Dodaj do ulubionych

Rozpoznawanie gołębiarza od krogulca

22.12.04, 01:38
Odnośnie:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12827&w=18717612&a=18788816

Rozpoznawanie ptaków dla początkujących:
www.funka.bydg.org/dydaktyka/sciezki/okol_funki.html
Inne o rozpoznawaniu ptaków:
www.salamandra.org.pl/magazyn/b12a02.html

Rozpoznawanie gołębiarza od krogulca:

Jastrząb gołębiarz: 3 pręgi na wewnętrznej części upierzenia ogona
weaselhead.org/learn/birds_northern_goshawk.asp
Krogulec (wróblarz) 4 pręgi na wewnętrznej części upierzenia ogona
members.tripod.com/RRR-Raptors/images/sphwk1.jpg
Ten ostatni obrazek jest postmorten (najlepsze jakie znalazłem, wolałbym
żywego)

Pozdro.
Jędruś
Obserwuj wątek
    • jedrus1a Re: Rozpoznawanie gołębiarza od krogulca 22.12.04, 01:44
      Powinno byc
      Ten obrazek ostatni postmorten (najlepsze jakie znalazłem, wolałbym żywego)

members.tripod.com/RRR-Raptors/postmort.htm
      foto 1 kliknac aby powiekszyc

Pozdro.
      Jędruś
      • yggdrassill Re: Rozpoznawanie gołębiarza od krogulca 22.12.04, 11:22
        tu masz zdjęcia wielu gatunków ptaków
        www.hlasek.com/
    • carduelis Re: Rozpoznawanie gołębiarza od krogulca 22.12.04, 11:42
      Gdybyś mógł podać źródło w jakim wyczytałeś, że to jest dobra cecha na
      odróżnianie tych dwóch gatunków, byłabym wdzięczna bardzo. Osobiście nigdy się
      nie spotkałam z oznaczaniem jastrzębia na podstawie liczby pręg na sterówkach.
      Określanie liczby pręg na ogonie u siedzącego jastrzębia jest chyba troche
      problematyczne, chociaż mogę się mylić bo nigdy tej cechy nie stosowałam przy
      oznaczaniu wink Na zdjeciu, które podesłałeś, można u jastrzębia naliczyć się 4
      pręg (czy ktoś oprócz mnie jeszcze to widzi? może sobie wkręcam? po prawej
      stronie). Jastrząb ma dość obfite pokrywy podogonowe, dlatego może czasami nie
      widać tej czwartej pręgi? Nie wiem. Ale ani w przewodniku Jonssona ani w Collins
      Bird Guide ani w Ptakach drapieżnych Lontkowskiego i Zawadzkiej nie ma wzmianki
      o tym, że jastrząb ma 3 pręgi na sterówkach, stąd moje pytanie w poprzednim wątku.
      Pozdrawiam
      cardu

• blotniak32 Re: Rozpoznawanie gołębiarza od krogulca 22.12.04, 12:24
        Cholercia...To ile Ty masz tych ksiazek? Bo ja tylko okolo 15.
        • carduelis Re: książki 22.12.04, 12:34
          Masz 15 książek o ptakach czy ogólnie wink
          W sumie mam chyba dużo książek, chociaż o ptakach to znowu nie tak dużo, ale za
          to bardzo dobre smile Zresztą jak czegos potrzebuję to mam blisko do biblioteki
          ornitologicznej (najlepszej w Polscesmile).
          Pozdrawiam
          carduelis
          • blotniak32 Re: książki 22.12.04, 13:03
            Bez jaj-mam 15 ksiazek o ptakach.A jakie sa dobre wedlug Ciebie? Wymien.
            Moze jeszcze szarpne sie na kilika...
            • carduelis Re: książki 22.12.04, 19:38
              blotniak32 napisał:

> Bez jaj-mam 15 ksiazek o ptakach.A jakie sa dobre wedlug Ciebie? Wymien.
              > Moze jeszcze szarpne sie na kilika...

No żartowałam wink
              Napiszę po świętach co polecam. Jeżeli chodzi o przwodniki do oznaczania, to
              juz zdaje się odpowiadałam kiedyś na to pytanie na forum w wątku 'atlas
              rodzimych ptakow' czy jakos tak. Sorki, ale wiecej moge napisac po świętach smile
              Przy okazji życzę Wesołych Świąt i ciekawych obserwacji w Nowym Roku!
              carduelis
      • jedrus1a Re: Rozpoznawanie gołębiarza od krogulca 22.12.04, 21:40
        Carduelis
        Ww. cecha z paskami na ogonie jest używana przez doświadczonych ornitologów.
        Robiłem magisterkę z ekologii ptaków. Kolega po fachu mi powiedział. Krogulec
        na proporcjonalnie dłuższy ogon i dlatego ta 4-ta pręga jest widoczna w całości
        u siedzącego ptaka w przeciwieństwie do gołębiarza, który ma proporcjonalnie
        krótszy ogon, u niego 4-ta pręga jest zasłonięta przez pióra podogonowe. Ponad
        to kontrast. U jastrzebia 3 pasy sę bardziej kontrastowe niż u krogulca. Jest
        to bardzo dobra cecha jedna z najlepszych przy rozpoznawaniu siedzącego ptaka.

Zrodlo: Poszukam w literaturze, ale niestety w angielsko-języcznej; jeżeli
        znajdę podam źródło (to jest w monograficznych opracowaniach).

Pozdro.
        Jędruś

Jak znajdziesz lepszą fotkę krogulca (dobrze widoczny ogon to wklej link), ta
        fotka posmortem teź nie jest zbyt dobra dlatego, że ptak jest leżący,
        nienaturalna pozycja.
        • carduelis Re: Rozpoznawanie gołębiarza od krogulca 23.12.04, 20:45
          No teraz podałeś więcej konkretów. Tak trzymać! Najpierw były pręgi na ogonie,
          później ich liczba a teraz wyjaśnienie dlaczego. Zawsze trzeba z Ciebie tak
          wyciągać wiadomości? Czekam na literaturę, chętnie poczytam jeśli tylko znajdę
          chwilę czasu smile

carduelis
          ps. a gdzie robiłeś magisterkę z ekologii ptaków??? jesli to nie tajemnica smile
          • blotniak32 Re: Rozpoznawanie gołębiarza od krogulca 24.12.04, 11:22
            No tak.....Wiedza ksiazkowa nie zawsze jest wyczerpujaca.Tak jak mowilem.
            Czasami ktos moze wniesc cos nowego...Mysle,ze trzeba byc otwartym na sugestie
            Wszystkiego najleprzego dla wszystkich.
            Tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka