Dodaj do ulubionych

Wielcy detektywi: Poirot #5

27.08.05, 11:18
Czyli dwa nowe odcinki ("Trójkąt na Rodos" oraz "Zagadka na morzu") od dziś w
kioskach! :) Ja już zakupiłem, a przegląd zrobię wieczorem. Na okładce
znalazła się znów ta sama wiadomość co w numerze 4., tzn. o wrześniowej Miss
Marple i czterech nowych odcinkach w grudniu ;)

Pozdrawiam
Damian
Obserwuj wątek
    • kindov Re: Wielcy detektywi: Poirot #5 27.08.05, 11:47
      Wlasnie tez kupilem. Te odcinki mi sie podobaly, Trojkat na Rodos kojarzy mi
      sie troche z ksiazka Zlo czai sie wszedzie :)

Ciekawe, co bedzie dalej...?

A na pierwszej stronie wkladki - duze zdjecie ze Smierci na Nilu... - czyzby w
      planach...? Oby!

pozdrawiam,
      kindov :)
      • tom_beresford Re: Wielcy detektywi: Poirot #5 29.08.05, 13:17
        Mi też "Trójkąt na Rodos" kojarzy się ze "Zło czai się wszędzie". Najlepsze są
        te stroje plażowe:) w obu filmach:)
        • nefer1 Re: Wielcy detektywi: Poirot #5 30.08.05, 11:27
          Z tego co piszecie wynika, że filmy nie są dokładnie zrealizowane na podstawie
          książek Agathy. Chciałabym w pierwszej kolejności przeczytać książki a potem
          zobaczyć te dwa filmy, które ostatnio się ukazały. Rozumiem, że
          "Trójkąt na Rodos" jest podobny do książki "Zło czai się wszędzie". A co
          proponujecie przeczytać zanim oglądnę "Zagadkę na morzu"?
          • gocha221 Re: Wielcy detektywi: Poirot #5 30.08.05, 11:42
            Ja nie trafiłam na powieść o tytule Zło czai sie wszedzie, widziałam sam film,
            ale te 2 ostatnie odcinki są zrealizowane na podstaiwe opowiadań, nie powieści.
            Czytałam oba, Trójkat jest oparty na podstawie opowiadania o tym samym tytule.
            Niestety nie pamietam tytułu opowiadania, na podstawie którego zrobili
            "Zagadkę",ale tez na 100% czytałam. Chyba "Problem at Sea"..
            • kindov UWAGA - mozliwe spoilery! 30.08.05, 12:45
              Gosiu - Zlo czai sie wszedzie to jeden z polskich tytulow powiesci Evil Under
              the Sun (inne: Hotel na wybrzezu - jedyne wydanie z roku 1947 i najnowsze: Zło,
              które żyje pod słońcem). Moim zdaniem Zło czai się wszędzie brzmi najlepiej :)

Zagadke na morzu (Problem at Sea) wydano po polsku jako Na pełnym morzu w
              zbiorze Wczesne sprawy Poirota, a Trójkąt... w zbiorze Morderstwo w zaułku.

Oczywiscie Gosia ma racje. Oba odcinki serialu zostaly zrealizowane na
              podstawie opowiadan, nie powiesci. Chodzilo mi po prostu o to, ze Agatha
              kilkakrotnie wykorzystywala te same motywy w roznych powiesciach/opowiadaniach,
              żonglując nimi w różny sposób - uważam, że to świetna sprawa, bo w ten sposób
              nie "zmarnowała" żadnej wersji każdego ze swych pomysłów :)

Przykladem jest opowiadanie Trojkat na Rodos, w ktorym wykorzystala ten sam
              pomysl na zmylenie czytelnika co w powiesci Zlo czai sie wszedzie - skierowanie
              uwagi na inny trojkat (mam nadzieje, ze nie bedzie to przesadna podpowiedz, co
              do rozwiazania zagadki!). W Trojkacie... znalazlem tez pewien element wspolny
              ze Śmiercią Lorda Edgeware'a i z jeszcze jedną powiescia, ale teraz nie moge
              sobie przypomniec, z ktora :( Moze Wam tez sie cos skojarzylo...?

pozdrawiam,
              • nefer1 Re: UWAGA - mozliwe spoilery! 30.08.05, 13:50
                dzięki za odp. :)))
              • gocha221 Re: UWAGA - mozliwe spoilery! 30.08.05, 14:53
                To fakt, że Agatha wykorzystywała te same motywy kilkukrotnie:-))
                Takie autoplagiaciki:-)
                Mystery of the blue train jest też w wersji opowiadania, Motywy z Dumb Witness
                były także w opowiadaniu wykorzystane, tylko nie pamietam tytułu, cos z garden w
                środku:-)Sporo takich podwójnie wykorzystanych motywów jest.

A jakie elementy wspólne z Lordem?? chodzi Ci o przebranie? Ja Lorda czytałam
                dośc dawno (świetna powieść) i już dokładnie nie pamiętam.
                Tej innej powiesci, z która Ci sie kojarzy to już zupełnienie kojarzę,
                zaciekawiłeś mnie:-)
                • kindov SPOILER - Lord Edgaware i Trojkat na Rodos 30.08.05, 17:27
                  W Lordzie... i w Trojkacie... pojawia sie ten sam motyw zwiazany z religijnym
                  wyznaniem (katolickie) jednego z bohaterów, co ma bardzo znaczący wpływ na
                  fabule obu historii, bo stanowi cześć motywu zbrodni (Kościół katolicki nie
                  uznaje rozwodów...)

Jak sobie przypomne ten trzeci element, ktory mi sie skojarzyl z jakas
                  powiescia podczas ogladania Trojkata..., to dam znac :)

pozdrawiam,
                  • tom_beresford Trójkąt... 30.08.05, 19:48
                    Ale o ile pamiętam, to w opowiadaniu "Trójkąt na Rodos" nie było wątku, że
                    tamten był katolikiem. Chyba tylko w filmie.
                    • kindov Re: Trójkąt... 30.08.05, 22:45
                      Brawo Tom, masz rację, w opowiadaniu tego nie ma. Tym niemniej tego rodzaju
                      zmiana wprowadzona przez twórców filmu jest w moim odczuciu trafiona (choc w
                      zasadzie niepotrzebna, jak chyba wszystkie zmiany w stosunku do opowiadań i
                      powieści) - a to dlatego, że w pewnym sensie pochodzi od Agathy... :)

Bardzo mi się podoba dociekliwość forumowiczów co do szczegółów!

pozdrawiam,
                      • nefer1 Re: Trójkąt... 07.09.05, 17:27
                        Witam,
                        Mam do Was kolejną prośbę. Będę wdzięczna za pomoc. Otóż zanim zobaczyłam filmy
                        z ostatniej serii z Poirot'em udało mi się zdobyć książkę "Morderstwo w zaułku"
                        i przeczytać "Trójkąt na Rodos". Niestety nie znalazłam w księgarniach
                        książki "Wczesne sprawy Poirot'a". Teraz wlasnie zamówilam przez Internet
                        wcześniejsze filmy z serii "Wielcy Detektywi". Proszę o informacje, w których
                        książkach znajdują się następujące opowiadania:
                        - Przygoda kucharki z Clapham
                        - Przygoda Johnniego Waverly
                        - Pięć małych świnek (jeśli sie nie myle to jest książka ale wolę się
                        upewnić:) )
                        - Dwadzieścia cztery kosy
                        - Mieszkanie na trzecim piętrze.
                        Z góry dziękuję za odp. :-)

Pozdrawiam,
                        Dominika
                        • tom_beresford Re: Trójkąt... 09.09.05, 16:14
                          Zaczynamy...
                          "Przygoda kucharki z Clapham" - zbiór opowiadań "Wczesne sprawy Poirota"
                          "Morderstwo w zaułku" - "Morderstwo w zaułku" :)
                          "Przygoda Johnniego Waverly" - "Wczesne sprawy Poirota"
                          "Pięć małych świnek" - to powieść
                          "Dwadzieścia cztery kosy" i "Mieszkanie na trzecim piętrze" - zbiór
                          opowiadań "Pułapka na myszy"
                          "Trójkąt na Rodos" - "Morderstwo w zaułku"
                          "Zagadka na morzu" - występuje pod innym tytułem w zbiorze "Wczesne sprawy
                          Poirota"

Pozdrawiam
                          • nefer1 Re: Trójkąt... 09.09.05, 18:49
                            Cześć,
                            Od napisania swojego postu co jakis czas zaglądałam tutaj i czekałam z
                            niecierpliwością na odpowiedź.
                            I dostałam :))
                            Dziękuję bardzo !!!!

pozdrowienia
                            Dominika
                            • tom_beresford Re: Trójkąt... 15.09.05, 15:52
                              Jeżeli chcesz mieć e-booki tych książek, to zapraszam na stronę
                              www.agathachristie.republika.pl do działu "Linki". Tam znajdziesz wszystkie z
                              wymienionych przez mnie tytułów.

www.modlitwy.republika.pl - zapraszam
                              • nefer1 Re: Trójkąt... 15.09.05, 20:55
                                Dzięki bardzo za informacje. Na razie nabylam w/w książki. Jedną z nich miałam
                                w domu ale czytałam tak dawno, ze wylecialo mi z glowy.
                                Mam już kilka e-booków Agathy ale nie wiem czy sie zdecyduje przeczytac bo
                                chyba jednak wolę standardową formę czytania:)
                                Pozdrawiam,
                                Dominika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka