margala 07.11.07, 20:38 gratka dla miłośników rosyjskiej kinematografii: filmros.pl/pl/site/strona-glowna/ pozdrawiaM. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qubraq Re: Chodzi ktoś? 11.11.07, 15:52 Dzięki Natalii mogłem sobie zrobić w domu; obejrzałem "Wołga Wołga" z 1938 roku! Odpowiedz Link
margala widziałem "Gambit Turecki" 04.12.07, 23:06 Na festiwalu udało mi się zobaczyć jedynie "Gambit Turecki". Kino na poziomie, ale raczej dla młodzieży. Poza tym, mimo że czytałem książkę, to nie do końca łapałem o co chodzi. Orientujecie się, czy inne książki o przygodach Fandorina też będą ekranizowane? Pozdrawia M. Odpowiedz Link
hajota "Gruz 200" wypadł z festiwalu! 16.11.07, 23:19 Miał iść w sobotę. Wczoraj zajrzałam na stronę Festiwalu i okazało się, że omówienie filmu zniknęło. Dziś w kasie Kinoteki powiedzieli mi, że seans odwołany. Usiłowałam się czegoś dowiedzieć od pani z biura festiwalu, ale powiedziała mi tylko, wymownie wznosząc oczy ku niebu, że to decyzja jakichś władz wyższych. Wiem z omówień, że film jest ponoć strasznie ponury i drastyczny, ale czy to mógł być powód? Odpowiedz Link
yigor Re: "Gruz 200" wypadł z festiwalu! 17.11.07, 01:00 Wydaje mi sie, ze chodzi o film o Afganie, a tytulowy gruz200 to okreslenie trumien z cialami zolnierzy. Obawiam sie ze jest zbyt wielkim wolnomysliem w Polsce naszych czasow pozwolic ludziom odczuc emocjonalna blizosc z rosianami jako ze zbrodniazami i ofiarami tej samej wojny. "9rota" to juz byla wielka odwaga jak na dzisiejsza Polske. Odpowiedz Link
hajota Re: "Gruz 200" wypadł z festiwalu! 17.11.07, 01:26 Ten tytułowy "gruz 200" - trumna z ciałem poległego - to tylko epizod w filmie. Akcja się rozgrywa na rosyjskiej prowincji w połowie lat 80-tych. Jest tam wątek zwyrodniałego przestępcy, złych milicjantów, w ogóle bardzo czarny obraz Rosji. Tyle się zorientowałam ze streszczeń. A z filmów o Afganie oglądałam niedawno "Afganskij izłom" i bardziej mi się podobał od "9 roty". Marzę o dobrej kopii tego filmu, bo to, co ściągnęłam z Internetu, ledwo da się oglądać. Odpowiedz Link
qubraq Re: "Gruz 200" wypadł z festiwalu! 17.11.07, 12:50 hajota napisała: > A z filmów o Afganie oglądałam niedawno "Afganskij izłom" i >bardziej mi się podobał od "9 roty". Marzę o dobrej kopii tego >filmu, bo to, co ściągnęłam z Internetu, ledwo da się oglądać. a bylas u Wiki na Stadionie? zreszta - pogadamy dzisiaj... Odpowiedz Link
metelica Re: "Gruz 200" wypadł z festiwalu! 18.11.07, 17:25 hajota napisała: > Ten tytułowy "gruz 200" - trumna z ciałem poległego - to tylko epizod w filmie. > Akcja się rozgrywa na rosyjskiej prowincji w połowie lat 80-tych. Jest tam wąte > k > zwyrodniałego przestępcy, złych milicjantów, w ogóle bardzo czarny obraz Rosji. Tak,film "Gruz 200" nie jest o Afganie, wyzwal burze emocij - jednym sie podoba, a inni bardzo zle sie wypowiadaja nie tylko o filmie,no i o rezyserze. Nawet nie bylo wiadomo,czy wogole film nie trafi na polkę. Na rol milicjanta byl zaproszony aktor Jewgienij Mironow,ale po przeczytaniu scenariusza zrezygnowal z udzialu w tym filmie. I ,wedlug mnie, mial racje. Odpowiedz Link
lauralumaka Re: "Gruz 200" wypadł z festiwalu! 21.11.07, 10:58 "Gruz 200" miał wejść w normalnej dystrybucji do polskich kin, więc może będzie jeszcze szansa go zobaczyć? (choć sama po przeczytaniu recenzji i opinii w rosyjskim internecie nie mam na to ochoty ) Odpowiedz Link
margala "Gruz 200" wypadł z festiwalu ponieważ... 04.12.07, 23:04 Chciałem iść na "Gruz200". Niestety projekcję odwołano. Jak dowiedziałem się stało się tak, dlatego że przesłano organizatorom kopię niskiej jakości, która nie nadawała się do wyświetlenia. PozdrawiaM. Odpowiedz Link