nana30 09.07.04, 11:13 Ciekjawa jestem jak popularne są imiona Oliwier, Olivier i Oliver, dlatego proszę mamy dzieci o takich imionach o wpis. Niby to popularne imie, a jakos często się z nim tutaj nie stykam Mój Oliwier ma 5 tygodni i 3 dni, jest pięknym zdrowym chłopcem(i marudnym bardzo!ur 01.06.2004. przez cc. Pozdrawiamy wszystkich Oliw(v)(i)erow i ich mamy Nana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaagnieszka Re: oliwier, olivier, oliver 09.07.04, 16:00 Wprawdzie nasz syncio ma sie urodzic dopiero w pazdzerniku, ale juz zdecydowalismy, ze bedzie mial na imie Oliver Maximilian (nie mieszkamy w Polsce). Jest to bardzo stare imie i nawet ma paru swietych. Szukalismy wlasnie starego imienia ale nie bardzo popularnego (antkow i Frankow jest u nas na kopki). Tak jakos melodyjnie brzmi. Nawet moja bardzo wybredna rodzina w Polsce jest zadowolona. Podobno w Polsce nie jest jeszcze popularne. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=8244371 Tu jest wiecej wypowiedzi. Pozdrawiam Ciebie i synka! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 09.07.04, 21:16 mamaagnieszka napisała: > jest zadowolona. Podobno w Polsce nie jest jeszcze popularne. Niestety, jest. Wystarczy poczytać "Witajcie na świecie". Oliwier i Oliwia są bardzo częstymi wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
nemesism Re: oliwier, olivier, oliver 17.05.05, 07:01 pieknie pieknie mojej corki nie bylo jeszcze na swiecie gdy wybralam jej imie Oliwia ba nie bylo jej nawet w planach, co tu duzo mowic ja sama mialam wowczas tylko 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: oliwier, olivier, oliver 09.07.04, 16:49 A ja mam jedno pytanie - mówimy ciągle o Oliwierach, Olivierach i Oliverach. A czy nadawane jest imię Oliwer? Mnie z tych wszystkich wersji podoba się najbardziej (choć nie jestem fanką tego imienia) - jest bez niedozwolonego "v", a jednocześnie ma twarde brzmienie (wersja [oliwjer] już zupełnie nie przypada mi do gustu). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakmita Re: oliwier, olivier, oliver 09.07.04, 18:04 MOj synus ma na imie Tymon Oliver... Urodzil sie w USA i niebawem wracamy do Polski, jednak nie przypuszczalam ze "v" jest w kraju "niedozwolone" w imionach.. naprawde? NO coz.. cos sie wymysli..jednak wersja Oliwer jakos dziwnie WYGLADA... Pozdrawiam mamuski Odpowiedz Link Zgłoś
doros1 Re: oliwier, olivier, oliver 14.07.04, 20:40 Ja planuję Oliviera )urodzi się w listopadzie.Zastanawiam się czy w USC nie będą mi robili problemu z "v". Dziewczyny jak zdrabniacie te imię? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagnieszka Re: oliwier, olivier, oliver 14.07.04, 22:08 My narazie wymyslilismy Oli albo Olek. Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 15.07.04, 12:55 Hej! Ja mam Oliviera przez W, wiec nie wiem czy V jak w USC do zaakceptowania. Na malego mowimy Oli, Olo, Oluń.Slyszalam, ze jedna e-amam mowi Olinek. Największy problem z wymowieniem imienia Oliwiera ma na razie moja 3.5 letnia bratanica Brzmi to komicznie jak sie wysila. Pozdrawiam Nana Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 17.01.05, 22:25 podciągam wątek. Może ktos nowy z Oliwierow nam przybył..? nana Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 27.04.05, 17:46 To może jako autorka wątku zakończę niepotzebną tu dyskusję jak sie komu widzą i podobają owe imiona , pisane tak czy inaczej. Podoba mi się zarówno Oliwier jak i Oliver i Olivier, uważam, że jest wiele dziwaczniejszych i bardziej obco czy śmiesznie brzmiących i nie wiedzę powodu, żeby ich zwolenniczkom je odradzać, czy krytyować taka, czy inna pisownie. Tak samo ,jak martwienie się na zapas o samopoczucie posiadaczy imon Oliwier/Oliver za kilka/kilkanaście lat. Zapewne nasze dzieci w przyszłości będą daleko bardziej europejskie niz nam się to wydaje. Proszę o wpisy mamy nowo przybyłych Oliw(v)(i)erów. nana Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 27.04.05, 18:49 nana30 napisała: Zapewne nasze dzieci w przyszłości będą daleko bardziej europejskie niz > nam się to wydaje. Trudno powiedzieć, jak to bedzie, i co będzie oznaczać "europejskie". Było już trochę posprowadzanych imion, które się nie przyjęły na dłuższą metę. 30 lat temu była to np. Wioletta i Ilona, a dwa pokolenia wcześniej - Genowefa na przykład. Sprowadzenie nowego imienia z zagranicy nie musi skończyć sie sukcesem; może się okazać, że po 30 latach nikomu się to imię już nie podoba. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 09.05.05, 21:41 Ok, tylko raczej trudno czekać 30 lat z nadaniem dziecku imienia, żeby się przekonać , czy się przyjęło, czy nie. Poza tym jest mnóstwo imion niekoniecznie polskiego pochodzenia, które się tak przyjęły, że wcale nie brzmią obco i dziwnie. Choćby Marek, czy Artur. I sądzę, że taka sama sprawa będzie za kilka lat z imieniem Oliwier. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 09.05.05, 22:09 Rzecz w tym, że Marek czy Artur to imiona o sezonowej popularności, obecnie przeciętnie mało lubiane. Zazwyczaj tak się kończy większość nagłych mód na imiona; podobny los czeka wedle wszelkiego prawdopodobieństwa Oliwiera czy Nikolę. Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 18:47 Rzecz w tym, że wcale nie czuję potrzeby, by moje dziecko miało imię powszechnie lubiane. Zreszta gdyby iść tym sposobem rozumowania, to obecnie mało poularnych jest wiele imion popularnych kiedyś. I jak kiedys była era Tadeuszów, Stanisławów i Krystyn, potem Ań, Kasiek i Agnieszek, tak teraz jest Oliwierów, Nikol, Klaudii i Weronik. No chyba że proponujesz coś o ponadczasowej popularności. Watpię czy takie istnieją. Poza tym jeszcze kwestia, aby mi sie podobało imię własnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 19:03 nana30 napisała: > Rzecz w tym, że wcale nie czuję potrzeby, by moje dziecko miało imię > powszechnie lubiane. Zreszta gdyby iść tym sposobem rozumowania, to obecnie > mało poularnych jest wiele imion popularnych kiedyś. Oczywiście, jest jednak subtelna różnica między imionami niekoniecznie powszechnie lubianymi a imionami szeroko uznawanymi za obciachowe (choćby nawet nie w momencie ich nadawania, a 30 lat później). I w tym punkcie zakończę... Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 19:52 Widocznie mamy inna definicję obciachu. Poza tym "de gustibus..." Proponuję zacząć kierować się tą mądrą maksymą. pozdrawiam...również kończąc nana Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 20:55 nana30 napisała: > Widocznie mamy inna definicję obciachu. Poza tym "de gustibus..." Proponuję > zacząć kierować się tą mądrą maksymą. Ależ nie dyskutujemy tu na temat gustów, tylko na temat "europejskości" lub nie niektórych imion i na temat trendów imienniczych. Twierdziłaś, ze będziemy europejscy. Może, ale takie "europejskie" imiona, jak Violetta, nie przyjęły się na dłuższą metę i w tej chwili mało kto je nadaje. Po prostu prorokuję, że to samo spotka Oliviera; było już wcześniej więcej takich zjawisk, np. Zenon, który był nagle modny i równie szybko okazał się być niemodny. Być moze moja prognoza sie nie sprawdzi; nie roszczę sobie pretensji do bycia jasnowidzem, ale nie wierzę też w przepowiadany przez Ciebie rozwój wypadków. Sądzę, że Oliwier będzie przez jakis czas umiarkowanie popularny w pewnych środowiskach, po czym szybko i bezpowrotnie wyjdzie z mody. Są oczywiscie też imiona mniej lub bardziej ponadczasowe, o ktore pytałaś w poprzednim poście; do nich należy np. Michał - wystarczy tu zajrzeć, żeby się o tym przekonać. To gwoli uzupełnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 21:46 Dobrze, bo nie chce mi się wciąż wałkować tego tematu, zobaczymy która z nas będzie miała rację za, jak to mówisz, 30 lat. Imię Ci się nie podoba, ale to nie Twoj problem, bo sądzę, że dziecku takiego nie nadasz, to i dobrze, będzie mniej Oliwierów, a Ty będziesz szczęśliwsza. Niech każda z nas trzyma się swoich typów imion, będzie fajniej, bo bardziej róznorodnie w Polsce. A przygadywanie ludziom , którym się podoba to imię pisane przez w, czy v, czy jeszcze w inny sposób uważam za brak tolerancji. Ja to akurat mam koło nosa, bo nie mam potrzeby liczyć na czyjąś akceptację, ale komuś może zrobić się przykro. Zwłaszcza, iż raz wyraziłaś swoją opinię na ten temat i wszyscy zainteresowani juz chyba wiedzą. I nie prowokuj mnie już do dalszej dyskusji. pozdrawiam mimo wszystko nana Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 22:01 nana30 napisała: A > przygadywanie ludziom , którym się podoba to imię pisane przez w, czy v, czy > jeszcze w inny sposób uważam za brak tolerancji. Nie jest to kwestia tolerancji, tylko przestrzegania zasad pisowni polskiej, w tym zasad sformułowanych przez RJP. > I nie prowokuj mnie już do dalszej dyskusji. Hmmm, myślałam że obie dyskutujemy, a tu cóż się okazuje? że się "prowokujemy"?? Ciekawe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 17.01.05, 22:29 nana30 napisała: > Hej! Ja mam Oliviera przez W, wiec nie wiem czy V jak w USC do zaakceptowania. > Na malego mowimy Oli, Olo, Oluń.Slyszalam, ze jedna e-amam mowi Olinek. O rany, a drugi synek powinien się nazywać Ałganek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 18.07.04, 17:10 doros1 napisała: > Ja planuję Oliviera )urodzi się w listopadzie.Zastanawiam się czy w USC nie > będą mi robili problemu z "v". Oby robili. Olivier jest przeraźliwie pretensjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
doros1 Re: oliwier, olivier, oliver 20.07.04, 09:29 Mam nadzieję ,że jednak nie będą robili.A gusta się nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 20.07.04, 10:53 doros1 napisała: > A gusta się nie mówi. Hmmm... nie wiem czy o tym pisać... ale w przypadku mamy Livii-Arweny i Leeloo- Cirilli (czy cos w tym stylu) było podobnie, z czego można wyciągnąć wniosek, że bardzo często preferencje pisowni obcojęzycznej występują u osób, które w widoczny sposób nie posługują się biegle językiem polskim. Wypada się modlić o lepszy poziom polskich szkół... Odpowiedz Link Zgłoś
doros1 Re: do gaudencji 20.07.04, 19:25 Chyba ciężko się żyje z taką złośliwością i drobiazgowością.?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencji 20.07.04, 21:49 doros1 napisała: > Chyba ciężko się żyje z taką złośliwością i drobiazgowością.?? doros, po prostu jedni mniej znają swój własny język, a inni bardziej. Tym drugim może większą przykrosć sprawia czytanie złej polszczyzny, ale cóż za przyjemność, niemalże zmysłowa, kiedy natrafi się na dobrze napisany tekst! A to, co napisałam w poprzednim poście, jest szczera prawdą. Nie pierwszy raz obserwuję nagromadzenie błędów językowych wśród zwolenników "v", "x" i różnego rodzaju innych dziwolągów. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: oliwier, olivier, oliver 20.07.04, 11:02 Skąd się bierze ta moda na importowanie niepolskich liter? Potem dzieci całe życie muszą tłumaczyć, że ich imię to Olivia, ale przez v, a nie przez w, albo Alexander przez x. A w sumie brzmi jednakowo. A jeśli mnie się bardziej podoba Igor pisany cyrylicą, a dla dziewczynki Jasmin pisane po arabsku? Czy to znaczy, że powinnam się uprzeć, żeby właśnie tak je zarejestrować? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 16:13 mam koleżankę, która jest niesamowicie dumna, że na drugie imię ma Isabel (ależ nie żadna tam Izabela!) i miała ogromny żal do rodziców, że to nie imię pierwsze... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 17:42 lilith76 napisała: > mam koleżankę, która jest niesamowicie dumna, że na drugie imię ma Isabel (ależ > > nie żadna tam Izabela!) i miała ogromny żal do rodziców, że to nie imię > pierwsze... A ja jestem dumna, ze mam imię w polskiej wersji językowej, bo gdybym miała w obcej, to zapadłabym się ze wstydu pod ziemię i nie przedstawiałabym się imieniem obcym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
wlekliczka do gaudencji 14.05.05, 20:21 bardzo niemiło się czyta złośliwości tego rodzaju. Minęło już sporo czasu od twoich ostatnich postów. Może od tamtego czasu trochę ci kultury i sympatii wobec ludzi przybyło, gaudencjo? Dyskusja na forum nie polega na besztaniu ludzi, a wymianie opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencji 15.05.05, 11:38 wlekliczka napisała: > bardzo niemiło się czyta złośliwości tego rodzaju. Minęło już sporo czasu od > twoich ostatnich postów. Może od tamtego czasu trochę ci kultury i sympatii > wobec ludzi przybyło, gaudencjo? O co Ci konkretnie chodzi i czego ode mnie oczekujesz, pisząc taki post? Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 14:56 Ja mam synka Olivera. Mi sie podoba przez V a nie przez W. Ja mam polskie imie a w klasie bylo az 10 tych samych.A jezeli mojemu synkowi sie nie spodoba to imie to ma jeste drugie))) My na Olivera mowimy oli,oliś,oliverek Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 16:32 Oliver,wlasnie tak pisane.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: oliwier, olivier, oliver 23.08.04, 17:41 aka10 napisała: > Oliver,wlasnie tak pisane.Pozdrawiam To prawie jak Guliwer Po co to "v"???? Nijak nie mogę pojąć tej mody... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: oliwier, olivier, oliver(do monikaj1) 23.08.04, 22:01 monikaj1 napisała: > aka10 napisała: > > > Oliver,wlasnie tak pisane.Pozdrawiam > > To prawie jak Guliwer Po co to "v"???? Nijak nie mogę pojąć tej mody... -- Po co? Po to,zeby nie miec klopotu z pisownia i tlumaczeniem przy kazdej okazji,ze przez W.Zadna moda.Litera W praktycznie tutaj nie wystepuje.Podobnie,jak V gdzie indziej.Ot,co.Pozdrawiam raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: oliwier, olivier, oliver(do monikaj1) 23.08.04, 22:24 aka10 napisała: > monikaj1 napisała: > > > aka10 napisała: > > > > > Oliver,wlasnie tak pisane.Pozdrawiam > > > > To prawie jak Guliwer Po co to "v"???? Nijak nie mogę pojąć tej mody... > -- > > Po co? Po to,zeby nie miec klopotu z pisownia i tlumaczeniem przy kazdej > okazji,ze przez W.Zadna moda.Litera W praktycznie tutaj nie > wystepuje.Podobnie,jak V gdzie indziej.Ot,co.Pozdrawiam raz jeszcze. ale jak przyjedziesz do polski mozesz miec te klopoty i bedziesz musiala wtedy tlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: oliwier, olivier, oliver(do monikaj1) 23.08.04, 22:53 Żeby była jasność - chodzi mi o polskie realia, tylko i wyłącznie. Moja wypowiedź dotyczyła dającej się zaobserwować od jakiegoś czasu tendencji nadwania polskim dzieciom, mieszkającym na stałe w Polsce, imion z pisownią zupełnie nie przystającą do reguł ich ojczystego języka. Przy okazji przypomniał mi się przykład mojej koleżanki z liceum - Violetty - co się dziewczyna namęczyła z tym swoim nieszczęsnym imieniem. Oprócz tego mieliśmy też trzy Wiolety Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: oliwier, olivier, oliver 24.08.04, 09:18 Dziewcyzny wy chyba oszalałyście z tą niepolską pisownią w Polsce. A mnie sie podobają na przykład takie daszki nad literkami które się używa w chorwackim. I co, mam dziecku imię dać pisane z takim daszkiem? Przecieżby miało do mnie żal do końca życia. Gwartanuje, że waszym Oliverom i Violetom w przyszłości może być głupio tłumaczyć dlaczego mamusia się na Zachód tak zapatrzyła... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: oliwier, olivier, oliver 24.08.04, 10:10 Mnie sie najbardziej podoba Borys pisany cyrylicą, a dla dziewczynki Jasmin, ale wyłącznie arabskimi literami. Ciekawe, czy uda się zarejestrować? W sumie jest to logiczne przedłużenie tego trendu... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: oliwier, olivier, oliver 24.08.04, 15:38 Zadna z trzech wersji tego imienia mi się nie podoba. A w Polsce można chyba zarejestrować tylko Oliwiera? Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: oliwier, olivier, oliver 25.08.04, 00:11 Ja zarejestrowalam Olivera. Kochane ja nie patrze na zachod,mi sie to imie podoba od zawsze.Nie bede sie tlumaczyc,bo jak moj syn dorosnie beda same takie imiona. no i dziwne ale ja nie mam problemu z tlumaczeniem jak moj synek ma na imie (moze dlatego ze mieszkamy blizej zachodu Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: oliwier, olivier, oliver 25.08.04, 09:32 omn3 napisała: > Ja zarejestrowalam Olivera. > Nie bede sie > tlumaczyc,bo jak moj syn dorosnie beda same takie imiona. to bylby koszmar wtedy. ale nie sadze, by bylo tak zle, moda na disco polo czy harlequiny tez sie skonczyla, a niektorzy mysleli, ze tylko tego bedzie sie sluchac czy czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: oliwier, olivier, oliver 25.08.04, 10:49 pejsaty napisał: > omn3 napisała: > > > Ja zarejestrowalam Olivera. > > Nie bede sie > > tlumaczyc,bo jak moj syn dorosnie beda same takie imiona. > > to bylby koszmar wtedy. > ale nie sadze, by bylo tak zle, moda na disco polo czy harlequiny tez sie > skonczyla, a niektorzy mysleli, ze tylko tego bedzie sie sluchac czy czytac. > nic dodać, nic ująć)))) Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: oliwier, olivier, oliver 25.08.04, 10:41 Cos starsznego!!!!)) Teraz chyba sie zalamie milenium5 dla ciebie tez brawo kochana Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Olivier Janiak 24.09.04, 15:06 We wrzesniowym numerze byl wywiad z Janiakiem. I on tam powiedzial, ze tak naprawde ma na imie Piotr, tylko na drugie ma Oliwier. I dodam, ze on poczatkowo to mial "w" zamias "v", a teraz sie przemianowal na oliVier, co zreszta jest bardzo pretensjonalne (moim zdaniem) w polaczeniu z nazwiskiem Janiak. Czyli nadawajmy dzieciom po dwa imiona, nie wiadomo czy w przyszlosci nie wybiora tego bardziej oryginalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olivier Janiak 24.09.04, 15:33 szczekuszka napisała: I dodam, ze on > poczatkowo to mial "w" zamias "v", a teraz sie przemianowal na oliVier, co > zreszta jest bardzo pretensjonalne (moim zdaniem) w polaczeniu z nazwiskiem > Janiak. Jest nieprawdopodobnie pretensjonalne, tak jak i ten facet na zdjęciu. Co do reszty nie wypowiadam się, bo nie mam telewizora, nie wiem, kto to jest ten Janiak, a widziałam go tylko na zdjęciach w pisemkach kolorowych, które są czasem doczepiane do płyt z filmami Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 09:10 Przykro mi, ale to imię wyjątkowo mi się nie podoba, no ale to oczywiście kwestia gustu. A odnośnie pisowni - rozumiem, że to "v" wygląda bardzo światowo, ale polskiemu dziecku może przysporzyć trudności, ponieważ będzie przez całe życie musiało poprawiać tych wszystkich nieobytych, kórzy jego imię będą pisać przez "w" Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 09:59 no problem,jakos mojego synka nie mylaAle fakt ze starsi ludzie dalej pisza przez "w". Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 12:31 No popatrz, ale to dziwne. Do pokolenia mamutów nie należę, sama za dwa miesiace zostanę mamą, a nie przyszłoby mi do głowy napisać przez "v". Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 12:52 Nie przepadam za tym imieniem, ale jak bym musiała się zdecydować na jakąś wersje wybrałabym tylko Oliwera, reszta całkowicie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
patunia13 Re: oliwier, olivier, oliver 18.01.05, 23:07 Witam wszystkie mamy, ktore zawracaja sobie glowy tym czy ich dziecko ma imie pretensjonalne, niezbyt pretensjonalne czy bezpretensjonalne. Moj OLIVIER przyszedl na swiat w Niemczech i wlasnie dlatego zostal z francuska pisanym Olivierem a nie niemieckim OLIVEREM, bo wbito mi w glowe niechec do niemieckiego brzmienia wyrazow. Gdyby OLI przyszedl teraz na swiat, a nie dziewiec lat temu zostalby OLIVEREM, bo ma niemieckiego ojca, niemieckich przyjaciol i prawdopodobnie ani we Francji ani w Polsce nie bedzie mieszkal. Narodowa pisownia jest dla dziecka ulatwieniem, ale przeciez kazde dziecko to indywidualnosc i taze moze rowniez odzwierciedlic imie. NOMEN OMEN. Moj sentyment do Francji zostal wlany wlasnie w moje dziecko. Pozniejsze zdrobnienia to juz zapozyczone z niemieckiego OLI, A spolszczone przeze mnie Oliczek, zapozyczony z angielskiej bajki OLINEK ( OLLI-ROLLI). Ale synek bywal tez przez dzieci w Polsce nazywany Olejem, a przez przyjaciol z Wilna Olkiem. Jak co, ja mojego Oliego kocham nawet jakby imie to napisane bylo po arabsku czy chinsku i mimo drugiego imienia EDMUND, ktore ma po swoim tacie, ktory ostatnio zalazl mi za skore... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
katitka :-) 20.01.05, 08:06 Patunia - wreszcie coś ciepłego i przyjemnego w tym (jak i wielu innych) wątku, gdzie celem przewodnim jest udowadnianie pierwszeństwa swoich przekonań i - tak naprawdę - popadanie ze skrajności w skrajność. Czytam sobie i przykro mi, bo od dłuższego czasu to forum ma wybitnie negatywną atmosferę. Dawne "Imiona" stały się teraz forum wzajemnej adoracji paru gorących pasjonatów imion staropolskich (tak ogólnie rzecz ujmując), którzy mają ambicję uzmysłowić fascynatom imion prozachodnich (a ciekawe czemu nie również prowschodnich np?), że są wrogami swoich własnych dzieci. I w imię propagowania różnorodności w imiennictwie apelują o nadawanie imion wyłącznie z drzewa genealogicznego Gaudencji (a'propos - powinnaś to drzewko załączyć, żeby wszyscy wiedzieli co jest słuszne i wskazane . Tak czy owak zawsze można po prostu opuścić to formu i gawędzić sobie na innych, fajniejszych. Tylko czy o to chodzi? Ponieważ tematyka jest sympatyczna mam nadzieję, że i atmosfera się poprawi (i nie chodzi tu o poglądy, tylko o podejście do ludzi i poszanowanie ich uczuć). Katitka P.S. I może... nie jestem trollem, pisuję zawsze pod jednym nickiem, nie lubię imion prozachodnich ale wybitnie nie lubię również staropolskich, mam telewizor (upss, cóż za wstyd!), nie lubię disco polo, nie czytam harlequinów ale nie czytam też Rymuta. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: :-) 20.01.05, 16:38 Katitko, co najmniej w kilku punktach zdecydowanie przesadzasz. Chętnie bym usłyszała: - z jakiej skrajnosci w jaką skrajność tu popadamy, - co to jest imię prozachodnie, - gdzie masz tych kilku pasjonatów imion staropolskich (ja widzę ich dwoje, łącznie z sobą), - jakie imiona pochodzą z mojego drzewa (chyba rzeczywiście muszę je załaczyć, bo inaczej grozi mi, że mnie poinformujesz, które imiona są z mojego drzewa, a które nie - zapewne z mojego drzewa są wszystkie te, które Ci się nie podobają, coś jak nominowanie polityków na Żydów), - jak Twoim zdaniem godzę propagowanie imion staropolskich z propagowaniem imion wyłącznie z mojego drzewa (a z imion staropolskich pojawiły sie w nim tylko Kazimierz, Wojciech i Stanisław), i jeszcze kilka innych rzeczy. To po pierwsze. Po drugie, wyrazy uznania, że nie jesteś trollem i piszesz spod swojego nicka. To doprawdy rzadkosć. Po trzecie, kolejny raz mnie zadziwia wybiórczosć obrony "dobrej atmosfery". Otóż "dobra atmosfera" naruszana jest tylko przeze mnie. Katitka moze napisać, cytuję: "Koszmarne jak cały image państwa Wiśniewskich. Jednakowoż doskonale dopasowane do ich stylu - wyglądu, zachowania, poglądów. Dla mnie tragedia." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15569254&a=15576873 ...a ja nie mogłabym czegoś takiego napisać o Oliwierze, bo byłabym oskarżona o ocenianie ludzi po pozorach. Ponadto niecałe trzy tygodnie póżniej katitka może przedstawiony w zacytowanym poście sposób rozumowania z czystym sumieniem wyśmiać, uwazając sie za moralnie ponad to: "Ha ha ha!... A jak powinno się nazywać dziecko kobiety ubranej na przykład w brązy czy szarości? Albo w czerwieni?..." i cały dalszy post forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=16123071&a=16222455 A poza tym, jeśli Ci zależy na dobrej atmosferze forum, to pisz i pisz miło, bo od trzech czy czterech miesięcy odzywasz się tylko w celu skrytykowania mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: :-) 21.01.05, 10:31 Katitko, wątku, > > gdzie celem przewodnim jest udowadnianie pierwszeństwa swoich przekonań i - tak > > naprawdę - popadanie ze skrajności w skrajność. Naprawde nie zauwazylam czegos takiego, moglabys poprzec Twoja wypowiedz przykladami? > Czytam sobie i przykro mi, bo od dłuższego czasu to forum ma wybitnie negatywną > > atmosferę. ???? Nie odczulam, gdzie Ty widzisz ta atmosfere? Dawne "Imiona" stały się teraz forum wzajemnej adoracji paru > gorących pasjonatów imion staropolskich (tak ogólnie rzecz ujmując), którzy > mają ambicję uzmysłowić fascynatom imion prozachodnich (a ciekawe czemu nie > również prowschodnich np?), że są wrogami swoich własnych dzieci. Jak dotadzaobserwowalam chyba tylko dwoje takich pasjonatow (pejsaty?, gaudencja?), ja niespecjlanie przepadam ta tymi imionami i jakos nie czuje sie tu wyobcowana. Co wiecej mieszkam za granica, wiec sila rzeczy imiona "prozachodnie" sa dla mnie chlebem powszednim. Wyobcowana sie nie czuje. Ale to chyba tylko kwestia poczuia wlasnej wartosci i przekonania o wlasnym zdaniu. I w imię > propagowania różnorodności w imiennictwie apelują o nadawanie imion wyłącznie z > > drzewa genealogicznego Gaudencji (a'propos - powinnaś to drzewko załączyć, żeby > > wszyscy wiedzieli co jest słuszne i wskazane Hmm, to ja moze jednak nadam imiona z wlasnego drzewa, ok? > Tak czy owak zawsze można po prostu opuścić to formu i gawędzić sobie na > innych, fajniejszych. Tylko czy o to chodzi? > Ponieważ tematyka jest sympatyczna mam nadzieję, że i atmosfera się poprawi (i > nie chodzi tu o poglądy, tylko o podejście do ludzi i poszanowanie ich uczuć). No to moze zacznij sama z poprawa atmosfery i zacznij wypowiadac sie na tematy zwiazne z forum? Odpowiedz Link Zgłoś
ginaaaa Re: oliwier, olivier, oliver 28.04.05, 22:28 Mój synuś to Oliwier zdrobniale OLiwierek.Olik.Oluś.. Odpowiedz Link Zgłoś
machacha Re: oliwier, olivier, oliver 08.05.05, 13:52 Moj synus Oliwier urodzil sie 16.12.2003r. Pozdrawiam imiennikow Odpowiedz Link Zgłoś
nemesism Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 06:36 moja corka ma 6 lat, na imie Oliwia, mam wrazenie ze wtedy nikt tak jeszcze nie nazywal dziewczynek, troche zalowalam potem a teraz prosze prosze co sie dzieje. wyglada mi na to ze zostalam przodowniczkom. apropo pisowni teraz moja Oliwia tlumaczy kolezankom i paniom w szkole ze jej imie jest wyjatkowe bo przez "w" a miszkamy w usa. Odpowiedz Link Zgłoś
nemesism Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 06:38 nemesism napisała: przodowniczkom. sama juz nie wiem czy tak ypadlam jesli chodzi o polska pisownie, czy jestem taka zmeczona bo noc u mnie gleboka.... przepraszam wszystkich poliglotow Odpowiedz Link Zgłoś
szkworcka Re: oliwier, olivier, oliver 10.05.05, 22:45 Moj pierwszy syn urodzil sie 5 lat temu w Polsce i mial sie nazywac Oliver.Niestety pani w USC nie wyrazila zgody na ta pisownie i mamy Oliwera! Moj drogi syn urodzil sie 9 miesiecy temu w Niemczech i nazywa sie Maximilian! Po czasie zameldowalismy go w polsce bez zadnych problemow. Prosze was wytlumaczcie mi dlaczego raz dziecko mozna zameldowac z zagraniczna pisownia a raz nie?Czy sa na to jakies przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagnieszka Re: oliwier, olivier, oliver 16.05.05, 21:05 szkworcka napisała: > Moj pierwszy syn urodzil sie 5 lat temu w Polsce i mial sie nazywac > Oliver.Niestety pani w USC nie wyrazila zgody na ta pisownie i mamy Oliwera! > Moj drogi syn urodzil sie 9 miesiecy temu w Niemczech i nazywa sie Maximilian! > A moj maluszek ma dwa imiona, Oliver MaximilianPozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
szkworcka Re: oliwier, olivier, oliver 04.07.05, 00:18 A moge wiedziec czy mieszkasz w Polsce czy za granica? Odpowiedz Link Zgłoś
kreative Re: oliwier, olivier, oliver 22.02.15, 16:16 Bardzo mnie deberwuje to zaślepione polskie gadanie, że A- dziecko będzie miało utrudnione życie z literą v w imieniu oraz B- że będą się z nigo w szkole naśmiewać. Po pierwsze jeśli dziecko mieszka za granicą a w PL przebywa może tydzień w roku, to co będzie miało utrudnione? Po drugie to tylko w PL jest taka maniera naśmiewania się z "dziwnych" imion - w innych krajach można nazwać dziecko jak się chce , np Nil, Everest (idzie moda na imiona pochodzące od nazw geograficznychh, z natury). Co więcej!! Odnośnie samego imienia Oliver. To jest oryginalne imie wypaczone tylko w PL literą W, którą np po angielsku wypowiada się jak Ł. I teraz jesli dziecko uczy się w szkole w UK, to co chwile bedzie miało z tym Ł problemy, a co gorsza podając swoje imie będzie się tłumaczyć że nie jest OLIŁER - brrrrr! Na calłym świecie w tym imieniu występuje V a polskie W jest nienaturalne i sztuczne jakby dać komuś na imie BRAJAN albo DŻON. Są imiona pochodzące z innych języków czy wam się to podoba, czy nie. Ja mam na imię Marcin.Prosto? Hmmmm ile enegrii zajmuje tłumaczenie, że to jak Martin tylko jest C zamiast T. Albo przez telefon podawanie imienia jako "MARSIN". Świat się zmienia, czas wyjś myśleniem poza podstawówkę z lat 90, kiedy to dzieciaki śmiał się z Ariela czy Juliana Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: oliwier, olivier, oliver 22.02.15, 17:04 Wyciagasz stary wątek aby dać wyraz swemu nie zadowoleniu ??? To wątek z przed 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: oliwier, olivier, oliver 23.02.15, 08:22 Co za frustracja, żeby stare wątki wyciągać i się żalić.... Ojoj. I to na polskim, zaściankowym forum > Ja mam na imię Marcin. > Prosto? Hmmmm ile enegrii zajmuje tłumaczenie, że to jak Martin tylko jest C za > miast T. Albo przez telefon podawanie imienia jako "MARSIN". No co za pech, że urodziłeś się w takiej mało światowej Polsce, że rodzice dali ci imię w polskiej wersji, a nie np Martin. Pewnie nie mogli się zdecydować we wróżbach, do którego światowego kraju kiedyś trafisz? Bo wiesz, języki, poza polskim są różne, imiona w różnych krajach pisane i wymawiane też różnie i skąd mieli wiedzieć, że akurat angielski to będzie ten właściwy język??? Zmień imię, najlepiej na takie modne, Everest może być Wyżyny kreatywności. Odpowiedz Link Zgłoś