zasi 20.07.06, 10:20 Złapałam w lesie kleszcza. Po dwóch dniach zauważyłam i wyciągnęłam, praktycznie nie było śladu. Po kolejnych dwóch dniach (dziś)zauważyłam, że w tym miejscu zaczyna puchnąć, czerwienieć i swędzi. Czym mogę sobie pomóc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: kleszcz - spuchnięte i czerwone 20.07.06, 17:34 do lekarza i anybiotyk. wejdź na to forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140 Odpowiedz Link
teligo Re: kleszcz - spuchnięte i czerwone 22.07.06, 22:24 Zasi nie bagatelizuj tego. Naprawdę tak zaczyna się bolerioza. Wiem, bo przeszłam. Idź jak najszybciej do lekarza. Jeśli wcześnie zacznie się leczenie, nie ma żadnych późniejszych konsekwecji. Odpowiedz Link
zasi Re: kleszcz - spuchnięte i czerwone 24.07.06, 17:01 Na razie pod obserwacją. Lekarz stwierdził, że zaczerwienienie to reakcja po wyciagnięciu nieproszonego biesiadnika. Faktycznie, wszelkie ugryzienia pozostawiają na mnie solidne ślady. Objawy boreliozy ewentualnie mogą zacząć pojawiać się po tygodniu, do dwóch... Mam nadzieje, że nic się nie zdarzy. Odpowiedz Link
5_monika Re: kleszcz - spuchnięte i czerwone 24.07.06, 18:01 lub po pół roku. po roku.Trudno coś poradzić. Moja mam po wyciągnięciu kleszcza dostała zabobiegawczo antybiotyk, specjalnego śladu nie miała. Pozdr Odpowiedz Link
nnike Re: kleszcz - spuchnięte i czerwone 25.07.06, 00:31 Hehe, a ja mam ślad do dzisiaj, choć minął rok od ukąszenia. Zrobiłam w zeszłym roku wszystkie potrzebne badania, wydałam mnóstwo kasy, ale wyniki były na szczęście ujemne. A ślad jest wciąż... Odpowiedz Link
o_2 Re: kleszcz - spuchnięte i czerwone 04.08.06, 10:55 slad jest i bedzie, ja adoptowalem kleszcza 3 lata temu - do dzis jest niewielki punkcik. Oczywiscie kleszcz byl zainfekowany i nie obylo sie bez miesiecznej antybiotykoterapii. Odpowiedz Link
5_monika Re: kleszcz - spuchnięte i czerwone 04.08.06, 13:02 to i tak dobrze , że lekarz zastosował tak długo antybiotyk :) Odpowiedz Link
o_2 Re: kleszcz - spuchnięte i czerwone 05.08.06, 06:55 zapomnialem jak piwo smakuje:) Odpowiedz Link