24.01.04, 14:37
Dlaczego, gdy powiedziałam mężowi, że nasz syn który ma się urodzić niebawem,
będzie miał na imię Zygmunt, ten zbladł? Natomiast wśród znajomych i rodziny
imię to wywołuje salwy śmiechu?
Czy naprawdę jest takie brzydkie, a może "badziewiarskie". Tak naprawdę to
wcale nie chcę tak nazwać dziecka, tylko dziwią minie te reakcje. Co sądzicie
o tym imieniu? Mnie ono sie podoba.
Beata i Mateuszek (w brzuszku).
Obserwuj wątek
    • michalina04 Re: Zygmunt 24.01.04, 14:47
      Mi też się podoba to imię. Nie przejmuj się, ludzie mają czasami naprawdę
      dziwne reakcje wink
      • itsola Re: Zygmunt 24.01.04, 15:02
        Witaj !
        A mnie to imie sie nie podoba,moze bym nie wybuchla smiechem lub zbladla-tylko
        tak jak zawsze powiedzialabym swoja opinie na ten temat.Sa gusta i sa ludzie.Pa
        Ola
      • adriankaa.s Re: Zygmunt 11.02.14, 23:26
        Mi się to imię podoba...
        Dlaczego są takie reakcje to nie wiem.. mogę jedynie przypuszczać, że .. ludzie lubią imiona, które są dla nich osłuchane i częste wśród pokolenia najmłodszych...Jeszcze parę lat temu takim Zygmuntem był Stanisław czy Franciszek.. Być może za parę lat to imię stanie się popularne i ludzkie reakcje będą inne.
    • mader1 Re: Zygmunt 25.01.04, 00:44
      Wlasnie - dlaczego zbladl i dlaczego wybuchaja smiechem ? Moj synek
      ma na imie Zygmunt. Wolamy na niego Zygmus, Munio, Muniek. Tylko raz
      spotkalam sie z ussmieszkami, bylo to na zapadlej wsi, na
      Suwalszczyznie. Po mojej prosbie o wyjasnienia, chlop odpowiedzial, ze
      u nich tak nazywaja tanie wino (?). Jeszcze w ciazy mowilam o tym,
      ze tak dzidzius bedzie mial na imie, zyje juz ponad rok i to
      jedyna podejrzana reakcja smile)))O, przepraszam, jeszcze lekarz robiacy
      USG powiedzial zebysmy zamiast Zygmus nazwali dziecko...Karol smile
      Natomiast bylo wiele pozytywnych np. "Co za krolewskie imie "
      • michalina04 Re: Zygmunt 25.01.04, 13:09
        mader1 napisała:

> Wlasnie - dlaczego zbladl i dlaczego wybuchaja smiechem ?

Podejrzewam, że mają jakiś problem ;-> Wizyta u lekarza powinna to wyjasnić...

A tak na serio, to uważam takie reakcje ze strony obcych osób, jak też i
        dalszych czlonków rodziny, za skrajnie nietaktowne.
    • abiela Re: Zygmunt 25.01.04, 02:15
      Mnie sie to imie tez nie podoba, ale ma fajne zdrobnienia, Muniek np. Moze bym
      sie troche zdziwila, ze ktos wpadl na te imie ale przyjelabym ok.

A.
    • szczekuszka Re: Zygmunt 27.01.04, 20:56
      lampego3 napisała:

>> Beata i Mateuszek (w brzuszku).

Mimo, ze imie Mateusz bardzo mi sie podoba, ale szkoda, ze zrezygnowalas z
      Zygmunta. Rodzina ma na Ciebie za duzy wplyw. Jesli czujesz, ze to Zygmus, to
      walcz i nie boj sie tego imienia. Moim zdaniem jest bardzo ladne.
      • mader1 Re: Zygmunt 28.01.04, 18:28
        I tak bys smiesznie na niego wolala - Muniu, Musiu a jak byl
        smutny, dziewczyny wolaly do niego - Mutek, Muteczku smile
        • marcsi Re: Zygmunt 28.01.04, 18:33
          Popieram dziewczyny - spróbuj przekonać Rodzinkę do Zygmunta!
          M.
    • beatagl Re: Zygmunt 31.01.04, 10:58
      mój tata ma na imie Zygmunt, nie wiem wsumie imie nie takie złe, ale może zbyt
      poważnie się im kojarzy, mi chyba też z takim 40 latkiem
      pozdrawiam Beata
    • luciam Re: Zygmunt 03.02.04, 23:06
      Mój brat ma tak na imię i dlatego wydaje mi się tak oczywiste jak Anna czy
      Piotr
      • mader1 Re: Zygmunt 04.02.04, 19:33
        Jak mowicie do niego ? Jakk mowia koledzy? Dalam tak na imie synkowi smile
    • sarniak Re: Zygmunt 04.02.14, 21:10
      Mnie to imie sie bardzo podoba, pomimo iz jest troche staroswieckie. Zastanawiam sie czy powinnam tak nazwac synka, czy moze dzieci (lub dorosli) beda sie z niego smiac.

Swoja droga uwielbiam "zdrobnienie Zyga/Zygi - jak nazywano "chlopaka" mojej babci.

Ale co myslicie - czy maly Zyga nie bedzie mial mi za zle?
      • olianka Re: Zygmunt 05.02.14, 08:17
        Nie podoba mi się to imię, ale nie przyszłoby mi do głowy wyśmiewać się z niego.
        • abiela Re: Zygmunt 05.02.14, 10:17
          Znany mi Zygmunt jest Zugmusiem i Ziggim - tego zdrobnienia używają obcokrajowcy.
    • dalenia Re: Zygmunt 04.02.14, 22:50
      Znam ze słyszenia jednego małego Zygmunta, który powinien mieć bodajże 6 lat. Mnie coraz bardziej to imię się podoba, choć kiedyś średnio za nim przepadałam. Może jeszcze nie nazwałabym tak syna, ale Zygmuś coraz bardziej chwyta mnie za serce smile
      • dolcevita007 Re: Zygmunt 04.02.14, 23:46
        Mi osobiscie imie Zygmunt sie nie podoba. Lubie niektore imiona starego pokolenia, ale na powrot Zygmunta jeszce nie jestem gotowa. Zyga , Zygus rozne mam skojarzenia, ale to tylko moje zdanie. A reakcjami znajomych nie przejmowalabym sie. Co innego zdanie meza to raczej bralabym pod uwage. Moze kompromis i na drugie Zygmunt?
        Oczywiscie jezeli czujesz, ze tam w brzuszku maly Muniek kopie to moze przekonaj malzonka.
        Powodzenia
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zygmunt 06.02.14, 18:01
      Najpiękniejsze imię na świecie! wink Mówi to świeżo upieczona mama małego Zygmunta. smile Ktoś może powiedzieć, że za poważne, ale czy Jan albo Tomasz nie brzmią poważnie? Ktoś może się czepić, że dziadkowe, ale przecież za kilkadziesiąt lat dziadkami zostaną dzisiejsi Kacprowie, Szymkowie czy Michały. Mało spotykane - fakt, ale wcale nie jakieś wyjątkowo wymyślne (o ile dla kogoś to mógłby być zarzut). Poza tym ma nieograniczone możliwości (coś o tym wiem smile), jeśli chodzi o zdrabnianie, a zdrobnienia te mogą być naprawdę urocze. Rozumiem, że komuś może się zwyczajnie nie podobać, ale blednięcia i salw śmiechu na jego dźwięk już nie rozumiem. No, ale cóż... niektórzy po prostu nie wiedzą, jak kulturalnie wyrazić swoje zdanie i tyle.
    • paula.anna Re: Zygmunt 06.02.14, 18:11
      Cóż, reakcje ludzi na imiona, szczególnie te spoza I 30, wciąż mnie zadziwiają...
      Imię jak imię, już miałam nadzieję, że chcesz je nadać, a tu Mateusz...
      Jeszcze się nie osłuchałam w kontekście współczesnym, kojarzę tylko (bardzo wink) dorosłych Zygmuntów, jednak cóż to byłaby za odmiana po wiadomych wszechobecnych, w kółko się powtarzających imionach smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.