Dodaj do ulubionych

Prośba do Skynewsa

04.11.04, 13:32

Internet Explorer ciągle niebezpieczny

Secunia informuje o wysoce krytycznej "dziurze" w Internet Explorerze.
Problem dotyczy szóstej wersji popularnej przeglądarki.

Błąd w tagu IFRAME można wykorzystać do spowodowania przepełnienia bufora.
Pozwala to z kolei na uruchomienie dowolnego kodu na zaatakowanym komputerze.

Eksperci potwierdzili, że narażone są komputery z Internet Explorerem 6.0
pracujące pod kontrolą systemów Windows 2000 i Windows XP SP1. Zainstalowanie
Service Packa 2 chroni przed wspomnianym błędem.

Wyczytałam powyższa informację.
Teraz prośba: czy możesz mi , i innym osobom posiadającym XP, powiedzieć skąd
wziąć tego Service Packa 2 i jak go zainstalować.
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: Prośba do Skynewsa 04.11.04, 14:23
      Lx,
      Prosta metoda pozbycia sie ww. problemow (a beda sie powtarzac w kazdej wersji
      Eksplodera) jest uzywanie Modzilli albo Opera zamiast IE.

O ile sobie dobrze przypominam, Niebianski dawal nie tak dawno link do
      instalacji najnowszej wersji Modzilla Firefox. Ja uzywam od paru miesiecy i
      wielce sobie chwale.

Pozdrawiam,
      Jutka smile
      • lablafox Przepraszam za zawracanie głowy 04.11.04, 14:41
        Własnie skończyłam instalację.
        Chyba nie jestem aż taka głupia jak o sobie myślęsmile)
        Jutko dzięki za odpowiedź.
        • jutka1 Re: Przepraszam za zawracanie głowy 04.11.04, 14:57
          Alez zadne zawracanie glowy, Lx smile)))))
    • krwawy Re: Prośba do Skynewsa 04.11.04, 14:45
      www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=049c9dbe-3b8e-4f30-8245-9e368d3cdb5a&displaylang=pl
      • skynews Re: Prośba do Skynewsa 04.11.04, 23:56

Lx,
        mozna zrobic SP2 update z linku,ktory podal Krwawy,lub kliknac na Windows Update.
        Trzeba miec troche cierpliwosci bo to duzy plik.
        Upload i instalacja troche potrwaja(nawet do dwoch godzin).
        Niekiedy to wyglada jakby komputer sie zawiesil,ale on robi swoje.

Jako szybka i bezpieczna przegladarke internetowa polecam najnowsza wersje
        Mozilla Firefox 1.0PR w j.polskim:
        firefox.pl/
        lub angielskim:
        texturizer.net/firefox/download.html
        Polecam rowniez najnowsza darmowa wersje programu Ad-Aware SE Personal do
        usuwania ggressive advertising, Parasites, Scumware, selected traditional
        Trojans, Dialers, Malware, Browser hijackers, and tracking components.
        www.download.com/3000-2144-10045910.html
        po sciagnieciu klikamy na aawsepersonal.exe
        - zaznaczamy "I accept the license agreement"
        - "next"
        - stawiamy kropke na "Yes,uninstall previous version of Ad-Aware
        (Recommendet)"
        - "next"
        - stawiamy kropke "Anyone who uses this computer"
        - "next"
        - zabieramy haczyki z ponizszych pozycji:
        "Perform a full system scan now"
        "Update definition file now"
        "Open the help file now"
        - klikamy "Finish"

Klikamy teraz na symbol "Ad-Aware SE Personal" na pulpicie:
        otrzymamy info: "Your definitions are 52 days old.
        Would you like to check for update now?" - klikamy "Cancel"

Teraz dopiero,po wystartowaniu programu klikamy na "Check for update
        now",nastepnie "Connect","Ok" i "Finish"
        (w czasie aktualizacji programu polaczenie internetowe musi byc
        oczywiscie aktywne).

Teraz mozemy przeskanowac nasz komputer w poszukiwaniu "robali".
        Klikamy na "Start".
        Mamy do wyboru nastepujace opcje:
        -"Perform smart system scan"
        -"Perform full system scan"
        -"Use custom scanning options"
        -"Scann volume for ADS"

zaznaczamy na poczatek "Perform smart system scan" i klikamy "Next"

Program zaczyna skanowac Nasz komputer.
        Potrwa to chwile.

Wszystko co program znajdzie mozna normalnie wykasowac.
        Wszystkie znalezione nowe obiekty trafiaja do "kwarantanny" - sa
        nieaktywne.
        • ada296 Re: Prośba do Skynewsa 05.11.04, 00:02
          Sky
          jeśli zmienię przglądarkę na Firefox
          to nie odczuję zmiany
          praktycznie ?
          też będą google i inne rzeczy ?
          bo skoro Lx sobie poradziła to i ja pewnie sobie poradzę
          ale nie chcę rewolucji w moim komputerze smile))
          • skynews Re: Prośba do Skynewsa 05.11.04, 00:08

Nie odczujesz zadnej zmiany oprocz tej ze bedziesz mogla szybciej i bezpieczniej
            korzystac z internetu.
            Po instalacji Firefox'a wszystko pozostanie,a poza tym mozna zrobic transfer
            "ulubionych stron" z Internet Explorer'a do Firefox'a.

Internet Explorer naturalnie pozostanie.Jest potrzebny do automatycznej
            aktualizacji systemu(Windows Update).

• ada296 Re: Prośba do Skynewsa 05.11.04, 00:11
              dziękuję smile))
              może w przyszłym tygodniu (od srody) zdecyduję się na nowe smile))
            • marialudwika Re: Prośba do Skynewsa 09.11.04, 21:26
              Sky,mam prosbe,znow!! Jak zrobic transfer ulubionych z internet explorer do
              Firefoxa?
              ml
              • skynews Re: Prośba do Skynewsa 09.11.04, 21:58

Wersja angielska:

Klikamy na "Bookmarks" - "Manage Bookmarks" - "File" - "Import" - zaznaczamy
                "Microsoft Internet Explorer" - "Next" - "Finish" - zamykamy okienko "Bookmarks
                Manager".

Wersja polska:
                Klikamy na "Zakładki" - "Menedżer zakładek" - "Plik" - "Import" - zaznaczamy
                "Microsoft Internet Explorer" - "Następny" - "Koniec" - zamykamy okienko
                "Menedżer zakładek".
                • marialudwika Re: Prośba do Skynewsa 09.11.04, 22:26
                  Dziekuje,mam nadzieje,ze mi sie uda.
                  ml
          • marialudwika Re: Prośba do Skynewsa 05.11.04, 00:09
            J.w.-tez chetnie sie dowiemsmile
            ml
    • marialudwika Re: Prośba do Skynewsa i LX 05.11.04, 00:12
      Mam propozycje by ktos zalozyl watek "komputerowy",gdzie bedzie wszystko,co Sky
      nam doradza i latwo TO bedzie odnalezc!!Bo oszczedzi to czasu Jemu i nam by ten
      watek odnalezc w "morzu watkow'!!
      ml
      • skynews Re: Prośba do Skynewsa i LX 06.11.04, 07:45

Moze Lx moglaby zmienic tytul tego watku np. na "Komputery"?
        • skynews Ad-Aware SE Personal 06.11.04, 08:30

Zmiana ustawien:
          przetestowalem program i doszedlem do wniosku ze nalezy zmienic ustawienia
          dotyczace opcji: "Select a scan mode":

- po uruchomieniu programu Ad-Aware SE Personal klikamy na "Start"

w zakladce "Select a scan mode"
          mamy do wyboru nastepujace opcje skanowania systemu:
          -"Perform smart system scan"
          -"Perform full system scan"
          -"Use custom scanning options"
          -"Scann volume for ADS"
          Stawiamy kropke przy "Use custom scanning options" i klikamy na "Customize".
          Nastepnie na "Select drivers & folders to scan".
          Otwiera sie lista naszego twardego dyskku jego podzialow i spis zainstalowanych
          napedow.
          Zaznaczamy to co chcemy skanowac i klikamy na "Proceed"
          W okienku "Memory & Registry" zaznaczamy wszystko(maja byc zielone kropki)i
          jeszcze raz i klikamy na "Proceed".

Jezeli klikniemy teraz na "Next" program zaczyna skanowac to co zaznaczylismy w
          poprzednich ustawieniach lub mozemy tez zakonczyc program.

Pamietac nalezy o regularnej aktualizacji pliku referencyjnego(Definitions file-
          ostatni ma date 5.11.2004).

W celu aktualizacji online po uruchomieniu Ad-Aware SE Personal klikamy na
          "Check for update now" ,nastepnie "Connect","Ok" i "Finish"
          • ada296 Lx Sky 07.11.04, 22:00
            Jako szybka i bezpieczna przegladarke internetowa polecam najnowsza wersje
            Mozilla Firefox 1.0PR w j.polskim:
            firefox.pl/

pokazuje mi się tabelka
            który kraj sobie wybrać ?
            • skynews Re: Lx Sky 07.11.04, 23:38

Polske,chodzi o jezyk.
              • ada296 Re: Lx Sky 07.11.04, 23:45
                kurcze
                on mi Polski nie pokazuje sad((
                • skynews Re: Lx Sky 07.11.04, 23:56

Pobralas polska wersje?
                  firefox.pl/pobierz.html
                  • ada296 Re: Lx Sky 08.11.04, 00:16
                    mam
                    ale mi się nie podoba sad
                    • skynews Re: Lx Sky 08.11.04, 00:17

Co Ci sie nie podoba?
                      • ada296 Re: Lx Sky 08.11.04, 00:23
                        bo jest inny
                        nie umiem go
                        może się nauczę
                        • skynews Re: Lx Sky 08.11.04, 00:32

Nie boj sie nowosci,szybko sie nauczysz,to nie potrwa dlugo.
                          W tym programiku mozna np. bardzo ladnie kontrolowac liste/listy ulubionych stron,
                          ktore otwieraja sie szybciej niz zdazysz klikac.
                          • ada296 Re: Lx Sky 08.11.04, 00:42
                            ulubione przeniosłam z IE i jest niefajnie sad
                            • ada296 Re: Lx Sky 08.11.04, 00:42
                              i mi strzałka "wstecz" nie działa
                              • ada296 Re: Lx Sky 08.11.04, 00:46
                                a ad-aware mówi po innemu języku sad
                                idę spać
                              • skynews Re: Lx Sky 08.11.04, 00:48

Napisze co ewentualnie trzeba zmienic w ustawieniach.
                                Ide juz spac,jutro o siodmej rano pobudka - znowu cos do zalatwienia.
                                Pozdrawiam Cie i dobranocka.
                                • antyproton Re: Lx Sky 09.11.04, 22:16
                                  Pierwsze prawo informatyki :
                                  - Dopiero po zainstalowaniu nowej wersji programu docenisz jak dobra byla stara
                                  wersja .

Drugie prawo informatyki :
                                  - Babie nigdy nie dogodzisz .

smile)))
                                  • skynews Re: Lx Sky 09.11.04, 22:43

antyproton napisał:
                                    "Drugie prawo informatyki: - Babie nigdy nie dogodzisz."

Ależ się frywolnie zrobiło.
                                    • wywrot53 Re: Sky 09.11.04, 23:35
                                      Sky, niestety neostady nie moge uruchomić z kreatora sad
                                      PO kliknięciu konfiguruj ręcznie następne polecenie "połacz używając połaczenia
                                      szerokopasmowego wymagającego nazwy użytkownika i hasła" jest nieaktywne sad(
                                      • ada296 Re: 09.11.04, 23:39
                                        Wywrot
                                        współczuję Ci serdecznie
                                        moja neostrada przepadła bez więści i już się pewnie nie znajdzie sad
                                        jestem w depresji i mocno się zastanawiam czy zapłaciłam rachunek za telefon
                                        ale skoro zwykły internet przez TPSA mi działa to pewnie i neostrada powinna
                                        • wywrot53 Re: 09.11.04, 23:43
                                          Ado a próbowalaś zainstalowac 2 raz?
                                          Moja się nie instaluje i juz crying(
                                          NIby sprawdzona linia a nie działa sad
                                          Próbowalam nawet na pożyczonym od kolegi modemie i tez klapa sad
                                          Nie mam pojecia o co w tym wszystkim biega sad
                                          • ada296 Re: 09.11.04, 23:47
                                            próbowałam parę razy
                                            niby jest a nie ma
                                            dioda z @ na routerze jest bursztynowa
                                            ale wierzę w pana Bogusia
                                            do jutra ma coś wymyślić
                                            bo inaczej go uduszę
                                            • wywrot53 Re: 09.11.04, 23:53
                                              U mnie MOje internetowe połaczenie przez mój modem tez działa tylko ich jakiś
                                              parszywy sad( nie świeci się ADSL sad
                                              KOmputer cały czas pisze, ze zainstalowano nowy sprzęt a jak klikam to sie
                                              okazuje że go nie ma sad
                                              Wściekłam się i jutro jak zalatwie ze swoim administratorem kablówke to z
                                              wlwgancką wiżaka podziekuje za usługe WRRRR...
                                            • skynews Re: 09.11.04, 23:57

Dziewczyny,
                                              sprawdzcie czy karta sieciowa LAN jest aktywna.
                                              Polaczenia sieciowe - Polaczenie LAN - wlsciwosci polaczenia - prawy klawisz
                                              myszki - i wybrac opcje aktywowac lub naprawic.

Przedtem musi byc oczywiscie zainstalowany sterownik karty sieciowej.
                                              We wlasciwosciach polaczenia musza byc zaznaczone protokol internetowy(TCP/IP)
                                              oraz Client for Microsoft-Network.
                                              • ada296 Re: 10.11.04, 00:05
                                                mam protokół i mam klienta
                                                kartę mam aktywną
                                                ...do kitu to wszystko....
                                              • wywrot53 Re: 10.11.04, 00:15
                                                Też niby wszystko mam włączone !!!

Piękny jest mój ostatni wpissmile
                                                Ciekawe czy ktokolwiek sie domyślił o co w nim chodzi smile)
                                                • ada296 Re: 10.11.04, 00:21
                                                  Wywrot
                                                  ja Cię i bez słów rozumiem smile)
                                                  • wywrot53 Re: 10.11.04, 00:28
                                                    Ado cmok smile

Sky teraz dokładnie wlazlam i popatrzyłam sad
                                                    Okazuje sie że neostrada wogóle po zainstalowaniu nie utworzyla połaczenia sad(
                                                    W połączeniach mam tylko połączenie lokalne z siecia osiedlowa crying
                                                    NO ale kreator nie chce utworzyc i sorry... Ale dupa blada sad(((
                                                  • onkwe Re: 10.11.04, 06:15
                                                    Co warto wiedziec, gdzie warto zajrzec:

2004-11-02 12:12:39
                                                    Alternatywne wobec produktu Microsoftu przeglądarki internetowe - Mozilla i
                                                    Firefox - w październiku znów zanotowały wzrost popularności.

Jak wynika z najnowszych badań, Mozilli i Firerfoxa używało w październiku 6%
                                                    amerykańskich internautów. Oznacza to regularny wzrost popularności tych
                                                    przeglądarek - ich udział w rynku we wrześniu wynosił 5,2%, a w czerwcu 3,5%.
                                                    Oczywiście rynek przeglądarek wciąż jest zdominowany przez Explorera, którego
                                                    udział w ubiegłym miesiącu wyniósł 92,9% (w czerwcu było to 95,5%). Oprócz
                                                    Mozilli i Firefoxa zauważalne są też Opera i przeglądarka Apple - Safari, które
                                                    łącznie kontrolują jednak zaledwie 1% rynku.

Analitycy podkreślają, że trudno jest prognozować dalszy rozwój sytuacji -
                                                    stopniowy wzrost popularności alternatywnych przeglądarek internetowych jest
                                                    wprawdzie coraz silniejszym trendem, ale może też ulec zahamowaniu. Z Mozilli,
                                                    Firefoxa i innych "alternatyw" wciąż nie korzystają bowiem przeciętni
                                                    internauci, lecz głównie osoby technologicznie świadome, które porzucając
                                                    Explorera liczą m.in. na wzrost poziomu bezpieczeństwa swoich systemów.

Źródło informacji: CNET News
                                                    -----------------------------

Microsoft ostrzegł użytkowników Windows XP, by przed próbą zainstalowania
                                                    udostępnionego niedawno Service Packa 2, koniecznie sprawdzili, czy w systemie
                                                    nie jest zainstalowane żadne oprogramowanie typu spyware. Okazało się bowiem,
                                                    iż jeśli w systemie obecne jest oprogramowanie "szpiegujące", to Windows XP
                                                    zawiesza się podczas instalacji SP2.

Koncern nie zdołał na razie określić, którą "szpiegowska" aplikacja powoduje
                                                    problemy z instalowaniem SP2 - jednak na wszelkie wypadek przedstawiciele
                                                    Microsoftu zalecają usunięcie z systemu wszystkich takich programów.

Zalecaną metodą usunięcia z systemu Windows oprogramowania "szpiegowskiego"
                                                    jest skorzystanie z jednego z darmowych programów do usuwania spyware'u - ich
                                                    pokaźny zbiór można znaleźć w naszym serwisie Pliki.

www.pcworld.pl/news/70292.html
                                                    ----------------------------

zilla udostępniła wersję finalną najnowszej przeglądarki Firefox. Jest to
                                                    niewielka wieloplatformowa przeglądarka, której główną zaletą jest niemalże
                                                    nieograniczona konfigurowalność. Wersja instalacyjna jest jedynie platformą, do
                                                    której możemy za pomocą tzw. "rozszerzeń" dołączyć praktycznie każdą
                                                    funkcjonalność. Najważniejsze jest to, że użytkownik nie jest skazany na to co
                                                    udostępnia twórca przeglądarki. Każdy może stworzyć własną wtyczkę rozszerzajcą
                                                    możliwości tej internetowej aplikacji.
                                                    Przeglądarkę warto wypróbować z kilku względów. Zgodnie z opinią ekspertów jest
                                                    ona bezpieczniejsza od Internet Explorera. Oprócz tej niewątpliwej zalety jest
                                                    ona mniejsza, zużywa mniej zasobów systemowych, a dzięki swojej modularności
                                                    jest bardzo elastyczna.

Inną istotną cechą charakterystyczną dla Firefox'a jest jego
                                                    wieloplatformowość, dzięki niej grono fanów tej aplikacji nie ogranicza się do
                                                    użytkowników jednego systemu. Osiągnięto ją dzięki wykorzystaniu rozwiązań
                                                    niezależnych od platformy jak: XUL (XML-based User-interface Language)- języka
                                                    umożliwiającego tworzenie graficznego interfejsu, oraz Gecko silnika
                                                    renderującego strony WWW a także graficzny interfejs przegladarki. Obecnie
                                                    aplikacja działa w systemach Windows, MacOS X, Linux, BSD, Solaris, BeOS, OS/2,
                                                    QNX, Irix, HP-UX, OpenVMS, AIX, poza tym dowolny z zaleceniami POSIX z
                                                    Biblioteką GTK lub GTK2 (możliwa kompilacja kodu źródłowego).
                                                    Cechą która odróżnia przeglądarkę od innych jest nietypowy czytnik RSS (Really
                                                    Simple Syndication). Co ciekawe, jest on częścią systemu zakładek, i traktowany
                                                    jest jak tzw. żywe zakładki - zmieniające się na bieżąco odnośniki do
                                                    najważniejszych informacji. Oczywiście Firefox zawiera standardowe dla
                                                    współczesnych przeglądarek funkcjonalności umożliwiające blokowanie
                                                    wyskakujących okienek, zarządzanie hasłami, czy bezpośredni dostęp do
                                                    wyszukiwarki.

zrodlo nizej... tamze ciag dalszy n.t firefoxa

www.pcworld.pl/news/72335.html
    • kanoka Dzięki, Sky :)))))) 10.11.04, 09:20
      Zainstalowałam Ad-aware i Mozilla Firefox (ja - czytaj mąż na moją prośbęwink).
      Wszystko działa, gra i buczysmile)))
      Tępię robale, komputer przyspieszył, a Firefox jest po prostu boski! Przeniosłam
      ulubione, instaluję nowe i czytam w panelach!!! I to jest to!!!
      Dzięki i nieś nadal ten kaganek oświaty komputerowejsmile))))
      Pozdrawiam
      Kanoka
      • ada296 Re: Dzięki, Sky :)))))) 10.11.04, 20:31
        też mi się panele podobają smile
        • marialudwika Re: Dzięki, Sky :)))))) 10.11.04, 21:24
          J.w.,czyli DZIEKUJE.Do paneli sie pomalu przyzwyczajam.
          ml
          • skynews Re: Dzięki, Sky :)))))) 17.11.04, 22:04

Cieszę sie że mogłem się na coś przydać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka