Dodaj do ulubionych

termometr do mięs

26.02.06, 10:24
otrzymałam w prezencie przepiękny termometr do mięs z WMF, ale jak z niego
korzystać??? Poszperałam w przeszłych wątkach ale nic nie znalazłam :(
Pomóżcie początkującej w kuchni.
Pozdrawiam serdecznie. Wiola
Obserwuj wątek
    • jacek1f ja tez mam:-)) i nie uzywam do mięs... moze dlateg 26.02.06, 10:55
      o nie ma nigdzie w watkach.
      Uzywam go tylko do kontrtolowania temp parzenia w szynkowarze wędlin...

Normalnie, to wbisasz go w mięso które pieczesz i sprawdzasz czy temp w środku
      jest odpowiednia..... ale po co tak robić i w czym to pomaga, to nie wiem za
      bardzo? :-))
      • jarek_zielona_pietruszka Re: ja tez mam:-)) i nie uzywam do mięs... moze d 26.02.06, 23:18
        termometr jest b. potrzebny i bez niego nie zrobisz dobrego soczystego
        mięsa.jest to nieodzowne narzędzie masarza. temperatura wewnątrz mięsa musi
        wynosic 78 st. ale diabeł tkwi jak zwykle w szczegółach. wiele termometrów
        podaje jakieś dziwne wartości dla różnych rodzajów mięsa, które rzadko mają coś
        wspólnego z właściwymi danymi dotyczącymi mięs. sam kupiłem dwa takie termometry
        ale korzystam tylko z podziałki temperaturowej a nie tej dotyczącej mięs, bo
        tamta jest wyssana z palca. najwyraźniej producent sam ją sobie wymyślił:)
        pozdrawiam
    • jarek_zielona_pietruszka Re: termometr do mięs 26.02.06, 23:20
      diabeł tkwi w szczegółach zapomniałem do pisać że te 78 st dotyczy wieprzowiny :)
      • ampolion Re: termometr do mięs 27.02.06, 04:40
        kitchen.robbiehaf.com/CandyMeatCharts.html
        lesleycooks.tripod.com/meattemperature.htm
        www.safetables.org/Foodborne_Illness/safe_temps.html
        www.foodsafety.gov/~fsg/fs-cook.html
        Jak mierzyć:
        whatscookingamerica.net/MeatThermometer.htm
        • wi_ola Re: termometr do mięs 27.02.06, 13:44
          dziękuję, zaraz zabieram się do lekturki :)
          Pozdrawiam serdecznie
        • ampolion Re: termometr do mięs 28.02.06, 00:28
          Proszę zauważyć, że temperatury są w stopniach Farenheita. Na wszelki przypadek
          podaję link do przelicznika:
          www.onlineconversion.com/temperature.htm
      • wi_ola Re: termometr do mięs 27.02.06, 13:41
        bardzo dziekuję za odpowiedź. Czy to znaczy że wyciągamy wieprzowinkę jak
        osiągnie 78 st? W gotowaniu szczególnie mięs to mam blade pojęcie, chcę to
        zmienić i dlatego tak dociekliwie pytam.
        • roseanne Re: termometr do mięs 27.02.06, 17:45
          termometr do miest jest bardzo przydatny w/g mnie zwlaszcza wtedy , gdy
          szykujesz pieczen z mysla o wedlinie - takie przesuszone jest wybitnie nie
          smaczne. Szczegolnie wolowe

natomiast co do drobiu nie kazdy lubi - kurczak dopieczony w/g mojego termometru
          nie jest kurczakiem upieczonym do stanu rozpadania sie. Znam wiele osob ktore
          kurczaka "niedopieczonego" nie tkna
        • Gość: mona Re: termometr do mięs IP: *.telia.com 27.02.06, 19:09
          miesko wyjmuje sie z piekarnika gdy na podzialce bedzie odpowiednia tmp.
          *Termometr WBIJA SIE W NAJGRUBSZA CZESC MIESA,nalezy uwazac zeby nie trafic na
          partie tlustego miesa no i nie przy kosci.
          *Wyjmujesz termometr gdy miesko przestygnie
          Ja uzywam bardzo czesto termometra i wszystkim moim przyjaciolom w polsce
          zawiozlam termometry,sa bardzo zadowoleni.
          Dla przykladu : karkowka 80-85
          schab 65-70
          udziec wolowy 75
          z boczkiem mam troche problem ale pieke z karkowka i wyjmuje gdy karkowka ma
          70 acha temperatura troche sie podnosi na termometrze po wyjeciu z piekarnika
          zazwyczaj o 3 stopnie .Po prostu probuj Ja na poczatku sie przejmowalam ,mieso
          obsmazalam a teraz przyprawa delikat czerwona (z polski)na noc albo dluzej
          (krocej tez) i do piekarnika
          Moj maz tutejszych wyrobow nie jada,odkad mamy termometr to prawie tylko
          pieczone na okraglo
          • Gość: jackk3 Re: termometr do mięs IP: *.ptr.terago.ca 27.02.06, 19:20
            Termometrow to nawet zawodowi kucharze uzywaja. Szczegolnie przydatny do
            pieczonego indyka, pieczeni wolowej, itd. Nie ma nic gorszego niz duze
            niedopieczenie, potem lekkie nadkrawanie i 'dopiekanie', albo jeszcze gorzej
            pieczenie 'na czas' i przewalenie np. pieczeni. Mozna w ten sposob mieso
            spindolic. Chyba najlepsze w tej chwili sa termometry bezprzewodowe (czujnik w
            srodku, na zewnatrz monitor (ktory mozna sobie np. wziasc ze soba i ogladac TV).
            Czasami jest trudno zrobic pieczen np. polkrwista, termometr po krotkiej
            praktyce dziala b. dobrze.
            Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka