Dodaj do ulubionych

Izabela czy Izabella?

02.12.04, 01:10
Bardzo proszę mamy małych Iz o odpowiedź na pytanie czy w urzędzie rejestruje
się Izabelę czy Izabellę (przez dwa l). Czy moze obie te formy są
dopuszczalne? Niedługo urodzi się moja druga córeczka (pierwsza to Alicja),
iała to być najpierw Hania(zbyt popularne), potem Amelka (jak wyzej), potem
nina bądź Idalka (nie podobały się męzowi i innDziękuję.
Obserwuj wątek
    • koala500 Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 01:15
      Przepraszam niechcący wysłałam.
      Nina i Idalka nie podobały sie męzowi i innym osobom z rodziny, i jakoś
      straciłam do nich przekonanie. Mąz chce Izę, tyklo nie wiem jak to imie jest
      rejestrowane?
      Dzięki.
      • szczekuszka Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 08:41
        Wiesz to troche pretensjonalne z tym dwoma "ll". Po co Twoja corka ma na kazdym
        kroku powtarzac, ze jej imie pisze sie przez podwojne "l"?!

Polecam Izabelę, choc wszystkie Izy jakie znam, maja specyficzne charaktery...

Imie Idalia jest bardzo ladne i jakos tak bardziej na czasie niz Izabela.
        • martka_k Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 09:31
          Mozna rejestrowac i tak i tak. Ja osobiscie popieram szczekuszke i tez
          wszystkie Izy jakie znam sa specyficzne...
          A w ogole to nie chce Cie buntowac, ale jak macie dwa rozne zdania na temat
          imienia, to czy kompromis polega na wyborze jednego z nich? A moze jednak
          wybierzecie inne imie, ktore Wam obojgu sie podoba?
          • grazynka13 Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 10:07
            martka_k napisała:

> tez wszystkie Izy jakie znam sa specyficzne...

Coś takiego! Mam identyczne skojarzenia! To chyba jedyne imię, które tak źle mi sie kojarzy. Piękne, ale w życiu nie nazwałabym tak dziecka - właśnie przez te skojarzenia.

I oczywiście jedno L wystarczy...
            • gaudencja Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 10:08
              grazynka13 napisała:

> martka_k napisała:
              >
              > > tez wszystkie Izy jakie znam sa specyficzne...
              >
              > Coś takiego! Mam identyczne skojarzenia!

Ja też, zapomniałam napisać przed chwilą.
          • olinininka Re: Izabela czy Izabella? 28.10.14, 09:52
            W pełni się zgadzam.
        • gaudencja Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 09:36
          Mam wrazenie, że rejestruje się Izabelę, a Izabellę w przypadku istnienia
          jakiejś rodzinnej tradycji. Przynajmniej takie było pierwotne założenie
          zaleceń. Znalam jedną Izabellę, która od dziecka co krok powtarzala z dumą,
          nawet kiedy nikt nie chciał zapisywać jej imienia, ze jest "Izabellą przez dwa
          l" i niestety nie było to dobrze przyjmowane przez otoczenie...

No i popieram martkę_k w tym, co napisała o kompromisach...
          • szczekuszka Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 10:09
            > No i popieram martkę_k w tym, co napisała o kompromisach

Ja tez to mialam napisac, ale juz trace nadzieje. Tu wciaz czytam o tym, jak to
            maz chcial, nie chcial, postanowil. Kompromisy i decyzje samych zon, rzadko sie
            zdarzaja.
            • gaudencja Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 10:14
              szczekuszka napisała:

> Ja tez to mialam napisac, ale juz trace nadzieje. Tu wciaz czytam o tym, jak
              to
              >
              > maz chcial, nie chcial, postanowil. Kompromisy i decyzje samych zon, rzadko
              sie
              >
              > zdarzaja.

Bo wiesz, szczekuszko, równouprawnienie równouprawnieniem, ale w wielu
              rodzinach mąż jest tym równiejszym sad
              • pejsaty Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 10:43
                no dobra ale jesli maz nie chcial idalii, to chyba nalezy to uszanowac? powinno
                sie wybrac takie imie co do ktorego przekonani sa oboje rodzice.
                ps pisownia: izabela. ale fakt wszystkie izy, ktore znam sa jakies
                takie "specyficzne". smile
                • moniqe245 Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 10:47
                  hej, mnie osobiscie podoba sie przez dwa L czyli Izabella. To i tak nie ma
                  róznicy bo to imie widnieje tylko w papierach i dowodach, w mowie brzmienie
                  takie samo. Izabela czy Izabella. Pozatym Izabella "wygląda" bardziej
                  wdziecznie smile ps. moja mama ma tak na imie wink i bardzo mi sie podoba!
                  • rosynanta Re: Izabela czy Izabella? 16.04.14, 20:39
                    moniqe245 napisała:

> hej, mnie osobiscie podoba sie przez dwa L czyli Izabella. To i tak nie ma
                    > róznicy bo to imie widnieje tylko w papierach i dowodach, w mowie brzmienie
                    > takie samo. Izabela czy Izabella.

Czyżby? A mówisz Hana czy Hanna? Alleksandra czy Aleksandra?
                    Oczywiście, że jest różnica w mowie. Język trzepocze przy podwójnym L smile
                • szczekuszka Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 12:35
                  pejsaty napisał:

> no dobra ale jesli maz nie chcial idalii, to chyba nalezy to uszanowac?

Okej, okej
                  Ja tez uwazam, ze wspolna decyzja, jest najlepszym rozwiazaniem.
                  Po prostu kiedys przeszukalam forum pod tym katem i wyskoczylo mi mnostwo
                  postow, gdzie mamy pisaly "Maz wybral", "maz zdecydowal", "maz sie nie
                  zgodzil". Przypadki gdzie "zona wybrala" itp. byly marginalne.
    • reirei Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 10:49
      Izabela-bardzo ładne imię. Pasuje do małej dziewczynki i do dorosłej pani
      biznesłoman wink poza tym ma ładne zdrobnienia Iza, Izuś, Izunia. Mam w grupie
      Izę, mówimy na nia Izita, ale to dlatego, że studiuję filologię hiszpańską i do
      każdego imienia dodajemy sobie -ita smile Iza, którą znam jest bardzo fajną
      dziewczyną, szczerą, bezpośrednią i lekko zwariowaną smile Jeżeli Wam obojgu to
      imię się podoba, to czemu nie? smile
      pozdrawiam
      • tatjana Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 12:21
        Ja bym wybrała Izebelę z jednym "l".

P.S.
        Napisałaś, ze mąż chce Izę, a Ty? Podoba Ci się to imię?
        Pozdrawiam i zyczę zdrówkasmile
    • cysia.b Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 14:22
      A może oni się umówili, że mąż wybierze imię dla drugiej córki? Nie trzeba od razu robić z niego tyrana i despotysmile
      Izabela przez jedno l - zdecydowanie

i
    • koala500 Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 17:31
      Dziewczyny, mój mąz tyranem i despotą? Wyobraźcie sobie, ze niewielu znam
      męzczyzn bardziej poczciwych i zgodnych. Dlaczego napisałm ze mąz wybrał ? Bo
      po tym jak odrzucił kilka moich propozycji powiedziałam mu zeby sam coś
      wymyślił. A mój maz w naszej rodzinie postrzegany jest jako człowiek wyjątkowej
      łagodnoścismile)))
    • tawananna Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 17:45
      Zdecydowanie Izabela, Izabella grozi jednak oskarżeniami o pretensjalność.

A może jednak coś innego?

Dołączam do towarzystwa osób twierdzących, że wszystkie Izy, jakie znałam, są
      jakieś takie "specyficzne". Na dodatek typowa Iza w moim odczuciu ma szalenie
      trudny charakter i jest bardzo uparta. I o ile normalnie nie wierze w coś
      takiego jak "charakter osoby noszącej dane imię", to w wypadku Izy wyjątkowo mi
      się to sprawdzało wink.

A może np. Iga? Albo Ida? Może uda Ci się jeszcze namówić rodzinę na Idalię?
      Poza tym Hania wcale nie jest aż tak popularna (Gaudencjo, masz jakieś
      statystyki?) - np. w moim pokoleniu poznałam tylko jedną Hanię i to dopiero w
      tym roku, na studiach, a i teraz, choć Hania jest nadawana trochę częściej,
      ciągle nie bije rekordów popularności. A to piękne imię smile.

A może Liwia?
      • szczekuszka Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 18:12
        > Dołączam do towarzystwa osób twierdzących, że wszystkie Izy, jakie znałam, są
        > jakieś takie "specyficzne". Na dodatek typowa Iza w moim odczuciu ma szalenie
        > trudny charakter i jest bardzo uparta. I o ile normalnie nie wierze w coś
        > takiego jak "charakter osoby noszącej dane imię", to w wypadku Izy wyjątkowo
        mi
        >
        > się to sprawdzało wink.

Dokladnie. Uparta, wyniosła, kaprysna i przekonana o swojej swietnosci. Tylko
        takie Izy znam.

A co do mezow. To cysia wyskoczyla z tymi despotami ;P.
        Ja tylko zauwazylam, ze tu na forum w przewazajacej wiekszosci, to mezowie
        dokonuja decyzji jesli chodzi o imiona dla dzieci.
        • tawananna Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 22:50
          > Dokladnie. Uparta, wyniosła, kaprysna i przekonana o swojej swietnosci.

Skąd wiedziałaś? smile
          • gaudencja Re: Izabela czy Izabella? 03.12.04, 00:53
            tawananna napisała:

> > Dokladnie. Uparta, wyniosła, kaprysna i przekonana o swojej swietnosci.
            >
            > Skąd wiedziałaś? smile

Moze wszystkie znamy tę samą Izę? Chyba tak tylko mogę sobie wyjaśnic zbieżnosć
            wrażeń wink
            • tawananna Re: Izabela czy Izabella? 04.12.04, 18:07
              > Moze wszystkie znamy tę samą Izę? Chyba tak tylko mogę sobie wyjaśnic
              zbieżnosć
              >
              > wrażeń wink
              IzY, moja droga, IzY - ja znam parę takich, ale oczywiście może znamy te
              same wink.
    • 2212kk Re: Izabela czy Izabella? 02.12.04, 21:30
      Obie wersje bardzo ładne,choć chyba bardziej praktyczna ta z jednym "L".Tej
      "pretensjonalności "nie brałabym sobie tak bardzo do serca-najważniejsze,aby
      podobało się Tobie i Twojemu mężowi.
      Pozdrawiam.

KASIA.
    • milenium5 Re: Izabela czy Izabella? 03.12.04, 09:25
      Tylko nie Idalia... Ja wiem, że wielu osobom na tym forum to imię się podoba,
      ale ja nie mogę pozbyć się skojarzeń z piosenką Kazika o ciotce Idalii, może za
      dużo jej w swoim czasie słuchałam? Za to Ida jest jak najbardziej O.K. Choć
      krótkie, w odróżnieniu od Niny czy Poli nie brzmi jak zdrobnienie. Izabela też
      mi się podba, ja znałam kiedyś bardzo sympatyczną Izę.
      • cysia.b Re: ciotka Idalia 03.12.04, 09:40
        Mam podobne skojarznia dotyczące Idalii. Dlatego kompletnie nie leży mi to imię. Za to Ida jak najbardziej

"A ciotka Idalia żuje obiadek
        Sto batów w Praksedzie na goły zadek
        Na sybir Macieja, do pierdla Hryćka
        Ogrody, szynszyle, róż na policzkach"
        • wij-drewniak Re: ciotka Idalia 08.12.04, 18:36
          Ten Kazik!!!
          Mój mąż obrzydza mi imię Marianna, bo
          "u Marianny krwawa langusta
          ma Marianna ćwiczone usta"
          i mowy nie ma żeby jego córka miała "ćwiczone usta"

A'propos Iz. Moja siostra ma tak na imię i bardzo je (i ją) lubię. Inne Izy,
          które znam są różne, ale zazwyczaj dość zdecydowane kobietki, mogą być uznawane
          za trudne, ale raczej nie egoistki. Na drugie "moja" Iza ma Marta i to imię
          jest dla mnie całkowitym przeciwieństwem Izy. Znałam kiedyś taką Martusię z
          wieczną anemią i gorączką. Mimoza.
      • tawananna Re: Izabela czy Izabella? 04.12.04, 18:08
        > Tylko nie Idalia... Ja wiem, że wielu osobom na tym forum to imię się podoba,
        > ale ja nie mogę pozbyć się skojarzeń z piosenką Kazika o ciotce Idalii, może
        za
        >
        > dużo jej w swoim czasie słuchałam?

Pewnie tak wink. Ja nie znam tej piosenki Kazika, w związku z czym Idalia bardzo
        mi się podoba. I w sumie spodobała mi się dopiero na tym forum - to pewnie
        kwestia "oswajania się z imieniem", jeszcze jakiś czas temu wydawało mi się
        dziwaczne wink.

Choć
        > krótkie, w odróżnieniu od Niny czy Poli nie brzmi jak zdrobnienie.
        Z tym się zgadzam. Dlatego Ida podoba mi się duuuuuużo bardziej od Niny i Poli.
        • szczekuszka Re: Izabela czy Izabella? 05.12.04, 11:07
          Ida brzmi dla mnie podobnie jak Nina i Pola. Z immieniczych skrotow akceptuje
          Adę, ale tez ostatnio bez przekonania.

Idalia to przepiekne imie i zadna glupia piosenka (czy raczej tekst) tego nie
          zmieni. tongue_out
          • izetka Re: Izabela czy Izabella? 05.12.04, 22:41
            zdecydowanie Izabela przez jedno "el". a co do charakteru to Izy sa wyjatkowe i
            tylko osoby, ktore same znaja swoja wlasna wartosc potrafia docenic bogactwo
            ich charakterówsmile Izy to silne osobowosci i osoby o lagodniejszym usposobieniu
            moga sie czuc niepewnie w ich towarzystwie... tylko mi tu teraz nie
            wyjezdzajcie ze moja wypowiedz to jeszcze jeden dowod na to ze Izy sa zadufane
            w sobie czy tam jak to ktos podobnie chcial zauwazyc...
            ps. a najbardziej lubie jak moj misio mowi do mnie "Izus"wink pozdrowionka
            i.
    • lilith76 Re: Izabela czy Izabella? 07.12.04, 16:10
      jeśli Izabela to z jednym "l" - dla mnie też to "ll" brzmi pretensjonalnie.
      pamiętam z młodości koleżankę, która z dumą podkreślała, że na drugie imię ma
      Isabella. nie Izabela, Isabella. pierwsze imię miała baaardzo popularne, więc
      może to pragnenie wyróżniania się (to dla rodziców nadających imiona z Top 10).
    • madzialena22 Re: Izabela czy Izabella? 07.12.04, 23:57
      hmm mi się żadna forma tego imienia nie podoba. Może dlatego,ze mam siostrę
      Izabelę...okropność.. charakterek paskudny!! Powiem Ci tylko jedno, tak na
      serio to nieważne jaką wybierzesz formę (jeśli się zdecydujesz na to imię),
      gdyż i tak nikt nie będzie jej używał.W przypadku mojej siostry w ten sposób-
      Izabela- mówiła tylko do niej babcia i to czasem). Wszyscy mówią: Iza, Izunia
      (ale to raczej rodzina) a głównie Izka -znajomi. I tak będzie.. Izabela czy
      Izabella będzie tylko w papierach.
    • niii Re: Izabela czy Izabella? 10.11.23, 11:11
      Uwielbiam imię Izabella/ Izabela, jest bajkowe i obecnie wciąż chętnie nadawane smile)
    • remigia1 Re: Izabela czy Izabella? 11.11.23, 13:23
      Wolę formę przez jedno "l". Izabella zawsze wydawała mi się nieco pretensjonalna. Niestety zdarzają się błędy w pisowni i Izabele bywają zapisywane w tej drugiej wersji.
      • niii Re: Izabela czy Izabella? 11.11.23, 13:50
        Bywa różnie. Spotykam i takie, i takie wersję. W obydwu podoba mi się tak samo odkąd pamiętam. Mam kuzynkę Izabellę.
        Nie wiem, jak jest w Polsce odnośnie podwajania L obecnie, bo widzę Izabelle, Kamille, Anabelle, Stelle, Nelle, Gabrielle i rzadsze : Belle, Galle, Anelle, Domicelle obok form z jednym L.
        Akurat Stella przez jedno L nie przekonuje mnie.
    • niii Re: Izabela czy Izabella? 16.11.23, 11:56
      A czy komuś podoba się oprócz niekwestionowanie pięknej Izabeli /Izabelli sama Bella/ Bela?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.