Dodaj do ulubionych

Zagadki c.d.

28.09.06, 08:09
No to nowa zagadka :)

Malachit jak wiadomo ma kolor zielony. W jakim kolorze śnił się komuś
malachitowy stół i dlaczego? Proszę podać też tytuł książki :)
Obserwuj wątek
    • ancza7 Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 09:36
      W kolorze czerwonym - w kolorze krwi. Herkulesowi Poirot,kiedy rozwiązywał
      zagadkę w"Po pogrzebie". I ciągle czuł zapach farby. Wystarczy ? jeszcze trochę,
      a wyszedłby spoiler
      • april02 Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 09:52
        Tak jest :)
        Z tym, że mnie się wydawało, że to był sen Susan. Ale mogę się mylić :)
        Twoja kolej.
        • ancza7 Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 10:05
          Sprawdzę jeszcze sny Susan popowrocie z pracy. Ale że HP mial taki sen to pewniak.
          W jakiej powieści i w jakim celu (może nie przez kogo!) był używany samochód
          marki Morris Oxford? A moze bylo ich wiecej, nie tylko ten, o ktorym myślę?
          Ancza

• bazylkai Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 10:23
            Morris Oksford, czarna limuzyna numer CMG 256-265, osobiście wolę mercedes otto
            w kolorze białym z kierowcą.
            " Hotel Bertram"
            • bazylkai Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 10:26
              W jakim celu jedzie - aby być widzianym, samochód i jego kierowca.
              • ancza7 Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 10:34
                Znakomita odpowiedź! Wszystko wyjaśnione a bez spoilera:)
                Ruszaj bazylkai z nową zagadką
                Pozdrawiam
                Ancza
                • bazylkai Nowa zagadka 28.09.06, 23:08
                  "Wiesz, zawsze uważałam... że lady *****sprowokowała męża do tych wszystkich
                  zabójstw tylko i wyłącznie dlatego, iż była śmiertelnie znudzona życiem, w tym
                  również samym *****. Jestem przekonana, że był to jeden z tych potulnych,
                  zgodnych facetów, którzy doprowadzają swoje żony do szaleństwa z nudy. "

Kto wie kto mówi, o kim mówi i w jakiej powieści?
                  • blue_eyes Re: Nowa zagadka 29.09.06, 13:37
                    Mowa jest o Lady Makbet i jej małżonku. Kurcze, czytałam to ostatnio w którejś
                    książce... Czyli jak widać, z tym, kto to mówi mam małego ćwieka... Hm, kojarzy
                    mi się Frankie, mówiąca do Bobby'ego w "Dlaczego nie Evans?", choć jeszcze mam
                    małe skojarzonko z Beresfordami (Frankie i Tuppence mają podobne
                    charaktery...) - i to by było w "Tajemnicy Wawrzynów".

ps. ale pewnie to jest z jeszcze czegoś innego ;)
                    • bazylkai wspaniale 29.09.06, 14:40
                      Pierwsze wrazenie jest zawsze najlepsze, to Franki(lady Frances Derwent) do
                      Bobbiego(miał sympatyczną twarz, a szczere spojrzenie jego brązowych oczu
                      przywodziło na myśl wiernego psa).
                      "Dlaczego nie Evans?"

Teraz Ty zadajesz zagadkę, powodzenia.

• blue_eyes Re: Zagadki c.d. 29.09.06, 18:52
      [wolę zgadywać] więc będzie krótko: jakie dwie książki kupiła w księgarence
      Linda Marshall? i poproszę o podanie powodów zakupu tychże.
      jak ktoś jest skrupulatny, dokładny i takie tam, może jeszcze podać tytuł
      książki A.C., z której pochodzi zagadka :)
      • sowca Re: Zagadki c.d. 29.09.06, 23:08
        Hm....jedno to byla ksiazka "Mloda macocha",a druga to jakas ksiazka o guslach
        i przepowiedniach... te pierwsza kupiła prawdopodobnie ze wzgledu na to, ze
        miala problemy z macocha, a druga - bo chciala zrobic laleczke wudu i w ten
        sposob zemscic sie na Arlenie. a zagadka pochdozi z "Zlo czai sie wszedzie"
        ("Zło, ktore zyje pod sloncem")
        • blue_eyes Re: Zagadki c.d. 30.09.06, 05:39
          co do drugiej to owszem, żeby nie utrudniać, podaję tytuł: 'Dzieje sztuki
          czarnoksięskiej, czarów i sporządzania trucizn nie pozostawiających śladu'; co
          do pierwszej, to 2x nie (ani tytuł, ani powód) - chodziło mi o książkę, za
          którą wiemy, że zapłaciła 2 pensy...
          podpowieź - powód wynikał z okoliczności jej zakupu.
          tyle z mojej strony, kto odgadnie (=znajdzie w źródle), niech zadaje następną,
          ponieważ wyjeżdżam i nie będę mogła potw.
          • bazylkai Re: Zagadki c.d. 07.10.06, 17:40
            "Małżeństwo Williama Ashe"
            • sowca Re: Zagadki c.d. 08.10.06, 12:58
              Twoja kolej:0 bo blues eyes wyjechala :(
              • blue_eyes Re: Zagadki c.d. 08.10.06, 14:35
                wyjechała i już właśnie wróciła, potwierdza i czeka na zagadkę :))
                • blue_eyes Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 07:53
                  oczywiście, z tego całego powrotu zapomniałam przyczepić się o niepełną
                  odpowiedź :)) so, żeby wszystko było jasne, podaję powód - Linda kupiła tę
                  książkę tylko ze względu na obecność w sklepie Christine. Tyle z mojej strony,
                  czekamy na bazylkę
                  • bazylkai Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 12:41
                    Sorry, internet mi sie zgubił w sobotę i dopiero dzisiaj odnalazł.

"W końcu musiała się uciec do metody, którą zdarzało się jej stosować w
                    kontakcie z małomównymi młodymi ludźmi. Wiedząc, że **** zna się dość dobrze na
                    muzyce i technice, celowo wypowiedziała dogmatyczną i nieuzasadnioną opinię o
                    współczesnym kompozytorze.
                    Z rozbawieniem stwierdziła, że jej plan się powiódł." O kim mowa?
                    • blue_eyes Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 13:10
                      o Florze Ackroyd? [plan 'wobec' majora Blunta]. coś takiego tam było...
                      • ulf_thorwaldsen Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 13:31
                        a mi się kojarzy raczej Ariadna Oliver i chyba w 'trzeciej lokatorce'

pozdrawiam
                        ulf
                        • bazylkai Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 21:49
                          Następny cytat o tym młodym człowieku

"Za nią kroczył wysoki, nadąsany młodzieniec z wystającym jabłkiem Adama."...
                          "Właśnie wrócił z Oxfordu… Czy może z Cambridge? Chłopcy w tym wieku są bardzo
                          trudni. Szczególnie ci intelektualiści. "
                          • tommg Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 22:45
                            "Niedziela na wsi", Henrietta Savernake.
                            A jeśli chodzi a adresata podstępu, to o ile się nie mylę nazywał się David
                            Angkatell.
                            • bazylkai Świetnie 10.10.06, 15:55
                              I teraz Twoja kolej, życzę pomysłu.
    • tommg Re: Zagadki c.d. 10.10.06, 19:20
      Wydaje się, że poniższa charakterystyka jest tak jednoznaczna, że nie będzie
      problemu z odpowiedzią na moje pytanie. Zatem, kogo ona dotyczy?

Pozornie przeciętny, raczej tępawy, prostolinijny Anglik. Myśli dość wolno. Z
      drugiej strony praktycznie nie można wprowadzić go w błąd, oddziałując na jego
      wyobraźnię. On jej po prostu nie ma.
      • april02 Re: Zagadki c.d. 11.10.06, 08:15
        Tommy Beresford?
        Pewności nie mam ale to mi do niego pasuje :)
        • tommg Re: Zagadki c.d. 11.10.06, 15:39
          Oczywiście.
          Charakterystyka pochodzi z "Tajemniczego przeciwnika".

Czekamy.
          • april02 Re: Zagadki c.d. 12.10.06, 09:29
            Hm...
            Poirot zawsze twierdził, że najtrudniejsze do wykrycia są proste zbrodnie.
            Pewnemu zbrodniarzowi prawie udało się uciec przed sprawiedliwością. Wpadł (m.
            in. :)) przez jedno z europejskich miast. O które miasto chodzi?
            Mam nadzieję, że nie zagmatwałam za bardzo :)
            • sowca Re: Zagadki c.d. 12.10.06, 15:45
              Zrozumienie zagadki mam na koncu języka... ale cos mi sie po glowie kołacze, ze
              chodzi o Paryz? ale strzelam, przyznaje:P
              • april02 Re: Zagadki c.d. 13.10.06, 09:55
                Tak jest!
                Twoja kolej :)
                • sowca Re: Zagadki c.d. 13.10.06, 13:02
                  Haha! autentycznie strzelalam, opierajac sie tylko na moim mglistym wrazeniu :p
                  ale jestem z siebie dumna;]
                  Zagadka bedzie prosciutka: Pewien starszy pan bezustannie powtarzal, ze pewna
                  mloda dziewczyna ma swietne nogi. Pod koniec powiesci ow pan oswiadczyl sie
                  tej dziewczynie, jednak ona nie pprzyjela oswiadczyn. O jakie osoby i o jaką
                  poweiśc chodzi?:)
                  • april02 Re: Zagadki c.d. 13.10.06, 14:49
                    Czy chodzi o pana Crakenthorpe'a i Lucy Eyelsbarrow? (Bóg jeden wie jak się te
                    nazwiska pisze :))
                    • sowca Re: Zagadki c.d. 13.10.06, 23:11
                      Oo, tez mogloby pasowac:P ale to nie o tę parę mi chodzi:) probuj dalej:) moja
                      podpowiedz: tego pana glownie poznajemy dzieki jego pamietnikom, a owa pani
                      byla pod duzym wrazeniem jego osobowosci :)
                      • ancza7 Re: Zagadki c.d. 14.10.06, 06:53
                        Sir Eustachy Pedler i Anna Beddingfeld (Mężczyzna w brązowy garniturze) ?

• sowca Re: Zagadki c.d. 14.10.06, 12:41
                          Tak:) wlasnie o tę parę mi chodzilo:) Twoja kolej.
                          PS.Ancza, co Cię sklonilo w sobote do wstania o tak wczesnej porze?:P
                          • ancza7 Re: Zagadki c.d. 15.10.06, 15:55
                            Słyszałam, że "Kto rano wstaje......." Niestety, nic nie dostałam :((
                            Ktoś nie lubił wstawać rano, co było powszechnie wiadomo. No, ale w tych
                            warunkach?? Niemożliwe!!! Kto i w jakiej powieści?
                            • nchyb Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 06:42
                              czyżby chodziło o państwa Bantrych z Nocy w bibliotece?
                              • ancza7 Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 07:17
                                Nchyb, Ty też wcześnie wstajesz! Ale cóż już poniedziałek :(
                                Nie, nie chodzi o Bantrych. Nie spali aż tak długo! I jednak wstali:))
                                pozdrowienia
                                Ancza
                                • sowca Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 13:52
                                  Ja, jak widac z nicku., jestem sowa i nic mnie nie zmusi do wczesnego wstania:P
                                  moze chodzi o Bundle Brent?
                                  • sowca Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 13:54
                                    Po chwili zastanowienia i ubolewania nad wlasna glupota postanowilam przeprosic
                                    za uzycie niewlasciwego skrotu myslowego i zmodyfikowac odpowiedz: czy chodiz o
                                    Geralda Wade'a, ktory nie wstal mimo nastawienia 8 budzikow?
                                    • ancza7 Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 14:24
                                      Jasne!
                                      Dlaczego książka nosi tytuł "Tajemnica siedmiu zegarów" skoro było ich osiem?
                                      To nie jest nowa zagadka tylko pytanie do znawców!
                                      Sowca - czekamy na zagadkę
                                      • sowca Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 21:39
                                        hyy, nie wiem, czy mozna wyjasnic, dlaczego bylo siedem zegarow, nie zdradzajac
                                        przy tym intrygi...
                                        ktory z wymienionych przedmiotow nie pasuje do pozostalych?
                                        1) ciasto weselne
                                        2) obraz
                                        3) podarty płaszcz
                                        4) grzywka
                                        Mysle, ze jest banalna, bo jakos nie mam weny:P
                                        • bazylkai Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 23:15
                                          Myślę, że podarty płaszcz nie pasuje, kojarzy mi się z "Po pogrzebie"
                                          • sowca Re: Zagadki c.d. 17.10.06, 14:45
                                            Mówiłam, ze bedzie banalne:) Twoja kolej, Bazylkai:)
                                            • bazylkai Nowa 18.10.06, 09:41
                                              Czy potrafilibyscie podać przykłady utworów w których w pewien sposób pies
                                              przyczynił sie do rozwikłania zagadki. Ja w tej chwili widzę dwa takie utwory
                                              ale może jest ich więcej?.
                                              • damian.pisula Re: Nowa 18.10.06, 09:51
                                                Mi kojarzą się też dwa: "Niemy świadek" oraz "Tajemnica Wawrzynów" :)

Pozdrawiam
                                                Damian
                                                • bazylkai Re: Nowa 19.10.06, 08:59
                                                  Właśnie o nich myślałam, Twoja kolej!
                                                  właśnie czytałam "Wawrzyny" i doszłam do wniosku, że z całej książki
                                                  najsympatyczniejszy jest pies(wg mnie to najgorsza książka A. Christie.
    • damian.pisula Nowa 19.10.06, 10:57
      Proszę o podanie przynajmniej dwóch tytułów powieści gdzie przewinęła się maska.

Pozdrawiam
      Damian
      • blue_eyes Re: Nowa 19.10.06, 11:06
        1) 'Dlaczego nie Evans' - maskę nosił pseudo-Nicolson (bez szczegółów spoil.)
        2) i nie wiem, czy może być maska Rudiego Scherza - w 'Morderstwo odbędzie
        się...'
        • damian.pisula Re: Nowa 19.10.06, 11:13
          Ok, zaliczam. Do Twoich przykładów dorzucę jeszcze "Morderstwo w Mezopotamii"
          i "Tajemnicę Błękitnego Expressu" :) Twoja kolej.

Pozdrawiam
          Damian
          • blue_eyes Re: Nowa 24.10.06, 12:17
            o kurcze, zapomniałam zupełnie o zagadce... [wstyd]. już nadrabiam - jakie
            nazwiska [wszystkie poproszę] nosiła Carrie Louise, serdeczna przyjaciółka
            pewnej sympatycznej staruszki z lat młodości?
            • roger_ac Re: Nowa 26.10.06, 22:19
              pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie:
              po pierwszym mężu - Guldbrandsen
              po drugim - Restrarick
              po trzecim - Serrocold
              • blue_eyes Re: Nowa 27.10.06, 21:09
                małe literóweczki (Gulbrandsen i Restarick) ale dobrze - czekamy na Twoją
                zagadkę :)
                • roger_ac Re: Nowa 28.10.06, 00:31
                  He he to będzie moja pierwsza zagadka;)
                  Mam nadzieję że nikt nie bedzie miał nic przeciwko iż bedzie to zagadka filmowa
                  Ostatnio zauważyłem że niektórzy aktorzy występujący w filmach z miss Marple (wersje z Geraldine McEwan) grali również w filmach z Poirotem w roli głównej. Proszę podać 2 przykłady takich zbieżności.
                  • ulf_thorwaldsen Re: Nowa 30.10.06, 09:56
                    nikomu się nie chciało szukać? :))

kilka nazwisk:
                    Rachel Stirling - Marple: Morderstwo na plebanii, Poirot: Pięć małych świnek
                    James D'Arcy - Marple: Zatrute pióro, Poirot: Zagadka błękitnego ekspresu
                    Talulah Riley - Marple: Zatrute pióro, Poirot: Pięć małych świnek
                    Zoe Telford - Marple: Tajemnica Sittaford, Poirot: Śmierć na Nilu

i na koniec, chociaż jeszcze nie mieliśmy okazji jej zobaczyć w roli Ariadny
                    Oliver, ale niedługo taką okazję powinniśmy dostać:
                    Zoe Wanamaker - Marple: Morderstwo odbędzie się, Poirot: Karty na stół

pozdrawiam
                    ulf
                    • roger_ac Re: Nowa 30.10.06, 13:47
                      Brawo!
                      Można dodać jeszcze Frances de la Tour
                      Marple:Zatrute pióro, Poirot:Śmierć na Nilu
                      ale Talulah Riley była dla mnie zaskoczeniem!
                      Pozdrawiam, Twoja kolej;)
    • ulf_thorwaldsen Nowa zagadka 01.11.06, 16:59
      na początek mały wtręt do poprzedniej zagadki
      Frances de la Tour w "Śmierci na Nilu" wzbudziła mój niekłamany zachwyt,
      zwłaszcza w scenie, kiedy rozpacza, że zjedzą ją karpie :))

A teraz juz nowa zagadka
      Pewien bardzo pożyteczny człowiek - pan Goby, jak wiadomo, miał zwyczaj nie
      patrzenia na osoby, z którymi rozmawiał. Jednakże raz jeden zdarzyło mu się ów
      zwyczaj porzucić i zerknął na swego rozmówcę.
      Któż to w taki szczególny sposób zwrócił uwagę pana Goby?
      • damian.pisula Re: Nowa zagadka 01.11.06, 21:56
        Nie wiem czt dobrze pamiętam, ale vzy to nie był przypadkiem multimilioner Van
        Aldin?

Pozdrawiam
        Damian
        • ulf_thorwaldsen Re: Nowa zagadka 02.11.06, 07:45
          dobrze pamiętasz
          co ciekawe van aldin powiedział tylko jedno słowo: "co?", ale właśnie sposób w
          jaki to powiedział przykuł uwagę pana goby. a była to reakcja na wieść, iż derek
          kettering wybrał się na riwierę błękitnym ekspresem.

a teraz prosimy o kolejną zagadkę

pozdrawiam
          ulf
    • damian.pisula Zagadka 02.11.06, 15:35
      Kto, w jakiej powieści oraz w jakim celu podszywał się pod przedstawiciela
      pewnej Komisji działającej przy ONZ? :)

Pozdrawiam
      Damian
      • sowca Re: Zagadka 02.11.06, 15:51
        Poirot w "Po pogrzebie", glownie po to, zeby pod pretekstem kupna domu
        zgromadzic w nim cała rodzine Abernethie. Moze nie wytłumaczyłam dośc
        dokładnie, ale bałam się spoilerowac :P
        • damian.pisula Re: Zagadka 02.11.06, 16:19
          Doskonała odpowiedź :)

Pozdrawiam
          Damian
          • sowca Re: Zagadka 02.11.06, 22:35
            Hm, no to teraz ja :)
            Zagadka bedzie z serii "otwartych", ale tylko taka przychodzi mi do głowy. otoz
            z powiesciach Christie często występują kobiety, ktore autorka okresla jako
            obdarzone urodą, ale i fatalną,zgubną magią. Często sprowadzają na siebie
            nieszczęscia...
            Proszę podać co najmniej 2 przykłady takich kobiet. Na pewno jest ich więcej,
            ale mnie akurat wpadły do głowy dwie:)
            • blue_eyes Re: Zagadka 04.11.06, 09:53
              mnie przyszły do głowy takie dwie panie:
              1) Arlena Stuart (Zło, które żyje pod słońcem/Zło czai się wszędzie)
              2) Elza Greer (Pięć małych świnek)
              • sowca Re: Zagadka 04.11.06, 13:24
                Co prawda, myslalam o innych, ale to tylko wskazuje na to, ze motyw tego typu
                kobiety jest w powiesciach Agathy bardzo czesto:) oczywisice, Twoja odpowiedz
                jest dobra, Twoj kolej, blue_eyes :)
                • blue_eyes Re: Zagadka 04.11.06, 20:49
                  ok, zanim cosik wymyślę, tymczasem może podasz swoje typy, bom ciekawa...
                  • sowca Re: Zagadka 04.11.06, 22:45
                    Myslalam o Marinie Gregg ("Zwierciadlo pęka w odłamków stos") i o Luizie
                    Leidner ("Morderstwo w Mezopotamii"). Opisy tych kobiet wydają mi się podobne,
                    padają słowa o ich wdzięku i o ich niesamowitej magii. A jednak były to kobiety
                    nieszczęsliwe. Moim zdaniem trudno nie czuc do nich niechęci, ale i wspolczucia.
                    Podobnie zresztą jak do Arleny Stuart i Elzy - psychologiczne podobienstwo :)
                    • blue_eyes Re: Zagadka 05.11.06, 11:00
                      ok, dzięki
                      no to lecimy: proszę o krótką charakterystykę typowej wizyty u pułkownika
                      Pikeaway'a (dosłownie w kilku zdaniach, bez przesadnych elaboratów:)
                      • april02 Re: Zagadka 07.11.06, 08:22
                        Aby się do niego dostać, trzeba było przejść kilka korytarzy i w końcu lądowało
                        się w ciemnym biurze, w którym drzwi były zadziwiająco szczelne :) Pułkownik z
                        reguły wyglądał jakby spał, co oczywiście nie wpływało w najmniejszym stopniu
                        na jego zdolność koncentracji. No i dym z papierosów (albo cygar, nie
                        pamiętam :)) dosłownie wisiał w powietrzu.
                        Mam nadzieję, że nie pomyliłam bohaterów :)
                        • blue_eyes Re: Zagadka 07.11.06, 08:45
                          mniej więcej o to chodziło, uzupełnię tylko odrobinkę - dla mnie najbardziej
                          charakterystycznym elementem wizyty był właśnie ten zaduch od CYGAR; każdy
                          wchodzący kichał, prychał i łzawił na wszystkie strony, a to dlatego, że
                          pułkownik nie pozwalał otworzyć okna.
                          no to Twoja kolej!
    • april02 Re: Zagadki c.d. 08.11.06, 15:00
      No to nowa :)
      Gdzie pani Bantry odebrała nagrodę za swój groszek pachnący?
      • owowo Re: Zagadki c.d. 09.11.06, 11:28
        czy nie w kościele, w stroju kąpielowym? czy to była Gryzelda;-)?
        • april02 Re: Zagadki c.d. 13.11.06, 14:42
          Zgadza się :) chociaż mnie bardziej chodziło o odpowiedź, że we śnie :)
          Twoja kolej :)
          • owowo Re: Zagadki c.d. 14.11.06, 17:26
            dzięki. sen jest uroczy i chetnie bym zobaczyła w filmie;-)
            moja zagadka w stylu ostatnich naszych rozwazań o zbiezności watków:

podac 3 ksiażki/ opowiadania, gdzie jest watek nieślubnych dzieci decydujący
            dla akcji
            • roger_ac Re: Zagadki c.d. 14.11.06, 22:41
              "Morderstwo w Boże Narodzenie" ; "Zerwane zaręczyny" ; "Hotel Bentram"
              Może być??
              • owowo Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 14:04
                tak jest, wrzucaj zagadkę;-)
                • roger_ac Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 14:48
                  "Stara, ale bystra"
                  kto i jakiej powieści tak opisał pannę Marple?
                • roger_ac Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 14:48
                  "Stara, ale bystra"
                  kto i jakiej powieści tak opisał pannę Marple?
                  • justa_79 Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 15:19
                    to cytat dosłowny?
                    • owowo Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 16:50
                      tak, ale nie pamiętam skąd;-0 mam wrazenie ze albo jakis komisarz, albo ojciec
                      Rafiela?nie pamiętam
                      • roger_ac Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 18:05
                        raczej jakis komisarz ale zostaje jeszcze tytuł...
                        • justa_79 Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 19:12
                          komisarz Melchett - "Pułapka na myszy"? bo u mnie jest inaczej:
                          "To bardzo bystra, starsza dama."
                  • damian.pisula Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 22:33
                    Czyżby milioner Rafiel?

Pozdrawiam
                    Damian
                    • roger_ac Re: Zagadki c.d. 16.11.06, 09:35
                      nie, to nie był żaden z nich
                      • roger_ac Re: Zagadki c.d. 19.11.06, 21:07
                        może pomocna okaże się mała podpowiedź:
                        w tej powieści padło również ciekawe zdanie:
                        "wszyscy jesteśmy nienormalni"(może nie dosłownie ale zbliżenie)
                        • sowca Re: Zagadki c.d. 21.11.06, 22:15
                          No to co, poddajemy sie? bo sie korek zrobil:P
                          • roger_ac Re: Zagadki c.d. 23.11.06, 13:36
                            No cóż...chodziło o "Strzały w Stonygates":(
                            Sowca, możesz zadać następną zagadkę
                            • sowca Re: Zagadki c.d. 23.11.06, 15:36
                              Ja? no dobra... W ktorym utworze Agathy wazna role odegral pekinczyk?
                              • ancza7 Re: Zagadki c.d. 23.11.06, 16:58
                                "Lew z Nemei" - pierwsza z "Dwunastu prac Herkulesa"
                                • sowca Re: Zagadki c.d. 23.11.06, 22:05
                                  Oczywiscie:) teraz Ty:)
                                  • ancza7 Re: Zagadki c.d. 23.11.06, 22:11
                                    To może coś o kotach? Przychodzi mi na myśl jeden kot istotny dla intrygi w
                                    powieści Agathy - może było ich więcej? Proszę podać chociaż jednego. Po prostu
                                    bardzo lubię koty :))
                                    • damian.pisula Re: Zagadki c.d. 24.11.06, 10:59
                                      Hmmmm mam luźne skojarzenie z "Morderstwo to nic trudnego". Tam chyba był jakiś
                                      kot ;)

Pozdrawiam
                                      Damian
                                      • ancza7 Re: Zagadki c.d. 24.11.06, 12:31
                                        W zasadzie tak, ale może jeszcze imię? ONE naprawdę mają swoje imiona i osobowość!
                                        • damian.pisula Re: Zagadki c.d. 24.11.06, 14:03
                                          Sierściuch nazywał się Puszek :)

Pozdrawiam
                                          Damian
                                          • ancza7 Re: Zagadki c.d. 24.11.06, 15:31
                                            A fe! To był koteczek a nie żaden sierściuch!
                                            No dobra, zadawaj nastepną zagadkę :)
    • damian.pisula Nowa. 24.11.06, 19:10
      Witam,

A więc nowa zagadka: proszę o podanie tytułu/ów książki/ek, gdzie pojawia się
      niewidoma postać.

Pozdrawiam
      Damian
      • owowo Re: Nowa. 24.11.06, 22:03
        ale ile tych tytułow chcesz?;-)
        • damian.pisula Re: Nowa. 25.11.06, 10:09
          Zgodnie z treścią jeden lub więcej :)

Pozdrawiam
          Damian
          • ancza7 Re: Nowa. 25.11.06, 18:05
            "Przyjdź i zgiń", ale więcej nie kojarzę. Może ktoś zna jeszcze inne?
            • damian.pisula Re: Nowa. 25.11.06, 19:49
              Zaliczam :) Posimy o zagadkę.

Pozdrawiam
              Damian
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka