mhowako 20.10.06, 17:56 Genrealnie problem dotyczy skóry.Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Jekieś dobre rady:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
techmaster2004 Re: GRONKOWIEC 23.10.06, 13:11 Mam duże doświadczenie w pielęgnacji psa który był zaatakowany gronkowcem. Generalnie musisz się pogodzić z faktem, iż tego paskudztwa nie da się wyleczyć. W zaawansowanych zmianach trzeba pobrać próbke skóry na psiew i zrobić antybiogram. Większość antybiotyków ZALECZA obiawy. Równolegle kąp psa w HEXODERMIE - preparat dostępny tylko w gabinetach weterynaryjnych, cena malej butelki wynosi ok 20 zł. Poczatkowo stosuj kąpiele 3 razy w tygodniu, potem po ustąpieniu objawów i w zależności od zmian skórnych ograniczaj do 2 tygodniowo. Sposób kąpieli masz szczegółowo opisany z tyłu butelki. Da się z tym żyć, sprawdzaj równolegle uszy bo zmiany chorobowe często wystepują także w tym miejscu. W razie pytań pisz na maila. Pozdrawiam Anna Odpowiedz Link
dziunia1602 Re: GRONKOWIEC 07.11.06, 18:51 No nie do końca... gronkowiec znacznie złagodniał po zastosowaniu trzeciej autoszczepionki. W przypadku mojego psa antybiogramy na posiew były całkowicie puste,czyli nie było żadnego leku,który nadawałby się do podania. Średni czas trwania autoszczepionki to pół roku (najpierw wywala gronkowca na wierzch a dopiero w drugiej fazie zalecza),więc x3 z małymi przerwami to leczenie prawie przez dwa lata. Zależy też w jakim regione mieszkasz,bo ja w szczecinie dawałam psu do autoszczepionki eksperymentalny składnik który rozbijał jądro gronkowca w przeciwieństwie do antybiotyków które tylko zaleczają gronka. Odpowiedz Link
tuskax Re: GRONKOWIEC 14.11.06, 14:22 Proszę więcej informacji o autoszczepionce i tym środku do rozbijania gronkowca. Mój terier ma to paskudztwo, próbowałam już wielu leków, może bym coś podpowiedziała weterynarzowi. Odpowiedz Link
neufahrwasser_in Re: GRONKOWIEC 14.11.06, 16:31 Moja koleżanka miała wielki problem z gronkiem u swojego białego bullona. Cuda na kiju weci wymyślali, a poprawy nie było. W końcu "ludzki" lekarz poradził naświetlania profesjonalnym bioptronem. Skutek rewelacyjny. Biały jak nowy:) Ja na szczęście doświadczeń z tym dziadostwem nie mam. Tzn. u psa. U siebie owszem. Odpowiedz Link
dziunia1602 Re: GRONKOWIEC 15.11.06, 21:21 Autoszczepionkę stosuje wielu wetów,pobiera się zakażoną część z odrobiną krwi,z tego hoduje się lek,który podaje się,najpierw 4x co tydzień,4x co dwa tygodnie o większym stężeniu leku,potem wet ustala dawki ściśle wg reakcji psa na lek,na początku wygląda to znacznie gorzej,dopiero jak już zacznie się uspokajać stan zapalny odstepy czasowe się zwiększa. Srednio czasowo jest to około pół roku. Nie jest to faszerowanie psa antybiotykami tylko pobudzenie własnego systemu immunologicznego do działania i obrony przed namnażającym się gronkowcem. Teraz już nie pamiętam jaki składnik dodawano do autoszczepionek,ale miał on rozbijać jądro gronkowca,gdzie antybiotyki tylko go zaleczają. Wet mojego psa napisał doktorat na temat: "Charakterystyka fenotypu i genotypu oraz profil plazmidowy gronkowców wyosobnionych od psów, przebieg przypadków klinicznych i procesu leczenia". Promotor : Prof. dr hab. Jan BUCZEK Publiczna obrona 16 grudnia 2004 na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej w Lublinie Odpowiedz Link