margala 25.06.04, 10:37 SOLIANKA - uwielbiam tę zupę. Mówi się, że każda solianka jest inna, każdy ma trochę inny przepis. Czy znacie jakieś przepisy? Jeśli tak, to podzielcie się ze mną - proszę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanta-girl Re: Solianka 25.06.04, 12:47 Powiem, szczerze, temat jest ciekawy. Zreszta raz po raz wyplywa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=12961524 Proponuje wiec jak ktos ma jakis przepis- linka do ciekawej wersji solanki, wklejamy... Odpowiedz Link
fanta-girl Solianka -przepisy 25.06.04, 13:16 Сборная солянка cook.woweb.ru/index.htm/id/19441 Солянка мясная: omen.ru/script/face?id=6458 СОЛЯНКА МЯСНАЯ НА СКОВОРОДЕ: www.kedem.ru/dishes/solanka/ СОЛЯНКА ГРИБНАЯ: www.romic.ru/kitchen/0055.htm i z forum ros: чем отличается солянка от рассольника: webwoman.ru/?ForumView&ID=1261069 Odpowiedz Link
margala Re: Solianka -przepisy 29.06.04, 13:16 litości... poproszę o przepisy po polsku niestety mój rosyjski jest szczątkowy Odpowiedz Link
melanie Re: Solianka -przepisy 25.07.04, 22:17 margala napisał: > > litości... > poproszę o przepisy po polsku > niestety mój rosyjski jest szczątkowy ________________ Ugotuj dobry rosol najlepiej z dobrego kawalka wolowiny. Dobrze by bylo miec ugotowane cynaderki i rozne gatunki miesa i wedlin(najlepiej szynka). Kiszone ogorki zetrzec na grubej tarce i udusic w rondelku pod pokrywka z odrobina rosolu, pod koniec duszenia dodaj przecier pomidorowy. Na patelni podsmarz na drobno skrojonym boczku posiekana cebulke. Wszystkie mieska (ma byc duuuuuuzo i gatunkowo i ilosciowo - zupa jest dosc droga) pokroj w drobna kostke. Polacz wszystko razem - odorki, rosol, mieska, dodaj pare oliwek, kaparow, soku z cytryny do smaku, ziele angielskie, lisc laurowy, dopraw do smaku. Niech tak sie pogotuje na bardzo wolnym ogniu az smaki sie polacza z polgodziny. Z ziol to ja dodaje tez majeranek. Na talerzu mozna wrzucic kawalek cytryny i jak kto lubi lyzke kwasnej smietany (niekoniecznie). Smacznego Smacznego Odpowiedz Link
melanie Re: Solianka -przepisy 25.07.04, 22:28 Oczywiscie, jezeli dodamy grzybki ugotowane (moga byc ugotowane w tym rosole) i posiekane lub moga byc pieczarki. Acha, przecier pomidorowy mozna (nawet lepiej) dodac do tej cebulki, co to sie szkli na patelni z boczkiem, a nie do ogorkow, bedzie jeszcze lepsza. Odpowiedz Link
mamania melanie, jak ci dziękować?????? 26.07.04, 20:09 co prawda wątek nie mój, ale margala jakby nie zauważyła, że dostała najbliższy oryginału przepis więc pozwolę sobie sama ci podziękować i jeszcze dzisiaj zabieram się do robienia ) ostatni raz jadłam taką naprawdę prawdziwą soliankę ze 3 lata temu we lwowie, ach, do dzisiaj ją pamiętam a powiedz, jak jest z oliwkami dajesz czy nie? bo ja spotkałam i tak i tak, i szczerze - nie wiem jak lepiej niby oliwki dobre, ale czy to po rosyjsku? Odpowiedz Link
melanie Re: melanie, jak ci dziękować?????? 27.07.04, 16:48 mamania, nie "najblizszy oryginalu", lecz oryginalny, najprawdziwszy przepis! Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Solianka 27.06.04, 18:38 no moze nie jakis wielkim super -znawca, ale zjesc mozna... A tak poza tym to rzeczywiscie wole konkretne smaki. Flaki, kaszanka, golonka, to moje typy ... Odpowiedz Link
margala Re: Solianka 26.07.04, 13:14 fanta-girl napisała: > no moze nie jakis wielkim super -znawca, ale zjesc mozna... > > A tak poza tym to rzeczywiscie wole konkretne smaki. Flaki, kaszanka, golonka, > to moje typy ... Fanto, a znasz jakis przyklad 'konkretnych smakow' w kuchni rosyjskiej? Odpowiedz Link
fuihui Re: Solianka 27.07.04, 15:48 Mnie pasuje miesna (koniecznie z oliwkami i cytryna), ale i grzybowa ma cudny smak. Rybnej nie jadlem, jakos mnie nie kusi fihui Odpowiedz Link
qubraq Re: Solianka 27.07.04, 20:27 Czy istnieje gdzieś wzorcowy przepis na "solankę" w jakimś powszechnie uznawanym w Rosji źródle przepisów kulinarnych, (czy jest wogóle takowe?) bo obawiam się że z solanką jest tak jak z ukraińskim barszczem. Każda myszka swój ogonek chwali; przecież przepis "Malanii" jest ciekawy ale zupełnie niepraktyczny, przecież muszę wiedzieć ile ogórków a ile grzybków czy pomidorów czy muszę zakwaszać cytryną czy mogę np. kwasem chlebowym albo zakwasem buraczanym ...i wiele innych ile? i dlaczego? Poza tym nie znoszę cynaderków i nie pamiętam aby mi którakolwiek solanka jedzona w Rosji pachniała cynadrami. Myślę, że Melanie zaproponowała Margale swoją najlepszą wersję tej pysznej zupy. No więc w końcu czy ktoś coś powie na ten temat czy znowu mamy się odwoływać do Natalii Sankowskiej albo Niedźwiadka ze Szczecina (Lacietisa), który przecież świetnie gotuje, jak sądzę. Nasz Igor przecież też gotuje i na pewno robi solankę super, co nie? Zdaje się, że fajny przepis ma pani Ludmiła Lwowa z "Majaka", muszę zapytać ją. Andrzej Odpowiedz Link
melanie Re: Solianka 27.07.04, 22:21 Zdecydowanie zadnych burakow. Co do cynaderkow, to jak wolisz. Ma byc jak najwiecej przeroznych rodzajow miesa. Moja solanka jest klasyczna. Nie podam ilosci, bo robie to na oko. Co do solanki, to raczej niema tylu rodzajow co barszczu, jest klasyczna, jaka podalam i rybna. Barszcze to tak. Znam doskonaly przepis barszczu w wersji odeskiej, nauczyla mnie go gotowac stara ukrainka. Niema osoby, ktora by sie nie zachwycila moim barszczem. To co podales w przepisie na barszcz, to nawet nie szczy moskiewskie, ani kapusniak polski, a juz napewno nie barszcz ukrainski. Odpowiedz Link
fuihui barszcz by Vasyl - czyli co Ty wiesz o gotowaniu? 28.07.04, 15:11 Coz, zatem i ja podam przepis na barszcz ukrainski - a Ty mi powiedz, co w nim jest dla Ciebie nie do zaakceptowania - ok?))))) Ciekawi mnie to setnie. 1,5 l wody 400 g pomidorow 200 g kartofli 2 marchewki 1 pietruszka 150 g kapusty bialej lub wloskiej 100 g perlowej fasoli 4 buraki 125 g smietany 1 lyzka masla 2 lyzki soku cytrynowego 1 zabek czosnku 1 lisc laurowy Polowa peczka zielonej pietruszki (kupisz na placu) przyprawy takie jak pieprz czy sol Oplucz fasole i namocz ja w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Nastepnie ugotuj ja w tej wodzie, solac pod koniec. Obierz i oplucz jarzyny, krojac w kostke ziemniaki. W paseczki pokroj buraczki, pietruszke oraz merchewke Sparz wrzatkiem pomidory, nastepnie zas obierz je ze skorki. Pokroj na kawalki i ugotuj w malej ilosci wody. Przetrzyj ugotowane przez sito. Poszatkuj kapuste, zalej ja wrzatkiem i gotuj przez 5-7 minut. Nastepnie odcedz. Z polowy burakow i jednej marchewki, oraz pietruszki i lekko osolonej wody ugotuj wywar. Odcedz. Pozostale jarzyny (buraki i marchewka) niech sie lekko poddusza na masle. Nastepnie zalej je goracym wywarem. dodaj sol, lisc laurowy, cukier oraz przetarte pomidory. Gotuj rpzez 25 minut. Po tym czasie wrzuc kartofle i kapuste - gotuj, az ziemniaki beda miekkie. Pod koniec gotowania dodaj fasole, roztarty z sola czosnek, cukier oraz sok z cytryny. Dopraw smietana i podawaj cieply fuihui Odpowiedz Link
melanie Re: barszcz by Vasyl - czyli co Ty wiesz o gotowa 28.07.04, 20:37 Dlaczego zaraz nie do zaakceptowania? Rodzajow barszczu jest kilkaset (w przeciwienstwie do solanki). Jezeli o mnie chodzi, to nie dodaje fasoli, bo nie lubie, ale obowiazkowo musi byc papryka, daje super aromat. Szatkuje ja tak jak kapuste (mozna tez pokroic w kosteczke i zeszklic z cebulka). I buraczki. Nigdy nie gotuje w rosole, bo traca kolor. Buraczki dusze z pomidorami, aby nie stracily koloru i miekie wkladam pod sam koniec gotowania do garnka. Koniecznie tez roztarty czosnek. Odrazu wylaczyc ogien i barszcz musi tak odpoczac ok 15 minut. Reszta jest ok. Odpowiedz Link
qubraq Re: Solianka 28.07.04, 23:10 melanie napisała: > Zdecydowanie zadnych burakow... ... a kto mówi o dawaniu buraków do solianki? Ja mówię o zakwaszeniu zakwasem buraczanym zamiast cytryny, która mi tu wygląda nienaturalnie; >...Co do cynaderkow, to jak wolisz. Melanie, i tak zrobię po swojemu ale chciałbym żeby to było najbardziej do typowej solianki podobne, o! >... Moja solanka jest klasyczna. Dobrze, szanuję Twój pogląd co do klasyczności Twojego przepisu ale jako czekist zapytam: "a skąd to wiesz?" >... Barszcze to tak. Znam doskonaly przepis barszczu w wersji odeskiej, > nauczyla mnie go gotowac stara ukrainka. > Niema osoby, ktora by sie nie zachwycila moim barszczem. Czy istnieje możliwość abyś podzieliła się nim z nami tu albo w niedalekim wątku o barszczu ukraińskim? Jeśli tak to Cię serdecznie uściskam w podzięce na najbliższej naszej wieczerynce, którą mam nadzieję, nasza Agnieszka niedługo zarządzi w Barbarzyńcy albo gdzie indziej!!! > To co podales w przepisie na barszcz, to nawet nie szczy moskiewskie, ani > kapusniak polski, a juz napewno nie barszcz ukrainski. Nie chce mi się szukać po wątkach ale ja chyba tylko przytaczałem przepisy uczestników forum a sam gotowałem + - wg relacji Igora i naciąłem sie chyba na ziemniaki, które trzeciego dnia psują barszcz, jak mi się wydaje, całkowicie! Nie nazywaj tego więc moim przepisem, ok? Co do " szczy" to możesz być tak dobra i coś o tym napisać? Nie przepadam ostatnio za kapuśniakiem ale jakby to miał być moskiewski to może, może... Nie jest to forum "kuchnia", co prawda, ale ruskie smaki są na pewno muzyką i poezją dla naszych spragnionych podniebień, prawda? Andrzej Odpowiedz Link
melanie Re: Solianka 28.07.04, 23:52 qubraq napisał: > ... a kto mówi o dawaniu buraków do solianki? Ja mówię o zakwaszeniu zakwasem > buraczanym zamiast cytryny, która mi tu wygląda nienaturalnie; ___________________ Zadnego kwasu buraczanego do solanki. To profanacja. Dlaczego ci cytryna wyglada nienaturalnie? Solanka to nie jest bynajmniej zupa ludu. Byla to zupa wykwintna szlachty, wiec stad kapary, oliwki, cytryna i wiele gatunkow najlepszego miesa. Klasyczna wersja oczywiscie z nereczka. > Dobrze, szanuję Twój pogląd co do klasyczności Twojego przepisu ale jako > czekist zapytam: "a skąd to wiesz?" _________________ Odpowiem, ze ze zrodel. > Czy istnieje możliwość abyś podzieliła się nim z nami tu albo w niedalekim > wątku o barszczu ukraińskim? Chetnie sie podziele, ale pod warunkiem, ze ugotujesz i opowiesz jak bylo)))))))))) > Co do " szczy" to możesz być tak dobra i coś o tym napisać? ___________________ szczy czyli klasyczna zupa z kapusty rosyjska. Bez burakow. Podam przepis jezeli bedziesz chcial. > Nie jest to forum "kuchnia", co prawda, ale ruskie smaki są na pewno muzyką i > poezją dla naszych spragnionych podniebień, prawda? ________________ Ciesze sie, ze cenisz kuchnie rosyjska. Moje podniebienie w tym wzgledzie nie jest spragnione, gdyz gotuje na codzien wybierajac co lepsze z obu i polskiej i rosyjskiej. Co prawda dawno nie robilam pielmieni, bo strasznie to pracochlonne, a i zjedza w mig. Pozdrawiam Odpowiedz Link
fuihui Re: Solianka - jesli o gotowaniu mowa....:) 28.07.04, 15:26 Qub Zacznijmy od tego, czy mowimy o miesnej czy rybnej (a moze grzybowej) solance? Mnie osobiscie pasuje najbardziej miesna, i na nia dam przepis. Skoro o gotowaniu mowa, to why not 500 g wolowiny z koscia 250 g pomidorow 100 g gotowanej, wedzonej szynki 100 g pieczonej cieleciny 1 nerka cieleca, duszona w winie 3 srednie cebule 2 marchwie 2 pietruszki 2 galazki selera naciowego 1 por 3 ogorki kiszone (ale wez niewielkie) 100 g kaparow 80 g oliwek zielonych (kupujesz oczywiscie juz gotowe, po co sie bawic z pestkami?) 80 g analogicznych oliwek czarnych pol cytryny Kilka ziaren ziea angielskiego (5-7) 4 liscie laurowe 2 lyzki masla 100 ml smietany 1 lyzka siekanego koperku 1 lyzka siekanej pietruszki sol, pieprz Obierz: marchew, por, lodygi selera, pietruszke - nastepnie oplucz to w zimnej wodzie. Z tych warzyw, oraz z wolowiny z dodatkiem polowy ziela angielskiego ugotuj mocny bulion. Nie zapomnij o dodaniu takze lisci laurowych. Po ugotowaniu przecedz bulion - schlodz go pozniej silnie i usun zen nadmiar tluszczu. Pokroj w waskie paseczki: szynke, nerke duszona i cieleca pieczen. Sparz wrzatkiem pomidory (pozniej obierz je ze skorki, wypestkuj). Obierz i drobno posiekaj takze cebule. Przysmaz ja pozniej na masle na jasnozlocisty kolor. dodaj pomidory i smaz je dalej, przez jakies 15 minut na malym ogniu. Obierz i wyczysc z pestek ogorki. przekroj wzdluz a nastepnie pokroj w niewielkie kawalki Ponownie zagotuj bulion. dodaj don zasmazona z pomidorami cebule, ogorki, pokrojone miesa, kapary, polowe oliwek, sol, pieprz oraz reszte ziela angielskiego. Gotuj calosc przez 10 minut. Po uplywie tego czasu, dopraw zupe smietana, dodaj reszte oliwek oraz obrana ze skorki i pokrojona w cienkie plasterki cytryne. Posyp koperkiem i pietruszka, uprzednio je siekajac. Podawaj gorace (to akurat normalka na Wschodzie). fuihui Odpowiedz Link
qubraq Re: Solianka - jesli o gotowaniu mowa....:) 28.07.04, 23:30 fuihui napisał: > Qub > Zacznijmy od tego, czy mowimy o miesnej czy rybnej (a moze grzybowej) solance? > Mnie osobiscie pasuje najbardziej miesna, i na nia dam przepis. Dzięki, ale chciałbym prosić Cię również o grzybową jeśli masz bo rybnych zup nie znoszę! "Kam-sa ham ni-da", O-pa [fuihui]. Kha se-je, A ba-dżi qub-raq. Odpowiedz Link
fuihui Re: Solianka - jesli o gotowaniu mowa....:) 29.07.04, 00:37 Qub Juz zapomnialem o tym rebusie, ale dziekuje, ze do niego wrociles W kazdym razie - ja zrewanzuje sie przepisem na solanke grzybowa, poniewaz tak sie uroczo sklada, ze mam niezly i wyprobowany w bojach 1,2,3 - START 350 g prawdziwkow (swiezych) - albo 60 suszonych 200 g cebuli 100 g slonych ogorkow 100 g oliwek (jakichkolwiek) 100 g przetartych pomidorow (w wersji barbarzynskiej moze byc ostatecznie przecier/koncentrat) 50 g masla 1,6 l rosolu grzybowego (bulionu) 150 g smietany listek bobkowy pieprzy czarny (ziarnisty, jesli mozesz nie miel - bedzie lepszy smak) swiezo pokrojona zielenina Ugotuj swieze prawdziwki (swieze zawsze lepsze) i potnij je w paski. Rosol zostaw dla samej zupy. Jesli korzystales z suszonych, to umyj je porzadnie i ugotuj, jak do przygotowania rosolu grzybowego. Reszte robisz jak z miesna solanka, tyle - ze tutaj baze stanowia grzyby Ot, cala filozofia. fuihui Odpowiedz Link
qubraq Re: Solianka 29.07.04, 23:56 Serdecznie Obojgu Wam dziękuję; grzybową chyba rychło zrobię, co zaś do nieprzychylnej opinii Melanii o zakwasie buraczanym to namawiam: przyjdź i skosztuj, sama sie przekonasz, że cytryna przy nim to "cipucha"; zapraszam! A. Odpowiedz Link