Dodaj do ulubionych

Chcialam zainteresowac Was pewna strona:

18.05.05, 20:06
Wejdzcie na:

pmm.org.pl/show.php?aid=26041
(Ostrzegam: tylko dla osob o "mocnych nerwach" - drastyczne zdjecia).Duzo
ciekawych rzeczy na temat dzialalnosci Polskiej Misji Medycznej w Czadzie, w
ktorej uczestniczy moja najserdeczniejsza przyjaciolka.To ta "pani w kwiatki"
ze zdjec. Juz pojutrze bedzie na bardzo zasluzonych wakacjach u mnie,
strasznie sie ciesze i nie moge doczekac.
Obserwuj wątek
    • skynews Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 18.05.05, 20:56

Feline,
      jak dostac sie tej misji w Czadzie?
      Medycyna to wprawdzie nie moja branza,ale przeciez nie tylko lekarzy potrzebuja?

Pomyslalem ze to mogloby byc fascynujace:zerwac na powiedzmy 2-3 lata z
      cywilizacja,luksusem,dotychczasowymi przyzwyczajeniami,rodzina,przyjaciolmi,
      inaczej,olac wszysto i wszystkich bez wyjatku i zaczac od poczatku w Afryce,
      w niesprzyjajacym klimacie,poswiecajac sie bezgranicznie i bezinteresownie dla
      ludzi.
      Chcialbym siebie sprawdzic,poznac granice swoich mozliwosci,sprobowac
      wszystkiego,doswiadczyc sukcesow i porazek,nie dac sie nigdy zlamac...

Mozesz zapytac przyjaciolke jak to jest?
      • felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 18.05.05, 21:52
        Z Krysia bede napewno wieeeele rozmawiala od piatlu poczawszy. Ale juz teraz
        mozesz sobie wejsc na strone misji:
        www.pmm.org.pli zapoznac sie ze szczegolami; ja niestety nie wiem czy poza
        zawodami medycznymi rekrutuja jeszcze kogos innego.
        ewentualnie napisz: pmm@mp.pl
        • skynews Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 18.05.05, 22:15

Dziekuje Feline.
          Bardzo mnie to interesuje.
          Pogadaj tez z Krysia,kakbys mogla.
          Dziekuje tez za adres mailowy.
          • mammaja Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 18.05.05, 22:32
            Zdjecia wstrzasajace - pani doktor bardzo sympatyczna! Zycze udanego
            wypoczynku smile
      • felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 21.05.05, 08:46
        Rozmawialismy wczoraj z Krysia do pozna w nocy. Sky, jesli chodzi o mozliwosci
        wyjazdu na te misje (niekoniecznie w Czadzie, rowniez w innych okolicach) dla
        nie-medyka jest ono znikome.Logistykow itp wspolpracownikow zatrudnia IRC
        (Miedzynarodowy Czerwony Krzyz), natomiast personel pomocniczy rekrutowany jest
        sposrod ludnosci miejscowej.
        Poza tym tam raczej nie chodzi o "sprawdzenie siebie, poznanie swoich
        mozliwosci i doswiadczanie sukcesow" co wlasnie o bezgraniczne i bezinteresowne
        poswiecenie dla ludzi. Ci, ktorzy mysleli, ze wyjezdzaja tam "by sie sprawdzic"
        sa juz spowrotem w Polsce (po 3 miesiacach "kariery").
        A codzienne zycie to harowa 24godziny na 24, przypadki medyczne takie, jakich w
        Europie juz niemal nie uswiadczysz, ciagle braki wszystkiego z...woda wlacznie
        (w szpitalu) i stala obecnosc roznych "dziwnych", czesto uzbrojonych (bron
        biala i palna) ludzi w bezposrednim sasiedztwie. Krysia ("w cywilu"
        anestezjolog) tam jest lekarzem ogolnym i nie tylko lekarzem: leczy, owszem a
        oprocz tego uczy, karmi, czasami sprzata - zadnych splendorow, jedyna rozrywka
        to pifffko w osciennym ...burdelu po 4$ za 0,75 cl butelke.Cdn wink(goscie
        jeszcze odsypiaja).

• fedorczyk4 Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 21.05.05, 09:44
          I to jest cała prawda o działalności humanitarnej! Straszliwa praca i niewiele,
          albo wcale, uznania. Też jestem pełna podziwu, ale wiem że nie byłoby mnie stać
          na to. We Francji przyjaźniłam się z dwójką lekarzy działających w Medecin du
          Monde i to co oni opowiadali przekraczało czasami ludzką wytrzymałość. Od lat
          jest to jedyna na stałe wspierana przez nas finansowo, organizacja, bo to jest
          to co my możemy zrobić. Niestety tylko tyle.
    • ewelina10 Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 19.05.05, 07:37
      felinecaline napisała:
      > Duzo ciekawych rzeczy na temat dzialalnosci Polskiej Misji Medycznej w
      > Czadzie, w ktorej uczestniczy moja najserdeczniejsza przyjaciolka.To ta "pani
      > w kwiatki" ze zdjec. Juz pojutrze bedzie na bardzo zasluzonych wakacjach u
      > mnie, strasznie sie ciesze i nie moge doczekac.

ja też nie mogłabym się doczekać takiego spotkania smile z pewnością będzie ono
      nie tylko sympatyczne, ale i interesujące.
      • felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 19.05.05, 09:13
        Jesli ciekawi jestescie innychg szczegolow o PMM w albumie (starym, oczywiscie)
        umiescilam ciekawe zdjecie, ktore niedawno Krysia przeslala mi poczta
        elektroniczna.
        !!!!!!!!!tak, internet dotarl NAWET na "szczera pustynie" do Darfuru (pod
        warunkiem, ze nie bylo burzy piaskowej, jesty prad i satelita "odbiera". bez
        tej lacznosci zamartwilabym sie z kretesem.
        • felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 19.05.05, 09:13
          Wyslalo mi sie za wczesnie: fotka jest na stronie 4 w albumie "praca i nie
          tylko".
        • jutka1 Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 19.05.05, 09:28
          Rzeczywiscie, zdjecia dla osob o mocnych nerwach..
          Podziwiam takich ludzi i takie organizacje.

Odpocznie u Was. Baw sie dobrze smile)
        • marialudwika Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 19.05.05, 15:20
          Feline..
          Zdjecia obejrzalam..pokazalam innym...reszte napisalam Ci w @..
          ML
    • tomasdyg Re:Chcialam za....-Czad i nie tylko -felinecaline 19.05.05, 10:02
      I to jest to, co człowiek serwuje bliźniemu. Kończy się to jak na zdjęciach z
      Czadu, Sudanu, Bałwanów itd. Zawsze kryje się za tym frazeologia wyższej
      konieczności, bo oczywiście mordujemy, okaleczamy, gwałcimy, torturujemy w
      imię: Boga, ojczyzny -tej drugiej, zwłaszcza pisanej przez duże "O". Dlatego
      lękam się, zupełnie jak Tadeusz Konwicki, tych wszystkich szermujących wielkimi
      słowami, za którymi kryje się często prywata, głupota, pospolite świństwo i
      ludzka małość.
      Teraz zaś wybory, więc z powodu zupełnego braku pomysłów na gospodarkę, na
      rozwój i to od prawa do lewa, to wylewa się rzeka tego pięknego pustosłowia,
      grzebiemy w historii, przeinaczamy i przeinterpretowujemy ją, wyznaczamy
      jedynie słuszne, dla świata, nasze jej odczytanie, szukamy na zewnątrz wrogów,
      którzy są winni tego, co tu i teraz, bo winni są tylko oni. Polecam wszystkim
      wywiad z Tadeuszem Konwickim, dużo tam o ludzkiej, polskiej naturze.
      "- Ja się zawsze bałem niekontrolowanego patriotyzmu. Wyniosłem pewne urazy z
      czasów wojny, kiedy widziałem, do czego prowadzi nacjonalizm. Wciąż zresztą
      dochodzą do nas odgłosy rzezi dokonujących się gdzieś w świecie w imię
      patriotyzmu." z "Nad czym pracuję? Żeby istnieć " -"Gazeta Świąteczna" 14-03-
      2005 Gazeta Świąteczna
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2707766.html
      Pozdrawiam
      • tomasdyg Re:Chcialam za....-Czad i nie tylko -felinecaline 19.05.05, 10:04
        Kończy się to jak....: oczywiście miało być BAŁKANÓW, nie bałwanów
    • rzepicha5 Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 19.05.05, 10:27
      chyle czoła przed Twoją Przyjaciółką w Kwiatki,
      kłaniaj sie jej nisko od nas.
      Nie trzeba być lekarzem u innej Pani, która tez cenie i podziwiam, tez jest "w
      kwiatki"
      www.mimowszystko.krakow.pl/index.php?option=content&task=view&id=95&Itemid=137
      jak będziecie w Krakowie to wpadnijcie
      • felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 20.05.05, 16:16
        To co robi Anna Dymna tez doceniam (choc za nia "wizualnie" nie przepadam).
        W Krakowie bede w drodze na rewizyte u "Krysiostwa" w okolicach 22 (hi, hi, hi)
        lipca, wiec uwazaj, bo moge Ci spasc"... (dla mnie bylaby to spora przyjemnosc).
        • rzepicha5 Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 20.05.05, 17:47
          dla Krakowa pewnie tez, wiec spadaj jak deszcz wiosenny, zawsze mile widziany
          P.S. w razie potrzeby słuze pomoca w znalezieniu fajnego i taniego noclegu smile
    • skrzydlate Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 19.05.05, 10:49
      obejrzalam, Afryka to bardzo smutne miejsce i wiele jest tam do zrobienia,
      pozdrawiam
      • lablafox Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 19.05.05, 21:41
        Uściskaj ją ode mnie.Podziwiam i wiem ,ze sa potrzebni .dzięki nim nie zanika
        chyba wiara w człowieczeństwo człowieka.
        W pozostałych kwestiach myśle podobnie jak tomas.
        • felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 20.05.05, 16:13
          Goscie dotarli szczesliwie, choc nieco sfatygowani podroza. W tej chwili trwa
          mega-zjesta, choc prolog rozmow rodakow juz sie odbyl, az mi w glowie huczy.
          Beda zdjecia z misji. Zamelduje sie pewnie poznym wieczorem na I
          sprawozdanie.Jestem cala w skowronkach, kuracja winna niezbedna po diecie
          pustynnej w toku.
          • felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 20.05.05, 16:17
            skutek winnej kuracji - bledy w pisowni - SSjesta oczywiscie ;-P
    • jan.kran Re: Afryka. 22.05.05, 01:28
      Nasze pojęcie o Afryce ( myślę o EU głownie ) jest niewielkie.
      Kenia, mekka turystyczna, wypad na plaże Tunezji.
      Natomiast Darfur, reżim w Erytrei, AIDS pojawia sie jak meteor z okazji.
      Tsunami zabiło setki tysięcy osób i nie schodziło z czołówek w dużej mierze w
      ramach sensacji.
      Ofiarom tsunami oczywiście wspołczuję.
      Tylko w Afryce codziennie dzieją sie niewyobrażalne tragedie, dzieci żołnierze,
      dzieci sieroty ,wojny, głód i susza.
      Ale o tym się mówi nie za dużo.

Ja o Afryce wiem niewiele choć konfliktem Etiopia- Erytrea interesowałam się
      jeszcze będac w PL , czyli ze ćwierc wieku temu.
      Tak się składa , że pracuję z wieloma Etiopczykami i Erytryjczykami. Trochę
      uzyskałam ich zaufanie, bo nie dość,że wiem gdzie te kraje leżą to się pytam czy
      mówia po amharsku, tigrinia czy somali.
      Bardzo bym chciała zapytać o wojnę ( wiem ze na niej byli, zreszta po
      przeciwnych stronach ) ale ciągle brakuje mi odwagi.

Trudno czasem do tych ludzi trafić. Są czesto nieufni, negatywnie nastawieni do
      EU, czesto słusznie.
      Mam takiego kolegę w pracy. Zapytałam z jakiego kraju pochodzi. Oromia brzmiała
      odpowiedż. No kurna, w życiu nie słyszałam . Zapytałam o sąsiednie państwa.
      Dżibuti, Somalia, Etiopia, Kenia.No to ja dalej nie drązyłam, bo wiedziałam,że
      takiego państwa nie ma na mapie.
      Poczytałam , poszukałam i za jakiś czas poszłam do kolegi Murzyna i
      powiedziałam, ze wiem gdzie laży Jego kraj.
      Ale się zdziwił-:ppp
      Pogadalismy na temt nieistniejącego kraju , masę ciekawych rzeczy się
      dowiedziałam, nawet mi stronkę internetową podrzucił.
      Poczuł, ze za moimi pytaniami stoi cos wiecej niz banalne : Skad jesteś?
      Bardzo się kolegujemy i jestem dumna ze zdobyłam Jego zaufanie.
      • felinecaline Re:RATUNKU 22.05.05, 10:08
        Okazuje sie ze my obie jako informatycznki jestesmy jak z "koziej..." Krzysia
        przywiozla zdjecia na "kluczyku" USB a ja niestety nie mam do niego pilota
        . kluczyk to LEXAR Media Jump Drive Secure.Co mam zrobic? Moze ktos wie????
        • marialudwika Re:RATUNKU nieinformatyczna "sprawa" 22.05.05, 16:11
          Felinko...
          Poslalam Ci..."malpke"
          ML
        • skynews Re:RATUNKU 22.05.05, 18:17

Feline,
          LEXAR Media Jump Drive Secure to przenośna pamięć USB.

Pełni funkcję dysku zewnętrznego z interfejsem USB co pozwala na podpięcie
          aparatu cyfrowego i zrzucenie zawartości karty lub odwrotnie:zrzucenie
          zawartości LEXAR'a do komputera.

W tym celu wsadzamy LEXAR do gniazdka USB(LEXAR zostanie automatycznie
          rozpoznany jako dysk) i kopiujemy jego zawartosc do wybranego folderu.

Przy pracy z systemami Windows 2000, ME, XP oraz Mac OS X nie są wymagane
          dodatkowe sterowniki(oprogramowanie).
          • felinecaline Re:RATUNKU 26.05.05, 18:41
            Dzis u nas wieeeelka fiesta polsko - francusko - "czadowa".
            Wraz z polskimi i francuskimi przyjaciolmi oblewamy nasze 20 i 21 rpocznice
            slubu, emeryture Kicura i "spotkanie na szczycie". mam nadzieje, ze ktos ze
            znajomych zaproszonych na impreze rozwiaze problem kluczyka USB (jesli Dom
            Perignon nie zaciemni nam z kretesem umyslow. I wtedy beda fotki.
            Natomiast sa nowosci na stronie misji.
            Polecam.
            • felinecaline Re:RATUNKU 31.05.05, 08:55
              Dzien dobry.
              Jesli wciaz Was to interesuje zerknijcie do nowego albumu "Czad" w STARYM
              albumie.
              • jutka1 zdjecia 31.05.05, 09:39
                Dzien dobry FC smile
                Zerknelam i obejrzalam z przyjemnoscia. Niesamowita ta Twoja przyjaciolka! smile
                Niestety, ciagle mam zbyt wolny przekaz, zeby cos zamiescic. Podobno za
                tydzien-dwa ma sie poprawic.
                • ewelina10 Re: zdjecia 31.05.05, 10:35
                  kiedy oglądam zdjęcia przyjaciółki Feline odczuwam taki jakiś mały niepokój,
                  którego nie mogę nawet bliżej określić ... jakiej to trzeba odwagi, aby dokonać
                  takiego wyboru ... czy to są właśnie te dobre uczynki ? smile
              • skynews Re:RATUNKU 31.05.05, 11:13

Pytalas o co Cie prosilem?
                Obiecalas.
                • felinecaline Re:RATUNKU 31.05.05, 11:18
                  Pytalam, ale tez myslalam, ze podane dotychczas informacje Ci wystarcza.
                  Wziecie maja z zawodow niemedycznych glownie logistycy i "uzdatniacze wody",
                  ktorej zreszta ciagle chronicznie brakuje, nie tylko w ogole w Czadzie a
                  jeszcze ogolniej Afryce, ale nawet - O ZGROZO w szpitalu.
                  Zap^ytam jeszcze i moze cos popchne, pod warunkiem, ze ...zmienisz NIECO ;-P
                  styl wyrazania sie na forum. Przyznaje, ze z WIELKIM TRUDEM toleruje twoja
                  ostatnia metamorfoze.
                  • felinecaline Re:RATUNKU 31.05.05, 17:39
                    Dla Sky'a:
                    namiary na PMM:

adres: Ul. Rejtana 2, 30-510 KRAKOW
                    tel. (12) 293 40 50
                    fax (12) 293 40 45
                    www.pmm.org.pl
                    e-mail: pmm@mp.pl
                    Skontaktuj sie z nimi samodzielnie. Oczywiscie wymagany jest JEZYK obcy - do
                    Czadu ZABOJADZKI wzglednie arabski do wyboru - zycze powodzenia.
                    • skynews Re:RATUNKU 31.05.05, 20:50

Feline,
                      dziekuje bardzo za informacje.
                      Zobacze co da sie zrobic,moze mi sie uda.

Enjoy!
                      • mammaja Re:RATUNKU 31.05.05, 22:57
                        Feline- obejrzalam zdjecia. Podziwiam osobe ktora tam pojechala i wytrzymuje
                        ten klimat.
    • marialudwika Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 31.05.05, 23:59
      Podziwiam z wielu powodow....Reszte napisze w @..
      ML
      • felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 01.06.05, 08:41
        Relacje Krysi z misji spisujemy w trakcie "pogaduchow na przyzbie" w wordzie,
        umieszcze ja potem tutaj. Ze wszelkich czadowych niedogodnosci klimat wydaje
        sie najmniejsza. Co do "czarnych" noworodkow - istotnie, rodza sie jasnoskore,
        tak, jak mama Cristin'ka na zdjeciu "Porod 11" (jest tam rownie jasna jak "duza
        Krystyna". Dalszy ciag nastapi, byc moze w zapiecku, bo sa chetni do obejrzenia
        spoza naszego grona. Dzis koncowka wakacji i ostatnie pogaduchy na przyzbie,
        juz mi jest smutno.
        • felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 02.06.05, 10:45
          Tutaj macie do dyspozycji kilka informacji ogolnych o Czadzie w jezyku
          francuskim (lub angielskim). Powielac tego chyba nie ma sensu.
          www.tchad.org/frhome.html
          Kraj pustynny, rzeki zaznaczone na mapie ledwo - ledwo ciurkaja (albo i nie). W
          tej chwili zaczela sie ponoc pora deszczowa i w niedziele przez Bahie przeszla
          burza (ale...glownie piaskowa). Piasek jest wszedzie, woda jest bezcenna.
          Paradoks: szpital dysponuje bardzo ograniczonymi jej zapasami przywozonymi
          cysterna i...czesto marnotrawionymi przy sprzataniu przez tamtejszy personel.
          Metoda mycia czegokolwiek polega na szczodrym chlusnieciu woda z wiadra i
          zbieraniem jej "mopem" - Krysia uczy wiec sprzatac, tak, by bylo to skuteczne i
          oszczedzalo wode. Nadzieja "misjonarzy" w tym, ze dostana specjalne zbiorniki
          na wode (w tym i dzszczowa i z kondensacji i beda musieli mniej drastycznie
          oszczedzac.
          Problem wody jest tak powazny, ze jednym z czestszych i ciezszych objawow
          chorobowych tak dotykajacych dzieci jak i doroslych jest odwodnienie. Tym to
          czestsze i ciezsze, ze jedna z podstawowych chorob jest biegunka, czesto
          krwotoczna, ktorego odwodnienie jest podstawowa komplikacja.
          Kroplowka soli fizjologicznej czy glukozy dziala cuda: chory dociera do
          szpitala niemal jako "zewlok", zostaje podlaczony do zyciodajnej rurki i po
          kilku godzinach wstaje z poslania i ...odchodzi, najczesciej nie czekajac na
          jakikolwiek "wypis". I tak do nastepnego razu. Chorym w szpitalu czesto
          towarzysza cale rody - prawie plemiona: koczuja obok chorego, jedza, pija na
          miejscu ze swoich zapasow lub (rzzadziej) produkty szpitalnej kuchni. Nagminne
          jest, ze przychodza uzbrojeni - najczesciej w specjalne mieczyki - sztyleciki
          (bardzo piekne wytwory lokalnego rzemiosla, Krysia przywiozla pamiatkowe okazy).
          Wielu pacjentow to tez ofiary bojek i zranien owymi sztyletami. Czesto lekarze
          sa budzeni w srodku nocy nawolywaniem Fatimy - lokalnej pielegniarki i
          tlumaczki " Bagarre - bagarre! - wtedzy wiadomo, ze polala sie krew - czesto w
          osciennym...burdelu zaprzyjaznionym, bo zaopatrujacym naszych misjonarzy w piwo
          po horrendalnej cenie).
          Dzieciaki - wielkobrzuche, zarosniete brudem i piaskiem, cudowne, sprzytne,
          urocze i...mimo brudu i biedy piekne jak lalki (poszukam zdjec i zamieszcze).
          Ofiar niedozywienia, odwodnienia, min i innych urazow, topiace sie w studniach.
          Szkolnictwo w dawkach homeopatycznych. Postaram sie odnalezc fotke Maymony (4
          lata, czarna czekoladka, 8 dziecko lokalnej "matrony"
          (poloznej) ...wspolpracujacej ze szpitalem. W czadzie nie ma zadnej szansy
          zyciowej. Prawdopodobnie, jesli uda sie zalatwic formalnosci na czas przyjedzie
          z Krysia do Polski, bowiem moi przyjaciele staraja sie o ustanowienie ich
          rodzina zastepcza (rodzice naturalni sie zgadzaja, tyle, ze ojciec wedrujacy
          gdzies na przelaj Sahelu nie podpisal jeszcze dokumentu) Mala przywiazala sie
          do Krysi i nazywa ja "mamma Kristina" i CHCE z nia wyjechac.
          Goscie wlasnie wyjechali, ja ide odespac pozegnalna noc, jak sie wyspie i
          zbiore mysli to bedzie ciag dalszy.

• felinecaline Re: Chcialam zainteresowac Was pewna strona: 03.06.05, 09:41
            Dorzucilam fotki, pewnie juz ostatnie.
            • marialudwika Re: Kolor noworodkow.. 03.06.05, 10:34
              MAm kilka sasiadek Surinamek,ale ich noworodki sa ciemnoskore zaraz po
              urodzeniu,widzialam je poniewaz rodzily w domu!!
              Byl jeden wyjatek,dzidzius ma biala mame i Surinamskiego ojca,dlugo byl bialy a
              teraz jest Mulatem.
              ML
              • felinecaline Re:EPILOG - troche lzawy 18.06.05, 17:53
                Wlasnie dostalam maila z Bahai.Pamietacie z albumu pysiorek Maymony,
                zaprzyjaznionej z "misjonarzami" malej Czadyjki? Moi przyjaciele byli
                zdecydowani wziac ja na wychowanie, jako "rodzina zastepcza" (jest 8 dzieckiem
                swoich naturalnych rodzicow). No i nici z tego, jej biologiczny ojciec, ktorego
                po dlugich i ciezkich cierpieniach odnaleziono wedrujacego na przelaj z jednego
                skraju Sahelu na przeciwlegly zawadziwszy o rodzinne domostwo... nie wyrazil
                zgody...mial prawo, ale co to znaczy dla dziecka - wiadomo. A tatus przy okazji
                pobytu w domu zapewne juz wyprodukowal dziewiatego potomka.
                Natomiast do Polski przyjedzie z "misjonarzami" zaadoptowany przez nich pies
                pustynny - eeeeh, "mondo cane...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka