Dodaj do ulubionych

oliwier, olivier, oliver

09.07.04, 11:13
Ciekjawa jestem jak popularne są imiona Oliwier, Olivier i Oliver, dlatego
proszę mamy dzieci o takich imionach o wpis. Niby to popularne imie, a jakos
często się z nim tutaj nie stykam
Mój Oliwier ma 5 tygodni i 3 dni, jest pięknym zdrowym chłopcem(i marudnym
bardzo!smileur 01.06.2004. przez cc.
Pozdrawiamy wszystkich Oliw(v)(i)erow i ich mamy
Nana
Obserwuj wątek
    • mamaagnieszka Re: oliwier, olivier, oliver 09.07.04, 16:00
      Wprawdzie nasz syncio ma sie urodzic dopiero w pazdzerniku, ale juz
      zdecydowalismy, ze bedzie mial na imie Oliver Maximilian (nie mieszkamy w
      Polsce). Jest to bardzo stare imie i nawet ma paru swietych. Szukalismy wlasnie
      starego imienia ale nie bardzo popularnego (antkow i Frankow jest u nas na
      kopki). Tak jakos melodyjnie brzmi. Nawet moja bardzo wybredna rodzina w Polsce
      jest zadowolona. Podobno w Polsce nie jest jeszcze popularne.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=8244371
      Tu jest wiecej wypowiedzi. Pozdrawiam Ciebie i synka!
      • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 09.07.04, 21:16
        mamaagnieszka napisała:

> jest zadowolona. Podobno w Polsce nie jest jeszcze popularne.

Niestety, jest. Wystarczy poczytać "Witajcie na świecie". Oliwier i Oliwia są
        bardzo częstymi wyborami.
      • nemesism Re: oliwier, olivier, oliver 17.05.05, 07:01
        pieknie pieknie
        mojej corki nie bylo jeszcze na swiecie gdy wybralam jej imie Oliwia ba nie
        bylo jej nawet w planach, co tu duzo mowic ja sama mialam wowczas tylko 15 lat.
    • tawananna Re: oliwier, olivier, oliver 09.07.04, 16:49
      A ja mam jedno pytanie - mówimy ciągle o Oliwierach, Olivierach i Oliverach. A
      czy nadawane jest imię Oliwer? Mnie z tych wszystkich wersji podoba się
      najbardziej (choć nie jestem fanką tego imienia) - jest bez niedozwolonego "v",
      a jednocześnie ma twarde brzmienie (wersja [oliwjer] już zupełnie nie przypada
      mi do gustu).
    • kasiakmita Re: oliwier, olivier, oliver 09.07.04, 18:04
      MOj synus ma na imie Tymon Oliver... Urodzil sie w USA i niebawem wracamy do
      Polski, jednak nie przypuszczalam ze "v" jest w kraju "niedozwolone" w
      imionach.. naprawde? NO coz.. cos sie wymysli..jednak wersja Oliwer jakos
      dziwnie WYGLADA...
      Pozdrawiam mamuski smile
    • doros1 Re: oliwier, olivier, oliver 14.07.04, 20:40
      Ja planuję Oliviera smile)urodzi się w listopadzie.Zastanawiam się czy w USC nie
      będą mi robili problemu z "v". Dziewczyny jak zdrabniacie te imię?
      Pozdrawiam
      • mamaagnieszka Re: oliwier, olivier, oliver 14.07.04, 22:08
        My narazie wymyslilismy Oli albo Olek.
        • nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 15.07.04, 12:55
          Hej! Ja mam Oliviera przez W, wiec nie wiem czy V jak w USC do zaakceptowania.
          Na malego mowimy Oli, Olo, Oluń.Slyszalam, ze jedna e-amam mowi Olinek.
          Największy problem z wymowieniem imienia Oliwiera ma na razie moja 3.5 letnia
          bratanicasmile Brzmi to komicznie jak sie wysila.
          Pozdrawiam
          Nana
          • nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 17.01.05, 22:25
            podciągam wątek. Może ktos nowy z Oliwierow nam przybył..?
            nana
            • nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 27.04.05, 17:46
              To może jako autorka wątku zakończę niepotzebną tu dyskusję jak sie komu widzą
              i podobają owe imiona , pisane tak czy inaczej. Podoba mi się zarówno Oliwier
              jak i Oliver i Olivier, uważam, że jest wiele dziwaczniejszych i bardziej obco
              czy śmiesznie brzmiących i nie wiedzę powodu, żeby ich zwolenniczkom je
              odradzać, czy krytyować taka, czy inna pisownie. Tak samo ,jak martwienie się
              na zapas o samopoczucie posiadaczy imon Oliwier/Oliver za kilka/kilkanaście
              lat. Zapewne nasze dzieci w przyszłości będą daleko bardziej europejskie niz
              nam się to wydaje.
              Proszę o wpisy mamy nowo przybyłych Oliw(v)(i)erów.
              nana
              • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 27.04.05, 18:49
                nana30 napisała:

Zapewne nasze dzieci w przyszłości będą daleko bardziej europejskie niz
                > nam się to wydaje.

Trudno powiedzieć, jak to bedzie, i co będzie oznaczać "europejskie". Było już
                trochę posprowadzanych imion, które się nie przyjęły na dłuższą metę. 30 lat
                temu była to np. Wioletta i Ilona, a dwa pokolenia wcześniej - Genowefa na
                przykład. Sprowadzenie nowego imienia z zagranicy nie musi skończyć sie
                sukcesem; może się okazać, że po 30 latach nikomu się to imię już nie podoba.
                Pozdrawiam!
                • nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 09.05.05, 21:41
                  Ok, tylko raczej trudno czekać 30 lat z nadaniem dziecku imienia, żeby się
                  przekonać , czy się przyjęło, czy nie. Poza tym jest mnóstwo imion
                  niekoniecznie polskiego pochodzenia, które się tak przyjęły, że wcale nie
                  brzmią obco i dziwnie. Choćby Marek, czy Artur. I sądzę, że taka sama sprawa
                  będzie za kilka lat z imieniem Oliwier.
                  pozdrawiam
                  • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 09.05.05, 22:09
                    Rzecz w tym, że Marek czy Artur to imiona o sezonowej popularności, obecnie
                    przeciętnie mało lubiane. Zazwyczaj tak się kończy większość nagłych mód na
                    imiona; podobny los czeka wedle wszelkiego prawdopodobieństwa Oliwiera czy
                    Nikolę.
                    • nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 18:47
                      Rzecz w tym, że wcale nie czuję potrzeby, by moje dziecko miało imię
                      powszechnie lubiane. Zreszta gdyby iść tym sposobem rozumowania, to obecnie
                      mało poularnych jest wiele imion popularnych kiedyś. I jak kiedys była era
                      Tadeuszów, Stanisławów i Krystyn, potem Ań, Kasiek i Agnieszek, tak teraz jest
                      Oliwierów, Nikol, Klaudii i Weronik. No chyba że proponujesz coś o
                      ponadczasowej popularności. Watpię czy takie istnieją. Poza tym jeszcze
                      kwestia, aby mi sie podobało imię własnego dziecka.
                      • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 19:03
                        nana30 napisała:

> Rzecz w tym, że wcale nie czuję potrzeby, by moje dziecko miało imię
                        > powszechnie lubiane. Zreszta gdyby iść tym sposobem rozumowania, to obecnie
                        > mało poularnych jest wiele imion popularnych kiedyś.

Oczywiście, jest jednak subtelna różnica między imionami niekoniecznie
                        powszechnie lubianymi a imionami szeroko uznawanymi za obciachowe (choćby nawet
                        nie w momencie ich nadawania, a 30 lat później). I w tym punkcie zakończę...
                        • nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 19:52
                          Widocznie mamy inna definicję obciachu. Poza tym "de gustibus..." Proponuję
                          zacząć kierować się tą mądrą maksymą.
                          pozdrawiam...również kończąc
                          nana
                          • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 20:55
                            nana30 napisała:

> Widocznie mamy inna definicję obciachu. Poza tym "de gustibus..." Proponuję
                            > zacząć kierować się tą mądrą maksymą.

Ależ nie dyskutujemy tu na temat gustów, tylko na temat "europejskości" lub nie
                            niektórych imion i na temat trendów imienniczych. Twierdziłaś, ze będziemy
                            europejscy. Może, ale takie "europejskie" imiona, jak Violetta, nie przyjęły
                            się na dłuższą metę i w tej chwili mało kto je nadaje. Po prostu prorokuję, że
                            to samo spotka Oliviera; było już wcześniej więcej takich zjawisk, np. Zenon,
                            który był nagle modny i równie szybko okazał się być niemodny. Być moze moja
                            prognoza sie nie sprawdzi; nie roszczę sobie pretensji do bycia jasnowidzem,
                            ale nie wierzę też w przepowiadany przez Ciebie rozwój wypadków. Sądzę, że
                            Oliwier będzie przez jakis czas umiarkowanie popularny w pewnych środowiskach,
                            po czym szybko i bezpowrotnie wyjdzie z mody.

Są oczywiscie też imiona mniej lub bardziej ponadczasowe, o ktore pytałaś w
                            poprzednim poście; do nich należy np. Michał - wystarczy tu zajrzeć, żeby się o tym przekonać. To gwoli uzupełnienia.
                            • nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 21:46
                              Dobrze, bo nie chce mi się wciąż wałkować tego tematu, zobaczymy która z nas
                              będzie miała rację za, jak to mówisz, 30 lat. Imię Ci się nie podoba, ale to
                              nie Twoj problem, bo sądzę, że dziecku takiego nie nadasz, to i dobrze, będzie
                              mniej Oliwierów, a Ty będziesz szczęśliwsza. Niech każda z nas trzyma się
                              swoich typów imion, będzie fajniej, bo bardziej róznorodnie w Polsce. A
                              przygadywanie ludziom , którym się podoba to imię pisane przez w, czy v, czy
                              jeszcze w inny sposób uważam za brak tolerancji. Ja to akurat mam koło nosa, bo
                              nie mam potrzeby liczyć na czyjąś akceptację, ale komuś może zrobić się
                              przykro. Zwłaszcza, iż raz wyraziłaś swoją opinię na ten temat i wszyscy
                              zainteresowani juz chyba wiedzą.
                              I nie prowokuj mnie już do dalszej dyskusji.
                              pozdrawiam mimo wszystko
                              nana
                              • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 22:01
                                nana30 napisała:
                                A
                                > przygadywanie ludziom , którym się podoba to imię pisane przez w, czy v, czy
                                > jeszcze w inny sposób uważam za brak tolerancji.

Nie jest to kwestia tolerancji, tylko przestrzegania zasad pisowni polskiej, w
                                tym zasad sformułowanych przez RJP.

> I nie prowokuj mnie już do dalszej dyskusji.

Hmmm, myślałam że obie dyskutujemy, a tu cóż się okazuje? że
                                się "prowokujemy"?? Ciekawe. Pozdrawiam.
          • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 17.01.05, 22:29
            nana30 napisała:

> Hej! Ja mam Oliviera przez W, wiec nie wiem czy V jak w USC do zaakceptowania.
            > Na malego mowimy Oli, Olo, Oluń.Slyszalam, ze jedna e-amam mowi Olinek.

O rany, a drugi synek powinien się nazywać Ałganek.
      • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 18.07.04, 17:10
        doros1 napisała:

> Ja planuję Oliviera smile)urodzi się w listopadzie.Zastanawiam się czy w USC
        nie
        > będą mi robili problemu z "v".

Oby robili. Olivier jest przeraźliwie pretensjonalny.
        • doros1 Re: oliwier, olivier, oliver 20.07.04, 09:29
          Mam nadzieję ,że jednak nie będą robili.A gusta się nie mówi.smile
          • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 20.07.04, 10:53
            doros1 napisała:

> A gusta się nie mówi.smile

Hmmm... nie wiem czy o tym pisać... ale w przypadku mamy Livii-Arweny i Leeloo-
            Cirilli (czy cos w tym stylu) było podobnie, z czego można wyciągnąć wniosek,
            że bardzo często preferencje pisowni obcojęzycznej występują u osób, które w
            widoczny sposób nie posługują się biegle językiem polskim. Wypada się modlić o
            lepszy poziom polskich szkół...
            • doros1 Re: do gaudencji 20.07.04, 19:25
              Chyba ciężko się żyje z taką złośliwością i drobiazgowością.??
              • gaudencja Re: do gaudencji 20.07.04, 21:49
                doros1 napisała:

> Chyba ciężko się żyje z taką złośliwością i drobiazgowością.??

doros, po prostu jedni mniej znają swój własny język, a inni bardziej. Tym
                drugim może większą przykrosć sprawia czytanie złej polszczyzny, ale cóż za
                przyjemność, niemalże zmysłowa, kiedy natrafi się na dobrze napisany tekst!

A to, co napisałam w poprzednim poście, jest szczera prawdą. Nie pierwszy raz
                obserwuję nagromadzenie błędów językowych wśród zwolenników "v", "x" i różnego
                rodzaju innych dziwolągów.
          • aniadm Re: oliwier, olivier, oliver 20.07.04, 11:02
            Skąd się bierze ta moda na importowanie niepolskich liter? Potem dzieci całe
            życie muszą tłumaczyć, że ich imię to Olivia, ale przez v, a nie przez w, albo
            Alexander przez x. A w sumie brzmi jednakowo.
            A jeśli mnie się bardziej podoba Igor pisany cyrylicą, a dla dziewczynki Jasmin
            pisane po arabsku? Czy to znaczy, że powinnam się uprzeć, żeby właśnie tak je
            zarejestrować?
            • lilith76 Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 16:13
              mam koleżankę, która jest niesamowicie dumna, że na drugie imię ma Isabel (ależ
              nie żadna tam Izabela!) i miała ogromny żal do rodziców, że to nie imię
              pierwsze...
              • gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 17:42
                lilith76 napisała:

> mam koleżankę, która jest niesamowicie dumna, że na drugie imię ma Isabel
                (ależ
                >
                > nie żadna tam Izabela!) i miała ogromny żal do rodziców, że to nie imię
                > pierwsze...

A ja jestem dumna, ze mam imię w polskiej wersji językowej, bo gdybym miała w
                obcej, to zapadłabym się ze wstydu pod ziemię i nie przedstawiałabym się
                imieniem obcym ludziom.
                • wlekliczka do gaudencji 14.05.05, 20:21
                  bardzo niemiło się czyta złośliwości tego rodzaju. Minęło już sporo czasu od
                  twoich ostatnich postów. Może od tamtego czasu trochę ci kultury i sympatii
                  wobec ludzi przybyło, gaudencjo?
                  Dyskusja na forum nie polega na besztaniu ludzi, a wymianie opinii.
                  • gaudencja Re: do gaudencji 15.05.05, 11:38
                    wlekliczka napisała:

> bardzo niemiło się czyta złośliwości tego rodzaju. Minęło już sporo czasu od
                    > twoich ostatnich postów. Może od tamtego czasu trochę ci kultury i sympatii
                    > wobec ludzi przybyło, gaudencjo?

O co Ci konkretnie chodzi i czego ode mnie oczekujesz, pisząc taki post?
    • omn3 Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 14:56
      Ja mam synka Olivera.
      Mi sie podoba przez V a nie przez W.
      Ja mam polskie imie a w klasie bylo az 10 tych samych.A jezeli mojemu synkowi
      sie nie spodoba to imie to ma jeste drugiesmile)))

My na Olivera mowimy
      oli,oliś,oliverek
      • aka10 Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 16:32
        Oliver,wlasnie tak pisane.Pozdrawiam.
        • monikaj1 Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 17:41
          aka10 napisała:

> Oliver,wlasnie tak pisane.Pozdrawiam

To prawie jak Guliwersmile Po co to "v"???? Nijak nie mogę pojąć tej mody...
          • aka10 Re: oliwier, olivier, oliver(do monikaj1) 23.08.04, 22:01
            monikaj1 napisała:

> aka10 napisała:
            >
            > > Oliver,wlasnie tak pisane.Pozdrawiam
            >
            > To prawie jak Guliwersmile Po co to "v"???? Nijak nie mogę pojąć tej mody...
            --

Po co? Po to,zeby nie miec klopotu z pisownia i tlumaczeniem przy kazdej
            okazji,ze przez W.Zadna moda.Litera W praktycznie tutaj nie
            wystepuje.Podobnie,jak V gdzie indziej.Ot,co.Pozdrawiam raz jeszcze.
            • pejsaty Re: oliwier, olivier, oliver(do monikaj1) 23.08.04, 22:24
              aka10 napisała:

> monikaj1 napisała:
              >
              > > aka10 napisała:
              > >
              > > > Oliver,wlasnie tak pisane.Pozdrawiam
              > >
              > > To prawie jak Guliwersmile Po co to "v"???? Nijak nie mogę pojąć tej mody...
              > --
              >
              > Po co? Po to,zeby nie miec klopotu z pisownia i tlumaczeniem przy kazdej
              > okazji,ze przez W.Zadna moda.Litera W praktycznie tutaj nie
              > wystepuje.Podobnie,jak V gdzie indziej.Ot,co.Pozdrawiam raz jeszcze.

ale jak przyjedziesz do polski mozesz miec te klopoty i bedziesz musiala wtedy
              tlumaczyc. smile
              • monikaj1 Re: oliwier, olivier, oliver(do monikaj1) 23.08.04, 22:53
                Żeby była jasność - chodzi mi o polskie realia, tylko i wyłącznie. Moja
                wypowiedź dotyczyła dającej się zaobserwować od jakiegoś czasu tendencji
                nadwania polskim dzieciom, mieszkającym na stałe w Polsce, imion z pisownią
                zupełnie nie przystającą do reguł ich ojczystego języka.
                Przy okazji przypomniał mi się przykład mojej koleżanki z liceum - Violetty -
                co się dziewczyna namęczyła z tym swoim nieszczęsnym imieniem. Oprócz tego
                mieliśmy też trzy Wioletysmile
    • milenium5 Re: oliwier, olivier, oliver 24.08.04, 09:18
      Dziewcyzny wy chyba oszalałyście z tą niepolską pisownią w Polsce. A mnie sie
      podobają na przykład takie daszki nad literkami które się używa w chorwackim. I
      co, mam dziecku imię dać pisane z takim daszkiem? Przecieżby miało do mnie żal
      do końca życia. Gwartanuje, że waszym Oliverom i Violetom w przyszłości może
      być głupio tłumaczyć dlaczego mamusia się na Zachód tak zapatrzyła...
      • aniadm Re: oliwier, olivier, oliver 24.08.04, 10:10
        Mnie sie najbardziej podoba Borys pisany cyrylicą, a dla dziewczynki Jasmin,
        ale wyłącznie arabskimi literami. Ciekawe, czy uda się zarejestrować? smile
        W sumie jest to logiczne przedłużenie tego trendu...
        • cysia.b Re: oliwier, olivier, oliver 24.08.04, 15:38
          Zadna z trzech wersji tego imienia mi się nie podoba. A w Polsce można chyba zarejestrować tylko Oliwiera?
          • omn3 Re: oliwier, olivier, oliver 25.08.04, 00:11
            Ja zarejestrowalam Olivera.
            Kochane ja nie patrze na zachod,mi sie to imie podoba od zawsze.Nie bede sie
            tlumaczyc,bo jak moj syn dorosnie beda same takie imiona.
            no i dziwne ale ja nie mam problemu z tlumaczeniem jak moj synek ma na imie
            (moze dlatego ze mieszkamy blizej zachodusmile
            • pejsaty Re: oliwier, olivier, oliver 25.08.04, 09:32
              omn3 napisała:

> Ja zarejestrowalam Olivera.
              > Nie bede sie
              > tlumaczyc,bo jak moj syn dorosnie beda same takie imiona.

to bylby koszmar wtedy. smile
              ale nie sadze, by bylo tak zle, moda na disco polo czy harlequiny tez sie
              skonczyla, a niektorzy mysleli, ze tylko tego bedzie sie sluchac czy czytac.

• monikaj1 Re: oliwier, olivier, oliver 25.08.04, 10:49
                pejsaty napisał:

> omn3 napisała:
                >
                > > Ja zarejestrowalam Olivera.
                > > Nie bede sie
                > > tlumaczyc,bo jak moj syn dorosnie beda same takie imiona.
                >
                > to bylby koszmar wtedy. smile
                > ale nie sadze, by bylo tak zle, moda na disco polo czy harlequiny tez sie
                > skonczyla, a niektorzy mysleli, ze tylko tego bedzie sie sluchac czy czytac.
                >

nic dodać, nic ująćsmile))))
    • milenium5 Re: oliwier, olivier, oliver 25.08.04, 10:34
      Brawo pejsaty.
      • omn3 Re: oliwier, olivier, oliver 25.08.04, 10:41
        Cos starsznego!!!!smile))
        Teraz chyba sie zalamie

milenium5 dla ciebie tez brawo kochanasmile
    • szczekuszka Olivier Janiak 24.09.04, 15:06
      We wrzesniowym numerze byl wywiad z Janiakiem. I on tam powiedzial, ze tak
      naprawde ma na imie Piotr, tylko na drugie ma Oliwier. I dodam, ze on
      poczatkowo to mial "w" zamias "v", a teraz sie przemianowal na oliVier, co
      zreszta jest bardzo pretensjonalne (moim zdaniem) w polaczeniu z nazwiskiem
      Janiak.
      Czyli nadawajmy dzieciom po dwa imiona, nie wiadomo czy w przyszlosci nie
      wybiora tego bardziej oryginalnegowink.
      • gaudencja Re: Olivier Janiak 24.09.04, 15:33
        szczekuszka napisała:

I dodam, ze on
        > poczatkowo to mial "w" zamias "v", a teraz sie przemianowal na oliVier, co
        > zreszta jest bardzo pretensjonalne (moim zdaniem) w polaczeniu z nazwiskiem
        > Janiak.

Jest nieprawdopodobnie pretensjonalne, tak jak i ten facet na zdjęciu. Co do
        reszty nie wypowiadam się, bo nie mam telewizora, nie wiem, kto to jest ten
        Janiak, a widziałam go tylko na zdjęciach w pisemkach kolorowych, które są
        czasem doczepiane do płyt z filmami smile
    • aurelia_b Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 09:10
      Przykro mi, ale to imię wyjątkowo mi się nie podoba, no ale to oczywiście
      kwestia gustu.
      A odnośnie pisowni - rozumiem, że to "v" wygląda bardzo światowo, ale polskiemu
      dziecku może przysporzyć trudności, ponieważ będzie przez całe życie musiało
      poprawiać tych wszystkich nieobytych, kórzy jego imię będą pisać przez "w" wink
      • omn3 Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 09:59
        no problem,jakos mojego synka nie mylasmileAle fakt ze starsi ludzie dalej pisza
        przez "w".
        • aurelia_b Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 12:31
          No popatrz, ale to dziwne. Do pokolenia mamutów nie należę, sama za dwa
          miesiace zostanę mamą, a nie przyszłoby mi do głowy napisać przez "v". smile
          • chuda_w-w Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 12:52
            Nie przepadam za tym imieniem, ale jak bym musiała się zdecydować na jakąś
            wersje wybrałabym tylko Oliwera, reszta całkowicie odpada.
    • patunia13 Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 23:07
      Witam wszystkie mamy, ktore zawracaja sobie glowy tym czy ich dziecko ma imie
      pretensjonalne, niezbyt pretensjonalne czy bezpretensjonalne. Moj OLIVIER
      przyszedl na swiat w Niemczech i wlasnie dlatego zostal z francuska pisanym
      Olivierem a nie niemieckim OLIVEREM, bo wbito mi w glowe niechec do
      niemieckiego brzmienia wyrazow. Gdyby OLI przyszedl teraz na swiat, a nie
      dziewiec lat temu zostalby OLIVEREM, bo ma niemieckiego ojca, niemieckich
      przyjaciol i prawdopodobnie ani we Francji ani w Polsce nie bedzie mieszkal.
      Narodowa pisownia jest dla dziecka ulatwieniem, ale przeciez kazde dziecko to
      indywidualnosc i taze moze rowniez odzwierciedlic imie. NOMEN OMEN. Moj
      sentyment do Francji zostal wlany wlasnie w moje dziecko. Pozniejsze
      zdrobnienia to juz zapozyczone z niemieckiego OLI, A spolszczone przeze mnie
      Oliczek, zapozyczony z angielskiej bajki OLINEK ( OLLI-ROLLI). Ale synek bywal
      tez przez dzieci w Polsce nazywany Olejem, a przez przyjaciol z Wilna Olkiem.
      Jak co, ja mojego Oliego kocham nawet jakby imie to napisane bylo po arabsku
      czy chinsku i mimo drugiego imienia EDMUND, ktore ma po swoim tacie, ktory
      ostatnio zalazl mi za skore... Pozdrowienia
      • katitka :-) 20.01.05, 08:06
        Patunia - wreszcie coś ciepłego i przyjemnego w tym (jak i wielu innych) wątku,
        gdzie celem przewodnim jest udowadnianie pierwszeństwa swoich przekonań i - tak
        naprawdę - popadanie ze skrajności w skrajność.
        Czytam sobie i przykro mi, bo od dłuższego czasu to forum ma wybitnie negatywną
        atmosferę. Dawne "Imiona" stały się teraz forum wzajemnej adoracji paru
        gorących pasjonatów imion staropolskich (tak ogólnie rzecz ujmując), którzy
        mają ambicję uzmysłowić fascynatom imion prozachodnich (a ciekawe czemu nie
        również prowschodnich np?), że są wrogami swoich własnych dzieci. I w imię
        propagowania różnorodności w imiennictwie apelują o nadawanie imion wyłącznie z
        drzewa genealogicznego Gaudencji (a'propos - powinnaś to drzewko załączyć, żeby
        wszyscy wiedzieli co jest słuszne i wskazane smile.
        Tak czy owak zawsze można po prostu opuścić to formu i gawędzić sobie na
        innych, fajniejszych. Tylko czy o to chodzi?
        Ponieważ tematyka jest sympatyczna mam nadzieję, że i atmosfera się poprawi (i
        nie chodzi tu o poglądy, tylko o podejście do ludzi i poszanowanie ich uczuć).
        Katitka
        P.S. I może... nie jestem trollem, pisuję zawsze pod jednym nickiem, nie lubię
        imion prozachodnich ale wybitnie nie lubię również staropolskich, mam telewizor
        (upss, cóż za wstyd!), nie lubię disco polo, nie czytam harlequinów ale nie
        czytam też Rymuta.
        • gaudencja Re: :-) 20.01.05, 16:38
          Katitko, co najmniej w kilku punktach zdecydowanie przesadzasz. Chętnie bym
          usłyszała:
          - z jakiej skrajnosci w jaką skrajność tu popadamy,
          - co to jest imię prozachodnie,
          - gdzie masz tych kilku pasjonatów imion staropolskich (ja widzę ich dwoje,
          łącznie z sobą),
          - jakie imiona pochodzą z mojego drzewa (chyba rzeczywiście muszę je załaczyć,
          bo inaczej grozi mi, że mnie poinformujesz, które imiona są z mojego drzewa, a
          które nie - zapewne z mojego drzewa są wszystkie te, które Ci się nie podobają,
          coś jak nominowanie polityków na Żydów),
          - jak Twoim zdaniem godzę propagowanie imion staropolskich z propagowaniem
          imion wyłącznie z mojego drzewa (a z imion staropolskich pojawiły sie w nim
          tylko Kazimierz, Wojciech i Stanisław),
          i jeszcze kilka innych rzeczy. To po pierwsze.

Po drugie, wyrazy uznania, że nie jesteś trollem i piszesz spod swojego nicka.
          To doprawdy rzadkosć.

Po trzecie, kolejny raz mnie zadziwia wybiórczosć obrony "dobrej atmosfery".
          Otóż "dobra atmosfera" naruszana jest tylko przeze mnie. Katitka moze napisać,
          cytuję:
          "Koszmarne jak cały image państwa Wiśniewskich.
          Jednakowoż doskonale dopasowane do ich stylu - wyglądu, zachowania, poglądów.
          Dla mnie tragedia."
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15569254&a=15576873
          ...a ja nie mogłabym czegoś takiego napisać o Oliwierze, bo byłabym oskarżona o
          ocenianie ludzi po pozorach. Ponadto niecałe trzy tygodnie póżniej katitka może
          przedstawiony w zacytowanym poście sposób rozumowania z czystym sumieniem
          wyśmiać, uwazając sie za moralnie ponad to:
          "Ha ha ha!...
          A jak powinno się nazywać dziecko kobiety ubranej na przykład w brązy czy
          szarości? Albo w czerwieni?..." i cały dalszy post
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=16123071&a=16222455
          A poza tym, jeśli Ci zależy na dobrej atmosferze forum, to pisz i pisz miło, bo
          od trzech czy czterech miesięcy odzywasz się tylko w celu skrytykowania mnie.
        • abiela Re: :-) 21.01.05, 10:31
          Katitko,

wątku,
          >
          > gdzie celem przewodnim jest udowadnianie pierwszeństwa swoich przekonań i -
          tak
          >
          > naprawdę - popadanie ze skrajności w skrajność.

Naprawde nie zauwazylam czegos takiego, moglabys poprzec Twoja wypowiedz
          przykladami?

> Czytam sobie i przykro mi, bo od dłuższego czasu to forum ma wybitnie
          negatywną
          >
          > atmosferę.

???? Nie odczulam, gdzie Ty widzisz ta atmosfere?

Dawne "Imiona" stały się teraz forum wzajemnej adoracji paru
          > gorących pasjonatów imion staropolskich (tak ogólnie rzecz ujmując), którzy
          > mają ambicję uzmysłowić fascynatom imion prozachodnich (a ciekawe czemu nie
          > również prowschodnich np?), że są wrogami swoich własnych dzieci.

Jak dotadzaobserwowalam chyba tylko dwoje takich pasjonatow (pejsaty?,
          gaudencja?), ja niespecjlanie przepadam ta tymi imionami i jakos nie czuje sie
          tu wyobcowana. Co wiecej mieszkam za granica, wiec sila rzeczy
          imiona "prozachodnie" sa dla mnie chlebem powszednim. Wyobcowana sie nie czuje.
          Ale to chyba tylko kwestia poczuia wlasnej wartosci i przekonania o wlasnym
          zdaniu.

I w imię
          > propagowania różnorodności w imiennictwie apelują o nadawanie imion wyłącznie
          z
          >
          > drzewa genealogicznego Gaudencji (a'propos - powinnaś to drzewko załączyć,
          żeby
          >
          > wszyscy wiedzieli co jest słuszne i wskazane

Hmm, to ja moze jednak nadam imiona z wlasnego drzewa, ok?

> Tak czy owak zawsze można po prostu opuścić to formu i gawędzić sobie na
          > innych, fajniejszych. Tylko czy o to chodzi?
          > Ponieważ tematyka jest sympatyczna mam nadzieję, że i atmosfera się poprawi
          (i
          > nie chodzi tu o poglądy, tylko o podejście do ludzi i poszanowanie ich uczuć).

No to moze zacznij sama z poprawa atmosfery i zacznij wypowiadac sie na tematy
          zwiazne z forum?
          • idaaa Oj Dziewczyny nie kłóćmy się... Szkoda czasu i sił 21.01.05, 19:51
    • ginaaaa Re: oliwier, olivier, oliver 28.04.05, 22:28
      Mój synuś to Oliwier zdrobniale OLiwierek.Olik.Oluś..
      • machacha Re: oliwier, olivier, oliver 08.05.05, 13:52
        Moj synus Oliwier urodzil sie 16.12.2003r. Pozdrawiam imiennikow
        • nemesism Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 06:36
          moja corka ma 6 lat, na imie Oliwia, mam wrazenie ze wtedy nikt tak jeszcze nie
          nazywal dziewczynek, troche zalowalam potem a teraz prosze prosze co sie
          dzieje. wyglada mi na to ze zostalam przodowniczkom. apropo pisowni teraz moja
          Oliwia tlumaczy kolezankom i paniom w szkole ze jej imie jest wyjatkowe bo
          przez "w" a miszkamy w usa.
          • nemesism Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 06:38
            nemesism napisała:

przodowniczkom.

sama juz nie wiem czy tak ypadlam jesli chodzi o polska pisownie, czy jestem
            taka zmeczona bo noc u mnie gleboka.... przepraszam wszystkich poliglotow
    • szkworcka Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 22:45
      Moj pierwszy syn urodzil sie 5 lat temu w Polsce i mial sie nazywac
      Oliver.Niestety pani w USC nie wyrazila zgody na ta pisownie i mamy Oliwera!
      Moj drogi syn urodzil sie 9 miesiecy temu w Niemczech i nazywa sie Maximilian!
      Po czasie zameldowalismy go w polsce bez zadnych problemow.
      Prosze was wytlumaczcie mi dlaczego raz dziecko mozna zameldowac z zagraniczna
      pisownia a raz nie?Czy sa na to jakies przepisy?
      • mamaagnieszka Re: oliwier, olivier, oliver 16.05.05, 21:05
        szkworcka napisała:

> Moj pierwszy syn urodzil sie 5 lat temu w Polsce i mial sie nazywac
        > Oliver.Niestety pani w USC nie wyrazila zgody na ta pisownie i mamy Oliwera!
        > Moj drogi syn urodzil sie 9 miesiecy temu w Niemczech i nazywa sie Maximilian!
        >
        A moj maluszek ma dwa imiona, Oliver MaximiliansmilePozdrowienia.
        • szkworcka Re: oliwier, olivier, oliver 04.07.05, 00:18
          A moge wiedziec czy mieszkasz w Polsce czy za granica?
    • kreative Re: oliwier, olivier, oliver 22.02.15, 16:16
      Bardzo mnie deberwuje to zaślepione polskie gadanie, że A- dziecko będzie miało utrudnione życie z literą v w imieniu oraz B- że będą się z nigo w szkole naśmiewać. Po pierwsze jeśli dziecko mieszka za granicą a w PL przebywa może tydzień w roku, to co będzie miało utrudnione? Po drugie to tylko w PL jest taka maniera naśmiewania się z "dziwnych" imion - w innych krajach można nazwać dziecko jak się chce , np Nil, Everest (idzie moda na imiona pochodzące od nazw geograficznychh, z natury). Co więcej!! Odnośnie samego imienia Oliver. To jest oryginalne imie wypaczone tylko w PL literą W, którą np po angielsku wypowiada się jak Ł. I teraz jesli dziecko uczy się w szkole w UK, to co chwile bedzie miało z tym Ł problemy, a co gorsza podając swoje imie będzie się tłumaczyć że nie jest OLIŁER - brrrrr! Na calłym świecie w tym imieniu występuje V a polskie W jest nienaturalne i sztuczne jakby dać komuś na imie BRAJAN albo DŻON. Są imiona pochodzące z innych języków czy wam się to podoba, czy nie. Ja mam na imię Marcin.Prosto? Hmmmm ile enegrii zajmuje tłumaczenie, że to jak Martin tylko jest C zamiast T. Albo przez telefon podawanie imienia jako "MARSIN". Świat się zmienia, czas wyjś myśleniem poza podstawówkę z lat 90, kiedy to dzieciaki śmiał się z Ariela czy Juliana
      • iziula1 Re: oliwier, olivier, oliver 22.02.15, 17:04
        Wyciagasz stary wątek aby dać wyraz swemu nie zadowoleniu ???
        To wątek z przed 10 lat.
      • paula.anna Re: oliwier, olivier, oliver 23.02.15, 08:22
        Co za frustracja, żeby stare wątki wyciągać i się żalić....
        Ojoj.
        I to na polskim, zaściankowym forum big_grin

> Ja mam na imię Marcin.
        > Prosto? Hmmmm ile enegrii zajmuje tłumaczenie, że to jak Martin tylko jest C za
        > miast T. Albo przez telefon podawanie imienia jako "MARSIN".

No co za pech, że urodziłeś się w takiej mało światowej Polsce, że rodzice dali ci imię w polskiej wersji, a nie np Martin.
        Pewnie nie mogli się zdecydować we wróżbach, do którego światowego kraju kiedyś trafisz?
        Bo wiesz, języki, poza polskim są różne, imiona w różnych krajach pisane i wymawiane też różnie i skąd mieli wiedzieć, że akurat angielski to będzie ten właściwy język???

Zmień imię, najlepiej na takie modne, Everest może być tongue_out
        Wyżyny kreatywności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.