Dodaj do ulubionych

Pilne: problem ze zmywarka

IP: 5.172.252.* 16.10.14, 12:59
Musielismy zmienic zmywarke. Padlo na Siemensa. Glownym kryterium wyboru byl poziom halasu. Producent podaje, ze ten Siemens wydaje z siebie jedynie 44,8 dB, byla jedna z cichszych dostepnych w tej wielkosci i cenie. Tymczasem jest ona znacznie glosniejsza od poprzedniej, ktora zepsula sie majac prawie 13 lat, tez Siemens. Do starej nie mam poziomu halasu. Moge tez porownac dziwiek ze zmywarka rodziny, innej marki, gdzie podano 46dB i jest przynajmniej o polowe cichsza od nowej.

Dodatkowo, pomiar decybelomierzem, pokazal ze nowy Siemens halasuje od 49-52 dB(!!!!), to oznacza co najmniej dwa razy wiecej halasu niz podaje producent, bo 3dB daje o 100% wyzszy halas. Dźwięk byl mierzony przy urządzeniu oraz na środku pomieszczenia.

No i teraz mam pytanie: jaki poziom dziwieku maja Wasze zmywarki, dla orientacji podaje poziom halasu:
30 dB - cisza, np. sypialnia noca,
30-40 dB szum wody lecacej z kranu (nie z prysznica)
40 dB - normalne mieszkanie w dzien, cicho włączony telewizor w innym pomieszczeniu
do 50 dB - biuro, normalna rozmowa, nie przyciszona, ale normalna
pow. 60 dB - samochód stojacy z włączonym silnikiem
Przy nowej zmywarce nie da sie rozmawiać normalnie, trzeba lekko podniesc glos, co by sie zgadzało, ok. 54-55 dB.

Musze szybko podjąć decyzje co robić, dlatego proszę pomóżcie: jak głośne sa Wasze zmywarki?
Obserwuj wątek
    • hazo Re: Pilne: problem ze zmywarka 16.10.14, 13:26
      Mam Boscha SRV43T03EU i napełnionej do pełna prawie nie słychać. Przy okresowym jej myciu (pustej) słychać wlewającą się i poruszającą wodę. W danych technicznych podano 49 dB.
      Może Twoja jest źle wypoziomowana?
      • Gość: x Re: Pilne: problem ze zmywarka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.14, 13:35
        hazo napisała,

> Przy okresowym
        > jej myciu (pustej)

to masz ta niepraktyczny nowość, pralki tez takie sa, do wyrzucenia!
      • Gość: kim Re: Pilne: problem ze zmywarka IP: 46.77.124.* 16.10.14, 14:38
        Wypoziomowana poziomnica, chyba dobrze. Jeszcze sprawdze. Dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka