22.09.16, 09:52
Cisza, spokój świeże powietrze, powolny czas i świat kolorowych cerkiewek, jakże inny od naszego. Świat miękkiej wymowy i bardzo interesujący.
Trasa obfitująca w zaskoczenia.
Wycieczka na Podlasie- trasa
1 dzień – 14.09.2016 Poznań przez Warszawę / Marki do Drohiczyna -
Święta Góra Grabarka – nocleg Białowieża.
2 dzień - Białowieża- Muzeum, park, zagroda żubrów, cerkiew
3 dzień - Białowieża – Hajnówka –park miniatur i sobór – Białystok –Opera i Filharmonia Podlaska, pałac Branickich – miasto i katedra- przejazd do Supraśla
4 dzień – Supraśl- palac Bucholza, domki tkaczy, cerkiew i Monaster- wyjazd do Sokółki przez Krynki z rynkiem o 12 drogach dojazdowych (drugie 12 wjazdowe rondo jest w Paryżu), Puchły błękitna cerkiew z zewnątrz, Ciełuszki (szlak otwartych okiennic) spacer po wsi , Kruszyniany- posiłek w Jurcie Tatarskiej, spacer po wsi, zwiedzanie meczetu i mizaru(cmentarz muzułmański) Silwarium w Krynkach , powrót do Supraśla.
5 dzień – Wasilków – Święta Woda i Tykocin- synagoga, muzeum, miasteczko i zamek . Powrót do Poznania
Polecam, ale polecam zwiedzanie z przewodnikiem, bo dzięki niemu widzieliśmy to co czasami niedostępne dla indywidualnego turysty, no i bardzo ciekawe wiadomości .
Dziś tylko tyle. Relacja po powrocie znad morza.
Obserwuj wątek
    • lablenka_x Re: Podlasie 22.09.16, 09:58
      Jak Podlasie to i żubry- w zagrodziesmile
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/qSbFM6de5JiB8lpOcB.jpg
      • mammaja Re: Podlasie 22.09.16, 22:47
        Lablenko, bardzo ciekawa wycieczka, duża trasa. Ja te wszystkie miejsca zaliczyłam podczas dwu wycieczek - a i tak jeszcze byłoby co oglądać. Bardzo jestem ciekawa Twoich wrażeń, na pewno dla Wielkopolan to egzotyka ! Oczywiście też mieliśmy wspaniałą przewodniczkę - masz rację że to niezbędne smile
        • monia.i Re: Podlasie 01.10.16, 00:02
          Dużo tego było, Lx smile Żubry super, ten mały jaki śmiszny smile
          • kan_z_oz Re: Podlasie 17.10.16, 10:30
            Wiem, ze kazdy zajety i zabiegany. Moze uda Ci sie wlepic pare fotek?
            • mammaja Re: Podlasie 17.10.16, 10:33
              Lablenka w sanatorium, po powrocie obiecala wkleić smile
              • lablenka_x Re: Podlasie 03.11.16, 09:20
                Zanim zacznę, wklejam link do Podlasie Joujou. Pięknie pisała o swojej wyprawie, a moje drogi czasami sie z Jej łączyły.
                forum.gazeta.pl/forum/w,12248,137646548,137646548,Podlasie_hej_Podlasie_.html#p137648331
                • kan_z_oz Re: Podlasie 03.11.16, 11:57
                  Z przyjemnoscia przeczytalam wakacyjne wspomnienia Joujou z 2012. Zerknelam tez do linkow Witekjs* z Podlasia. Bardzo fajne.
                  Wszystko sie jakos ostatnio laczy i ludzie dalej istnieja dzieki wpisom.
                  • malpa-w-czerwonym1 Re: Podlasie 04.11.16, 22:44
                    Ja też byłam na przełomie sierpnia i września na Podlasiu - chodziłyśmy tymi samymi ścieżkami Lablenko, z tym że ja zaliczyłam jeszcze skansen Sioło Budy, Ziołowy Zakątek w Korycinach, Mielnik, Siemiatycze i Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu - polecam w szczególności, poza klasyką czyli Białowieżą i Hajnówką - Koryciny i Ciechanowiec...
                    • lablenka_x Re: Podlasie 05.11.16, 14:46
                      Małpo ,chyba byłaś na wycieczce indywidualnej stąd różnice.Ja na zorganizowanej więc wg. ściśle określonego plany.
                      Wracając do Podlasia, dla mnie to zupełnie inny świat z pamiątkami po obcym dla mnie zaborze rosyjskim, po carze itp. Nie myślałam,że mnie to tak uderzy, no może zadziwi, zaskoczy.
                      Przejeżdżaliśmy przez Sokołów Podlaski, miejsce do którego byli wysiedleni w 1939r. ludzie z Wielkopolski w tym rodzina mojego ojca i ze smutną historią dot. pogromu tamtejszych Żydów.
                      O czym szaaaa.
                      Pierwsze miasteczko , które zwiedzaliśmy to Drohiczyn. Malutkie,ale z cerkwią w remoncie. Słynną góra zamkowa z widokiem na przełom Bugu i kościołem pofranciszkańskim, świeżo odremontowanym, z pięknym barokowym ołtarzem i prześliczna droga krzyżową nijak się mająca do barokowego wystroju. W pomieszczeniach klasztornych muzeum przebogate w ornaty i dewocjonalia oraz naczynia liturgiczne i monstrancje.
                      • lablenka_x Re: Podlasie 05.11.16, 14:53
                        Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to to cudeńkowink :
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/aUr9EB2fh4pr73INmB.jpg
                        cerkiew w remoncie(widać wszędzie pieniądze unijne
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/9NuabB51njbgv2dwpB.jpg
                        i sliczne banie na jej dachu
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/iN8k1CoFitn6rOSmSB.jpg
                        • lablenka_x Re: Podlasie 05.11.16, 14:58
                          Kosciół pofranciszkański
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/yoOEslZatcpEmV6WBB.jpg
                          W pomieszczeniach klasztornych muzeum
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/B3bLvHmGc5i01qEDLB.jpg
                          barokowe, odrestaurowane wnętrze
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/owxuaUJ6uaC8rjaIDB.jpg
                          To tyle na dziś, cdn.
                          • lablenka_x Re: Podlasie 05.11.16, 15:04
                            Jeszcze przełom Bugu widziany ze średniego punktu widokowego, wyżej nie wchodziłam
                            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/jEB6ZHxACqEa4CcEeB.jpg
                            i rynek w Drohiczynie - budynki obłożone plastykowymi panelami i dachy z metalowej dachówki, nowocześniewink
                            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/YQQtFZ8syAYaPkORtB.jpg
                            • malpa-w-czerwonym1 Re: Podlasie 05.11.16, 18:32
                              Tak Lablenko, byłam w podróży sentymentalnej, tylko z mężem - stamtąd bowiem mój ród. Wychowałam się w tym klimacie, bo Babcia, Mama i Jej Siostry chyba bardzo tęskniły, dlatego opowieściom o "nadbugu" nie było końca... Również kuchnia, w której rządziła Babcia - zdominowana była smakiem Podlasia. Na Podlasiu została jeszcze część rodziny, ta która nie wyjechała na Ziemie Odzyskane - jak mój Dziadek, niespokojny duch. Część rodziny została za granicą, mimo,że wsie gdzie mieszkali dzieliło tylko PARĘ kilometrów - przedzieliła ich granica, nie starali się repatriować i w ten sposób mam sporą część rodziny na Białorusi. Wybieram się tam, ale czy dojadę? Nie wiem... Spróbuję wrzucić zdjęcia z mojej podróży, aczkolwiek dawno tego nie robiłam, więc nie wiem czy mi się uda!
                              • malpa-w-czerwonym1 Re: Podlasie 05.11.16, 18:36
                                I jeszcze jedno! Nie wiem Lablenko, czy masz takie samo wrażenie, że Podlasie to zupełnie inna liga jeśli chodzi o turystykę! Spokój, rowery, pyszne jedzenie, tempo życia wyznaczone przez leniwie płynący ( w moim przypadku) Bug i pory roku, pyszne jedzenie... Zero disco polo, gofrów, frytek i szajsu made in China. Żubry, czosnek niedźwiedzi, miód.... Rozmarzyłam się!
                                • lablenka_x Re: Podlasie 05.11.16, 20:36
                                  W pierwszych słowach mego postu napisałam właśnie o tym, o czym wspominasz.
                                  Przywiozłam sobie własnie ów czosnek niedźwiedzi i kawę z żołędzi, nawet niezła i kilka tamtejszych przypraw. Powolność tamtego czasu jest niesamowita.
                                  • kan_z_oz Re: Podlasie 06.11.16, 11:37
                                    Fajnie lablenka, Mam bardzo mile wspomienia z Podlasie na ktorym studiowalam. Patrzylam wiec na zdjecia Bugu przy Drohiczynie i to jest dokladnie gdzie w latach 80-tych odbywajac wedrowki kajakowe sie zatrzymalismy. Nie bylo tylo wtedy sciezki dla rowerow - reszta, ta sama.
                                    • mammaja Re: Podlasie 06.11.16, 13:26
                                      Malownicza kraina, bardzo się ożywia turystycznie. Też polecam ! Czekam na c.d. smile
                                      • joujou Re: Podlasie 08.11.16, 15:18
                                        No to mamy klub miłośników Podlasia smile Lablenko dziękuję za dołączenie mojego wątku.Jestem jakby na świeżo,bo niedawno zrobiłam fotoksiążki z tego wyjazdu.
                                        Czekam niecierpliwie na c.d. oraz na wspomnienia Małpki,czy Mammaji.
    • marcin-1978 Re: Podlasie 17.09.17, 12:43
      Białystok:
      geografia-mg.cba.pl/zwiedzanie/bialystok/
      Tykocin:
      geografia-mg.cba.pl/zwiedzanie/tykocin/
      Hajnówka:
      geografia-mg.cba.pl/zwiedzanie/hajnowka/
      Bielsk Podlaski:
      geografia-mg.cba.pl/zwiedzanie/bielsk-podlaski/
      Białowieża:
      geografia-mg.cba.pl/zwiedzanie/bialowieza/

Nie zdążyłem do Supraśla, który miałem w planie. Trzeba będzie za parę lat znów się tam wybrać.
      • lablenka_x Re: Podlasie 17.09.17, 15:14
        Polecam jako punkt wypadowy hotel Bulwar w Sokołowie Podlaskim. Właśnie tam spędziłam ostatni tydzień. Koszt w 2 osobowym pokoju 60 zł ze śniadaniem, ale to jakim śniadaniem. Pełen duży talerz wędlin, sera, pomidora i ogórka + danie do wyboru - naleśniki z serem, parówki na ciepło albo jajeczniczka. Naleśniki wyborne. Jajecznica również. parówek nie jadłam. Obiady serwowane do 21 :00 zupa + 2 danie do wyboru- również 10 zł.Bardzo smaczne. Obsługa miła, uprzejma.
        • mammaja Re: Podlasie 18.09.17, 00:24
          Bardzo dobry kontakt, może na grzyby się wybiorę w te okolice. Rzeczywiście taniocha smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka