wi_ola 26.02.06, 10:24 otrzymałam w prezencie przepiękny termometr do mięs z WMF, ale jak z niego korzystać??? Poszperałam w przeszłych wątkach ale nic nie znalazłam :( Pomóżcie początkującej w kuchni. Pozdrawiam serdecznie. Wiola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f ja tez mam:-)) i nie uzywam do mięs... moze dlateg 26.02.06, 10:55 o nie ma nigdzie w watkach. Uzywam go tylko do kontrtolowania temp parzenia w szynkowarze wędlin... Normalnie, to wbisasz go w mięso które pieczesz i sprawdzasz czy temp w środku jest odpowiednia..... ale po co tak robić i w czym to pomaga, to nie wiem za bardzo? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: ja tez mam:-)) i nie uzywam do mięs... moze d 26.02.06, 23:18 termometr jest b. potrzebny i bez niego nie zrobisz dobrego soczystego mięsa.jest to nieodzowne narzędzie masarza. temperatura wewnątrz mięsa musi wynosic 78 st. ale diabeł tkwi jak zwykle w szczegółach. wiele termometrów podaje jakieś dziwne wartości dla różnych rodzajów mięsa, które rzadko mają coś wspólnego z właściwymi danymi dotyczącymi mięs. sam kupiłem dwa takie termometry ale korzystam tylko z podziałki temperaturowej a nie tej dotyczącej mięs, bo tamta jest wyssana z palca. najwyraźniej producent sam ją sobie wymyślił:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: termometr do mięs 26.02.06, 23:20 diabeł tkwi w szczegółach zapomniałem do pisać że te 78 st dotyczy wieprzowiny :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: termometr do mięs 27.02.06, 04:40 kitchen.robbiehaf.com/CandyMeatCharts.html lesleycooks.tripod.com/meattemperature.htm www.safetables.org/Foodborne_Illness/safe_temps.html www.foodsafety.gov/~fsg/fs-cook.html Jak mierzyć: whatscookingamerica.net/MeatThermometer.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wi_ola Re: termometr do mięs 27.02.06, 13:44 dziękuję, zaraz zabieram się do lekturki :) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: termometr do mięs 28.02.06, 00:28 Proszę zauważyć, że temperatury są w stopniach Farenheita. Na wszelki przypadek podaję link do przelicznika: www.onlineconversion.com/temperature.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wi_ola Re: termometr do mięs 27.02.06, 13:41 bardzo dziekuję za odpowiedź. Czy to znaczy że wyciągamy wieprzowinkę jak osiągnie 78 st? W gotowaniu szczególnie mięs to mam blade pojęcie, chcę to zmienić i dlatego tak dociekliwie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: termometr do mięs 27.02.06, 17:45 termometr do miest jest bardzo przydatny w/g mnie zwlaszcza wtedy , gdy szykujesz pieczen z mysla o wedlinie - takie przesuszone jest wybitnie nie smaczne. Szczegolnie wolowe natomiast co do drobiu nie kazdy lubi - kurczak dopieczony w/g mojego termometru nie jest kurczakiem upieczonym do stanu rozpadania sie. Znam wiele osob ktore kurczaka "niedopieczonego" nie tkna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: termometr do mięs IP: *.telia.com 27.02.06, 19:09 miesko wyjmuje sie z piekarnika gdy na podzialce bedzie odpowiednia tmp. *Termometr WBIJA SIE W NAJGRUBSZA CZESC MIESA,nalezy uwazac zeby nie trafic na partie tlustego miesa no i nie przy kosci. *Wyjmujesz termometr gdy miesko przestygnie Ja uzywam bardzo czesto termometra i wszystkim moim przyjaciolom w polsce zawiozlam termometry,sa bardzo zadowoleni. Dla przykladu : karkowka 80-85 schab 65-70 udziec wolowy 75 z boczkiem mam troche problem ale pieke z karkowka i wyjmuje gdy karkowka ma 70 acha temperatura troche sie podnosi na termometrze po wyjeciu z piekarnika zazwyczaj o 3 stopnie .Po prostu probuj Ja na poczatku sie przejmowalam ,mieso obsmazalam a teraz przyprawa delikat czerwona (z polski)na noc albo dluzej (krocej tez) i do piekarnika Moj maz tutejszych wyrobow nie jada,odkad mamy termometr to prawie tylko pieczone na okraglo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: termometr do mięs IP: *.ptr.terago.ca 27.02.06, 19:20 Termometrow to nawet zawodowi kucharze uzywaja. Szczegolnie przydatny do pieczonego indyka, pieczeni wolowej, itd. Nie ma nic gorszego niz duze niedopieczenie, potem lekkie nadkrawanie i 'dopiekanie', albo jeszcze gorzej pieczenie 'na czas' i przewalenie np. pieczeni. Mozna w ten sposob mieso spindolic. Chyba najlepsze w tej chwili sa termometry bezprzewodowe (czujnik w srodku, na zewnatrz monitor (ktory mozna sobie np. wziasc ze soba i ogladac TV). Czasami jest trudno zrobic pieczen np. polkrwista, termometr po krotkiej praktyce dziala b. dobrze. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś