kemis150 03.05.09, 12:52 Czy Spaniel angielski nadaje się na pierwszego psa?Od szczeniaka miałby kontakt z psami, więc jak???Piszcie coś też mo tej rasie !;-)) Dzięki od razu :>>> Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: POMOCY! Czy Cocker Spaniel Angielski nadaje s 03.05.09, 22:04 Jeśli przed zakupem psa nauczysz się wystarczająco dużo o psiej psychice, o wychowaniu, o szkoleniu i o potrzebach psów - to każda rasa nadaje się na pierwszego psa. Odpowiedz Link
blue_label Re: POMOCY! Czy Cocker Spaniel Angielski nadaje s 04.05.09, 15:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=86410&w=87398573&v=2&s=0 Zapraszam na moje forum, znajdziesz tam wszystko, co Cię interesuje ;) Odpowiedz Link
rianka Re: POMOCY! Czy Cocker Spaniel Angielski nadaje s 16.05.09, 18:11 Nadaje się :) Ja mam co prawda psa w typie spaniela, ale daję sobie z nim radę, więc Ty przy odrobinie dobrej woli też dasz ;) Jednak odradzam psa bez rodowodu, ponieważ z powodu swej popularności sprzed kilkunastu lat, rasa ta bardzo ucierpiała :( Ma to swoje odzwierciedlenie zarówno w wyglądzie jak i osobowości psów w typie tej rasy (mój też to "niezłe ziółko", który potrafił pokazać ząbki i który potrzebował wizyty u behawiorysty). Poza tym to istne wulkany energii, ciągle skore do zabawy, bystre, rezolutne pieszczochy :) Od małego muszą być konsekwentnie uczone przestrzegania zasad a nie będzie większych problemów :) Nie wiem jak inne psy tej rasy, ale największą wadą mojej suni jest "zbieractwo" wszelkiego typu śmieci na spacerze ;) Ale to przypadłość większości psów myśliwskich ;p Odpowiedz Link
andrzej776 Re: POMOCY! Czy Cocker Spaniel Angielski nadaje s 16.05.09, 20:19 Witam, moge tylko powiedziec po jednym znanym mi przypadku rodowodowego psa tej rasy, ze byl bardzo agresywny w stos. do doroslych ,dzieci a byl wychowywany w przyjaznej atmosferze, nie popelniano w stos. do niego błędow wychowawczych a jednak ta agresja byla , zostal uspiony bo nie mozna bylo zadnymi sposobami tego uspokoic ,przynajmniej taka byla diagnoza weterynarza znajomych. Nie wiem czy ta rasa jest przyjazna czy nie ale pewnie tak jak w kazdej rasie moze znalesc sie "dziwny" okaz.pzdr. Odpowiedz Link
rianka Re: POMOCY! Czy Cocker Spaniel Angielski nadaje s 16.05.09, 21:16 andrzej776 napisał: > Nie wiem czy ta rasa jest przyjazna czy nie ale pewnie > tak jak w kazdej rasie moze znalesc sie "dziwny" okaz.pzdr. Dokładnie. Agresja może również wynikać z problemów neurologicznych. Nie znam przypadku, ale współczuję właścicielom. Pies z takimi skłonnościami na pewno zostałby wykluczony z hodowli. Niestety zdarzają się też ludzie, którzy takie zwierzęta rozmnażają :( Odpowiedz Link