25.06.04, 10:37
SOLIANKA - uwielbiam tę zupę.

Mówi się, że każda solianka jest inna, każdy ma trochę inny przepis. Czy
znacie jakieś przepisy?

Jeśli tak, to podzielcie się ze mną - proszę.
Obserwuj wątek
    • fanta-girl Re: Solianka 25.06.04, 12:47
      Powiem, szczerze, temat jest ciekawy.
      Zreszta raz po raz wyplywa:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=12961524

      Proponuje wiec jak ktos ma jakis przepis- linka do ciekawej wersji solanki,
      wklejamy... smile
    • fanta-girl Solianka -przepisy 25.06.04, 13:16
      Сборная солянка
      cook.woweb.ru/index.htm/id/19441
      Солянка мясная:
      omen.ru/script/face?id=6458
      СОЛЯНКА МЯСНАЯ НА СКОВОРОДЕ:
      www.kedem.ru/dishes/solanka/
      СОЛЯНКА ГРИБНАЯ:
      www.romic.ru/kitchen/0055.htm
      i z forum ros:
      чем отличается солянка от рассольника:
      webwoman.ru/?ForumView&ID=1261069

      • margala Re: Solianka -przepisy 29.06.04, 13:16

        litości...
        poproszę o przepisy po polsku
        niestety mój rosyjski jest szczątkowy sad
        • melanie Re: Solianka -przepisy 25.07.04, 22:17
          margala napisał:

          >
          > litości...
          > poproszę o przepisy po polsku
          > niestety mój rosyjski jest szczątkowy sad
          ________________
          Ugotuj dobry rosol najlepiej z dobrego kawalka wolowiny. Dobrze by bylo miec
          ugotowane cynaderki i rozne gatunki miesa i wedlin(najlepiej szynka). Kiszone
          ogorki zetrzec na grubej tarce i udusic w rondelku pod pokrywka z odrobina
          rosolu, pod koniec duszenia dodaj przecier pomidorowy. Na patelni podsmarz na
          drobno skrojonym boczku posiekana cebulke. Wszystkie mieska (ma byc duuuuuuzo i
          gatunkowo i ilosciowo - zupa jest dosc droga) pokroj w drobna kostke. Polacz
          wszystko razem - odorki, rosol, mieska, dodaj pare oliwek, kaparow, soku z
          cytryny do smaku, ziele angielskie, lisc laurowy, dopraw do smaku. Niech tak
          sie pogotuje na bardzo wolnym ogniu az smaki sie polacza z polgodziny. Z ziol
          to ja dodaje tez majeranek. Na talerzu mozna wrzucic kawalek cytryny i jak kto
          lubi lyzke kwasnej smietany (niekoniecznie).
          Smacznego
          Smacznego
          • melanie Re: Solianka -przepisy 25.07.04, 22:28
            Oczywiscie, jezeli dodamy grzybki ugotowane (moga byc ugotowane w tym rosole) i
            posiekane lub moga byc pieczarki. Acha, przecier pomidorowy mozna (nawet
            lepiej) dodac do tej cebulki, co to sie szkli na patelni z boczkiem, a nie do
            ogorkow, bedzie jeszcze lepsza.
          • mamania melanie, jak ci dziękować?????? 26.07.04, 20:09
            co prawda wątek nie mój, ale margala jakby nie zauważyła, że dostała najbliższy
            oryginału przepis
            więc pozwolę sobie sama ci podziękować i jeszcze dzisiaj zabieram się do
            robienia smile)
            ostatni raz jadłam taką naprawdę prawdziwą soliankę ze 3 lata temu we lwowie,
            ach, do dzisiaj ją pamiętam smile
            a powiedz, jak jest z oliwkami dajesz czy nie? bo ja spotkałam i tak i tak, i
            szczerze - nie wiem jak lepiej
            niby oliwki dobre, ale czy to po rosyjsku?
            • melanie Re: melanie, jak ci dziękować?????? 27.07.04, 16:48
              mamania, nie "najblizszy oryginalu", lecz oryginalny, najprawdziwszy przepis!
    • 3axap Re: Solianka 25.06.04, 17:54
      fanto, widać, że jesteś super-znawcą solanki smile
      • fanta-girl Re: Solianka 27.06.04, 18:38
        no moze nie jakis wielkim super -znawca, ale zjesc mozna... wink

        A tak poza tym to rzeczywiscie wole konkretne smaki. Flaki, kaszanka, golonka,
        to moje typy ... wink
        • margala Re: Solianka 26.07.04, 13:14
          fanta-girl napisała:

          > no moze nie jakis wielkim super -znawca, ale zjesc mozna... wink
          >
          > A tak poza tym to rzeczywiscie wole konkretne smaki. Flaki, kaszanka,
          golonka,
          > to moje typy ... wink
          Fanto, a znasz jakis przyklad 'konkretnych smakow' w kuchni rosyjskiej?
    • fuihui Re: Solianka 27.07.04, 15:48
      Mnie pasuje miesna (koniecznie z oliwkami i cytryna), ale i grzybowa ma cudny
      smak. Rybnej nie jadlem, jakos mnie nie kusismile


      fihui
    • qubraq Re: Solianka 27.07.04, 20:27
      Czy istnieje gdzieś wzorcowy przepis na "solankę" w jakimś powszechnie
      uznawanym w Rosji źródle przepisów kulinarnych, (czy jest wogóle takowe?) bo
      obawiam się że z solanką jest tak jak z ukraińskim barszczem. Każda myszka swój
      ogonek chwali; przecież przepis "Malanii" jest ciekawy ale zupełnie
      niepraktyczny, przecież muszę wiedzieć ile ogórków a ile grzybków czy pomidorów
      czy muszę zakwaszać cytryną czy mogę np. kwasem chlebowym albo zakwasem
      buraczanym ...i wiele innych ile? i dlaczego? Poza tym nie znoszę cynaderków i
      nie pamiętam aby mi którakolwiek solanka jedzona w Rosji pachniała cynadrami.
      Myślę, że Melanie zaproponowała Margale swoją najlepszą wersję tej pysznej zupy.
      No więc w końcu czy ktoś coś powie na ten temat czy znowu mamy się odwoływać do
      Natalii Sankowskiej albo Niedźwiadka ze Szczecina (Lacietisa), który przecież
      świetnie gotuje, jak sądzę. Nasz Igor przecież też gotuje i na pewno robi
      solankę super, co nie? Zdaje się, że fajny przepis ma pani Ludmiła Lwowa
      z "Majaka", muszę zapytać ją.
      Andrzej
      • melanie Re: Solianka 27.07.04, 22:21
        Zdecydowanie zadnych burakow. Co do cynaderkow, to jak wolisz. Ma byc jak
        najwiecej przeroznych rodzajow miesa. Moja solanka jest klasyczna. Nie podam
        ilosci, bo robie to na oko. Co do solanki, to raczej niema tylu rodzajow co
        barszczu, jest klasyczna, jaka podalam i rybna. Barszcze to tak. Znam doskonaly
        przepis barszczu w wersji odeskiej, nauczyla mnie go gotowac stara ukrainka.
        Niema osoby, ktora by sie nie zachwycila moim barszczem. To co podales w
        przepisie na barszcz, to nawet nie szczy moskiewskie, ani kapusniak polski, a
        juz napewno nie barszcz
        ukrainski.
        • fuihui barszcz by Vasyl - czyli co Ty wiesz o gotowaniu? 28.07.04, 15:11
          Coz, zatem i ja podam przepis na barszcz ukrainski - a Ty mi powiedz, co w nim
          jest dla Ciebie nie do zaakceptowania - ok?smile))))) Ciekawi mnie to setnie.

          1,5 l wody
          400 g pomidorow
          200 g kartofli
          2 marchewki
          1 pietruszka
          150 g kapusty bialej lub wloskiej
          100 g perlowej fasoli
          4 buraki
          125 g smietany
          1 lyzka masla
          2 lyzki soku cytrynowego
          1 zabek czosnku
          1 lisc laurowy
          Polowa peczka zielonej pietruszki (kupisz na placu)
          przyprawy takie jak pieprz czy sol

          Oplucz fasole i namocz ja w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Nastepnie
          ugotuj ja w tej wodzie, solac pod koniec.

          Obierz i oplucz jarzyny, krojac w kostke ziemniaki. W paseczki pokroj buraczki,
          pietruszke oraz merchewke

          Sparz wrzatkiem pomidory, nastepnie zas obierz je ze skorki. Pokroj na kawalki
          i ugotuj w malej ilosci wody. Przetrzyj ugotowane przez sito.

          Poszatkuj kapuste, zalej ja wrzatkiem i gotuj przez 5-7 minut. Nastepnie odcedz.

          Z polowy burakow i jednej marchewki, oraz pietruszki i lekko osolonej wody
          ugotuj wywar. Odcedz. Pozostale jarzyny (buraki i marchewka) niech sie lekko
          poddusza na masle. Nastepnie zalej je goracym wywarem. dodaj sol, lisc laurowy,
          cukier oraz przetarte pomidory. Gotuj rpzez 25 minut. Po tym czasie wrzuc
          kartofle i kapuste - gotuj, az ziemniaki beda miekkie.

          Pod koniec gotowania dodaj fasole, roztarty z sola czosnek, cukier oraz sok z
          cytryny. Dopraw smietana i podawaj cieplysmile


          fuihui
          • melanie Re: barszcz by Vasyl - czyli co Ty wiesz o gotowa 28.07.04, 20:37
            Dlaczego zaraz nie do zaakceptowania? Rodzajow barszczu jest kilkaset (w
            przeciwienstwie do solanki). Jezeli o mnie chodzi, to nie dodaje fasoli, bo nie
            lubie, ale obowiazkowo musi byc papryka, daje super aromat. Szatkuje ja tak jak
            kapuste (mozna tez pokroic w kosteczke i zeszklic z cebulka). I buraczki. Nigdy
            nie gotuje w rosole, bo traca kolor. Buraczki dusze z pomidorami, aby nie
            stracily koloru i miekie wkladam pod sam koniec gotowania do garnka. Koniecznie
            tez roztarty czosnek. Odrazu wylaczyc ogien i barszcz musi tak odpoczac ok 15
            minut. Reszta jest ok.
        • qubraq Re: Solianka 28.07.04, 23:10
          melanie napisała:

          > Zdecydowanie zadnych burakow...

          ... a kto mówi o dawaniu buraków do solianki? Ja mówię o zakwaszeniu zakwasem
          buraczanym zamiast cytryny, która mi tu wygląda nienaturalnie;

          >...Co do cynaderkow, to jak wolisz.

          Melanie, i tak zrobię po swojemu ale chciałbym żeby to było najbardziej do
          typowej solianki podobne, o!

          >... Moja solanka jest klasyczna.

          Dobrze, szanuję Twój pogląd co do klasyczności Twojego przepisu ale jako
          czekist zapytam: "a skąd to wiesz?"

          >... Barszcze to tak. Znam doskonaly przepis barszczu w wersji odeskiej,
          > nauczyla mnie go gotowac stara ukrainka.
          > Niema osoby, ktora by sie nie zachwycila moim barszczem.

          Czy istnieje możliwość abyś podzieliła się nim z nami tu albo w niedalekim
          wątku o barszczu ukraińskim? Jeśli tak to Cię serdecznie uściskam w podzięce na
          najbliższej naszej wieczerynce, którą mam nadzieję, nasza Agnieszka niedługo
          zarządzi w Barbarzyńcy albo gdzie indziej!!!

          > To co podales w przepisie na barszcz, to nawet nie szczy moskiewskie, ani
          > kapusniak polski, a juz napewno nie barszcz ukrainski.

          Nie chce mi się szukać po wątkach ale ja chyba tylko przytaczałem przepisy
          uczestników forum a sam gotowałem + - wg relacji Igora i naciąłem sie chyba na
          ziemniaki, które trzeciego dnia psują barszcz, jak mi się wydaje, całkowicie!
          Nie nazywaj tego więc moim przepisem, ok?
          Co do " szczy" to możesz być tak dobra i coś o tym napisać?
          Nie przepadam ostatnio za kapuśniakiem ale jakby to miał być moskiewski to
          może, może...
          Nie jest to forum "kuchnia", co prawda, ale ruskie smaki są na pewno muzyką i
          poezją dla naszych spragnionych podniebień, prawda?
          Andrzej
          • melanie Re: Solianka 28.07.04, 23:52
            qubraq napisał:

            > ... a kto mówi o dawaniu buraków do solianki? Ja mówię o zakwaszeniu zakwasem
            > buraczanym zamiast cytryny, która mi tu wygląda nienaturalnie;
            ___________________
            Zadnego kwasu buraczanego do solanki. To profanacja. Dlaczego ci cytryna
            wyglada nienaturalnie? Solanka to nie jest bynajmniej zupa ludu. Byla to zupa
            wykwintna szlachty, wiec stad kapary, oliwki, cytryna i wiele gatunkow
            najlepszego miesa. Klasyczna wersja oczywiscie z nereczka.

            > Dobrze, szanuję Twój pogląd co do klasyczności Twojego przepisu ale jako
            > czekist zapytam: "a skąd to wiesz?"
            _________________
            Odpowiem, ze ze zrodel.


            > Czy istnieje możliwość abyś podzieliła się nim z nami tu albo w niedalekim
            > wątku o barszczu ukraińskim?

            Chetnie sie podziele, ale pod warunkiem, ze ugotujesz i opowiesz jak
            bylosmile))))))))))

            > Co do " szczy" to możesz być tak dobra i coś o tym napisać?
            ___________________
            szczy czyli klasyczna zupa z kapusty rosyjska. Bez burakow. Podam przepis
            jezeli bedziesz chcial.

            > Nie jest to forum "kuchnia", co prawda, ale ruskie smaki są na pewno muzyką i
            > poezją dla naszych spragnionych podniebień, prawda?
            ________________
            Ciesze sie, ze cenisz kuchnie rosyjska. Moje podniebienie w tym wzgledzie nie
            jest spragnione, gdyz gotuje na codzien wybierajac co lepsze z obu i polskiej i
            rosyjskiej. Co prawda dawno nie robilam pielmieni, bo strasznie to
            pracochlonne, a i zjedza w mig.
            Pozdrawiam

      • fuihui Re: Solianka - jesli o gotowaniu mowa....:) 28.07.04, 15:26
        Qubwink

        Zacznijmy od tego, czy mowimy o miesnej czy rybnej (a moze grzybowej) solance?
        Mnie osobiscie pasuje najbardziej miesna, i na nia dam przepis. Skoro o
        gotowaniu mowa, to why notsmile


        500 g wolowiny z koscia
        250 g pomidorow
        100 g gotowanej, wedzonej szynki
        100 g pieczonej cieleciny
        1 nerka cieleca, duszona w winie
        3 srednie cebule
        2 marchwie
        2 pietruszki
        2 galazki selera naciowego
        1 por
        3 ogorki kiszone (ale wez niewielkie)
        100 g kaparow
        80 g oliwek zielonych (kupujesz oczywiscie juz gotowe, po co sie bawic z
        pestkami?)
        80 g analogicznych oliwek czarnych
        pol cytryny
        Kilka ziaren ziea angielskiego (5-7)
        4 liscie laurowe
        2 lyzki masla
        100 ml smietany
        1 lyzka siekanego koperku
        1 lyzka siekanej pietruszki
        sol, pieprz


        Obierz: marchew, por, lodygi selera, pietruszke - nastepnie oplucz to w zimnej
        wodzie. Z tych warzyw, oraz z wolowiny z dodatkiem polowy ziela angielskiego
        ugotuj mocny bulion. Nie zapomnij o dodaniu takze lisci laurowych.

        Po ugotowaniu przecedz bulion - schlodz go pozniej silnie i usun zen nadmiar
        tluszczu.

        Pokroj w waskie paseczki: szynke, nerke duszona i cieleca pieczen. Sparz
        wrzatkiem pomidory (pozniej obierz je ze skorki, wypestkuj). Obierz i drobno
        posiekaj takze cebule. Przysmaz ja pozniej na masle na jasnozlocisty kolor.
        dodaj pomidory i smaz je dalej, przez jakies 15 minut na malym ogniu.

        Obierz i wyczysc z pestek ogorki. przekroj wzdluz a nastepnie pokroj w
        niewielkie kawalki

        Ponownie zagotuj bulion. dodaj don zasmazona z pomidorami cebule, ogorki,
        pokrojone miesa, kapary, polowe oliwek, sol, pieprz oraz reszte ziela
        angielskiego. Gotuj calosc przez 10 minut.

        Po uplywie tego czasu, dopraw zupe smietana, dodaj reszte oliwek oraz obrana ze
        skorki i pokrojona w cienkie plasterki cytryne. Posyp koperkiem i pietruszka,
        uprzednio je siekajac. Podawaj gorace (to akurat normalka na Wschodzie).

        fuihui


        • qubraq Re: Solianka - jesli o gotowaniu mowa....:) 28.07.04, 23:30
          fuihui napisał:

          > Qubwink
          > Zacznijmy od tego, czy mowimy o miesnej czy rybnej (a moze grzybowej)
          solance?
          > Mnie osobiscie pasuje najbardziej miesna, i na nia dam przepis.

          Dzięki, ale chciałbym prosić Cię również o grzybową jeśli masz bo rybnych zup
          nie znoszę!
          "Kam-sa ham ni-da", O-pa [fuihui].
          Kha se-je,
          A ba-dżi qub-raq.

          • fuihui Re: Solianka - jesli o gotowaniu mowa....:) 29.07.04, 00:37
            Qubsmile


            Juz zapomnialem o tym rebusie, ale dziekuje, ze do niego wrocilessmile W kazdym
            razie - ja zrewanzuje sie przepisem na solanke grzybowa, poniewaz tak sie
            uroczo sklada, ze mam niezly i wyprobowany w bojachsmile 1,2,3 - STARTsmile


            350 g prawdziwkow (swiezych) - albo 60 suszonych
            200 g cebuli
            100 g slonych ogorkow
            100 g oliwek (jakichkolwiek)
            100 g przetartych pomidorow (w wersji barbarzynskiej moze byc ostatecznie
            przecier/koncentrat)
            50 g masla
            1,6 l rosolu grzybowego (bulionu)
            150 g smietany
            listek bobkowy
            pieprzy czarny (ziarnisty, jesli mozesz nie miel - bedzie lepszy smak)
            swiezo pokrojona zielenina


            Ugotuj swieze prawdziwki (swieze zawsze lepsze) i potnij je w paski. Rosol
            zostaw dla samej zupy. Jesli korzystales z suszonych, to umyj je porzadnie i
            ugotuj, jak do przygotowania rosolu grzybowego.

            Reszte robisz jak z miesna solanka, tyle - ze tutaj baze stanowia grzybysmile Ot,
            cala filozofia.



            fuihui

    • qubraq Re: Solianka 29.07.04, 23:56
      Serdecznie Obojgu Wam dziękuję; grzybową chyba rychło zrobię, co zaś do
      nieprzychylnej opinii Melanii o zakwasie buraczanym to namawiam: przyjdź i
      skosztuj, sama sie przekonasz, że cytryna przy nim to "cipucha"; zapraszam!
      A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka