie ryby. Wegorz, pstrag, losos, fladra, salatka z fasoli z czosnkiem, i jakies zielone. Na deser faworki i tort makowy. Nastepnego dnia u mnie: ostrygi, fois gras (przywieziona przez Janeczke), losos marynowany, pieczona poledwica wolowa, konfitura z szalotki, purée ziemniaczane, purée z marchewi i purée brokulowe. Sery i desery smile
              • dado11 Re: Swiateczne menu 24.12.14, 00:51
                U mnie, po raz pierwszy od lat, nie ma Wigilii... pojadę do Rodziców na Powązki... mam dosyć wścieklicy nad garami przez dni kilka z byle-efektem... dzieci wpadają, biorą na wynos i wypadają.... zatem cała rodzinka (ta, która zechce) zaproszona na 1 dzień Świąt, na cały dzień, na spokojnie, pojeść, pogapić się na prezenty, poprzytulać drobiazg nieletni, nawet wciągnąć deser??? why notwink
                wszystkiego dobrego Kochane Forum... Wesołych Świątsmile
                • bbetka Re: Swiateczne menu 29.12.14, 12:55
                  Dado Kochana, jak miło, że się odezwałaś smile dopiero teraz zauważyłam, bo czas świąteczny przemielił mnie na drobne... napisz jak się udały Twoje święta "po nowemu" mam nadzieję, ze spełniły Twoje oczekiwania.
                  W kwestiach menu, to u mnie było absolutnie tradycyjne, a to co napisałą Fed całkowicie mnie powaliło, kulinarnie oczywiście smile))
                  • joujou Re: Swiateczne menu 30.12.14, 17:52
                    Fed,wątek powstał w czasie,gdy okołoświąteczna krzątanina:zakupy,sprzątanie itp. już na dobre się zaczęły więc nie było czasu na pisanie.Poza tym czym my możemy Ci zaimponować ? he,he
                    U mnie było tradycyjnie,bo na te wigilijne potrawy czeka się cały rok więc być muszą-o zmianach nie ma mowy.Natomiast na święta mało co robiłam,bo pierwszy dzień trochę u szwagrostwa,a w ogóle poza wigilią,święta w pracy.Wykonałam całe zaplanowane menu na wigilię i zatargałam do teściów,choć w pierwszych planach kolacja miała być u nas.Niestety,zaczyna się to samo,co u Moni i nie ma rady-trzeba ustąpić.Pierniczki i niektóre zaplanowane z rozmachem odpuściłam,bo ważniejsze były dla mnie spotkania z przyjezdnymi przyjaciółkami,a na wszystko nie starczyło już czasu.W sumie i tak dojadaliśmy prawie przez tydzień wink
                    Dado pozdrowionka!
                    • joujou Re: Swiateczne menu 30.12.14, 17:55
                      Świąteczne ciasteczka przyniosła ze sobą przyjaciółka,były śliczne,a tu już trochę przebrane:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/hi/hi/kwza/6Ra0sicCfPjqxau8ZX.jpg
                      • bbetka Re: Swiateczne menu 04.01.15, 20:34
                        Jou, piękne ciasteczka!
                        W pierniczkach i ciasteczkach piękne jest to, że każdy może mieć inne!
                        Moje w tym roku wyglądały tak:
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/fa/ff/reof/jt2FOLrdyybONBIA3B.jpg
                        też były nieco inne, bo częściowo dekorowała je koleżanka córki smile
                        Poza tym wykonałyśmy oczywiście standardowe choinki, w liczbie ok 10, tu resztki domowe wink w przyszłym roku będą zielone, jak nie zapomnimy że mamy barwniki, co nastąpiło w tym roku...
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/fa/ff/reof/4lrOWHAVTvIZwwf7oB.jpg
                        • verbena1 Re: Swiateczne menu 04.01.15, 22:04
                          Bbetko, jestem pod wrazeniem, jak jesc takie cudenka? Masz talent dziewczyno, moglabys na tych pierniczkach zarabiac smile
                        • mammaja Re: Swiateczne menu 04.01.15, 23:53
                          No poprostu dzieła sztuki !
                        • joujou Re: Swiateczne menu 07.01.15, 16:59
                          Smakowite cudeńka Bbetko!
    • joujou Re: O pieczeniu ciasteczek 08.01.15, 15:55
      Moja przyjaciółka,która ma w sobie duszę artysty podesłała mi trochę prywatnych,świątecznych zdjęć i jak zwykle mnie wzruszyła.Ciasteczka,które wcześniej zamieściłam(niestety,cyknięte w pośpiechu i byle jak) piekła wraz ze swoją rodziną.Ciasto przygotowała już u siebie w domu i zabrała je do wnucząt.Wcześniej zakupiła też kilka mikołajowych czapek i każdy z 'ciasteczkowych piekarzy' miał na głowie taką czapę.W tle świąteczna muzyka,przeplatana melodiami,które jej wnuk wykonywał na saksofonie.Każdy wycinał swoje ciasteczka więc kształty były przeróżne(włącznie z elementami motoryzacyjnymi).W przerwach,gdy ciastka się piekły,oni trochę śpiewali,trochę tańczyli.
      Upiekli furę ciasteczek,które w mig zostały podzielone i jeszcze wydawało się mało,bo wnusia zaniosła do przedszkola,wnuk do szkoły,a dorośli do pracy i dla przyjaciół.Taka babcia to skarb smile Bardzo mi brakuje naszych babskich spotkań,bo ona zawsze sprawiła,że były niezwykłe smile Teraz też się spotykamy,ale dziewczyny rozjechały się po świecie i jak wpadają do domu,to jednak rodzina,wnuczęta...Nasze spotkania to taki czas wykradziony rodzinie więc już tamte klimaty nigdy nie wrócą,ale na zawsze pozostaną we wspomnieniach smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka