mama_i_igor 09.03.12, 14:20 Zapytam tutaj o opinie, bo zawsze to dużo osób w jednym miejscu Na sierpień mam termin porodu. Sprawa imienia sen z powiek mi spędza. Moje typy są takie (chociaż pewności brak): Chłopak - Borys, Wiktor Dziewczyna - Olga, Olena, Iga Znacie coś w podobnym klimacie? Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Dylematy 09.03.12, 14:29 Idziesz we wschodnie klimaty, jak widzę Synowie znajomych to Igor i Wiktor. Zawsze muszę się chwilę zastanowić, kiedy się do któregoś zwracam po imieniu i i tak często się mylę. Więc dla mnie zbyt podobne Borys- nie moja bajka Olga- ok, podoba mi się, mniej Ola, jak często są nazywane Olgi. Olena- jakieś dziwne, pewnie zagraniczny odpowiednik jakiegoś naszego imienia Iga- niezbyt mi się podoba, tym bardziej do "kompletu" z Igorem Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Dylematy 09.03.12, 15:10 mama_i_igor napisała: > Zapytam tutaj o opinie, bo zawsze to dużo osób w jednym miejscu Na sierpień m > am termin porodu. Sprawa imienia sen z powiek mi spędza. > Moje typy są takie (chociaż pewności brak): > Chłopak - Borys, Wiktor > Dziewczyna - Olga, Olena, Iga > > Znacie coś w podobnym klimacie? Pomożecie? Chłopa - moja pierwsza myśl: Witold. Dziewczyna - jestem za Olgą. Chłopak - moja pierwsza my my Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Dylematy 09.03.12, 16:01 Olga Borys jest taka aktorka. a może Kalina? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Dylematy 09.03.12, 16:09 Wiktor jest dla mnie osobiście zbyt popularny ,ale podoba mi się bardziej niż Borys . Olga ,Iga -ok . Olena - zupełnie do mnie nie przemawia . Może: Ida,Laura,Bianka,Blanka,Eryk ,Tymon. Odpowiedz Link Zgłoś
evi_saska Re: Dylematy 09.03.12, 16:56 Olena to ukraiński odpowiednik Heleny, więc może lepiej nasza polska Helenka? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Dylematy 09.03.12, 18:34 Z męskich moją pierwszą myślą był Witold. Może jeszcze Olgierd, Sergiusz? Z żeńskich najpierw przyszła mi do głowy Kalina. Na pewno nie dla Oleny, nie lubię stosowania obcej formy, kiedy istnieje polski odpowiednik. Olga w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dylematy 09.03.12, 18:46 Chłopiec: Borysa nie lubię, moja ciotka miała kiedyś psa Borysa i tylko z nim mi się kojarzy. Wiktor nie należy do moich ulubionych imion, ale u kogoś jest ok. Nie wiem jednak, czy faktycznie nie jest zbyt podobny ... Wiktor-Igor, Wiktor-Igor ... No nie wiem sama, wymów to sobie kilka razy szybko i zobacz, czy Ci pasuje. Aleksy, Anatol, Cyryl, Kornel, Marceli, Miron, Olaf, Tymon Dziewczynka: Olgę bardzo popieram, świetnie pasuje do Igora wg mnie. Olena - nie, to nasza polska Helena, więc odradzam. Iga to zdrobnienie, więc także jej nie polecam. Poza tym Iga i Igor? Nieee ... Adela, Anastazja, Blanka, Diana, Dagna, Daria, Flora, Gaja, Helena, Ida, Klara, Kalina, Leonia, Lidia, Liwia, Ligia, Melania, Róża, Stella, Walentyna, Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Dylematy 09.03.12, 19:40 Odrzuciłabym: - Igę - ze względu na zbyt duże podobieństwo do Igora; - Olenę - lepiej wziąć pod uwagę polską Helenę, chociaż wg mnie nie pasuje do Igora; - Wiktora - kojarzę rodzeństwo o takich imionach - Wiktorek i Igorek - nie czujesz, ze zbyt podobne? Olga ok, Borys też jak najbardziej. > > Znacie coś w podobnym klimacie? Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dylematy 09.03.12, 20:34 Dla dziewczynki proponuję Ksenię, a dla chłopca - Mirona. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Dylematy 11.03.12, 19:26 ze wschodnich imion ja bym postawiła na Maksyma, Aleksego, ewentualnie Olgierda dla dziewczynki wschodnio i oryginalnie byłaby: Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_igor Re: Dylematy 12.03.12, 13:55 Wielkie dzięki dziewczyny Po przeanalizowaniu waszych uwag myślę że dziewczynka jednak Olga. Chociaż Ksenia, którą ktoś zaproponował też bardzo mi się podoba. Zoja też ciekawe. Z chłopakiem mam większy problem. Wiktor bardzo mi się podoba jednak właśnie Igor i Wiktor to jakoś zbyt podobnie brzmi. Ten Borys mi po głowie chodzi pomimo skojarzenia z "Czterdziestolatkiem" Pamiętacie tam był Borys - syn Malajkata Olgierd z nazwiskiem było by nie do wymówienia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dylematy 12.03.12, 18:44 To ja popieram Zoję! A potem jednak Olgę. Ksenia też mi się całkiem podoba, ale najmniej z całej trójki. A jeśli tak bardzo podoba Wam się Wiktor, to chyba bym go nadała. Faktycznie, podobne, ale nie jest to jakieś drastyczne podobieństwo, jak np. Maja i Kaja. Borys mi się nie podoba zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dylematy 12.03.12, 20:56 Szkoda, ze nie zdecydujesz się na Ksenię. Co do Wiktora, wybrałabym właśnie jego. Igor i Borys, podobnie jak Igor i Olga są dla mnie zbyt jednoznacznie, wręcz plakatowo wschodni. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_igor Re: Dylematy 30.04.12, 13:30 Klamka zapadła Będzie jednak dziewczynka i Ksenia. Dzięki po raz kolejny, bo początkowo nie brałam pod uwagę tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dylematy 30.04.12, 15:46 Gratuluje wyboru Daj znać, jak Ksenia pojawi się na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Dylematy 01.05.12, 08:32 Na dyskusję się na załapałam, ale wybór mi się bardzo podoba. Podobnie jak Gaudencja uważam, że Olga lub Borys w zestawieniu z Igorem byliby zbyt dosłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Dylematy 12.03.12, 21:53 Dla dziewczynki - zdecydowanie zaproponowana przez Gaudencję Ksenia. Z Waszych propozycji tylko Olga, chociaż nie przepadam za tym imieniem. Dla chłopca - Borys stworzyłby z Igorem bardzo 'wschodni' zestaw. Jeśli Olgierd odpada, to głosuję na Wiktora, chociaż Witold byłby duużo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
matkawariatka1 Re: Dylematy 14.03.12, 22:11 Wiktor i Iga to moje typy. Wiktor kojarzy mi się z dostojnością Ja mam termin październik Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: Dylematy 14.03.12, 22:48 Olga bardzo mi się podoba. odradzam natomiast Lenę (chyba tu nie padła) może Witold zamiast Wiktora? Odpowiedz Link Zgłoś