Dodaj do ulubionych

Modne imiona

24.11.03, 13:50
lablafox napisała w innym wątku:

> Czyż to nie piękne imię ? I pomyśleć ,że w szkole podstawowej byłam jedyna
> o tym imieniu.W LO było nas 2 w klasie , a teraz gdzie nie nadstawisz ucha
> to - .........

początkowo chciałam odpowiedzieć w tamtym wątku - ale zostawmy go na nasze
dane

z moim imieniem odwrotnie - w szkole podstawowej było nas cztery, na studia
zdawało 10 - szczęśliwie w większości głupie wink i dostały się 2

wymyśliłam dla młodego piękne imię Mateusz - rzadkie (wtedy) - szczęśliwie
coś mnie tknęło i dostał tak dopiero na drugie - a teraz?
gdzie się nie obrócisz same Mateusze - czy to coś wisiało w powietrzu a ja
uległam podświadomie modzie która dopiero nadchodziła ?
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: Modne imiona 24.11.03, 13:56
      W klasie mialam dwie imienniczki.Na studiach tez dwie/na 120 osob zaczynajacych/
      Moje dziecko mialo byc Karolina,ale ku memu rozczarowaniu,hi,hi okazalo sie byc
      chlopcem.Chcieli z niego zrobic Piotrusia ,ale ja nazwalam go Dominik.W
      podstawowce,gdy wracalismy z synem ze szkoly, podszedl chlopiec i oswiadcyl:"Ja
      tez jestem Dominik,ale Radziwill!!!!".Komiczne to bylo!
      Teraz Dominikow "jak psow",niestety.
      ml
      • wywrot53 Re: Modne imiona 24.11.03, 14:34
        Moje imię jest bardzo popularne, ale miałam to szczęście, że nigdy ani w
        szkole, ani w pracy nie miałam swojej imienniczki smile))
        Natomiast Dominik, kojarzy mnie się z moją serdeczna przyjaciółką ze szkolnych
        lat, Danusią z domu Dominik smile)))
        • marialudwika Re: Modne imiona 24.11.03, 14:55
          A ja znalam lekarke pediatre Wande/chyba/ Dominik!!!
          ml
      • mysza63 Re: Modne imiona 24.11.03, 14:43
        Moje imię było jak na owe czasy bardzo niespotykane. We wstępnej fazie miałam
        być Kunegunda, potem Kleopatra ale szum się zrobił w rodzinie i tatuś
        wymyślił imię w miarę przystępne i mało spotykane. Moja prababcia i tak
        nazywała mnie dwojgiem imion z uwagi na to, że to pierwsze było według niej
        niechrześcijańskie.

Dzieci chciałam ochrzcić prosto , więc sięgnęłam po biblię i tak jeden jest
        Mateusz Łukasz a drugi miał być Szymon Piotr – niestety nie ja go zapisywałam
        w urzędzie tylko małżonek małżonek samowolnie zmienił go na Piotra Pawła.
        Tak na wszelki wypadek mam jeszcze jeden męski zestaw czyli Jakub Jan i
        niewykorzystaną wersję żeńską Maria Magdalena.

Zauważyłam w ostatnich latach tendencje do nadawania dzieciom raczej swojskich
        imion.
        • marialudwika Re: Modne imiona 24.11.03, 14:57
          A ja jestem trojga imion,moj syn dwojga a wnunia jest Magdalena Maria
          ml
        • em_em Re: Modne imiona 24.11.03, 15:21
          mysza63 napisała:

> Dzieci chciałam ochrzcić prosto , więc sięgnęłam po biblię

z siostrami - zupełnie niechcący mamy komplet ewangelistów wink (Mateusz
          wprawdzie na drugie, ale zawsze smile
          • wedrowiec2 Re: Modne imiona 24.11.03, 15:23
            A ja jestem jako ta Matka od Aniołówsmile
          • edeka5 Re: Modne imiona 24.11.03, 15:28
            Mam na imię Elżbieta, moje córki bliźniaczki - Alicja i Olga. Zupełnie różne
            imiona. Wyobraźcie jednak sobie co się dzieje u mnie w domu, gdy są używane
            zdrobnienia naszych imion: Ala, Ola, Ela. Tylko Uli brakuje.
            • em_em Re: Modne imiona 24.11.03, 15:42
              edeka5 napisała:

> ...Wyobraźcie jednak sobie co się dzieje u mnie w domu, gdy są używane
              > zdrobnienia naszych imion: Ala, Ola, Ela. Tylko Uli brakuje.

smile)) od pierwszej klasy podstawówki do matury miałyśmy "paczkę" - 4 dziewczyny
              znane jako "Asia, Basia, Kasia, Masia"
            • marialudwika Re: Modne imiona 24.11.03, 16:28
              Brakuje i Asa!!!!
              ml
              • edeka5 Re: Modne imiona 24.11.03, 16:42
                marialudwika napisała:

> Brakuje i Asa!!!!

Jest za to królik, ale na imię ma Przecinek.
                • marialudwika Re: Modne imiona 24.11.03, 16:53
                  To bardzo dowcipnie i ladnie!1 A jakiego jest koloru a najlepiej rasy +opis!!!
                  Pozdro.
                  ml
                  • edeka5 Re: Modne imiona 24.11.03, 17:16
                    Przepraszam trochę to trwało, ale poszłam do królika przypomnieć sobie gdzie ma
                    łatki. Królik miał być miniaturką, ale trochę wyrósł. Sierść ma krótką, gładką
                    tylko za uszami ma "końską grzywę" spadającą na dwie strony. Przewaga koloru
                    białego i kilka czarnych łatek. Ma "podbite oczka" i jedno ucho prawie całe
                    czarne. A najważniejsze - dwa czarne paski na pupie, a właściwie na połowie
                    pupy. I od tych pasków ma imię Przecinek, bo jak był malutki to były dwa
                    przecinki na białym króliczku.
                    • marialudwika Re: Modne imiona 24.11.03, 17:37
                      Mam nadzieje ,ze wyslesz jego fotke do dzialu nasze zwierzaki!! Na stronie.
                      Kroliczki sa slodkie,moj "pasierb" ma podobnego-ma na imie Karel
                      ml
                      • edeka5 Re: Modne imiona 24.11.03, 17:41
                        marialudwika napisała:

> Mam nadzieje ,ze wyslesz jego fotke do dzialu nasze zwierzaki!!

Z przyjemnością, ale po Nowym Roku. Skaner jest planowany pod choinkę.
                        • andulka7 Re: Modne imiona 25.11.03, 15:40
                          A ja mam królicę. Formalnie nazywa sie Klepka (od kiedy było wiadomo że to NA
                          PEWNO dziewczyna, bo jest koloru parkietu). Też długowłosa, najdłuższe futro ma
                          na głowie i piersi oreaz bokobrody jak Franz Josef. Wołamy na nią jednak Zając,
                          tak było od początku i tak zostało. Ślicznotka jest kochana bardzo, przytulasek
                          lizuśny, tylko nie mam już podłogi w przedpokoju i paru kompletów pościeli. O
                          kabelkach nie piszę bo od dawna wszystkie schowane, ale zanim to nastąpło to
                          ho, ho ! smile
    • ada296 Re: Modne imiona 24.11.03, 18:21
      moje imię nie jest modne
      teraz już nie daje się takich imion
      ale w moim roczniku było popularne
      synowie to Michał Kamil (jak mrówków jego imienników)
      i Piotr Jan
      chciałam dać małemu Jan na pierwsze ale dziadek się oburzył, że będą za nim
      wołać "głupi Jasiu"
      pozdrawiam smile
      • warum Re: Modne imiona 24.11.03, 18:37
        Moj tata tez chcial byc oryginalny wiec brat ma na imie jak slynny pilkarz
        Cieslik / nie Bronislaw z 007smile/a ja na szczecie nie zostalam RitasmileW
        podstawowce bylo nas 2 przez 8 lat o tym samym imieniu, w szkole sredniej bylam
        rodzynkiem / choc w naszej jedynej mieszanej klasie na 9 dziwczyn byly 4
        Baskismile/ a na studiach, w tej samej grupie trafilysmy sie 3sad((na sczescie
        fizycznie bylysmy tak rozne, ze po wlosach nas rozrozniano. Syn mial byc
        Paulinka od poczatku ciazy, a jak sie urodzil.. to przez tydzien byl
        bezimmienny, bo tak bylam zaskoczona. I dostal imie po slawnym prezydencie /
        usasmile)/ i moim ulubiencu kinowym. A z corka bylo prosto - od razu wiedzialam,ze
        bedzie dziewczynka i ma miec na imie jak owczesna sympatia syna, ktora do nas
        przychodzila na Smerfy. Wyjatek stanowilo to,ze uparlam sie na skrocona wersje,
        bo nazwisko tak dlugie ,ze w typowych rubryczkach pelne imie z nazwiskiem juz
        by sie nie zmiescilosmileA za kare na chrzcie proboszcz mnie ofuknal,ze "nie ma
        takiego imienia" i w papierach koscielnych jest pelna wersjasmile))))
        • marialudwika Re: Modne imiona 24.11.03, 19:48
          Trudno te damskie imiona i jedno meskie odgadnac!!!
          ml
        • em_em Re: Modne imiona 25.11.03, 00:15
          nikt nie wspomniał jeszcze o obyczaju "przynoszenia sobie" imion - tzn
          nadawania takiego imienia jakie wypadło w dniu urodzin - teoretycznie byłabym
          Patrycją - tyle że wtedy w kalendarzu nie było tego imienia więc Gucia??????? -
          RATUNKU!!!
          Wielkim zwolennikiem tego obyczaju był mój dziadek - pierwsza córka była
          sprytna - urodziła się we Wwszystkich Świętych - no to dziadek chciał ją
          przechytrzyć - i dać jej po swojej matce "Fortunata" - na to babcia w szloch -
          i Fortunata spadła na drugie - pierwsze "normalne", niestety następne córki
          rodziły się nieforunnie wink - np moja mama mogłaby zostac Balbiną - ale babcia
          każdorazowo dostawała spazmów, tak że wszystkie córki ochroniła (przy czwartej
          dziadek już nawet nie próbował)
          • marialudwika Re: Modne imiona 25.11.03, 00:22
            To ja musialabym byc Bonawentura!!!!
            ml
        • em_em Re: Modne imiona 25.11.03, 00:53
          warum napisała:

> ...uparlam sie na skrocona wersje, bo nazwisko tak dlugie ,ze w typowych
          > rubryczkach pelne imie z nazwiskiem juz by sie nie zmiescilosmile

HA - ja się od zawsze szukam na listach w ten sposób, że patrzę co wystaje - a
          potem z tych kilku, która to ja wink
          imię i pierwsze nazwisko to już 20 liter - a do tego poszłam "na całość" - i po
          ślubie nazwiska nie zmieniłam tylko doczepiłam następne - teraz razem z kreską
          mam równo tyle ile jest kratek na przelewach bankowych
          • jakbar2 Re: Modne imiona 25.11.03, 08:27
            Ja niestety też sobie doczepiłam nazwisko męża.Ile kłopotów sobie narobiłam, a
            ile śmieszznych sytuacji powstawało, to tylko ja wiem.Teraz mam tylko dokumenty
            na podwójne nazwisko.Ale w młodości...ech.Część dokumentów na panieńskie, część
            na mężowskie , a część na podwójne.Nigdy nie wiedziałam jak się nazywam
            (najpierw musiałam sobie przypominać jakim dokumentem się posługuję)a dopiero
            potem przedstawiać się.
            magda
    • ewelina10 Re: Modne imiona 24.11.03, 20:01
      A ja powstałam ze złamanego żebra Adama smile
      • lablafox Re: Modne imiona 24.11.03, 22:13
        Ja onegdaj byłam jawnogrzesznicą .
        Lx
        • mammaja Re: Modne imiona 25.11.03, 00:22
          Zgodnie z tradycja powinnam oprocz pierwszego miec imiona
          2 babek - jedna miala na imie Maria i to otrzymalam na
          drugie,natomiast druga miala na imie Filipina - i tego
          mama chciala mi oszczedzic - dodajac na trzecie Helena. A
          wkrotce imie Filipinka zaczalo robic kariere i wcala bym
          nie byla obrazona o te Filipine. A w dowodzie i tak
          wpisuja tylko dwa.
          • marialudwika Re: Modne imiona 25.11.03, 00:26
            Moje trzecie imie jest na czesc dziadziusia- Ludwika!! I ojca.
            Moje babunie mialy imiona nader albo starodawne albo malo uzywane-Gertruda i
            Eleonora
            ml
          • em_em Re: Modne imiona 25.11.03, 00:44
            mammaja napisała:

> A w dowodzie i tak wpisuja tylko dwa.

aha - a moja mama na drugie miała to "przyniesione" i przy wymianie dowodów
            ubłagała urzedniczkę żeby ją oszczędziła smile
            moja mama, obie babcie moje + pozostałe babcie kuzynostwa - to same Zofie -
            łącznie w najbliższej rodzinie 6 "sztuk"
            • lablafox Re: Modne imiona 25.11.03, 07:59
              Moje babcie to też , tak jak u MariiLudwiki -Gertruda oraz Wacława
              (krakowskiego rodu) .Moje imię i nazwisko to razem 26 liter.
              Mam wujka , który realizował uparcie twierdzenie , iż dziecko przynosi ze sobą
              imię na świat i dlatego moja kuzynka urodzona w Jana , będąc dziewczynką ,
              otrzymała na chrzcie imię Jana. Ja zgodnie z tym załozeniem byłabym Anielcia
              hahaha.
              Lx
              • edeka5 Re: Modne imiona 25.11.03, 08:12
                Moje imię i pełne (podwójne) nazwisko to 24 litery. Już tylko z panieńskim
                nazwiskiem byłam "długa" - 18 liter. Całe szczęście, że mąż ma krótkie
                nazwisko, tak że jakoś udaje mi się mieścić w rubrykach.
                Jak byłam w ciąży i zastanawialiśmy się nad imieniem dziecka, to wiedzieliśmy
                jedno, że nie będzie to imię po babci. Obie babcie to Janiny. Wybraliśmy Olgę i
                Krzysztofa. A tu niespodzianka. Rodzą się dwie dziewczynki i co zrobić? W
                każdym razie nie zmienialiśmy Krzysztofa na formę żeńską, bo nie lubię takich
                imion typu Ryszarda, Wacława. Dzieci nie mają też podwójnych imion.
                • marialudwika Re: Modne imiona 25.11.03, 15:55
                  Imiona w Holandii to temat na osobne opowiadanie!! Wiekszosc Holendrow i
                  Holenderek ma po kilka imion a co smieszniejsze nosza imiona Willem albo na
                  pierwsze albo na drugie/patrz Willem Zwyciezca,zalozyciel dynastii Oranje,ktora
                  istnieje hi,hi chyba 200 lat/.Pozatym jest "swiety" zwyczaj dawania dzieciom na
                  drugie imie imienia jednego z dziadkow..a ci z koli tez maja tych Willemow...
                  Obecnie jest moda na imiona angielsko brzmiace albo
                  oryginalne.Moja "przyszywana" wnunia ma na imie Kamilla Luna!!!
                  ml
                • mammaja Re: Modne imiona 25.11.03, 15:59
                  A ja zawsze chcialam Jasia i moj syn ma na imie Janek. W przedszkolu byl
                  nazywany Januszkiem, bo panie uwazaly ,ze Jas jest za malo elegancki. Potem cala
                  szkole byl jedynym Jasiem - a teraz malych Jasiow jest bardzo duzo. To samo z
                  Maria.W wieku mojej corki (24) to bardzo rzadkie imie - krolowaly Beaty,Patrycje
                  i Agnieszki.
                  W efekcie mam goralskie dzieci - Jasiek,Jedrek i Maryska.
                  • alfredka1 Re: Modne imiona 26.11.03, 12:43
                    dziękuję, że przez delikatność nikt nie spytał o alfredkę, o to dopiero był
                    koszmar mojego dzieciństwa, nawet mama po latach przyznała rację, że jej
                    fascynacja siostrą zakonną w przyklasztornym gimnazjum /jej imieniem/ była nie
                    najmądrzejsza.Z koszmaru wyrosłam i tylko czasami muszę wyjaśniać "a czemuż to
                    takie dziwne imię masz? Hej! :}}}}
                    • marialudwika Re: Modne imiona 26.11.03, 16:17
                      Moj maz tez jest Alfred ale w domu zwa go Fred!!!!!
                      To imie nie jest wcale brzydkie!!Kto pamieta aktorke Alfrede Sarnawska?
                      ml
    • em_em Re: Modne imiona 25.11.03, 17:27
      przypomniałam sobie - wszystkie moje koleżanki z rocznika 1952 - mają na imię
      Ewa smile)))))))) (a jest ich kilka...)
      • lablafox Re: imiona dla znaków zodiaku 25.11.03, 20:01
        polki.wp.pl/wiadomosc.html?wid=1576060&kat=1671
        Lx
        • marialudwika Re: imiona dla znaków zodiaku 26.11.03, 16:04
          Maria jest pieknym imieniem i u nas,w Polsce kazdy ma "w imionach" Marie,no
          prawie kazdy!!!Tak jak w Holandii- Willema.Mam kilka przyjacilek Marii.Jedna
          jest zwana Ninka,druga Marysia,trzecia Maria i czwarta a jedna Marychna!Gdy maz
          mi mowi:"Dzwonila do Ciebie Maria" obdzwaniam wszystkie po kolei..to samo mam z
          Ewami.Sama tez mam na drugir imie Maria i moja mama miala tak samo....
          Pozdro
          ml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka