owowo 05.09.06, 20:33 Dzis nie dalam rady szukac nowego filmu, ale moze ktos z Was ma? mam sie cieszyc czy wyluzowac? widział ktoś? I bardzo krótkie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ladyhawke12 Re: Iris 06.09.06, 08:28 U mnie jeszcze w kiosku nie było, kindov a tak liczyłam na Twoja recenzje. Odpowiedz Link
april02 Re: Iris 06.09.06, 08:57 Kupione i obejrzane :) Sporo zmian w stosunku do oryginału, oj sporo. Ale scena aresztowania Poirota mnie rozwaliła :) Tego chyba w opowiadaniu nie było :) Odpowiedz Link
owowo Re: Iris 06.09.06, 09:42 po prostu powala mnie ta chęc zmian Agathy, jakby nie miala fanów... moze uda sie dzis kupic. Odpowiedz Link
april02 Re: Iris 06.09.06, 10:58 Mnie w ogóle rozwalają niektóre "wizje" książek wg reżyserów/scenarzystów. W ostatnim tomie Autobiografi Chmielewska napisała bardzo ciekawie na ten temat. Ja przyznaję jej rację, autor wymyślając fabułę i postacie czymś tam się kierował, co więcej czytelnikom się to podobało, więc po co zmieniać i wprowadzać jakieś własne "ulepszenia"? Chyba nigdy tego nie zrozumiem. A co do Agaty, to czekam na taką ekranizację, gdzie zmienią osobę mordercy :) Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Iris 06.09.06, 11:47 april02 napisała: > czekam na taką ekranizację, gdzie zmienią osobę mordercy :) już była - 'noc w bibliotece' z Geraldine McEwen pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
owowo Re: Iris 06.09.06, 12:23 Najpierw wybuchnęłam śmiechem czytając april, ale ulf ma rację- mam wrazenie, ze filmy są umoralniane zgodnie z opcją - bo jakoś, nie dopatrzylam sie lesbijek w Nocy w bibliotece a o ile sie nie mylę, w filmie 5 świnek zamiast zakochanego w bohaterce Philipa mamy miłość homo do Amyasa? naprawdę nie chodzi mi o moralnosc, ale u Agathy wszystko ma sens te ubarwienia rozwalają mi Agathę Odpowiedz Link
april02 Re: Iris 06.09.06, 15:04 Poprawność polityczna ponad wszystko :) Niedługo tytuł "I nie było już nikogo" zmienią na "Dziesięciu małych homoseksualistów" :) (nie żebym miała coś przeciwko tej akurat opcji na życie, ale osobiście najbardziej podobał mi się tytuł z Murzynkami :) Ulf, faktycznie ma rację. Zmiana mordercy już nastąpiła. To teraz czekamy na zmianę ofiary :) Odpowiedz Link
owowo Re: Iris 06.09.06, 20:12 :-))))))))))))))) april jestes wielka. Mam cichą nadzieję, ze panna Marple nie okaze sie na końcu lesbijką, a Poirot homo. a tak powaznie to znowu nie mialam jak kupic Iris, ale rozumiem, ze krótki i jeden:(((. jutro jade rano i najpierw szukam kiosku po drodze;-) Odpowiedz Link
april02 Re: Iris 07.09.06, 09:10 Dziękuję za komplement :) Co do Piorota, to ja nie wiem... Zawsze tak z tym Hastingsem. Nawet mieszkali razem, hm... To chyba o czymś świadczy :) Może podrzucimy taki pomysł do następnej ekranizacji jakiejś powieści :) Odpowiedz Link
owowo Re: Iris 07.09.06, 18:55 a moze dawniej społeczeństwo mniej sie okreslało;-) skoro potem jeden przejęty Cindarellą a drugi rosyjską rozlewną pięknością...;-) kupiłam Iris, i jakkolwiek opowiadanie czytalam dawno i nie wiem, gdzie mam, to jakos niewiele z tej akcji rozpoznaję - Argentyna, ropa, aresztowanie, przewroty. Poszukam ksiazki;-) Odpowiedz Link
hernandez Tylko 55 minut!! Zaczyna to denerwowac! Mialy byc 06.09.06, 19:30 2 krotkie filmy a tu prosze... jak mawia pewien elektryk wysokich napiec OSZUKALI NAS!:) Odpowiedz Link
ladyhawke12 Re: Tylko 55 minut!! Zaczyna to denerwowac! Mialy 07.09.06, 10:34 Mnie co innego zastanawia czy za dwa tygodnie to ostani film z Puarotem bedzie, smutno tak jakos. Odpowiedz Link
owowo Re: Tylko 55 minut!! Zaczyna to denerwowac! Mialy 07.09.06, 14:15 ech, chyba nie, drogą dedukcji, bo zapowiadają w gazetce z tylu ze ma byc pora przypływu, a to cała ksiązka, wiec nie sadze by krótka była. A jesli nawet, to ostatnio rzadko są dwa filmy na jednej płycie, czyż nie? wiec nawet biorac pod uwagę, ze Zagniony testament moze byc krótki (mnie sie kojarzy opowiadanie, a wam?) to pewnie raczej przynajmniej 2 odcinki. Ale zdaje sie ze ktos pisal tu do amercom pytajac ile czesci, i podawali ile, tylko juz nie pamietam tego postu. Odpowiedz Link
robespier Re: Tylko 55 minut!! Zaczyna to denerwowac! Mialy 07.09.06, 20:49 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12250&w=47411156 Amercom ma wydać 32 numery Poirota. OStatni to numer 24. To jeszcze parę będzie :-) Odpowiedz Link
owowo ;-) 07.09.06, 21:09 no to niezła wiadomość - bedzie jeszcze co oglądać i ponarzekac;-) potem chyba trzeba bedzie pojsc w slady kindova i wziac sie za wersje angielskie;-). Brakuje mi wersji noc w bibliotece z Hickson - czy ona tez jest zmieniona w wersji mordercy jak z Geraldine czy tez blizej Agathy?jakby ktos uswiadomiony mogl mnie oswiecic? Odpowiedz Link