29.06.24, 20:54
Kolejne moje odkrycie, kojarzy mi się trochę z Aleksym. Jestem wielką fanką imion zakończonych na -y. Bardzo mi się podoba. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • misha.parajanov Re: Alojzy 29.06.24, 23:32
      Alojzy - brzmieniowo nawet w porządku, ale źle mi się kojarzy sad
      Aleksy - tak ma na imię bohater jednej z moich ulubionych książek, więc skojarzenia pozytywne wink Aczkolwiek dla syna nie mogłabym rozważyć tongue_out

Z imion na "-y" bardzo lubię za to Ignacego, Jerzego (pewnie się ucieszysz tongue_out), a do niedawna na liście ulubionych miałam też Maurycego.
    • remigia1 Re: Alojzy 29.06.24, 23:36
      Niestety nie podoba mi się w ogóle. Aleksy dużo lepszy.
      • remigia1 Re: Alojzy 30.06.24, 02:56
        kojarzy mi się też ze słowem: "aloes" i wyrażeniem "ale łajzy"
    • nokturnus Re: Alojzy 30.06.24, 00:25
      Bardzo lubię to imię, mam przyjemne z nim skojarzenia chociaż podświadomie z nieznanych mi przyczyn do głowy mi Anatol :p
      Myślę, że jednak z zdrobnieniami byłby problem - Aluś, Lolek, Lojzek?
      • nokturnus Re: Alojzy 30.06.24, 00:26
        przychodzi mi do głowy Anatol*
    • sulimira Re: Alojzy 30.06.24, 00:41
      Lubie imiona zakonczone na -y np. Apolinary, Ambrozy, Maurycy, Wincenty, Makary. Alojzy nie podoba mi sie, bo dzwiekowo przypomina mi lajze.
      • misha.parajanov Re: Alojzy 30.06.24, 10:45
        Ja swojego czasu miałam Apolinarego na liście ulubionych tongue_out Maurycego też. Szkoda, że obaj już dawno wypadli z mojego rankingu sad
        Ambrożego poznałam niedawno przez FB.
        • sulimira Re: Alojzy 30.06.24, 16:36
          Nie wiedzialam, ze juz wypadli. W takim razie jak bedziesz miala synka to musi byc Mieszkiem, bo sympatia do innych imion przychodzi i odchodzi, hihi. Nie znam zadngo Ambrozego oprocz Kleksa ♥
    • paula.anna Re: Alojzy 30.06.24, 09:58
      Niestety, Alojzy kojarzy mi się, dźwiękowo, z łajzą. Nie wiem, skąd mi się to wzięło.
      Ale u kogoś pewnie doceniłabym odmianę.

Za Aleksym również nie przepadam, głównie dlatego, że byłby pewnie głównie Aleksem, lub, co imo gorsze, Alexem.
    • annthonka Re: Alojzy 30.06.24, 10:01
      Nie wiem czemu, ale jakoś tak niefajnie mi się kojarzy. Myślę Alojzy i widzę takiego ulizanego kelnera ze starych filmów.
      • aequoreavictoria Re: Alojzy 30.06.24, 18:49
        Mnie się kojarzy z dziewiętnastowiecznym stangretem XD
    • miaumia Re: Alojzy 01.07.24, 15:15
      Alojzy kojarzy się brzmieniowo z łajzą, 'lujem', lizaniem, czymś śliskim, zachlapanym, długim , gumowym, elastycznym do przeciągania, ślozami i śluzami, łojem, łojeniem.
      Nie podoba mi się zgrubienie Aloch, występujące kiedyś ( locha, loch).
      Nie jestem też obiektywna, bo nie podobają mi się w ogóle imiona zakończone na Y.
      Podobny do Anzelma i Alwara, lubię tego ostatniego wink

• miaumia Re: Alojzy 01.07.24, 15:19
      Jakkolwiek melodia imienia nie jest zła, doceniam u innych jako przyjemną odmianę smile
      Chciałabym także powrotu Alfonsa, jednak jest niesłusznie skreślony w Polsce.
      Aleksy występuje rodzinnie jako kuzyn Alex i pies Alex.
    • atoness Re: Alojzy 02.07.24, 13:22
      Podoba mi się. Tak miał na imię brat mojej babci. Zdrobniale Aloch.
    • dalenia Re: Alojzy 07.07.24, 09:23
      Podoba mi się. Ja też przepadam za męskimi imionami zakończonym na - y (Aleksy również jest super). Można zdrabniać do Alosia, Aloszka. Całkiem fajny jest też Lojzek - rzeczywiście trochę łajzowaty, ale też taki uroczo lobuzerski.
    • gaudencja Re: Alojzy 11.11.24, 19:40
      Brzmieniowo podoba mi się, kojarzy trochę ze Śląskiem. Niemniej jednak jest to Ludwik (oksytańska postać tego imienia) i z tych dwóch form wybieram zdecydowanie Ludwika smile
    • niwius Re: Alojzy 13.11.24, 08:28
      Kojarzy mi się dosyć wujkowato-dziadkowo. Kiedyś nie lubiłam, ale teraz coraz bardziej mi się podoba.
    • miaumia Re: Alojzy 14.11.24, 08:32
      A ja z kolei bardzo nie lubię imion z Y, więc którym tylko mogę, obcinam końcówkę.
      Brzmienie nie jest złe ale po polsku wypada niefortunnie w skojarzenich - łajza, luj, ślozy, etc.
      Lubię jako odmianę i za ciekawe głoski.
      Wolę jednak zagraniczne formy tego imienia oraz piękną Luizę.
      Forma z Y nie robi w moim odczuciu dobrze temu imieniu, za to jako 'Alojz' jest tak samo skrzywiony, jak 'Ignac.
      Wizualnie lepszy Lois, Alois, Luis.
      Zdrobnienia przyjemne - Lolek, Al, Aluś, Alek, Lojek, Lojzek, etc.

• emnilda.wolna Re: Alojzy 14.11.24, 11:53
      Kojarzy mi się z Lejzorkiem Rojtszwańcem (oczywiście to inne imię, chodzi tylko o brzmienie "l...jz"). Mam też świadomość, że to imię sprzed kilku pokoleń, a do tego z innego regionu Polski. Literackość plus dziadkowość - w sumie daje to wrażenie fikcyjności, oderwania od rzeczywistości, w której żyję, w której mogłabym je komuś nadać, w której komukolwiek je nadali rodzice (nadaje się za to na pseudonim).

U kogoś - na plus, zwłaszcza po przodkach. Wydaje mi się, że kiedyś było całkiem popularne, jeśli dla kogoś jest to odwołanie do tradycji rodzinnej, czy choćby lokalnej, to tym bardziej warto. smile
      • misha.parajanov Re: Alojzy 17.11.24, 15:47
        W życiu bym nie skojarzyła z Lejzorkiem! A Erenburga czytałam całkiem niedawno... 😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.