losninos 29.06.24, 20:54 Kolejne moje odkrycie, kojarzy mi się trochę z Aleksym. Jestem wielką fanką imion zakończonych na -y. Bardzo mi się podoba. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misha.parajanov Re: Alojzy 29.06.24, 23:32 Alojzy - brzmieniowo nawet w porządku, ale źle mi się kojarzy Aleksy - tak ma na imię bohater jednej z moich ulubionych książek, więc skojarzenia pozytywne Aczkolwiek dla syna nie mogłabym rozważyć Z imion na "-y" bardzo lubię za to Ignacego, Jerzego (pewnie się ucieszysz ), a do niedawna na liście ulubionych miałam też Maurycego. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Alojzy 29.06.24, 23:36 Niestety nie podoba mi się w ogóle. Aleksy dużo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Alojzy 30.06.24, 02:56 kojarzy mi się też ze słowem: "aloes" i wyrażeniem "ale łajzy" Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Alojzy 30.06.24, 00:25 Bardzo lubię to imię, mam przyjemne z nim skojarzenia chociaż podświadomie z nieznanych mi przyczyn do głowy mi Anatol :p Myślę, że jednak z zdrobnieniami byłby problem - Aluś, Lolek, Lojzek? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Alojzy 30.06.24, 00:41 Lubie imiona zakonczone na -y np. Apolinary, Ambrozy, Maurycy, Wincenty, Makary. Alojzy nie podoba mi sie, bo dzwiekowo przypomina mi lajze. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Alojzy 30.06.24, 10:45 Ja swojego czasu miałam Apolinarego na liście ulubionych Maurycego też. Szkoda, że obaj już dawno wypadli z mojego rankingu Ambrożego poznałam niedawno przez FB. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Alojzy 30.06.24, 16:36 Nie wiedzialam, ze juz wypadli. W takim razie jak bedziesz miala synka to musi byc Mieszkiem, bo sympatia do innych imion przychodzi i odchodzi, hihi. Nie znam zadngo Ambrozego oprocz Kleksa ♥ Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Alojzy 30.06.24, 09:58 Niestety, Alojzy kojarzy mi się, dźwiękowo, z łajzą. Nie wiem, skąd mi się to wzięło. Ale u kogoś pewnie doceniłabym odmianę. Za Aleksym również nie przepadam, głównie dlatego, że byłby pewnie głównie Aleksem, lub, co imo gorsze, Alexem. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Alojzy 30.06.24, 10:01 Nie wiem czemu, ale jakoś tak niefajnie mi się kojarzy. Myślę Alojzy i widzę takiego ulizanego kelnera ze starych filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Alojzy 30.06.24, 18:49 Mnie się kojarzy z dziewiętnastowiecznym stangretem XD Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Alojzy 01.07.24, 15:15 Alojzy kojarzy się brzmieniowo z łajzą, 'lujem', lizaniem, czymś śliskim, zachlapanym, długim , gumowym, elastycznym do przeciągania, ślozami i śluzami, łojem, łojeniem. Nie podoba mi się zgrubienie Aloch, występujące kiedyś ( locha, loch). Nie jestem też obiektywna, bo nie podobają mi się w ogóle imiona zakończone na Y. Podobny do Anzelma i Alwara, lubię tego ostatniego Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Alojzy 01.07.24, 15:19 Jakkolwiek melodia imienia nie jest zła, doceniam u innych jako przyjemną odmianę Chciałabym także powrotu Alfonsa, jednak jest niesłusznie skreślony w Polsce. Aleksy występuje rodzinnie jako kuzyn Alex i pies Alex. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Alojzy 02.07.24, 13:22 Podoba mi się. Tak miał na imię brat mojej babci. Zdrobniale Aloch. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alojzy 07.07.24, 09:23 Podoba mi się. Ja też przepadam za męskimi imionami zakończonym na - y (Aleksy również jest super). Można zdrabniać do Alosia, Aloszka. Całkiem fajny jest też Lojzek - rzeczywiście trochę łajzowaty, ale też taki uroczo lobuzerski. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alojzy 11.11.24, 19:40 Brzmieniowo podoba mi się, kojarzy trochę ze Śląskiem. Niemniej jednak jest to Ludwik (oksytańska postać tego imienia) i z tych dwóch form wybieram zdecydowanie Ludwika Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Alojzy 13.11.24, 08:28 Kojarzy mi się dosyć wujkowato-dziadkowo. Kiedyś nie lubiłam, ale teraz coraz bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Alojzy 14.11.24, 08:32 A ja z kolei bardzo nie lubię imion z Y, więc którym tylko mogę, obcinam końcówkę. Brzmienie nie jest złe ale po polsku wypada niefortunnie w skojarzenich - łajza, luj, ślozy, etc. Lubię jako odmianę i za ciekawe głoski. Wolę jednak zagraniczne formy tego imienia oraz piękną Luizę. Forma z Y nie robi w moim odczuciu dobrze temu imieniu, za to jako 'Alojz' jest tak samo skrzywiony, jak 'Ignac. Wizualnie lepszy Lois, Alois, Luis. Zdrobnienia przyjemne - Lolek, Al, Aluś, Alek, Lojek, Lojzek, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Alojzy 14.11.24, 11:53 Kojarzy mi się z Lejzorkiem Rojtszwańcem (oczywiście to inne imię, chodzi tylko o brzmienie "l...jz"). Mam też świadomość, że to imię sprzed kilku pokoleń, a do tego z innego regionu Polski. Literackość plus dziadkowość - w sumie daje to wrażenie fikcyjności, oderwania od rzeczywistości, w której żyję, w której mogłabym je komuś nadać, w której komukolwiek je nadali rodzice (nadaje się za to na pseudonim). U kogoś - na plus, zwłaszcza po przodkach. Wydaje mi się, że kiedyś było całkiem popularne, jeśli dla kogoś jest to odwołanie do tradycji rodzinnej, czy choćby lokalnej, to tym bardziej warto. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Alojzy 17.11.24, 15:47 W życiu bym nie skojarzyła z Lejzorkiem! A Erenburga czytałam całkiem niedawno... 😂 Odpowiedz Link Zgłoś