23.12.04, 12:20
Wczoraj na spacerze ,w bajkowej scenerii świata pokrytego szadzia spotkałam
za moim osiedlem w Poznaniu, stado trznadli i gila .
Zdjęcia zrobiłam.
Obserwuj wątek
    • fan_gazety Re: Trznadle 28.12.04, 14:41
      No dobrze smile . Widziałaś, sfotografowałaś, narobiłaś smaczku i co...
      Może jeszcze powiesz, gdzie można te zdjęcia obejrzeć ?

22.12 i koło mnie, na S od Poznania, pogoda była niezwykła. Bajkowa zupełnie.
      • lablafox Re: Trznadle 28.12.04, 18:36
        Problem polega na tym ,iż zdjęcia robię ogromne i nie potrafię zmniejszać.
        Nie wiem więc jak je zamieszczać.
        Ukłony
        • jan_kos Zmiejszanie zdjęć 28.12.04, 20:10
          lablafox napisała:

> Problem polega na tym ,iż zdjęcia robię ogromne i nie potrafię zmniejszać.
          > Nie wiem więc jak je zamieszczać.
          ** Rozumiem, że piszesz o zdjęciach zapisanych cyfrowo. Napisz jakiego systemu
          operacyjnego używasz w komputerze, to postaram się coś podpowiedzieć, jak
          zmniejszać te zdjęcia. To nic trudnego smile . Nawet dla "nietechnicznej" wink.
          Tak naciskam bo jak sobie wyobrażę dobre zdjęcia trznadli na tle roślinności z
          szadzią, to aż miło sie robi ...

> Ukłony
          ** Nazwajem smile
          • lablafox Re: Zmiejszanie zdjęć 28.12.04, 21:16
            jan_kos napisał:

> lablafox napisała:
            >
            > > Problem polega na tym ,iż zdjęcia robię ogromne i nie potrafię zmniejszać
            > .
            > > Nie wiem więc jak je zamieszczać.
            > ** Rozumiem, że piszesz o zdjęciach zapisanych cyfrowo. Napisz jakiego
            systemu
            > operacyjnego używasz w komputerze, to postaram się coś podpowiedzieć, jak
            > zmniejszać te zdjęcia. To nic trudnego smile . Nawet dla "nietechnicznej" wink.
            > Tak naciskam bo jak sobie wyobrażę dobre zdjęcia trznadli na tle roślinności
            z
            >
            > szadzią, to aż miło sie robi ...

Moge je przesłac Tobie meilem.
            System- Windows XP
            >
            > > Ukłony
            > ** Nazwajem smile
            • jan_kos Re: Zmiejszanie zdjęć 29.12.04, 08:01
              Windows XP. Istnieją dużo lepsze programy do tego celu, w tym mnóstwo
              darmowych, dostępnych w necie, ale możesz użyć po prostu "Painta". W tym
              programie można zdjęcie a) przyciąć (wykadrować), b) zmniejszyć całość bez
              przycinania.
              a) Jeśli położenie wszystkich krawędzi zdjęcia ma być zmienione, to otwierasz
              obrazek pierwotny, "wciskasz" w belce narzędziowej klawisz "zaznacz", następnie
              myszką zaznaczasz odpowiedni fragment zdjęcia. Potem wykonujesz polecenie
              kopiuj, tworzysz nowy plik i wklejasz to do tego nowo utworzonego pliku.
              Jeśli lewy i gorny brzeg zdjęcia jest tam gdzie być powinien, to sprawa jest
              prostsza, bo wystarczy tylko, (bez żadnego zaznaczania myszką) "złapać" myszką
              dolną i prawą krawędź obrazka i przesunąć do pożądanej pozycji.
              b) Do tego służy polecenie "rozciągnij/pochyl" w menu. Wystarczy tam podać w
              procentach żądaną wielkość obrazka i już - oczywiście taką samą dla długości i
              szerokości, no chyba że się chce zdjęcie zniekształcić.

Jeśli masz pakiet Office 2003, to tam jest bardzo, bardzo wygodne narzędzie do
              obróbki zdjęć o nazwie "Picture Manager". Do wstępnych "zabaw" z obróbką zdjęć -
              naprawdę bardzo prosty w użyciu program.

Powodzenia !
    • blotniak32 Re: Trznadle 28.12.04, 20:56
      Czesc!
      A ja mam zdiecia Trznadli na tle gladzi......tynkowej Cekol....
      Zartowalem
      • lablafox Re: Trznadle 23.01.05, 20:02
        Zdjęcia trznadli umieściłam w "Ogrodzie - fotografie" w wątku Restauracja.
        Będą jutro.
        • fan_gazety Sympatyczne zdjęcia. Ten mróz... 25.01.05, 17:50
          Czegoś podobnego się spodziewałem smile Dlatego tak namawiałem do ujawnienia
          gdzieś tych fotek.
          Dziękuję. I powodzenia przy kolejnych podejściach do ptaków smile
    • calandra Re: Trznadle 25.01.05, 16:50
      Dlatego właśnie lubię Poznań... Wyjeżdża się 10 minut drogi poza centrum,
      autobusem MPK i można zaobserwować niemal wszystko smile A rarytasów
      ornitologicznych w naszym kochanym mieście nie brakuje smile
      • lablafox Re: Trznadle 25.01.05, 18:30
        Miałam to szczęście mieszkać między fortem, a Maltą - ogromne blokowisko Os.
        Rusa .
        Wśród niego ogrom ptaków i obserwacje oraz doświadczenia z ptakami niesamowite.
        Teraz mieszkam w kompleksie leśnym rozpoczynającym się parkiem Sołackim , dalej
        Rusałką , jeziorem Strzeszyńskim i j.Kierskim , a z drugiej strony starymi
        Podolanami z wielkimi zasobami starodrzewu i niestety - nikły kontakt z ptakami.
        Tam współistnienie.
        Tam ptaki miały swoje imiona, pojawiały się czy raczej reagowały na moje
        wyjście na balkon.Zimą wywoływały krakaniem, a sroki skrzeczeniem.
        Brakuje mi ich bardzo.
        No tak , ale tam spędziłam 27 lat , tutaj 1/2 roku.
        Tutaj oczekiwanie.
        Dziś doczekałam się 3 turlających się po ziemi dzietlatek ,lubię ich świergot i
        kilkunastu gawronów , które są obok, a nie z nami.
        • calandra Re: Trznadle 26.01.05, 09:47
          No, Malta to bardzo ciekawe miejsce, zwłaszcza stawy na Cybinie (Browarny,
          Młyński i Antoniński), wspaniały zakątek ornitologiczny, zawsze się znajdzie tam
          coś ciekawego... Ech, pamiętam stamtąd moje pierwsze spotkania z gągołami,
          świstunem, płaskonosem, zimorodki i remizy tam co roku gniazdują, a przelotach
          można obserwować głowienki, czernice.. Kurczę, i pomyśleć, że to jeszcze Poznań !
          Sołacza aż tak dobrze nie znam, chociaż w zeszłym roku w parku wszyscy
          obserowali sobie kaczora mandarynki, bardzo ładny był, chciałam go
          sfotografować, ale w początkach maja zniknął stamtąd, za to pojawiła się samica
          świstuna, którą udało mi się pofotografować smile
          O Podolanach za to nie mam najmniejszego pojęcia i jakoś rzadko tam bywam, by
          obserwować ptaki.
          Ja jestem z Winograd, więc zasadniczo najlepiej znam piątkowskie tereny, no i
          moje ukochane Naramowice. Tam jest co obserwować !
          Z Poznania ciekawe tereny sa też ponoć na Głuszynie. Chyba się tam kiedyś wybiorę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka