Dodaj do ulubionych

Modna kuchnia - co jest warte uwagi?

29.12.12, 12:49
Witam, niebawem planujemy przemodelować nasz kuchnię. Chodzi o generalne zmiany, które obejmują płytki, ściany, meble, sprzęt agd. Chciałabym wiedzieć, co jest teraz modne i nowoczesne. Chodzi mi o to, żeby łatwiej się zorientować i wybrać coś z różnych propozycji. Jaki sprzęt pasuje do nowoczesnego wystroju, tak, żeby nie bił po oczach brzydotą i niedopasowaniem?
Obserwuj wątek
    • shutti Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? 30.12.12, 00:09
      w modzie ostatnio lakierowane meble ( niestety mało praktyczne) i zamiast kafelków szklane płyty na ścianach nad blatami - z reguły tez błyszczace i szybkobrudzace ale wygladaja elegancko no i zmyjesz cały brud czy tłuszcz za jednym pociągnięciem szmatki :)
      • Gość: bozka Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? IP: *.231.5.113.koba.pl 16.01.13, 09:26
        W modnej kuchni nie powinno zabraknąć lodówki Lancaster, ewentualnie tej z czarnego szkła, są piękne i naszpikowane nowościami.
      • Gość: Monika Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? IP: *.4web.pl 28.01.13, 19:51
        A ja wręcz przeciwnie uważam, ze lakierowane meble w kuchni sa mega praktyczne,-)wczesniej mialam meble ze zwykłej płyty , teraz mam lakierowane, więc mam porównanie. Są piękne, a przy tym łatwe w utrzymaniu czystosci.
    • Gość: k Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 13:55
      Na czasie są białe, minimalistyczne kuchnie. Szafki gładkie, bez przetłoczeń, bezuchwytowe, bez przeszkleń. Dużo szuflad. Równe podziały zabudowy. Wszystko pochowane. Zamiast pasa płytek nad blatem - szyba lub dobra zmywalna farba. "Trędy" jest też zabudowa piekarnika w słupku (na wysokości blatu), zabudowa mikrofalówki, specjalna szafka z gniazdkami do przechowywania drobnego agd typu ekspres do kawy, toster, robot itp. Jak płyta, to indukcyjna. Na podłodze duże, najmodniej szare płyty z minimalną fugą, ściany białe lub popielate. Takie są ostanio kuchenne tendencje :).
    • Gość: sk Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? IP: *.cable.smsnet.pl 19.01.13, 11:25
      Modne stają się płyty grzewcze połączone z wyciągiem, dzięki czemu ma się wolną przestrzeń w górze kuchni.
      Na przykład: imageshack.us/a/img221/2828/30768118.jpg www.boragmbh.com
    • Gość: gosc Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 22:49
      Megamarket spamuje na forach, dno i żenada. Dobre firmy tego nie robią albo stać ich na inteligentnych spamerów.
    • kamillaa1 Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? 12.02.13, 13:20
      Oczywiście na samym początku warto zrobić porządek w rzeczach, które już są. Niepotrzebne wyrzucić lub oddać. Resztę wyczyścić i można wybrać się na zakupy :)
    • Gość: zadumana Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.13, 16:24
      A ja lubię funkcjonalność. Stąd polecam umieszczenie piekarnika na wysokości rąk. Obojętne słupek, czy będzie po prostu stał na blacie. Jeśli używa się kuchni, to piekarnik "na czworakach" jest nieporozumieniem.
      Modne jest usunięcie znad głównego blatu (zlew, płyta) wiszących szafek. Jeśli ktoś ma dostatecznie dużą kuchnię. "Idź tą drogą" :))) To świetne rozwiązanie, bo podczas pracy nic nie wisi nad głową, tylko pochłaniacz. Czyli moda połączyła się z funkcjonalnością.
      Masz zmywarkę? To kup największy możliwy zlew. Odwrotnie niż moda każe. Jak umyć w maleńkim zlewie blachę po cieście? Jak myć większe ilości ogórków do kwaszenia, czy owoców. Itd. Jak kuchnia jest większa to zlew powinien być funkcjonalny czyli duży plus zmywarka. Tak mam.
      Irytowała mnie walka z fugami, więc kupiłam płytki w rozmiarze 30x90. Funkcjonalność glazury jest - a fug kilka razy mniej niż miałam. Moja glazura jest biała, a ściana jasno szara plus biały sufit. Przy głównym blacie glazura na wysokość jakoś ponad dwa metry, a za szafkami z blatem szer 65cm glazury nie zrobiłam - nikt nie widzi, poza pająkami:) Glazura sięga wysoko i nie mam szans, nawet przypadkową szprycą soku, zalać ścianę.
      Lubię przestrzeń. Nawet spore pomieszczenie wydaje się jeszcze większe w jasnych kolorach a zwłaszcza w bieli - więc mam białą glazurę.
      Jeśli to możliwe (miejsce) można sobie blat roboczy zrobić szerszy niż te standardowe 60cm. Już 65 daje korzystną różnicę. Gdybym miała jeszcze lepszą sytuację w kuchni zrobiłabym 70cm. Polecam.
      Uważam, że wszystko co się da trzeba w kuchni pochować po szafkach. Design proponujący liczne durnostojki jest w kuchni używanej, a więc porastającej kożuchem oparów - bezsensowny. Coś "na pożarcie" trzeba oczywiście wystawić, ale dobrze jeśli te cosie dadzą się od czasu do czasu przepuścić przez zmywarkę.
    • chris1970 Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? 07.08.13, 22:00
      Dwa tygodnie temu skończyłem remont kuchni i zafundowałem sobie nowe meble.
      Mieszkanie z lat 50tych. W kuchni zmieniłem instalację wodną, elektryczną, wyprostowałem ściany, zrobiłem podwieszany sufit z oświetleniem punktowym.
      Ze starych sprzętów została lodówka i kuchenka kupione rok temu. Nie mogłem zafundować sobie ani płyty indukcyjnej ani piekarnika elektrycznego, ze względu na słabą i starą instalację elektryczną w mieszkaniu. Z nowych rzeczy doszła zmywarka do zabudowy i okap teleskopowy. Meble do zabudowy zaprojektowane indywidualnie do kuchni, bo wymiar kuchni nietypowy. Meble w stylu mieszanym, tradycyjno nowoczesnym. Dolne szafki w kolorze jabłoń golden, z wzorami imitującymi drewno, górne szafki w kolorze wanilii, fronty laminowane błyszczące. W szafkach zamontowano różnego rodzaju ograniczniki, wspomagacze otwierania i zamykania szafek. Jedna szafka nad lodówką otwierana do góry, reszta otwierane na bok. Pod szafkami umieszczono oświetlenie podszafkowe. Zamiast płytek zaproponowano mi płytę w takim samym kolorze co blat. Płyta jest bardzo dobra w utrzymaniu czystości. Zaletą jest to, że można bylo umieścić na płycie dodatkowe rzeczy jak gniazka. W przyszłości jak najdzie ochota będzie można wywiercić różne otwory na dodatkowe osprzęty. Jak mi tłumaczono, przy szklanej płycie już takiej możliwości nie ma. Od razu trzeba zdecydować się gdzie co ma być.
      Kuchnia jest funkcjonalna, dobrze zaprojektowana. Zmieściły mi się wszystkie sprzęty, a przy okazji w kuchni zrobiło się więcej przestrzeni. Majsterszyk gościa, który nie ma salonu, ma jedynie zakład stolarski, ludzi do produkcji mebli, monterów, a sam robi projekty. Reklamy nie potrzebuje. Wszystko działa na zasadzie poleceń.
      Ze sprzętu wybrałem zmywarkę do zabudowy Whirlpool WP122. Zmywarka ma trzecią szufladę na sztućce, dzięki czemu jest więcej miejsca w dolnym koszu na talerze i garnki.
    • chris1970 Re: Modna kuchnia - co jest warte uwagi? 09.08.13, 11:04
      Kurczę, to naprawdę niesamowita gratka, dostać mikser od samego Ottona III podczas zjazdu gnieźnieńskiego. Trzeba było pisać przed wyrzuceniem. Po taki mikser z czasów Mieszka I sam bym pojechał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka