zmyrena 12.04.12, 00:24 Co myślicie o tym imieniu? Mnie się podoba, kojarzy mi się z Anią z Zielonego Wzgórza ale mężowi od razu nasuwa się Rodowicz... Nie przekonuje go to, że w kolejnym pokoleniu mało kto bedzie wiedział, kto to Rodowicz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Maryla 12.04.12, 08:31 Maria zdrabniana do Marylki? Jeśli tak, to podoba mi się, lubię to zdrobnienie. Maryla jako forma pełna nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Maryla 12.04.12, 09:58 skojarzenie mam wyłącznie z Marylą z Ani z Zielonego Wzgórza pozytywne więc małą Marylkę chętnie bym poznała wiem, że kiedyś na Marie mówiono Maryla. Nie wiem czy to samodzielne imię, pełnowartościowe, czyli nie forma zdrobniała. Odpowiedz Link Zgłoś
zmyrena Re: Maryla 12.04.12, 10:31 To jedno z dawnych spieszczeń imienia Maria, które obecnie funkcjonuje jako odrębne imię. Imieniny - 27 czerwca. A Rodowicz ma na imię Maria, Maryla to jej artystyczne pseudo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maryla 12.04.12, 18:45 zmyrena napisała: > To jedno z dawnych spieszczeń imienia Maria, które obecnie funkcjonuje jako odr > ębne imię. Równie dobrze może nadal po bozemu funkcjonować jako zdrobnienie Marii, i wykorzystałabym taką możliwość (choć za Marią nie przepadam). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Maryla 12.04.12, 11:50 ładne, ale dla mnie trochę nudne zraziłam się, kiedy się okazało (w okolicach mojego bierzmowania), że moja kochana chrzestna Marylka jest Marią Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Maryla 12.04.12, 22:47 Tak, podoba mi sie. i nie jako zdrobnienie od Marii ale jako Maryla. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Maryla 12.04.12, 23:12 Ze względów osobistych - bardzo lubię. Nie przeszkadza mi nawet, że to w gruncie rzeczy zdrobnienie. A podobnie brzmi tez Matylda, którą również bardzo lubię, a nawet biorę pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Maryla 13.04.12, 12:58 mi tez sie kojarzy z Rodowicz a imie nie bardzo mi sie podoba, poponuję matyldę Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Maryla 13.04.12, 13:07 Bardzo lubię Marylę, a zwłaszcza zdrobniałą Marylkę. Myślę, że nie ma co patrzeć na to, że Maryla pochodzi od Marii. Hanna też przecież dawniej nie była samodzielnym imieniem, a formą Anny, więc wg mnie Hania i Marylka nie dość, że super razem brzmią, to jeszcze pasują pod względem "pochodzenia". Jestem bardzo na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maryla 14.04.12, 16:21 dasza_dm napisała: > Myślę, że nie ma co patrzeć na to, że Maryla pochodzi od Marii. Hanna też przec > ież dawniej nie była samodzielnym imieniem, a formą Anny, W takim razie można się nawrócić przynajmniej przy drugiej córce Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Maryla 14.04.12, 14:46 Marylka kojarzy mi sie jeszcze z Marylka ze "Zlotopolskich" imie podoba mi sie srednio, ale o niebo lepiej niz np Mariola/Mariolka pozdrawiam Kwiecienka o Maryli Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Maryla 14.04.12, 15:20 Podoba mi się, znam jedną jedyną Marylę (nie Marię zdrabnianą do Maryli) - bardzo fajna, ogarnięta studentka medycyny, więc z przyczyn osobistych podoba mi się jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
aagas85 Re: Maryla 12.07.12, 19:42 a mi się bardzo podoba! moja córka ma na imię Maryla ma prawie dwa latka i jak dotąd nie spotkałam innego dziecka o tym imieniu, każdy też chwali to imię, mówią że niby znane ale jednak nikt tak nie nazywa swoich dzieci, lekarze mówią to samo, że mają pierwszą Marylkę Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Maryla 12.07.12, 20:47 O właśnie, ja ostatnio miałam okazję spotkać pewną panią wraz z mniej więcej 2-letnią córeczką. Obie panie w różu od stóp do głów (żeby nie było- ja lubię różowy ), u mamusi co drugie słowo nadawało się do "wytitania", a dziewczynka - no właśnie, dziewczynce było Marylka Bardzo mnie to zaskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maryla 14.07.12, 12:05 Kojarzy mi sie z Wereszczakowna (oficjalnie Maria) i toleruje tylko jako zdrobnienie od Marii. Rodowicz tez uzwa go jako pseudonimu. Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: Maryla 14.07.12, 17:15 Mnie się podoba hiszpański odpowiednik - Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Maryla 14.07.12, 18:14 Akurat MIriam to Maria. A Maryla z Ani z Zielonego Wzgorza byla tak naprawde Marilla (stad Rilla, najmlodsza corka Ani). Odpowiedz Link Zgłoś