maryna04 03.11.04, 23:55 W zwiazku z wygraniem wyborow przez dotychczasowego prezydenta USA przechodze na emigracje wewnetrzna do chwili pogodzenia sie z wola wiekszosci narodu amerykanskiego. A.erie - co wyscie za mess zrobili w tym Ohio? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ertes Re: Emigracja wewnetrzna 04.11.04, 05:20 Ohio? Tam chyba nie ma 59 milionow ludzi ktorzy oddali na niego glosy? Odpowiedz Link
dan8 Re: Emigracja wewnetrzna 04.11.04, 11:49 Wyglada na to,ze narod amerykanski jest teraz bardzo podzielony. Mnie tez zdumiewa fakt,ze ponownie wybrano przywodce,ktory bardzo zle reprezentuje swoj narod. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Emigracja wewnetrzna 04.11.04, 11:58 Nie przezywaj tego tak bardzo, Maryno - "vox populi -vox Dei" - widac Amerykanie w takim wlasnie %, jaki glosowal na Busha identyfikuja sie z czlowiekiem jego typu: niezbyt zrecznym kowbojem z glebokiej prowincji, alkoholikiem z rozbieganymi polprzytomnymi oczkami, buzia w ciup i raczkami w maldrzyk i o wysuszonym ziarenku grochu na miejscu mozgu. Pozostalemu %, w tym i Tobie wspolczuje, jak i reszcie swiata, ze przez najblizsze 4 lata bedzie zmuszona nolens volens pic kwasne piwo, ktorego ten typek nawarzy. Odpowiedz Link
maryna04 Re: Emigracja wewnetrzna - ertes 04.11.04, 13:41 Nie rob ze mnie idiotki, ze mysle,ze z powodu drobnych w skali ogolnej kraju jakichs prob przekretow w Ohio Bush wygral. To byl zart do a.erie Bush wygral najwieksza iloscia glosow w historii Ameryki. I teraz chyba zastanawia sie powaznie czy nie zmienic ordynacji, bo gdyby w Ohio poszlo inaczej to Kerry wygralby majac kilka mil. glosow mniej. Jego zwolennicy jak widac z mapy, ktora od pokolen jest niezmienna nie interesuja sie polityka, geografia, wierza, ze wojna w Iraku jest sluszna, bo Saddam to devil, nie marwi ich, ze oni sami ubozeja, a majatek kumuluje sie wsrod 5% spoleczenstwa i to dla tej grupy sa ulgi podatkowe naprawde, o mozliwosci, ze mozna miec zawsze ubezpieczenie zdrowotne nawet nie marza, bo czegos takiego nie znaja, ale Bush wygrywa na ich prowincjonalizmie, jego prowadzi Bog i Bog kazal mu zmienic nature z hulaki i pijaka na... To biskup katolicki powiedzial, ze glosowanie na Kerrego to grzech...smiertelny. W ostatnia niedziele bylam na prowincji, dostalam kilka sprawozdan z patriotycznych mszy jakie odbyly sie w tym dniu - to bylo piekne - wierze podobnie jak w Polsce w latach Solidarnosci. Wieczorem zebrala sie grupa - pieciu mezczyzn w wieku 30+ , tak sie zlozylo, ze wszyscy byli single, rozwiedzeni, lub wlasnie w trakcie, przyszli nawet z nowymi przyjaciolkami, ale wszyscy mieli glosowac na Busha...bo demokraci sa tacy niemoralni. Zdaje sobie sprawe, ze ty z innych wzgledow popierasz Busha, ale naprawde z takich wzgledow zostal wybrany i tez dlatego, ze rowny chlop i baseballa zagra i piwa popije, a Kerry jest za bardzo nie swoj chlop (wczoraj cytat senatora Rep. na CNN). Oczywiscie Bush ma wiecej charyzmy, ale czy wybory prezydenta to konkurs oratorski, w Polsce zawsze podkresla sie, jesli ktos umie jezyki, tu wrecz przeciwnie, Kerry jest wyizolowany bo zna francuski i podobno niemiecki no i zamiast na ryby surfuje ten arystokrata , a juz ta jego niezalezna zona z 5 jezykami, co zakpila, ze Bushowa nigdy nie pracowala nie bedzie nas pouczac... Najwiekszym problemem jest nie wojna w Iraku, ktora tez Kerry nie zakonczylby jutro, ale fundamentalizm prawicy, Bush bedzie mianowal od 1 do przynajmniej 3 nowych sedziow Sadu Najwyzszego, kogo mianuje. Musze juz isc do pracy, bardzo prosze Cie Ertes, nie odpisuj mi w temacie, bo po co podgrzewac atmosfere, zreszta to rodakow w Polsce nie dotyczy. Badz wspanialomyslny i odpusc mi. Ale za to pogoda na niedzielny maraton zanosi sie wspaniala. Odpowiedz Link
maryna04 Re: Emigracja wewnetrzna - ertes 04.11.04, 13:58 c.d.Z zagrozen bushowskich bardzo powazne jest ograniczenie wolnosci i praw czlowieka - juz patriotic act okazal sie w wielu miejscach niezgodny z Konstytucja, a nieumiejetnosc prowadzenia polityki zagranicznej zrazenie calego swiata, w tym przede wszystkim Europy do kraju moze miec fatalne skutki. Ta pewnosc siebie i nieliczenie sie z innymi krajami moze niedlugo odbic sie gleboka czkawka, Nienawidza Ameryki wszedzie. Od czasu rozpoczecia wojny w Iraku bylam dwukrotnie w Ameryce Poludniowej, jak oni tam nienawidza, wlasnie za pogarde wobec swiata. A przypomnial mi sie przyklad funamentalizmu Busha. Wycofal wszelkie dotacje dla organizacji pozarzadowych zajmujacych sie AIDS w Afryce, ktore propaguja srodki antykoncepcyjne i wykonuja aborcje zarazonym kobietom, o juz mam drugi przyklad, ale naprawde musze leciec. Odpowiedz Link
tom_tam Re: Emigracja wewnetrzna - maryna04 04.11.04, 19:52 maryno,- napisalem kiedys na tym forum, ze mimo prob, latwego relatywnie startu (rodzina) i "zacisnietych zebow"- nie umialem zadomowic sie w Ameryce. Nie "musialem" wiec pogodzilem sie z faktem iz zbyt duzy jest dla mnie szok kulturowo - mentalnosciowy. Dowiedzioalem sie iz jestem "ze Wsi", malo "nowoczesny" i jako praktycznie nie pijacy alkoholu (dobrowolnie nie z "musu") nie znam "boskiego" smaku martini ktore jest napojem "najbardziej kulturalnych Elit na Swiecie" - wiec nie dziwota, ze "buraka i kmiota" nic szczegolnego w Ameryce (i okolicach) nie pociagalo . "Kultura" wybrala sobie odpowiedniego Prezydenta - nie bardzo rozumiem czemu Amerykanie maja "narzekac"? Irak - daleko!, Europa? - "rasowy" teksanczyk nawet nie wie gdzie to jest! a "na ryby" chodzi wiekszosc panow z dluga praktyka malzenska - widac juz dobrze wiedza jakim luksusem jest...CISZA i SPOKOJ ) pozdrawiam,- tom Odpowiedz Link
ertes Re: Emigracja wewnetrzna - maryna04 05.11.04, 03:18 > Dowiedzioalem sie iz jestem "ze Wsi", malo "nowoczesny" i jako praktycznie nie > pijacy alkoholu (dobrowolnie nie z "musu") nie znam "boskiego" smaku martini > ktore jest napojem "najbardziej kulturalnych Elit na Swiecie" - wiec nie > dziwota, ze "buraka i kmiota" nic szczegolnego w Ameryce (i okolicach) nie > pociagalo . A nie myslales ze tego typu uwagi zaleza od ludzi z ktorymi obcujesz? Ja jakos mimo mieszkania tutaj od kilkunastu lat potrafie znalezc ludzi ktorzy mi odpowiadaja i robia tego tupu uwag. Nikt nie rzada zeby kazdemu tutaj sie "podobalo". A co do kultury? mimo wszystko chyba wole Bush'a niz na przyklad bylego komuniste z partii ktora doprowadzila kraj na skraj nedzy i nadal doprowadza. Odpowiedz Link
ertes Re: Emigracja wewnetrzna - ertes 05.11.04, 03:13 > Nie rob ze mnie idiotki, ze mysle,ze z powodu drobnych w skali ogolnej kraju > jakichs prob przekretow w Ohio Bush wygral. To byl zart do a.erie Bush wygral > najwieksza iloscia glosow w historii Ameryki. Ja z ciebie idiotki nie robie. Tak samo jak ty zazartowalas tak i zrobilem ja. Jesli odebralas to w ten sposob to nie moja wina... Jego zwolennicy jak widac z mapy, > ktora od pokolen jest niezmienna nie interesuja sie polityka, geografia, > wierza, ze wojna w Iraku jest sluszna, bo Saddam to devil, nie marwi ich, ze > oni sami ubozeja, a majatek kumuluje sie wsrod 5% spoleczenstwa i to dla tej > grupy sa ulgi podatkowe naprawde, o mozliwosci, ze mozna miec zawsze > ubezpieczenie zdrowotne nawet nie marza, bo czegos takiego nie znaja, ale Bush > wygrywa na ich prowincjonalizmie, jego prowadzi Bog i Bog kazal mu zmienic > nature z hulaki i pijaka na... Bardzo rozsadne i zgadzam sie. Zdaje sobie sprawe, ze ty z innych wzgledow popierasz Busha, ale > naprawde z takich wzgledow zostal wybrany i tez dlatego, ze rowny chlop i > baseballa zagra i piwa popije, a Kerry jest za bardzo nie swoj chlop (wczoraj > cytat senatora Rep. na CNN). A tu sie mylisz bo gdybym mial prawo glosu to bym glosowal na Kerry'ego. I szmieszne bo na innym forum a.erie zarzucila mi milosc do wlasnie Kerry hehe >Najwiekszym problemem jest nie wojna w Iraku, ktora > tez Kerry nie zakonczylby jutro, ale fundamentalizm prawicy, Bush bedzie > mianowal od 1 do przynajmniej 3 nowych sedziow Sadu Najwyzszego, kogo mianuje. Widze ze jak sie zdenerwujesz to w wiekszosci zaczynasz rozsadnie pisac. > Musze juz isc do pracy, bardzo prosze Cie Ertes, nie odpisuj mi w temacie, bo > po co podgrzewac atmosfere, zreszta to rodakow w Polsce nie dotyczy. Jak widzisz odpisuje, takie to juz prawo forum. A czy rodakow nie dotyczy? Nie jestem pewien sadzac po wpisach. Odpowiedz Link
warum Re: Emigracja wewnetrzna 04.11.04, 20:37 Maryno, u nas " emigracja wewnetrzna" dla wielu to stan przewlekly. I nieuleczalny jak sie okazuje przy kolejnych wyborach Mnie rozczarowal powtorny wybor B. na prezydenta. Stawialam na K., bo ja w ogole jestem bardziej"za" demokratami Na szczescie "nowy"-stary prezydent w USA to nie moj problem, bardziej sie martwie tym, ze "nasz nr 1" pan Kulczyk zachorowal i nikt nie moze nawiazac z nim kontaktu( / Odpowiedz Link
maryna04 Re: Emigracja wewnetrzna 04.11.04, 23:29 Ja cierpie niestety po obu kontynentach, bo sytuacja w Polsce interesuje sie tez. Tom- tam, Amerykanie jakich poznales to jednak nie prowincja, a jesli to jednak nietypowi. Amerykanin z "Midwestu" nie pija martini, wogole pije bardzo niewiele, glownie w barze piwo. Nie wywyzsza sie, bo go kompletnie nie interesujesz - mozesz byc z Polski lub tak samo z Marsa. On ma swoj swiat, lokalne sprawy, w ktore anagazuje sie bardzo i na tym tez stoi sila Ameryki. Przez czesc roku oglada baseball, moga to byc tez mecze druzyn klasowych z pobliskiej szkoly, potem oglada football z wielkim swietem narodowym - finalem Super Bowl oraz pasjonuje sie innym sportami np. w prawie kazdym barze oglada sie non - stop wyscigi ciezarowek. Ja lubie Ameryke, czuje sie tu lepsza a nie gorsza, podobnie moje dzieci, ktore odnalazly tu swoje miejsce. Zwlaszcza lubie Ameryke z kadencji Clintona, chociaz to byly moje poczatki. W dalszym ciagu uwazam, ze jest to kraj szansy - bardziej niz inne kraje, ale te niskie horyzonty, naiwnosc, podsycany w zlym kierunku patriotyzm wielu obywateli spowodowal kleske demokratow. Za nowoczesni, no i te badania na komorkach co chcieli rozwinac, o utrzymaniu prawa kobiet o aborcji nie wspominajac. Odpowiedz Link
mammaja Re: Emigracja wewnetrzna 05.11.04, 00:28 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,2374065.html Mysle,ze to rozsadny komentarz ! Odpowiedz Link
ada296 Re: Emigracja wewnetrzna 05.11.04, 00:34 tak czy owak nie potrafię zrozumieć dlaczego dwa ważne programy telewizyjne poświęciły czas do rana wyborom co nas to obchodzi ? wiadomo było, że wygra Bush bleee Odpowiedz Link
ertes Re: Emigracja wewnetrzna 05.11.04, 03:20 i tu chyle glowe przed Toba gdyz jest to jedna z najrozsadniejszych wypowiedzi kogos kto nie mieszka w USA. Odpowiedz Link
maryna04 Re: Emigracja wewnetrzna 05.11.04, 06:15 Ertes nie zamordowales mnie, dzieki. Ale nie zgadzam sie z twoja ostatnia wypowiedzia. Nie wiem jak wygladala transmisja w Polsce meczu pan K vs pan B, bo taka rywalizacja potrafi byc bardzo pasjonujacym meczem. Pamietam w poczatku mojego pobytu w Ameryce mecz Clinton vs Bush(stary). Cos wspanialego i znacznie prostsze niz baseball czy super bowl. Pamietam mecz na majora miasta Giuliani vs Dinkins, az poszlam spac, a rano niespodzianka - Giuliani, nie mowiac o niespodziance srana, cztery lata temu, kiedy ciagle nie bylo przywodcy. A oprocz tego, niestety, to jest wazne nie tylko dla Ameryki, ale dla calego swiata. Narzekajac na amerykanskich fundamentalistow chcialabym zwrocic na jedna rzecz uwage. Poszanowanie prawa. Prawie wszedzie, przy tak glebokim podziale spoleczenstwa doszlo by do zamieszek, podobnie 4 lata temu. W Ameryce po prostu przyjmuje sie decyzje szanujac prawo. Odpowiedz Link
ertes Ciekawe, nie? 05.11.04, 17:46 NEW YORK (CNN/Money) - U.S. job growth soared in October, blowing away even the most optimistic forecasts on Wall Street, as employers ended months of sluggish hiring that had caused worries about the strength of the economic recovery. Employers added 337,000 jobs to their payrolls last month, up from a revised 139,000 in September, the Labor Department reported. Economists surveyed by Briefing.com were looking for a gain of 175,000. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Emigracja wewnetrzna 05.11.04, 08:44 Eee. zaraz tam "emigracja wewnetrzna". Proponuje male piwko, partyjke scrabbla, sprawdzic czy maz ma puls i wogole zyc po swojemu. Problemy zamorskich krajow i tak pojda swoja droga. Spadam sprawdzic czy mnie nie ma w ogrodzie Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link