april02 28.09.06, 08:09 No to nowa zagadka :) Malachit jak wiadomo ma kolor zielony. W jakim kolorze śnił się komuś malachitowy stół i dlaczego? Proszę podać też tytuł książki :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ancza7 Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 09:36 W kolorze czerwonym - w kolorze krwi. Herkulesowi Poirot,kiedy rozwiązywał zagadkę w"Po pogrzebie". I ciągle czuł zapach farby. Wystarczy ? jeszcze trochę, a wyszedłby spoiler Odpowiedz Link
april02 Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 09:52 Tak jest :) Z tym, że mnie się wydawało, że to był sen Susan. Ale mogę się mylić :) Twoja kolej. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 10:05 Sprawdzę jeszcze sny Susan popowrocie z pracy. Ale że HP mial taki sen to pewniak. W jakiej powieści i w jakim celu (może nie przez kogo!) był używany samochód marki Morris Oxford? A moze bylo ich wiecej, nie tylko ten, o ktorym myślę? Ancza Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 10:23 Morris Oksford, czarna limuzyna numer CMG 256-265, osobiście wolę mercedes otto w kolorze białym z kierowcą. " Hotel Bertram" Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 10:26 W jakim celu jedzie - aby być widzianym, samochód i jego kierowca. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 28.09.06, 10:34 Znakomita odpowiedź! Wszystko wyjaśnione a bez spoilera:) Ruszaj bazylkai z nową zagadką Pozdrawiam Ancza Odpowiedz Link
bazylkai Nowa zagadka 28.09.06, 23:08 "Wiesz, zawsze uważałam... że lady *****sprowokowała męża do tych wszystkich zabójstw tylko i wyłącznie dlatego, iż była śmiertelnie znudzona życiem, w tym również samym *****. Jestem przekonana, że był to jeden z tych potulnych, zgodnych facetów, którzy doprowadzają swoje żony do szaleństwa z nudy. " Kto wie kto mówi, o kim mówi i w jakiej powieści? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowa zagadka 29.09.06, 13:37 Mowa jest o Lady Makbet i jej małżonku. Kurcze, czytałam to ostatnio w którejś książce... Czyli jak widać, z tym, kto to mówi mam małego ćwieka... Hm, kojarzy mi się Frankie, mówiąca do Bobby'ego w "Dlaczego nie Evans?", choć jeszcze mam małe skojarzonko z Beresfordami (Frankie i Tuppence mają podobne charaktery...) - i to by było w "Tajemnicy Wawrzynów". ps. ale pewnie to jest z jeszcze czegoś innego ;) Odpowiedz Link
bazylkai wspaniale 29.09.06, 14:40 Pierwsze wrazenie jest zawsze najlepsze, to Franki(lady Frances Derwent) do Bobbiego(miał sympatyczną twarz, a szczere spojrzenie jego brązowych oczu przywodziło na myśl wiernego psa). "Dlaczego nie Evans?" Teraz Ty zadajesz zagadkę, powodzenia. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki c.d. 29.09.06, 18:52 [wolę zgadywać] więc będzie krótko: jakie dwie książki kupiła w księgarence Linda Marshall? i poproszę o podanie powodów zakupu tychże. jak ktoś jest skrupulatny, dokładny i takie tam, może jeszcze podać tytuł książki A.C., z której pochodzi zagadka :) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 29.09.06, 23:08 Hm....jedno to byla ksiazka "Mloda macocha",a druga to jakas ksiazka o guslach i przepowiedniach... te pierwsza kupiła prawdopodobnie ze wzgledu na to, ze miala problemy z macocha, a druga - bo chciala zrobic laleczke wudu i w ten sposob zemscic sie na Arlenie. a zagadka pochdozi z "Zlo czai sie wszedzie" ("Zło, ktore zyje pod sloncem") Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki c.d. 30.09.06, 05:39 co do drugiej to owszem, żeby nie utrudniać, podaję tytuł: 'Dzieje sztuki czarnoksięskiej, czarów i sporządzania trucizn nie pozostawiających śladu'; co do pierwszej, to 2x nie (ani tytuł, ani powód) - chodziło mi o książkę, za którą wiemy, że zapłaciła 2 pensy... podpowieź - powód wynikał z okoliczności jej zakupu. tyle z mojej strony, kto odgadnie (=znajdzie w źródle), niech zadaje następną, ponieważ wyjeżdżam i nie będę mogła potw. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki c.d. 08.10.06, 14:35 wyjechała i już właśnie wróciła, potwierdza i czeka na zagadkę :)) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 07:53 oczywiście, z tego całego powrotu zapomniałam przyczepić się o niepełną odpowiedź :)) so, żeby wszystko było jasne, podaję powód - Linda kupiła tę książkę tylko ze względu na obecność w sklepie Christine. Tyle z mojej strony, czekamy na bazylkę Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 12:41 Sorry, internet mi sie zgubił w sobotę i dopiero dzisiaj odnalazł. "W końcu musiała się uciec do metody, którą zdarzało się jej stosować w kontakcie z małomównymi młodymi ludźmi. Wiedząc, że **** zna się dość dobrze na muzyce i technice, celowo wypowiedziała dogmatyczną i nieuzasadnioną opinię o współczesnym kompozytorze. Z rozbawieniem stwierdziła, że jej plan się powiódł." O kim mowa? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 13:10 o Florze Ackroyd? [plan 'wobec' majora Blunta]. coś takiego tam było... Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 13:31 a mi się kojarzy raczej Ariadna Oliver i chyba w 'trzeciej lokatorce' pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 21:49 Następny cytat o tym młodym człowieku "Za nią kroczył wysoki, nadąsany młodzieniec z wystającym jabłkiem Adama."... "Właśnie wrócił z Oxfordu… Czy może z Cambridge? Chłopcy w tym wieku są bardzo trudni. Szczególnie ci intelektualiści. " Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki c.d. 09.10.06, 22:45 "Niedziela na wsi", Henrietta Savernake. A jeśli chodzi a adresata podstępu, to o ile się nie mylę nazywał się David Angkatell. Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki c.d. 10.10.06, 19:20 Wydaje się, że poniższa charakterystyka jest tak jednoznaczna, że nie będzie problemu z odpowiedzią na moje pytanie. Zatem, kogo ona dotyczy? Pozornie przeciętny, raczej tępawy, prostolinijny Anglik. Myśli dość wolno. Z drugiej strony praktycznie nie można wprowadzić go w błąd, oddziałując na jego wyobraźnię. On jej po prostu nie ma. Odpowiedz Link
april02 Re: Zagadki c.d. 11.10.06, 08:15 Tommy Beresford? Pewności nie mam ale to mi do niego pasuje :) Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki c.d. 11.10.06, 15:39 Oczywiście. Charakterystyka pochodzi z "Tajemniczego przeciwnika". Czekamy. Odpowiedz Link
april02 Re: Zagadki c.d. 12.10.06, 09:29 Hm... Poirot zawsze twierdził, że najtrudniejsze do wykrycia są proste zbrodnie. Pewnemu zbrodniarzowi prawie udało się uciec przed sprawiedliwością. Wpadł (m. in. :)) przez jedno z europejskich miast. O które miasto chodzi? Mam nadzieję, że nie zagmatwałam za bardzo :) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 12.10.06, 15:45 Zrozumienie zagadki mam na koncu języka... ale cos mi sie po glowie kołacze, ze chodzi o Paryz? ale strzelam, przyznaje:P Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 13.10.06, 13:02 Haha! autentycznie strzelalam, opierajac sie tylko na moim mglistym wrazeniu :p ale jestem z siebie dumna;] Zagadka bedzie prosciutka: Pewien starszy pan bezustannie powtarzal, ze pewna mloda dziewczyna ma swietne nogi. Pod koniec powiesci ow pan oswiadczyl sie tej dziewczynie, jednak ona nie pprzyjela oswiadczyn. O jakie osoby i o jaką poweiśc chodzi?:) Odpowiedz Link
april02 Re: Zagadki c.d. 13.10.06, 14:49 Czy chodzi o pana Crakenthorpe'a i Lucy Eyelsbarrow? (Bóg jeden wie jak się te nazwiska pisze :)) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 13.10.06, 23:11 Oo, tez mogloby pasowac:P ale to nie o tę parę mi chodzi:) probuj dalej:) moja podpowiedz: tego pana glownie poznajemy dzieki jego pamietnikom, a owa pani byla pod duzym wrazeniem jego osobowosci :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 14.10.06, 06:53 Sir Eustachy Pedler i Anna Beddingfeld (Mężczyzna w brązowy garniturze) ? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 14.10.06, 12:41 Tak:) wlasnie o tę parę mi chodzilo:) Twoja kolej. PS.Ancza, co Cię sklonilo w sobote do wstania o tak wczesnej porze?:P Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 15.10.06, 15:55 Słyszałam, że "Kto rano wstaje......." Niestety, nic nie dostałam :(( Ktoś nie lubił wstawać rano, co było powszechnie wiadomo. No, ale w tych warunkach?? Niemożliwe!!! Kto i w jakiej powieści? Odpowiedz Link
nchyb Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 06:42 czyżby chodziło o państwa Bantrych z Nocy w bibliotece? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 07:17 Nchyb, Ty też wcześnie wstajesz! Ale cóż już poniedziałek :( Nie, nie chodzi o Bantrych. Nie spali aż tak długo! I jednak wstali:)) pozdrowienia Ancza Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 13:52 Ja, jak widac z nicku., jestem sowa i nic mnie nie zmusi do wczesnego wstania:P moze chodzi o Bundle Brent? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 13:54 Po chwili zastanowienia i ubolewania nad wlasna glupota postanowilam przeprosic za uzycie niewlasciwego skrotu myslowego i zmodyfikowac odpowiedz: czy chodiz o Geralda Wade'a, ktory nie wstal mimo nastawienia 8 budzikow? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 14:24 Jasne! Dlaczego książka nosi tytuł "Tajemnica siedmiu zegarów" skoro było ich osiem? To nie jest nowa zagadka tylko pytanie do znawców! Sowca - czekamy na zagadkę Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 21:39 hyy, nie wiem, czy mozna wyjasnic, dlaczego bylo siedem zegarow, nie zdradzajac przy tym intrygi... ktory z wymienionych przedmiotow nie pasuje do pozostalych? 1) ciasto weselne 2) obraz 3) podarty płaszcz 4) grzywka Mysle, ze jest banalna, bo jakos nie mam weny:P Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadki c.d. 16.10.06, 23:15 Myślę, że podarty płaszcz nie pasuje, kojarzy mi się z "Po pogrzebie" Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 17.10.06, 14:45 Mówiłam, ze bedzie banalne:) Twoja kolej, Bazylkai:) Odpowiedz Link
bazylkai Nowa 18.10.06, 09:41 Czy potrafilibyscie podać przykłady utworów w których w pewien sposób pies przyczynił sie do rozwikłania zagadki. Ja w tej chwili widzę dwa takie utwory ale może jest ich więcej?. Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa 18.10.06, 09:51 Mi kojarzą się też dwa: "Niemy świadek" oraz "Tajemnica Wawrzynów" :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowa 19.10.06, 08:59 Właśnie o nich myślałam, Twoja kolej! właśnie czytałam "Wawrzyny" i doszłam do wniosku, że z całej książki najsympatyczniejszy jest pies(wg mnie to najgorsza książka A. Christie. Odpowiedz Link
damian.pisula Nowa 19.10.06, 10:57 Proszę o podanie przynajmniej dwóch tytułów powieści gdzie przewinęła się maska. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowa 19.10.06, 11:06 1) 'Dlaczego nie Evans' - maskę nosił pseudo-Nicolson (bez szczegółów spoil.) 2) i nie wiem, czy może być maska Rudiego Scherza - w 'Morderstwo odbędzie się...' Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa 19.10.06, 11:13 Ok, zaliczam. Do Twoich przykładów dorzucę jeszcze "Morderstwo w Mezopotamii" i "Tajemnicę Błękitnego Expressu" :) Twoja kolej. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowa 24.10.06, 12:17 o kurcze, zapomniałam zupełnie o zagadce... [wstyd]. już nadrabiam - jakie nazwiska [wszystkie poproszę] nosiła Carrie Louise, serdeczna przyjaciółka pewnej sympatycznej staruszki z lat młodości? Odpowiedz Link
roger_ac Re: Nowa 26.10.06, 22:19 pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie: po pierwszym mężu - Guldbrandsen po drugim - Restrarick po trzecim - Serrocold Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowa 27.10.06, 21:09 małe literóweczki (Gulbrandsen i Restarick) ale dobrze - czekamy na Twoją zagadkę :) Odpowiedz Link
roger_ac Re: Nowa 28.10.06, 00:31 He he to będzie moja pierwsza zagadka;) Mam nadzieję że nikt nie bedzie miał nic przeciwko iż bedzie to zagadka filmowa Ostatnio zauważyłem że niektórzy aktorzy występujący w filmach z miss Marple (wersje z Geraldine McEwan) grali również w filmach z Poirotem w roli głównej. Proszę podać 2 przykłady takich zbieżności. Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa 30.10.06, 09:56 nikomu się nie chciało szukać? :)) kilka nazwisk: Rachel Stirling - Marple: Morderstwo na plebanii, Poirot: Pięć małych świnek James D'Arcy - Marple: Zatrute pióro, Poirot: Zagadka błękitnego ekspresu Talulah Riley - Marple: Zatrute pióro, Poirot: Pięć małych świnek Zoe Telford - Marple: Tajemnica Sittaford, Poirot: Śmierć na Nilu i na koniec, chociaż jeszcze nie mieliśmy okazji jej zobaczyć w roli Ariadny Oliver, ale niedługo taką okazję powinniśmy dostać: Zoe Wanamaker - Marple: Morderstwo odbędzie się, Poirot: Karty na stół pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
roger_ac Re: Nowa 30.10.06, 13:47 Brawo! Można dodać jeszcze Frances de la Tour Marple:Zatrute pióro, Poirot:Śmierć na Nilu ale Talulah Riley była dla mnie zaskoczeniem! Pozdrawiam, Twoja kolej;) Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Nowa zagadka 01.11.06, 16:59 na początek mały wtręt do poprzedniej zagadki Frances de la Tour w "Śmierci na Nilu" wzbudziła mój niekłamany zachwyt, zwłaszcza w scenie, kiedy rozpacza, że zjedzą ją karpie :)) A teraz juz nowa zagadka Pewien bardzo pożyteczny człowiek - pan Goby, jak wiadomo, miał zwyczaj nie patrzenia na osoby, z którymi rozmawiał. Jednakże raz jeden zdarzyło mu się ów zwyczaj porzucić i zerknął na swego rozmówcę. Któż to w taki szczególny sposób zwrócił uwagę pana Goby? Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa zagadka 01.11.06, 21:56 Nie wiem czt dobrze pamiętam, ale vzy to nie był przypadkiem multimilioner Van Aldin? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa zagadka 02.11.06, 07:45 dobrze pamiętasz co ciekawe van aldin powiedział tylko jedno słowo: "co?", ale właśnie sposób w jaki to powiedział przykuł uwagę pana goby. a była to reakcja na wieść, iż derek kettering wybrał się na riwierę błękitnym ekspresem. a teraz prosimy o kolejną zagadkę pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
damian.pisula Zagadka 02.11.06, 15:35 Kto, w jakiej powieści oraz w jakim celu podszywał się pod przedstawiciela pewnej Komisji działającej przy ONZ? :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka 02.11.06, 15:51 Poirot w "Po pogrzebie", glownie po to, zeby pod pretekstem kupna domu zgromadzic w nim cała rodzine Abernethie. Moze nie wytłumaczyłam dośc dokładnie, ale bałam się spoilerowac :P Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka 02.11.06, 22:35 Hm, no to teraz ja :) Zagadka bedzie z serii "otwartych", ale tylko taka przychodzi mi do głowy. otoz z powiesciach Christie często występują kobiety, ktore autorka okresla jako obdarzone urodą, ale i fatalną,zgubną magią. Często sprowadzają na siebie nieszczęscia... Proszę podać co najmniej 2 przykłady takich kobiet. Na pewno jest ich więcej, ale mnie akurat wpadły do głowy dwie:) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadka 04.11.06, 09:53 mnie przyszły do głowy takie dwie panie: 1) Arlena Stuart (Zło, które żyje pod słońcem/Zło czai się wszędzie) 2) Elza Greer (Pięć małych świnek) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka 04.11.06, 13:24 Co prawda, myslalam o innych, ale to tylko wskazuje na to, ze motyw tego typu kobiety jest w powiesciach Agathy bardzo czesto:) oczywisice, Twoja odpowiedz jest dobra, Twoj kolej, blue_eyes :) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadka 04.11.06, 20:49 ok, zanim cosik wymyślę, tymczasem może podasz swoje typy, bom ciekawa... Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka 04.11.06, 22:45 Myslalam o Marinie Gregg ("Zwierciadlo pęka w odłamków stos") i o Luizie Leidner ("Morderstwo w Mezopotamii"). Opisy tych kobiet wydają mi się podobne, padają słowa o ich wdzięku i o ich niesamowitej magii. A jednak były to kobiety nieszczęsliwe. Moim zdaniem trudno nie czuc do nich niechęci, ale i wspolczucia. Podobnie zresztą jak do Arleny Stuart i Elzy - psychologiczne podobienstwo :) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadka 05.11.06, 11:00 ok, dzięki no to lecimy: proszę o krótką charakterystykę typowej wizyty u pułkownika Pikeaway'a (dosłownie w kilku zdaniach, bez przesadnych elaboratów:) Odpowiedz Link
april02 Re: Zagadka 07.11.06, 08:22 Aby się do niego dostać, trzeba było przejść kilka korytarzy i w końcu lądowało się w ciemnym biurze, w którym drzwi były zadziwiająco szczelne :) Pułkownik z reguły wyglądał jakby spał, co oczywiście nie wpływało w najmniejszym stopniu na jego zdolność koncentracji. No i dym z papierosów (albo cygar, nie pamiętam :)) dosłownie wisiał w powietrzu. Mam nadzieję, że nie pomyliłam bohaterów :) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadka 07.11.06, 08:45 mniej więcej o to chodziło, uzupełnię tylko odrobinkę - dla mnie najbardziej charakterystycznym elementem wizyty był właśnie ten zaduch od CYGAR; każdy wchodzący kichał, prychał i łzawił na wszystkie strony, a to dlatego, że pułkownik nie pozwalał otworzyć okna. no to Twoja kolej! Odpowiedz Link
april02 Re: Zagadki c.d. 08.11.06, 15:00 No to nowa :) Gdzie pani Bantry odebrała nagrodę za swój groszek pachnący? Odpowiedz Link
owowo Re: Zagadki c.d. 09.11.06, 11:28 czy nie w kościele, w stroju kąpielowym? czy to była Gryzelda;-)? Odpowiedz Link
april02 Re: Zagadki c.d. 13.11.06, 14:42 Zgadza się :) chociaż mnie bardziej chodziło o odpowiedź, że we śnie :) Twoja kolej :) Odpowiedz Link
owowo Re: Zagadki c.d. 14.11.06, 17:26 dzięki. sen jest uroczy i chetnie bym zobaczyła w filmie;-) moja zagadka w stylu ostatnich naszych rozwazań o zbiezności watków: podac 3 ksiażki/ opowiadania, gdzie jest watek nieślubnych dzieci decydujący dla akcji Odpowiedz Link
roger_ac Re: Zagadki c.d. 14.11.06, 22:41 "Morderstwo w Boże Narodzenie" ; "Zerwane zaręczyny" ; "Hotel Bentram" Może być?? Odpowiedz Link
roger_ac Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 14:48 "Stara, ale bystra" kto i jakiej powieści tak opisał pannę Marple? Odpowiedz Link
roger_ac Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 14:48 "Stara, ale bystra" kto i jakiej powieści tak opisał pannę Marple? Odpowiedz Link
owowo Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 16:50 tak, ale nie pamiętam skąd;-0 mam wrazenie ze albo jakis komisarz, albo ojciec Rafiela?nie pamiętam Odpowiedz Link
roger_ac Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 18:05 raczej jakis komisarz ale zostaje jeszcze tytuł... Odpowiedz Link
justa_79 Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 19:12 komisarz Melchett - "Pułapka na myszy"? bo u mnie jest inaczej: "To bardzo bystra, starsza dama." Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Zagadki c.d. 15.11.06, 22:33 Czyżby milioner Rafiel? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
roger_ac Re: Zagadki c.d. 19.11.06, 21:07 może pomocna okaże się mała podpowiedź: w tej powieści padło również ciekawe zdanie: "wszyscy jesteśmy nienormalni"(może nie dosłownie ale zbliżenie) Odpowiedz Link
roger_ac Re: Zagadki c.d. 23.11.06, 13:36 No cóż...chodziło o "Strzały w Stonygates":( Sowca, możesz zadać następną zagadkę Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki c.d. 23.11.06, 15:36 Ja? no dobra... W ktorym utworze Agathy wazna role odegral pekinczyk? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 23.11.06, 16:58 "Lew z Nemei" - pierwsza z "Dwunastu prac Herkulesa" Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 23.11.06, 22:11 To może coś o kotach? Przychodzi mi na myśl jeden kot istotny dla intrygi w powieści Agathy - może było ich więcej? Proszę podać chociaż jednego. Po prostu bardzo lubię koty :)) Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Zagadki c.d. 24.11.06, 10:59 Hmmmm mam luźne skojarzenie z "Morderstwo to nic trudnego". Tam chyba był jakiś kot ;) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 24.11.06, 12:31 W zasadzie tak, ale może jeszcze imię? ONE naprawdę mają swoje imiona i osobowość! Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Zagadki c.d. 24.11.06, 14:03 Sierściuch nazywał się Puszek :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki c.d. 24.11.06, 15:31 A fe! To był koteczek a nie żaden sierściuch! No dobra, zadawaj nastepną zagadkę :) Odpowiedz Link
damian.pisula Nowa. 24.11.06, 19:10 Witam, A więc nowa zagadka: proszę o podanie tytułu/ów książki/ek, gdzie pojawia się niewidoma postać. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa. 25.11.06, 10:09 Zgodnie z treścią jeden lub więcej :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa. 25.11.06, 18:05 "Przyjdź i zgiń", ale więcej nie kojarzę. Może ktoś zna jeszcze inne? Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa. 25.11.06, 19:49 Zaliczam :) Posimy o zagadkę. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link