piokrza 03.09.07, 18:22 czy jest tak samo skuteczny jak proszek? jak z wydajnością? www.allegro.pl/item231074582_calgonit_power_gel_zel_do_zmywarek_60myc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: orchid11 Re: żel do zmywarki???? IP: 213.17.223.* 03.09.07, 18:28 a proszek ci przeszkadza?! :) Myślę, że to kolejny chwyt marketingowy. Bo sie szybko rozpuszcza... Cóż programy w mywarce są tak długie, że niemożliwym jest żeby proszek się nie rozpuścil. No chyba, że chcesz tym żelem myc na szybkim. Ale co to za różnica? Ja używam zwykle tabletek Classic nie jakichś tam 100w1. Zwykły proszek, tyle że w kostce. Czasem zdaży sie użyc proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
piokrza Re: żel do zmywarki???? 03.09.07, 18:43 nie przeszkadza mi :D tylko wydaje mi się że taki żel jest łagodniejszy dla szkła a szczególnie szklanek które od jego "szorstkiej&ostrej" struktury mogą matowieć tak jak moje - u góry przy brzegu mają taki matowy odcień i się zastanawiam czy to od proszku czy od soli... a poza tym te nowe które były myte poraz pierwszy wyglądają świetnie ale już po kilkudziesięciu myciach matowieją...poza tym w środku czasem można zauważyć takie grudki jakby "piasku" przyklejone do ścianek...Wyglądają jak niedomyte:( co robić??? Orchid pomóż:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orchid11 Re: żel do zmywarki???? IP: 213.17.223.* 03.09.07, 19:17 piokrza wytłumaczę Ci to na zasadzie detergentów do prania. Żel do prania jest gorszy od proszku do prania. Żeby ciuchy się dobrze doprały to żelu trzeba nawalic ogromną ilośc. A proszek-sypiesz mniej a jest dokładniej wyprane i lepiej wypłukane. Tak samo z proszkiem i żelem do zmywarki. Jedziem dali: Matowienie (fachowo korozja szkła) szklanek to po prostu wina maszynowego mycia naczyń. Nikt nie powiedział, że zmywarka troszczy się o naczynia :D . Po prostu miękka woda (która w zmywarce zawsze będzie miękka...możesz wyłączyc sól, ale po zmywaniu wszystkie naczynia trzeba by było wycierac) oraz żrące środki myjące (dawkę detergentu zmywarkowego można porównac do siły działania domestosu) powodują, ze naczynia robią się takie matowe. Można zmniejszyc ilośc proszku ew. kosztem niedomycia czegoś choc bosch to dobra maszyna, więc musi sobie z tym poradzic. Pozostają ci dwie opcje: 1. Wymiana szklanek na nowe co roku. 2. Kupno tabletek 4w1, które mają nasadkę ssąco-ciupciającą czyli system ochorny szkła. Nie wiem jak to coś sprawdza się na dłuższą metę, bo naczynia śmierdziały mi po tej tabletce. Suma sumarum calgonit robi też nabłyszczacz z jakimś ulepszaczem, ale jakoś tego nie zauważam, bo szkło i tak matowieje. Ja ostatnio miałem problem ze śladową ilością rdzawych plamek na sztuccach. Zmniejszyłem poziom nabłyszczacza i jest ok. A i szkło bardziej błyszczące. Z tego co wiem to nabłyszczacz masz ustawiony na 6. Zmniejsz dawkowanie. Szkło tak szybko nie 'koroduje'. A co najważniejsze-jakośc szkła. Niektóre szklanki zaczynają matkowiec a niektóre mają się świetnie. Nietesty w szkle nie siedzę i nie mam zielonego pojęcia co sie będzie dobrze zmywac! A co pisaku-też to mam na szkle gorszej jakości i matowiejącej. Pozdrówka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
piokrza Re: żel do zmywarki???? 03.09.07, 21:14 dzięki serdeczne za szybką odpowiedź:) Mam jeszcze jedno pytanie co do tego systemu ochrony szkła co to niektóre zmywarki mają (w tym twoja przecież bo jak wiem masz chyba HiSense?)to daje on coś? Wiem że składają się na to "bezpieczne" kosze z wieloma ruchomymi elementami, wymiennik ciepła, Aqua Mix (automatyka dozowania soli) oraz Opto Sensor(czujnik twardości wody który podobno sam "ustawia twardość wody i nie trzeba jej ręcznie ustawiać:)) Czy również przy tych bajerach szkło matowieje? Pytam bo mówiłeś że masz najwyższy model z Siemens'ów a jak wynika z opisu na stronie producenta on to ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
orchid11 Re: żel do zmywarki???? 03.09.07, 21:51 tak, to działa. Choc nie w tak dużym stopniu. Przy tym systemie ochrony szkła w mej zmywarce 'cud' na niematowienie ma główny wpływ czujnik twardości wody. Sól i tak trzeba ręcznie ustawic, ale to to badziewie precyzuje dokłądnie. W efekcie woda nie jest tak bardzo miękka, lecz ciut twardawa. O dziwo nie ma zacieków. Reszta tylko w minimalnym stopniu zapobiega matowieniu. Ma ona na celu oszczędnośc energii oraz bezpieczeństwo szkła, aby nie doznało szoku termicznego (co mi się raz zdażyło-popękało wszystko.;ale to nie ta zmywarka :D). W efekcie szkło z lepszej zmywarki rzadziej matowieje niż to zze zwyłej. Odpowiedz Link Zgłoś