eraz-lilipop 20.10.12, 12:06 Od zawsze szalenie podoba sie mi imie Milagros mala Mili . Mezowi juz nie koniecznie imie podchodzi . Zastanawiam sie czy jest jakis polski odpowiednik imienia Milagros co znaczy cud. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Milagros 20.10.12, 14:24 Milagros nie oznacza "cud", tylko jest częścią przydomka Matki Boskiej "Nuestra Señora de los Milagros", co oznacza "Nasza Pani Cudowna". Analogicznie np. Dolores jest częścią określenia "María de los Dolores", czyl i"Matka Boska Bolesna", por. www.mbbolesna-poznan.org/ . Imion o takiej proweniencji w Polsce nie ma. W takiej sytuacji można chyba tylko postawić na inne imiona, które mogą być zdrabniane do Mili, jak Maksymiliana/Maksymilianna, Milburga, Mildreda czy Mildgyta. Milagros w Polsce brzmi jak żywcem przejęta z seriali typu "Niewolnica Isaura". Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Milagros 20.10.12, 14:32 gaudencja napisała: > Milagros nie oznacza "cud", samo w sobie to liczba mnoga od "cud" (milagro), ale oczywiście dalsza część wywodu się zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Milagros 20.10.12, 15:02 Poki co w Polsce nie mieszkam ani w ciazy nie jestem . Jak dla mnie chociaz uwielbiane raczej do nadania sie nie nadaje. Szkoda ze nie ma czegos podobnego o podobnym znaczeniu i brzmieniu .Oczywiscie chodzi mi o znaczenie Milagro. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milagros 20.10.12, 19:26 aneladgam napisała: > samo w sobie to liczba mnoga od "cud" (milagro), ale oczywiście dalsza c > zęść wywodu się zgadza Tłumaczenie jest także oczywiście swobodne, bo to dosłownie "Nasza Pani od Cudów". W kazdym razie "Milagros" nie oznacza "cud", jakkolwiek by patrzeć (bo "cuda" to nie "cud"). Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Milagros 20.10.12, 14:55 gaudencja napisała: >, Milburga, Mildreda czy Mildgyta. Milagros w Polsce brzmi jak żywcem przejęta z seriali typu "Niewolnica Isaura". > Imo Milburga, Mildreda czy Mildgyda w Polsce brzmią jak żywcem wzięte z skandynawskich opowieści o Wikingach ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milagros 20.10.12, 19:24 Niezupełnie. Inny obszar. Nawet jednak jeżeli, to jest to cokolwiek lepsze źródło inspiracji, niż serial dla niewyrobionej żeńskiej widowni. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Milagros 20.10.12, 19:44 Jesli tak ci sie podoba mala Mili to moze nadaj Millie albo Milena mozesz skracac do Mili Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Milagros 20.10.12, 20:23 gaudencja napisała: > Niezupełnie. Inny obszar. Nawet jednak jeżeli, to jest to cokolwiek lepsze źród > ło inspiracji, niż serial dla niewyrobionej żeńskiej widowni. Popieram Gaudencję. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Milagros 21.10.12, 09:21 gaudencja napisała: > Inny obszar. W moim odbiorze to nie ma znaczenia, wszystkie wymienione przez Ciebie imiona brzmią w polskich realiach tak samo "dziwacznie" jak Milagros, z tą różnicą że imię Milagros każdy kojaży. >Nawet jednak jeżeli, to jest to cokolwiek lepsze źród > ło inspiracji, niż serial dla niewyrobionej żeńskiej widowni. Myślę, że nie każdy kojaży Milagros z telenowelami dla "niewyrobionej"- cokolwiek to znaczy, damskiej widowni, a ponadto- to mnie się kojażą wymienione przez Ciebie imiona ze skandynawią- większości mogą kojażyć się z kaprysem rodziców, którzy za wszelka cenę chcą być odbierani za kreatywnych. A na sam koniec Milagros brzmi o wiele ładniej niz Mildgreda (czy ja to tam było) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Milagros 21.10.12, 09:43 Napisalas 4 razy blednie kojarzyc sie . Zarowno propozycja Gaudencji jak i sama Milagros w PL bylyby co najmniej kontrowersyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Milagros 21.10.12, 11:24 annajustyna napisała: > Napisalas 4 razy blednie kojarzyc sie. I co z tego ze napisala blednie? Co daje ci prawo do zwracania komukolwiek uwagi? Bledy ortograficzne, gramatyczne, stylistyczne nie sa przedmiotem dyskusji na tym forum. Zwracanie uwagi wspoldyskutantom na tego rodzaju bledy sa nie na miejscu i wyzarazaja brak kultury osobistej u osoby, ktora to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milagros 21.10.12, 11:41 Możesz podać jakiś link do takiego nakazu savoir-vivre'u? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Milagros 21.10.12, 13:14 Podobnie jak ich popelnianie (akurat nie w tym przypadku, bo dyskutantka okazala sie byc osoba na poziomie i z klasa). Mam kolezanke, ktora popelnia podstawowe bledy w jezyku obcym, ktorego uzywa na co dzien. I co? Poniewaz nikt jej nie poprawia (mam na mysli poprawienie taktowne), to zyje sobie w nieswiadomosci i polanalfabetyzmie (sa dosc razace). Poza tym forum czytaja tez osoby mlode, uczace sie. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Milagros 21.10.12, 11:59 annajustyna napisała: > Napisalas 4 razy blednie kojarzyc sie . najmocniej przepraszam bije sie w piers i jets mi troche wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Milagros 21.10.12, 12:15 E tam, zapamietaj na przyszlosc! Nie lubie wytykac bledow, bo czasami to faktycznie tylko literowka, ale az 4 razy . Sama od jakiegos czasu sie uwsteczniam, gdy chodzi o pisanie, do tego jeszcze nie uzywam znakow diakrytycznych, co samo w sobie jest tez bledem! Pozdrawiam serdecznie. Odkrylam jeszcze serbskjie imie meskie Miralem, ale raczej etymologicznie nie ma wiele wspolnego z lacinskim Miraculum. I jest jeszcze miraculina, ale to substancja chemiczna nie imie. Szkoda, ze nie ma jakiegos odpowiedniak staroslowianskiego, typu Cudna np. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Milagros 21.10.12, 14:56 annajustyna napisała: > Odkrylam jeszcze serbskjie imie jakie...? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Milagros 21.10.12, 15:25 To literowka . I jeszcze Mirana dojrzalam, ale tez pewnie nic wspolnego z miraculum. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milagros 21.10.12, 11:40 arricia_louv napisał(a): > gaudencja napisała: > > > Inny obszar. > W moim odbiorze to nie ma znaczenia, wszystkie wymienione przez Ciebie imiona b > rzmią w polskich realiach tak samo "dziwacznie" jak Milagros, z tą różnicą że > imię Milagros każdy kojaży. W takim razie załóż podwątek o dziwaczności imion. Ja wspomniałam o skojarzeniach rodem z brazylijskiego serialu, które mnie osobiście by przeszkadzaly. Nie przeszkadza mi natomiast zupełnie to, że imię jest mało znane i przez niektórych może być odbierane jako "dziwaczne". > Ciebie imiona ze skandynawią- większości mogą kojażyć się z kaprysem rodziców, > którzy za wszelka cenę chcą być odbierani za kreatywnych. Nie można być "odbieranym za kreatywnych". Muszę przyznać, ze zastrzeżenia zgłaszane do jakichkolwiek imion przez osoby ewidentnie słabo znające język polski, zupełnie mnie nie przekonują ani nie są MSZ warte wzięcia pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Milagros 21.10.12, 12:17 gaudencja napisała: > W takim razie załóż podwątek o dziwaczności imion. Nie mam takiej potrzeby- wypowiedzialam swoje zdanie w tej materii w tym watku, zreszta takie watki juz byly po co mam zasmiecac forum? Ja wspomniałam o skojarzenia > ch rodem z brazylijskiego serialu, które mnie osobiście by przeszkadzaly. Nie p > rzeszkadza mi natomiast zupełnie to, że imię jest mało znane i przez niektórych > może być odbierane jako "dziwaczne". A ja wspomnialam z kolei o tym, ze mnie osobiscie oba imiona pasuja do polskich realiow kiepsko. Mnie przeszkadzalo by zarowno skojaRZenie imienia z nieciekawa telenowela(niekoniecznie brazylijska) , filmem, ksiazka, osoba, czy tez nadmierne dziwactwo imienia. > > > Ciebie imiona ze skandynawią- większości mogą kojażyć się z kaprysem rodz > iców, > > którzy za wszelka cenę chcą być odbierani za kreatywnych. Gaudencjo nie wyrywaj okreslen z kontekstu- kluczowym w tym co napisalam byly slowa: ZA WSZELKA CENE. Muszę przyznać, ze zastrzeżenia zgła > szane do jakichkolwiek imion przez osoby ewidentnie słabo znające język polski, > zupełnie mnie nie przekonują ani nie są MSZ warte wzięcia pod uwagę. > Tak juz to slyszalam od Ciebie- nawet parokrotnie- a jednak w dalszym ciagu z uporem godnym podziwu wchodzisz ze mna w polemike niewarta twej uwagi... Ja tylko wypowiadam swoje zdanie, nie zglaszam zadnych zastrzezen- to jest forum publiczne i mozna sie na nim swobodnie wypowiadac . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milagros 21.10.12, 12:52 arricia_louv napisał(a): > gaudencja napisała: > > > W takim razie załóż podwątek o dziwaczności imion. > > Nie mam takiej potrzeby- wypowiedzialam swoje zdanie w tej materii w tym watku, > zreszta takie watki juz byly po co mam zasmiecac forum? Podwątek to część wątku, tak się składa. > A ja wspomnialam z kolei o tym, ze mnie osobiscie oba imiona pasuja do polskich > realiow kiepsko. Mnie przeszkadzalo by zarowno skojaRZenie imienia z nieciekaw > a telenowela(niekoniecznie brazylijska) , filmem, ksiazka, osoba, czy tez nadmi > erne dziwactwo imienia. No to się różnimy, i to znacząco. > > > Ciebie imiona ze skandynawią- większości mogą kojażyć się z kapryse > m rodz > > iców, > > > którzy za wszelka cenę chcą być odbierani za kreatywnych. > > Gaudencjo nie wyrywaj okreslen z kontekstu- kluczowym w tym co napisalam byly s > lowa: ZA WSZELKA CENE. Nie wyrywam zdania z kontekstu, tylko piszę, że nie ma czegoś takiego po polsku - czy za wszelką cenę, czy nie za wszelką cenę. To już jest problem oceniającego, co uważa za co. Może się kompletnie mylić - ludzie najczęściej nadają imiona, które im się po prostu podobają i jeśli już się ograniczają i kreują na zewnątrz w jakiś sposób, to przeważnie dotyczy to właśnie imion rzadszych. Mnie osobiście nieco rażą imiona "serialowe", innych może razić wszystko, co nie jest Anią ani Krzysiem - na to już nic nie poradzimy, ale na dziecko noszące dane imię nie może to mieć wpływu. > Muszę przyznać, ze zastrzeżenia zgła > > szane do jakichkolwiek imion przez osoby ewidentnie słabo znające język p > olski, > > zupełnie mnie nie przekonują ani nie są MSZ warte wzięcia pod uwagę. > > > > Tak juz to slyszalam od Ciebie- nawet parokrotnie- a jednak w dalszym ciagu z u > porem godnym podziwu wchodzisz ze mna w polemike niewarta twej uwagi... Forum jest publiczne, nie prwoadzi się na nim szeregu rozmów w parach, niewidocznych dla otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milagros 21.10.12, 12:53 gaudencja napisała: > ątrz w jakiś sposób, to przeważnie dotyczy to właśnie imion rzadszych. ...nie dopisałam: unikania imion rzadszych. Ludzie się bardzo często boją nadać ulubione imiona, jeśli są one rzadkie, i na siłę, za wszelką cenę, wybieraja imiona pospolitsze. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Milagros 21.10.12, 18:10 gaudencja napisała: > Podwątek to część wątku, tak się składa. niezmienia to faktu , że nie mam takiej potrzeby > > No to się różnimy, i to znacząco. > W tej kwestii z pewnoscią > > Nie wyrywam zdania z kontekstu, tylko piszę, że nie ma czegoś takiego po polsku > - czy za wszelką cenę, czy nie za wszelką cenę. yhym....niech Ci będzie To już jest problem oceniające > go, co uważa za co. Może się kompletnie mylić - ludzie najczęściej nadają imion > a, które im się po prostu podobają i jeśli już się ograniczają i kreują na zewn > ątrz w jakiś sposób, to przeważnie dotyczy to właśnie imion rzadszych. Mnie oso > biście nieco rażą imiona "serialowe", innych może razić wszystko, co nie jest A > nią ani Krzysiem - na to już nic nie poradzimy, ale na dziecko noszące dane imi > ę nie może to mieć wpływu. > Tutaj się zgadzam, z Tobą. Niemniejednak zarówno "serialowe" imiona jak i imiona "przekąbinowane" i " na siłę" oryginalne w odbiorze u większości ludzi mogą powodować podobny odbiór- niekoniecznie pozytywny. Co nie zmienia faktu, że każdy rodzic ma prawo nazwać dziecko tak jak mu się podoba - wedle własnych gustów i priorytetów. Dla mnie zarówno Milagros jak i Mildgreda w głowie budzą krótki zwrot "o matko" > > Forum jest publiczne, nie prwoadzi się na nim szeregu rozmów w parach, niewidoc > znych dla otoczenia. tutaj nie wiem jak mam się ustosunkować więc się nieustosunkuje. > Odpowiedz Link Zgłoś