04.08.11, 07:54
Tacy z krwi i kości ( bo wiadomo, że każdy z nas ma w sobie jakiś poziom egoizmu)… czasami im zazdroszczę, czasami…

Taki na łożu śmierci … powie: żyłem jak chciałem, brałam od życia wszystko, byłem szczęśliwy, czuje się spełniony ….i odejdzie z uśmiechem na twarzy….
Obserwuj wątek
    • wersja_robocza Re: Egoiści 04.08.11, 08:08
      ane-tal napisała:

> Tacy z krwi i kości ( bo wiadomo, że każdy z nas ma w sobie jakiś poziom egoizm
      > u)… czasami im zazdroszczę, czasami…
      >
      > Taki na łożu śmierci … powie: żyłem jak chciałem, brałam od życia wszystk
      > o, byłem szczęśliwy, czuje się spełniony ….i odejdzie z uśmiechem na twar
      > zy….
      >

Naucz się stawiać granice sobie i innym i wtedy na łożu śmierci powiesz podobnie.
      • ane-tal Re: Egoiści 04.08.11, 09:08
        Naucz się stawiać granice sobie i innym i wtedy na łożu śmierci powiesz podobnie.

To próbuje właśnie i wcale nie ma się z czego cieszyć..
        • tygrysgreen Re: Egoiści 04.08.11, 09:15
          bo to cholernie trudne
    • tygrysgreen Re: Egoiści 04.08.11, 08:18
      > zy….

może
      a może będzie zgorzkniały i obrażony na cały świat, który jednak nie skakał wokół niego na dwóch łapkach
      może będzie samotny, nieszczęśliwy i kompletnie nie będzie rozumieć za co go to spotkało. czemu wszyscy się odwrócili.
      • tapatik Re: Egoiści 04.08.11, 14:24
        tygrysgreen napisała:

> może
        > a może będzie zgorzkniały i obrażony na cały świat, który jednak nie skakał wokół niego
        > na dwóch łapkach może będzie samotny, nieszczęśliwy i kompletnie nie będzie rozumieć
        > za co go to spotkało. czemu wszyscy się odwrócili.

Przypomina mi się Stalin. Gdy dostał udaru to nikt nie chciał się nim zająć, bo każdy się bał oskarżenia o spowodowanie śmierci "wybitnego polityka". W efekcie pomoc nadeszła zbyt późno. Gdyby Stalin nie był takim paranoikiem, który rozstrzeliwał ludzi za cień podejrzenia, to lekarzy byli by w stanie go uratować.
    • tapatik Bende sfiniom 04.08.11, 14:20
      Nie zgadzam się.
      Można być altruistą i też żyć zgodnie ze swoimi ideałami, cieszyć się życiem, poznawać świat i żyć długo i szczęśliwie bzykając księżniczki.
      Tylko jeszcze nie wiem, jak to zrobić. tongue_out
      • tygrysgreen Re: Bende sfiniom 04.08.11, 21:46
        na przykład zostać ideowym lekarzem bez granic
        jeździć po świecie, leczyć kacyków za darmo, bzykać córki wodza-księżniczki
    • el_capricho Re: Egoiści 04.08.11, 15:17
      > zy….

bardzo wątpię... życie oparte wyłącznie na osiąganiu własnych, egoistycznych celów raczej powoduje poczucie niedosytu i pustki niż spełnienia.
    • bazyliada1 Re: Egoiści 04.08.11, 17:51
      A dlaczego zakładasz, że egoista tak właśnie powie?
      • ane-tal Re: Egoiści 05.08.11, 08:11
        bazyliada1 napisała:

A dlaczego zakładasz, że egoista tak właśnie powie?

Chyba tak z definicji... taki człowiek myśli tylko o sobie , nie ma dylematów dotyczących innych ludzi- żyje by brać od życia jak najwięcej...dla siebie.
        Nie zazdroszcze takiego egoizmu, tylko tego czerpania od życia , czasami zazdroszcze...
        • tygrysgreen Re: Egoiści 05.08.11, 09:54
          egoista jest tak skupiony na sobie że nawet mu do głowy nie przyjdzie żeby mieć jakieś dylematy
          dlatego się tym nie gryzie
          wręcz potrafi stawiać żądania, które patrząc z boku są absurdalne, ale dla niego oczywiste
          stąd frustracja i niespełnienie, bo świat nie kwapi się tych żądań spełniać
        • bazyliada1 Re: Egoiści 05.08.11, 11:09
          Dlaczego zakładasz niezmienność postaw?
          Taki egoista z krwi i kości, jak piszesz, na łożu śmierci nie musi już być egoistą. Wszak ludzie się zmieniają i jego ostatnie słowa mogą być zupełnie inne.
          Z drugiej strony zagarnianie do siebie może napotkać na poważne trudności ze strony innych egoistów z krwi i kości. Wszak nie jesteśmy sami i wtedy frustracja takiego egoisty jest większa niż altruisty, który z oddawania czerpie przyjemnośćbig_grin
          • ane-tal Re: Egoiści 05.08.11, 11:25
            Powie , nie powie ... nie o to mi chodzi jakie konkretnie każdy egoista wypowie słowa na łożu śmieri .Dzizas..
            • bazyliada1 Re: Egoiści 05.08.11, 20:13
              Mnie też nie chodziło o te konkretne słowa tylko o ich sens.
    • green.amber Re: Egoiści 05.08.11, 09:27
      czyliż nie masz na myśli takich, co dbają o siebie, żeby móc dbać o innych, a tych, co o siebie kosztem innych
      to pierwsze uważam za słuszne, coś jak z zasadami zakładania masek tlenowych w samolocie - najpierw sobie, potem dziecku
      to drugie myślisz, że może człowieka uszczęśliwiać... no ciekawe...
      • ane-tal Re: Egoiści 05.08.11, 09:34
        Green my sie chyba nie rozumiemy..
        • green.amber Re: Egoiści 05.08.11, 09:40
          zawsze jest taka możliwość, a w tym przypadku myśli, że się nie rozumiemy, bo??
          • ane-tal Re: Egoiści 05.08.11, 10:32
            Bo bo bo .. chiałabym żyć bezproblemowo i tak wiesz pełną piersią big_grin
            • green.amber Re: Egoiści 05.08.11, 10:41
              aaaaaa czyli chciałaś zostać nieetycznym bezwzględnym egoistą?? big_grin i myślałaś, że powiemy "tak, idź po trupach, a szczęście będzie się łasić do Twoich stóp!" ??wink to ja nie wiem, dotąd nie sprawdzałam... ale może jeszcze wszystko przede mną big_grin
              • ane-tal Re: Egoiści 05.08.11, 11:30
                Nie napisałam żebym chiała być egoistą, Ulcia prosze Cie .. ja sobie niekiedy myśle, że kiedyś powiem sobie - że zmarnowłam to i to, bo i to, bo i tamto ....Tylko o to mi chodzi.
                • green.amber Re: Egoiści 05.08.11, 11:37
                  Anecik tak tylko dopytuję i uściślam, a że troszkę żartem, a co mi zostało??wink

ale jeśli teraz robisz to, co uważasz, że jest słuszne, to po co się martwić czym się martwić będziesz kiedyś?? dziś nie wystarczy zmartwień na dziś, żeby sobie jeszcze przyszłe dokładać??
                  a może dostaniesz alzheimera, nic nie będziesz pamiętać, więc i nie będziesz mogła sobie mówić, że coś zmarnowałaś...
                  • ane-tal Re: Egoiści 05.08.11, 11:57
                    może dostaniesz alzheimera, nic nie będziesz pamiętać, więc i nie będziesz mogła sobie mówić, że coś zmarnowałaś...
                    No w sumie ....

Te moje myślenie nie jest związane tylko z chwilą obecną. Zdaża mi sie co jakiś czas trafić na takie przemyślenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka