04.04.06, 13:21
Było już o lornetkach, a tym razem o lunecie. Zbieram się do kupna takowej.
Niestety nie jestem w stanie pozowlić sobie na wydanie więcej niż 500 zł.

Przejrzałem ofertę w tych granicach i na razie znalazłem co następuje:
Yukon Scout 30x50 (130 zł)
Yukon 20-50x50 (240 zł)
Celestron Mini Zoom 12-36x60 (400 zł)
TOURIST 10-40x60 (ok. 300 zł)
ZT 15-60x66 (ok. 400 zł)
ZRT-457M (30\60x70) (450 zł)

Interesują mnie opinie na temat któregokolwiek z wymienionych sprzętów. W
szczególności jakość obrazu i wytrzymałość sprzętu. Oczywiście inne sprawdzone
modele w przedziale cenowym - mile widziane.

Zdaje sobie sprawę, że sprzęt za te pieniądze będzie słaby. Tym niemniej wśród
lornetek można sobie nabyć coś tańszego, ale trwałego i znośnego w użytkowaniu
(np. Tento 10x50). Chodzi mi o odpowiednik takiego sprzętu wśród lunet.

Zadowoli mnie też opinia, że kupno czegokolwiek za takie sumy to wyrzucanie
pieniędzy i daruję sobie wtedy lunetę na jakiś czas.
Obserwuj wątek
    • kivirovi Re: Luneta 04.04.06, 13:58
      polecam zrt po tuningu. Widzialem jak to dziala, wielu znajomym polecilem, wszyscy zadowoleni, niestety 610zl. Moj kolega taka kiedys sprzedal za 200zl, ale byla po przejsciach.
      Mozesz kupic zwykla zrt a przerobic puzniej. Polega to na odkreceniu przodu i wstawieniu nowego. Obawiam sie tylko, ze jakosc tego co jest w normalnym zrt cie zalamie, a po przerobce mozesz sie tylko mile zdziwic:
      www.astrokrak.pl/sklep/product_info.php?products_id=190
      Wybor okularu to sprawa wtorna, 25mm to 18x, wiec mozna potem dokupic drugi, na 50x.
      To jest jedyny sprzet z wymienionych ktory mozna rozwinac do klasy sredniej dokupujac elementy; w wersji podst. to jest klasa niska, jak wszystko co wymieniles.
      Scouta 20-50*50 widzialem, cienki, ale lepsze to niz nic, nie wiem jednak czy warto.
      • prezesmiernik Re: Luneta 04.04.06, 15:34
        > Scouta 20-50*50 widzialem, cienki, ale lepsze to niz nic, nie wiem jednak czy

Masz na myśli Yukona 20-50x50 (Zoom) czy Yukon Scout, który ma stałe
        powiększenie (są modele 20x i 30x)?

Zastanawiałem się nad tym Scoutem ze stałym powiększeniem 30x, bo nie darzę
        zoomów sympatią. Zawsze to jakiś dodatkowy element, który pogarsza właności
        optyczne, szczególnie kiedy musi być zrobiony tanio. A po drugie to kolejna
        rzecz, która się może łatwo i szybko zepsuć. No i jeszcze trzeba za nią dopłacać.

Najchętniej to kupiłbym coś porządnego i bardzo solidnego o stałym powiększeniu
        w okolicach 30x. Niestety nie mogę nic znaleźć.

Wiesz coś może o tym Celestronie 12-36x50? W końcu Celestron to solidna firma,
        może daje się ten sprzęt "wytuningować" w przyszłości?
    • kivirovi Re: Luneta 04.04.06, 16:35
      jesli tanio i solidnie to na pewno wygra zrt. i do tento bedzie pasowalo smile
      celestrona na oczy nie widzialem, podobnie scauta, znam yucona 20-50. Widzialem celestrony ultima 80mm i 100mm. No ale to juz cena wyzsza znacznie.

Szczerze mowiac to bym nie kupil zadnej z pozostalych lunet. Jak sie juz decydowac na noszenie lunety, statywu to niech bedzie cos wiecej widac niz w lornetce, a przy nich watpie. jakosc obrazu zalezy od srednicy obiektywu a nie powiekszenia, stad 50mm bym w ogole skreslil.

Wymiana okularu w zrt z 18x (25mm) na 30x (15mm) nie podniesie ceny lunety poprzednio linkowanej. tutaj o tym pisalismy:
      forum.przyroda.org/tematy2/lunety-do-obserwacji-ptakow-vt68.htm?highlight=zrt+luneta
      Poza tym mozesz kupic zrt na allegro za 350, a zlaczke w astrokraku (j.w.) ok.120zl zas okular od mikroskopu binokularowego, ruski 18mm (25x), nawet sam mam taki-kosztuje ok.30-50zl. I masz komplet za 500zl!
      na allegro mozna tez upolowac co innego, ale pewnie zajmie to z kwartal.
      po co sie tak meczyc (miesiacami miec niepelnosprawna lunete)
      jesli masz blizej do Minska, to skladac mozna z www.himpol.pl jesli do krakowa juz wiesz.
      Jedyny problem jaki ci nadal pozostanie to bylejaki statyw ktory jest w zrt, ale nad tym sie puzniej zastanowisz. pozostale lunety tez nie maja lub maja byle jaki, na poczatek bedziesz obserwowal na siedzaco.

Jesli obserwujesz ptaki nad woda to luneta jest ci bezwzglednie potrzebna.
      • prezesmiernik Re: Luneta 04.04.06, 18:44
        > Jesli obserwujesz ptaki nad woda to luneta jest ci bezwzglednie potrzebna.

No właśnie. Cała ta historia zaczęła się od tego jak w ostatnią sobotę
        wypłakiwałem oczy w lornetkę nad Bugiem, patrząc w ptaki na drugim brzegu. Potem
        na liście mailingowej Ptaki, poczytałem co staciłem...

Historię przeróbki ZRT znam ze szczegółami z astro-forum. Myślałem poważnie nad
        tym, ale wciąż mam wątpliwości. Po pierwsze znam tę lunetę przed przeróbką i
        widoki z niej absolutnie do mnie nie przemawiały. Umieściłem ją na liście
        bardziej w celach porównawczych, nic nie mówiłem, bo nie chciałem nic sugerować.
        Po cichu liczyłem na jakieś pozytywy pozostałych opcji.

Podejrzewam, że po "upgrade" jest w stanie z niej sporo wyciagnąć, ale te
        dodatkowe koszta zaczynają mnie martwić. Na allegro nie zamierzam nic kupować,
        bo cierpię na uczulenie na tę firmę. Himpol to teraz Delta Optical i nie mają w
        ofercie ZRT. Czyli pozostaje mi sprowadzanie z astrokraku używanego sprzętu za
        610 + wysyłka. No i jeszcze statyw, którego w ZRT tak naprawdę nie ma - jest
        dopóki się go nie dotyka.

Dziękuję za opinię i na razie wracam do rozmyślań. Co nagle to po diable.
        • blotniak32 Re: Luneta 04.04.06, 19:46
          Lunetę Yukon 20-50*50 widziałem.Jest kiepska...Za te pieniądze nie kupisz
          dobrej lunety.Ja pierwszą kupiłem za 500zł - Fomei spot 20-60*60.Przy
          powiększeniu 20* jakość obrazu jest bardzo dobra,ale pole widzenia bardzo małe.
          Patrzy się jak przez rurkę.W miarę zwiększania przybliżenia jakość obrazu spada
          i przy 60* jest beznadziejna.Także niewiem czy warto kupować lunetę dla
          przybliżenia 20* czy nawet 30*.Można kupić za te pieniądze lornetkę o dużym
          powiększeniu -jest wygodniejsza.
          A swoją drogą jak kupiłem już w miarę dobrą lunetę to byłem zaskoczony ,że
          przybliżenie 60* wcale nie jest dużo większe niż 20* w mojej lornetce.Wydawało
          by się ,że skoro przez lornetkę o powiększeniu 20* widzę ptaka z odległości 500m
          tak jakbym widział go z 200m,to przez lunetę 60* powinienem widzieć tak jakby
          siedział z 50m odemnie,a wcale tak nie jest...Powiększenie dużo większe ,a
          różnica w widzianym przybliżeniu niewielka.Patrzyłem też przez lunetę
          Szwarowski (niestety niewiem jaki model) i również różnica jest niewielka.
          Suma sumarum z lunety niby jestem zadowolony ,ale niewiem czy był sens wydania
          tylu pieniędzy dla tak niewielkiej różnicy w przybliżeniu.Tym bardziej ,że
          obecnie używam jej tylko jak wybieram się na "konkretnego ptaka",bo na spacery
          brzegiem Sanu np. nie jest zbyt wygodna.
          Obecnie coraz bardziej rajcują mnie sowy (konkretnie od mojej przygody z
          Uszatkami) i maży mi się mikrofon kierunkowy dobrej jakości z dobrym cyfrowym
          dyktafonem.Można by identyfikować ptaki po głosie...Może akurat udało by mi się
          odkryć obecność jakiegoś Puchacza...Ale bym zadzierał nosa przed znajomymi
          ornitologami...Ale cena jest kosmiczna.Szkoda.
          Polecam też dwie książki- "Metody badań i ochrony sów" i "Ostoje ptaków o
          znaczeniu europejskim w Polsce".
          To chyba tyle...
          Pozdrawiam. Tomek

• kivirovi Re: Luneta 04.04.06, 20:25
          jesli nie patrzyles przez przerobione zrt to sie nie przejmuj. ni jak sie ono ma do wersji podst! Ja bym powiedzial, ze po przerobce moze byc spokojnie porownywane z lunetami znanych ci firm w wersji nieHD, to nie jest sporo wyciagnac, ale diametralna roznica. To jest jasnosc, to jest wielki komfort patrzenia nawet w najtanszym okularze, to jest mozliwosc digiscopingu, zmiany powiekszen. Moj kolega uzywal jej przez rok na kultowym Mietkowie i czesal gesi na srodku zb.! No ale kupil okular lantanowy za 600zl! Okular ma do dzis lunete zmienil na wiekszasmileWidzialem w zyciu cztery przerobione zrt na ptakach. Wszyscy b. zadowoleni byli.
          Jestem fanem zrt ale mam co prawda optolytha. Moim zdaniem na kazdej ambonie w ptasim rezerwacie powinna byc taka zrt zeby ludziska mogly popatrzec, a obok tablica z ptakami. cena 600zl a postep ogromny! Za ta cene nie warto nic innego kupic.
          Mozesz znalezc na astroforum kogos kto w okolicy ma ten wynalazek i przetestowac. Oni sa bardzo otwarci i sie czesto spotykaja.

Jesli jestes uczulony na zrt to pomysl o celestronie 65mm, w delta za 680zl. no ale 0 statywu czyli +200zl.
          • kamikazi Re: Luneta 10.04.06, 17:21
            Ooo widzę, że tu też podobne dylematy rozstrzygacie smile Ja już zamówiłam
            przerobioną ZRT i czekam na kuriera.

Pozdrawiam,
            Kasia Goworek
            • kivirovi Re: Luneta 10.04.06, 19:16
              No prosze, Kasia wlazi tez tutaj!
              Marek
    • pawk58 Re: Luneta 13.04.06, 21:53
      Udało mi się kupic na targu kilka lat temu polska lunetę strzelniczą PZO 40x60
      w metalowej skrzynce.Ostatnio była na targu staroci-coś ok.100 pln.Długość ok
      30-35 cm,cięzka ,nieporęczna,ma mały trójnóg,łatwo ją czyścić,światło
      znośne.Nie da sie obserwować bez podpórki lub stałego mocowania(40x)-dorobiłem
      więc imadło do istniejacego gwintu.Mogę teraz przykręcać do czegokolwiek co ma
      mniej niz 10 cm(gałąż,deska itp.Miałem lornetki z zoomem i lunete -sprzedałem
      gdyż zoomy sa bardzo ciemne.Wieczorem,w księżycową noc zoom nadaje się tylko do
      oganiania sie od komarów.A może to ja jestem już za stary i nie potrafię
      docenić nowoczesnej optyki?Dobranoc.Powodzenia
      • kivirovi Re: Luneta 18.04.06, 13:56
        taka luneta jak piszesz PZO jest na allegro.
        • prezesmiernik Re: Luneta 22.04.06, 14:40
          Pochwalę się, że kupiłem sobie lunetę Tourist 10-40x60. Jeśli kogoś interesuje
          kilka moich przemyśleń co do tanich lunet, to zamieściłem je na innym forum:
          www.optyczne.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=73
    • adaszek135 Re: Luneta 26.11.16, 14:22
      Mam od 3 miesięcy lunetę Jukon 30 razy powiększenie z obiektywem 50 mm. Jest to luneta produkcji Ukraińskiej. Jak za cenę około 200 zł jest doskonała. Wspaniale ostrzy, obraz jest bardzo dobrze wyostrzony i wyraźny. Regulacja ostrości jest dość precyzyjna. Oczywiście patrzenie przez tą lunetę jest dużo lepsze na statywie bo obraz nie drga, ale w dłoniach też jest dobrze, choć obraz trochę się porusza. Wystarczy o coś się podeprzeć, drzewo, belka, rama okna itp. Podaję przykład ostrości obrazu: Z 30-40 metrów można odczytać drobny tekst i do tego jest bardzo wyraźny. Ostrzenie i powiększenie jest bardzo dobrej jakości. Nie potrzeba wydawać bardzo dużo pieniędzy na sprzęt firmy Swarovski lub z innej wysokiej półki optyki. Lornetki odpadają bo mają za małe powiększenie i są duże i ciężkie. Wykonanie lunety Jukona jest naprawdę na wysokim poziomie. Obraz w dzień jest bardzo dobry i bardzo ostry. Dziwię się, że praktycznie brak jest opinii na temat lunet Jukon. Ja bardzo polecam lunety firmy Jukon. Ja z tej opinii nie mam żadnych profitów. Ukraińcy robią dobry i tani sprzęt optyczny. Bardzo polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka