ballest 24.12.05, 16:22 schlesien.nwgw.de/m/KOLYNDY/Silent_Night.mp3 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammaja Re: Cicha Noc 25.12.05, 12:15 Swietna interpretacja, sluchalam juz kilka razy! Dzieki! Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Cicha Noc 25.12.05, 19:11 'Niestety' ta piekna koleda jest rodem z Niemiec. Tu Ballest - niemiecki rdzenny' Krakauer ma racje. A niech go, nawet w Swieta, dunder swisnie, jakby to ujal niby-Zyd, Julian Tuwim Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Cicha Noc 25.12.05, 19:12 Ktorego nb. pamietam z dziecinstwa, bo byl kolega mego Ojca. Odpowiedz Link
mammaja Re: Cicha Noc 25.12.05, 20:19 Note bene nie niemiecka tylko austriacka, ( o ile sie nie myle Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Cicha Noc 25.12.05, 20:32 A moze...? Mnie sie po prostu wbilo w pamiec, ze niemiecka, ale nie pamietam, czy o tym gdzies przeczytalem, a jesli tak, to gdzie, czy od kogos uslyszalem, a jesli tak, to od kogo... Tak wiec troche pochopnie napisalem, za co przepraszam swiatecznie Odpowiedz Link
jutka1 Re: Cicha Noc 25.12.05, 20:38 ooooo ))) Sasiad sie pojawil )) Swiatecznie z Pereca lapka macham, i spadam do gosci Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Cicha Noc 25.12.05, 20:46 Nie pojawialem sie dlugo, bo: 1. bylem bardzo zapracowany, ale wydalem ksiazke, o te: www.allegro.pl/show_item.php?item=78862936 Poza tym troche mnie przybilo wydarzenie, ktore tu mialo miejsce... Ja w ciagu doslownie kilku godzin sie z Nim zaprzyjaznilem, opowiadal mi o internowaniu, pokazal zdjecie swojej corki, aktorki itd. Nawet dzwonilem po rodzinie i znajomych, by Mu pomoc, by znalezc dobry szpital, ale na nic sie to juz nie zdalo... Ale powrocmy do tematow dobrych, swiatecznych Odpowiedz Link
jutka1 Re: Cicha Noc 25.12.05, 21:07 OK, Sasiedzie, teraz ja ide do warszawskich gosci szt.4 )) Lapulap Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Cicha Noc 25.12.05, 20:50 'spadam do gosci'. A ja, gdy mowie: 'no to lece', jeden z kolegow mawia: 'uwazaj na kominy!' Odpowiedz Link
mammaja Re: Cicha Noc 25.12.05, 22:16 Historia koledy: 64.233.183.104/search?q=cache:zNzTKC_3G0sJ:www.koleda.kdm.pl/cichanoc.html+Cicha+Noc&hl=pl Wlodka serdecznie pozdrawiam! Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Cicha Noc 25.12.05, 22:30 Czyli, ze austriacka. I ma ta piekna koleda piekna historie Odpowiedz Link
lablafox Re: Cicha Noc 26.12.05, 11:33 Spiewa ją tutaj Mahalia , wielka Mahalia , w gotyckiej katedrze. Dzięki za link - słucham jej z ogromną przyjemnością. Odpowiedz Link
ballest Re: Cicha Noc 27.12.05, 12:53 Czy niemiecka, czy Habsburgska, czytaj austriacka to jest jedno, bo narod tyn sam! Odpowiedz Link
jan.kran Re: Cicha Noc 27.12.05, 16:34 Ballest ryzykujesz życiem z takim twierdzeniem wśród Austryjaków Austriacki to najpiekniejszy język dla mnie, kazdy kto nie lub niemieckiego ze względu na jego brzmienie powinien pojachać do Wiednia )) Ja mieszkałam przez wiele lat całkiem niedaleko miejsca gdzie powstała ta kolęda , niestety się tam nie wybrałam , ale planuję. Uwielbiam wykonanie Nat King Cole ze wzgledu na akcent humorystyczny i Manhattan Transfer z powodu jakości artystycznej. Ale w żadnym języku Stille Nacht nie brzmi tak dobrze jak po niemiecku. www.onlinekunst.de/weihnachtsgedichte/stille_nacht.html wiadomosci.onet.pl/1301849,1292,kioskart.html Odpowiedz Link
ballest Re: Cicha Noc 27.12.05, 16:54 By<lem w Wiedniu, ale Stille Nacht to raczej Salzburg i jego okolice. Spiewamy zawsze Stille Nacht pod choinka i to od dziecka i zawsze po niemiecku! www.stillenacht.info/de/stillenacht/d_entstehung.htm A Austriacy to wlasciwie Bawarczycy! Odpowiedz Link
ballest Re: Cicha Noc 27.12.05, 16:58 www.freiesaudio.de/downloadseiten/Weihnachten/stille_nacht.php posuchejcie po niemioecku Odpowiedz Link
ballest Re: Cicha Noc 27.12.05, 21:24 Nie tylko Austria czytej Ostmark, boua kolonizowana z Altmarktu czytej Bawarii, ale takze dzisiejsza Gorna Adyga! Do dzis nie ma we Italii mniejszosci austriackiej tylko niemiecka, moze zastanowicie sie nad tym faktem, zreszta w bylej Jugoslawii, Wegrzech czy Rumunii jest ta sama sytuacja! Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Cicha Noc 27.12.05, 21:47 Ale czytej zwykl byl mawiac Piotr Jaroszewicz. Odpowiedz Link
ballest Re: Cicha Noc 27.12.05, 23:39 Nie znam to od Petra, czytaj Piotra J. - to moje slowko ! Zreszta tak jak pare innych, moze na tym forum mniej znanych Widze ale, ze starszy ja 50. - jestes jesli tego OPY nasz Odpowiedz Link
jan.kran Re: Cicha Noc 27.12.05, 17:51 ballest napisał: > By<lem w Wiedniu, ale Stille Nacht to raczej Salzburg i jego okolice. ---------------> Pisałam o Wiedniu w kontekście języka a nie kolędy. A Austriacy to wlasciwie Bawarczycy! --------------> Powiedz jakiemus Bawarczykowi powyższe zdanie i zdaj relację)))) Ja bym nie ryzykowała ale może lubisz wyzwania) Servus. Kran Odpowiedz Link