04.01.07, 11:23
Stoimy przed podjęciem decyzji o zakupie zmywarki. Ale jakiej? Ze względu na
zasobność portfela interesują nas tańsze modele. Kuchnię chcemy robić pod
zabudowę ale zmywarki pod zabudowę są droższe, czy wolnostojącej nie można
zabudować (wydaje mi się, że można)? I jak to jest naprawdę z ekonomią jej
użytkowania w rodzinie 3 osobowej? Nie chcielibyśmy zbierać naczyń przez
tydzień i dokupować dodatkowych kompletów aby był sens jej użytkowania.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kreatywni Re: Zmywarka? 04.01.07, 11:54
      Skorzystaj z wyszukiwarki. Było już sporo wątków na ten temat. Powinny rozwiać
      Twoje wątpliwości.
      My mieszkamy w dwójkę, zmywarka jest włączana raz dziennie, czasem raz na dwa
      dni. Fakt, że teraz mamy tą mniejszą 45 cm.
    • Gość: ewa Re: Zmywarka? IP: 62.87.244.* 04.01.07, 13:07
      Mamy Electroluxa, 45 cm. Na naszą dwojkę to czasami za dużo :-) Gotuję w domu i
      właczam ją zasadniczo raz dziennie. Gdy obiad jest na kilka dni ( tylko
      odgrzewany) to przez kilka dni się nie nazbiera...
      Wole mić mniejszą ( choć wiele osób uważa, że tylko 60), częściej myję, nie
      czekam tygodni aż się zapełni. Kwestia układania garnków już przećwiczona -
      zreszta nasza zmywarka ma regulowane kosze i podstawki, więc nie ma problemu.
      Nasza jest zabudowana, kosztowała 1500 zł ( promocja, kilka miesięcy temu)
    • Gość: mjkmjk Re: Zmywarka? IP: *.ists.pl 04.01.07, 13:33
      Po pierwsze za żadne skarby nie kupuj zmywarki 45 cm! Poszukaj na forum - wiele
      osób o tym bardzo wyraźnie pisze. To tylko pozory, że 60 jest za duża. My z
      żoną zapełniamy ją w ok. 3 dni, przy czym praktycznie nie gotujemy. To prawda,
      że zmywarka pociąga za sobą konieczność posiadania większej liczby naczyń i
      sztućców. Do 60 teoretycznie wchodzi 12 kompletów. Tu nawet mniej chodzi o to
      aby z oszczędności ją zapełniać w 100%, a bardziej o to, żeby nie myć nawet
      jednej łyżeczki czy kubka, bo już się skończyły czyste, a zmywarka nie jest
      jeszcze dość pełna żeby opłacało się ją włączać. Pomyśl o tym, że umycie
      głupiej łyżeczki wymaga 0,25 l wody, a zmywarka wymyje ci 12 kompletów (3
      rodzaje tależy, szklanki, sztućce) w ok. 15 litrach wody.
      Nie pchaj się w "wszystkomające" modele tanich marek. Prawda jest taka, że w
      praktyce używa się na codzień jednego i tego samego programu, a jak masz brudne
      garnki to włączasz jakiś dłużej trwający albo z wyższą temperaturą. Pamiętaj że
      kupujesz ją na lata. Kup zatem zmywarkę Bosch/Siemens (Siemens to to samo, ale
      tylko inny design i trochę wyższa cena) ale najtańszą. Zwróć uwagę ewentualnie
      na głośność (szczególnie ważne gdy masz otwartą kuchnię) i na składane kosze
      (umożliwiają włożenie większych garnków). Niekoniecznie musi być opcja 1/2
      wsadu - większość na forum pisze, że i tak tego nie używa (ja tak samo).
      Napisz ile chcesz na nią wydać pieniędzy, to pomogę Ci coś wybrać.
      Aha, w internecie kupisz taniej (100-200 zł róznicy).
      Wolnostojącej raczej nie da się zabudować, chyba że na siłę, ale to nie ma
      sensu, bo ona jest większa, ma uchwyty itp. które będą odstawały od linii mebli
      (wszystkie meble musiałbyś robić większe). Poza tym chyba z głośnością może być
      różnie.
      Jeżeli weźmiesz pod zabudowę to musisz jeszcze wybrać pomiędzy panelem
      sterowniczym, który jest na wierzchu widoczny (w górej części drzwiczek) lub w
      pełni zintegrowany (widać go tylko gdy uchylisz drzwi).
      • brunon4 Re: Zmywarka? 04.01.07, 15:55
        Dzięki za wyczerpującą odopwiedź. Planuję wydać ok 1100-1200.
        • Gość: mjkmjk Re: Zmywarka? IP: *.ists.pl 04.01.07, 16:52
          No to niestety Bosch odpada :( Za te pieniądze nie ma szans kupić niczego w
          miarę nowego technologicznie. Sensowne modele zaczynają się w okolicach 1.500-
          1.600 zł
          • Gość: mika Re: Zmywarka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:36
            bez przesady z tymi boschami i siemensami, świat się na tych dwóch drogich
            markach nie kończy
            i bez przesady z decybelami - zmywarka chodzi raz dziennie lub raz na dwa dni
            przez (średnio) 1,5h i naprawdę, jeśli będzie miała 50 decybeli to tynk się nie
            posypie i sąsiedzi na skargę nie przyjdą (juz prędzej martwiłabym sie
            głosnością lodówki, bo ta chodzi non-stop)

Mam Whirlpoola za którego NIE zapłaciłam 2-2,5 tys., który NIE ma 40 tylko 52
            decybele, i który - choć nie nazywa się siemens/bosch - nie psuje się, myje,
            suszy, generalnie - odwala za mnie kawał dobrej roboty w kuchni.
            I jestem zadowolona.
            Polecam 60cm - nas jest trójka (wkrótce czwórka) zmywarka chodzi raz dziennie i
            raczej nie mamy problemu z zapełnieniem jej w ciągu dnia.
            • Gość: mjkmjk Re: Zmywarka? IP: *.ists.pl 04.01.07, 22:16
              Trochę przejaskrawiasz to co powiedziałem. Sam mam Boscha o głośności 47db.
              Pamietaj też że różnica 47-52 db to nie jest w słyszalności tylko 5 db różnicy,
              to się trochę inaczej liczy.
              Nie namawiam nikogo na cichą zmywarkę. Po prostu zauważyłem, że jest to ważne
              gdy ma się otwartą kuchnię na salon.
              Podobnie nikomu nie każe kupować zmywarki za 2,5 tysiąca. Napisałem, że
              rozsądne modele zaczynają się od 1600 zł.
          • Gość: magda Re: Zmywarka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:49
            w takim razie, mjkmjk, pomoz mi :). chce kupic boscha 60, ze zintegrowanym
            panelem, do aneksu. i tyle wiem. kupie cos sensownego do 2 tys.? ja dostaje
            oczaplasu od samych nazw boscha :).
            jesli mozesz cos doradzic - dziekuje.
            • Gość: mjkmjk Re: Zmywarka? IP: *.ists.pl 04.01.07, 22:31
              Wejdź na stronę producenta. Tutaj masz wszystkie 60 cm ze zintegrowanym
              panelem: www.bosch-agd.pl/pl/produkty/wyszukane.asp?
              idpodgrupy=14&15=30&16=32
              Jeżeli zależy ci na składanych koszach (bardzo przydatne), to ta wydaje się
              rozsądna: www.bosch-agd.pl/pl/produkty/produkt.asp?idproduktu=741 Szkoda
              tylko, że ma tylko 2 składane kosze.
              Jeżeli nie, to może tez być ta: www.bosch-agd.pl/pl/produkty/produkt.asp?
              idproduktu=358
              PS
              Na tej pierwszej stronie Boscha są takie strzałki, którymi możesz w dwóch
              możesz sobie wyświetlić po dwa modele obok siebie do porównania.
              Dołącz do tego ceneo lub skąpca. Modele ze zintegrowanym panelem najszybciej
              wyszukasz wpisując w wyszukiwarce hasło "Bosch SGV" bo od tego zaczynają się
              nazwy tego typu zmywarek.
              • Gość: magda Re: Zmywarka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 14:38
                dzieki. mieszcza sie w budzecie :)
        • aankaa Re: Zmywarka? 04.01.07, 18:23
          do znudzenia :) powtarzam - 60 (wygodniej układać gary), opcja z opóźnionym
          startem (zmywa gdy jesteś w pracy, w nocy). Praktycznie używam tylko 2
          programów: eko i 65 st. Fakt, trzeba ciut więcej naczyń (ale nie aż tyle). U
          nas (3 osoby) pierze raz na 1/2 dni. Wersja na proszek+sól+nabłyszczacz może
          być tańsza od tej "tabletkowej" (do której i tak trzeba przynajmniej soli
          dosypywać)
          od 5 lat mam Zanussi - mimo, że "opluty" przez internautów i fachowców -
          jeszcze nie było żadnych problemów
          • kreatywni Re: Zmywarka? 04.01.07, 20:29
            Ja wcześniej miałam 60. Teraz mam 45. Mieszkamy w dwójkę. Sczerze mówiąc to
            różnica jest niewielka. W starej miałam miejsce na 12 kompletów w nowej mam 9.

W starym mieszkaniu pewnie nie zmieniałabym zmywarki na mniejszą. Nawet na
            pewno. Ale czasem w bloku trudno wygospodarować miejsce na szeroką zmywarkę.
            Mnie się to nie udało mimo, że nie mam np; piekarnika.
            • Gość: pidżi Re: Zmywarka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:11
              Z 45 da się żyć. U mnie w 3 osobowej rodzinie, gotowanie i jedzenie w domu,
              właczamy ja raz na 2 dni, tylko czasami codziennie. Pewnie, ze do 60 może dało
              by się upchnąć więcej garów ale co zrobić jak nie mamy miejsca na tę szerszą.
              W każdym razie żyjemy i mamy się dobrze:)
    • ewawu Re: Zmywarka? 06.01.07, 22:22
      ja mam whirlpoola 60 za 1100 zł i też dobrze działa. Ma ,,tylko,, 3 programy a
      ja i tak używam tylko jednego jak na razie i to krótkiego 30-min .Jest ok. Ale
      używam dopiero 3 tygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka