lamancza 28.01.04, 16:01 Czy nadmierne ilości herbatek ziołowych mogą zaszkodzić? Konkretnie mam na mysli moją sytuację – pijam 2, 3 herbaty miętowe dziennie i 2,3 melisy. Za dużo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
puma002 Re: Co za dużo... - pytanie 28.01.04, 18:29 Mnie się wydaje, że lepiej pić ziółka niż na przykład bez umiaru kawę czy herbatę. Ale z drugiej strony słyszałam, że powinno się unikać wypijania dużej ilości naparów z roślin z rodziny wargowych (i mięta, i melisa należą do rodziny wargowych). Może rzeczywiście lepiej, żebyś poszerzyła asortyment herbatek ziołowych? Dużo jest dobrych ziółek, najlepiej pić ziółka na zmianę albo w mieszankach. Chińczycy prawie do każdej mieszanki ziołowej dodają trochę korzenia lukrecji, co harmonizuje działanie poszczególnych ziół i nadaje naparowi słodki smak. Ja od ubiegłego roku trzymam pod ręką w kuchni duży "zielony słoik", do którego stopniowo wkładałam latem suszone liście malin, jeżyn, czarnej porzeczki, poziomek, liście i płatki dzikiej róży i co mi tam jeszcze dobrego wpadło w ręce. Bardzo smaczna herbatka z takiej mieszaninki wychodzi. Nie znaczy to wcale, że się pozbyłam nałogu picia czarnej prawdziwej herbaty ;( Wkrótce wiosna :-))))) bardzo polecam herbatkę z własnoręcznie zbieranych młodych liści dzikiej róży, specjalnie preparowaną. Ma cudowny różany zapach i przyjemny smak. Liście dzikiej róży zbiera się w końcu kwietnia i na początku maja, kiedy zaczynają się rozwijać. Zostawia się je na kupce na kilkanaście godzin, żeby zwiędły, a następnie rozgniata wałkiem do ciasta i suszy normalnie jak zioła, rozłożone cienką warstwą na papierze w zacienionym przewiewnym miejscu. Pozdrowienia:) Odpowiedz Link
ab1960 Re: Co za dużo... - pytanie 05.02.04, 14:26 Witam, słyszałam, że mięta wpływa na bezpłodność, ile w tym prawdy ?? nie wiem. Sama od czasu do czasu piję ale tak czy owak spróbuj innych jeszcze ziółek, a może to co radzi moja przedmówczyni? coś w tym jest co za dużo to.... pozdrawiam. Odpowiedz Link