miaumia 06.05.24, 09:01 Trochę mnie podkusił wpis DeK.adenta Nie znalazłam tematu o tych imionach wcześniej. Być może figurują głównie jako wschodnie imiona ale kiedyś były nadawane też pośród Polaków. Trafiłam jedynie na podobną Fennenę i Fotynę w innym poście. Pozdrawiam majowo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Inna i Faina :) 07.05.24, 16:39 Inna - znaczenie imienia nieznane. Myślę, że nie jest do rejestracji w Polsce, bo jest tożsame z przymiotnikiem. Ale można nadać Innocencję lub Innocentynę i zdrabniać je do Inny. Faina - za bardzo kojarzy się ze słowem 'fajna'. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Inna i Faina :) 07.05.24, 18:24 Bardzo lubię Innę, to jedno z moich ulubionych zagranicznych imion 😍 Znam jedną Innę, pochodzi z Mołdawii, ale mieszka w Polsce. Myślę jednak, że w PL mogą być problemy z rejestracją tego imienia, właśnie przez skojarzenia z przymiotnikiem "inna". Choć podobno różne 🌸🌸 przechodziły w urzędach... Faina u mnie nie przejdzie, zbyt silne skojarzenia ze słowem "fajna". Dodatkowo mogą się pojawić problemy z wymową - Fa-i-na czy Fai-na? Mam wrażenie, że kojarzę jakąś Fainę z jakiejś książki czy filmu, ale mogę się mylić 😂 pozdrówki wtorkowe, D. (To ja, Dekadent. Mam awarię konta, więc chwilowo piszę z innego nicka) Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Inna i Faina :) 07.05.24, 19:27 misha.parajanov napisała: > a-i-na czy Fai-na? Na 100% powinna być Fa-i-na. Jakiś czas temu miałam wątpliwości, teraz już ich nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Inna i Faina :) 07.05.24, 19:38 Dzięki 🙃 Wolałam się upewnić, bo w moim otoczeniu wychodziły już różne 🌸🌸 z wymową imion... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Inna i Faina :) 08.05.24, 22:53 Lubie Inne. Bycie "inna" akurat mi nie przeszkadza 😉 Faina kojarzy mi sie z kofeina, teina itp. Brzmienie mi nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Inna i Faina :) 31.10.24, 01:13 Mi Felina silnie kojarzy się z kotami 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
twinkletwinkle [...] 31.10.24, 11:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
twinkletwinkle [...] 31.10.24, 11:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
twinkletwinkle [...] 31.10.24, 15:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Inna i Faina :) 09.05.24, 09:09 Obydwa za bardzo kojarzą się wg mnie z przymiotnikami, ale brzmienie mają ok. Znam dziewczynę o imieniu Ina. Z Inną się nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
twinkletwinkle [...] 31.10.24, 11:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Inna i Faina :) 09.05.24, 09:16 Miało być Ina, a nie dwa razy Inka - poprawiam Odpowiedz Link Zgłoś