Dodaj do ulubionych

Kod z obrazka

18.03.13, 10:46
Kuźwa, no kto to wymyślił? Chwiejące się literki, do tego fantazyjny druk, że właściwie nie wiadomo czy to "n" czy "r". Jesoo no kto wymyśla takie ułatwienia internautom?
Obserwuj wątek
    • wyszeptany-o-zmroku Re: Kod z obrazka 18.03.13, 11:00
      Nie rozumuje chyba...z jakiego obrazka?he?
      • to_ja_pisze Re: Kod z obrazka 18.03.13, 11:04
        Na różnych stronach, nie ważne może być to kod do pobrania pliku, do wejścia na czat.
        • wyszeptany-o-zmroku Re: Kod z obrazka 18.03.13, 11:10
          Aha...mnie to nie dotyczy bo nie korzystam..
    • ane-tal Re: Kod z obrazka 18.03.13, 11:41
      Nie wiem kto był autorem tych literek - ale też mnie to wkurza ( w np. wyszukaniu KRS też trzeba je wpisywać ) .. podobno to jest zabezpieczenie, że szuka ( lub korzysta ) z czegoś człowiek a nie system informatyczny.
      • lesher Re: Kod z obrazka 18.03.13, 12:05
        Zabezpieczenie przed atakami typu DoS
        • to_ja_pisze Re: Kod z obrazka 18.03.13, 12:50
          ale czemu falującymi, nieczytelnymi literkami???
          • lesher Re: Kod z obrazka 18.03.13, 13:02
            Żeby OCRy nie mogły sobie poradzić z ich rozpoznaniem.
        • gyubal_wahazar Re: Kod z obrazka 18.03.13, 13:00
          Siemasz Leś smile

Na moje, captcha, to raczej przeciw XSS, albo zwykłym przeciążaniom bazy danych. DoS przeciąża raczej warstwę dostępu, niż aplikacji

PS Rozchodzi się o to, że dzieci piszą skrypty, które w sekundę potrafią podhaczonej do strony bazie danych zadawać tysiące pytań, co w najlepszym wypadku spowoduje, że strona będzie działała jak żółw, a w najgorszym całkiem padnie, co może umożliwić włamanie na nią

Zabazgrany obrazek (primo voto 'captcha') uniemożliwia (a raczej mocno utrudnia) takim skryptom ich zbrodniczą działalność
          • lesher Re: Kod z obrazka 18.03.13, 13:07
            Hej, hej Gubi!!

Dobrze widzieć żeś żyw i nie zaszczuty przez tyrę!!

Przed XSS to chyba captcha nie uchroni, a przeciążenie bazy to dla mnie rodzaj DoSu (tylko nie na warstwę protokołu, ale "wyżej"). Ale aż tak nie jestem biegły żeby się mądrzyć smile
            • gyubal_wahazar Re: Kod z obrazka 18.03.13, 14:04
              I wizawi smile

Do xss'a wbrew pozorom trochę też się przydaje, bo bez kapcia, w ciągu np nocy możnaby przeczesać tysiące stron. A zrobienie tego ręcznie, jest już dość uciążliwe

DoS'em zwykło się określać atak farmy zombiaków na poziomie pakietów, ale co do pokrewieństwa samej idei, to faktycznie, trudno się nie zgodzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka