konstancja2001 28.07.05, 14:48 Jakie imie zenskie pasuje do Konstancji i Fryderyka? ...powoli mam wrazenie,ze sama zastawilam na siebie pulapke nadajac moim dzieciom te imiona. No i moja mala 3-tygodniowa coreczka, najbardziej poszkodowana, bo nadal bezimienna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pysia201 Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 14:56 Wydaje mi sie że do tych imion najbardziej pasowały by Celina lub Irmina! pozrowienia dla Ciebie i córeczki=)) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 15:03 Proponuje Jozefina Leonia Ludwika Eligia IMO wybralas piekne imiona dla swoich dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 21:48 Dziekuje! ...za imiona i pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 21:55 ale zdradzisz nam swój wybór? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 22:48 Jasne! ...gdy tylko zapadnie decyzja... A moze masz jeszcze jakies pomysly. Podaj mi prosze wiecej imion z tamtej epoki. Wiem, ze znasz ich mnostwo Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 22:52 A co kryje sie za Antonia, Antonina? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 23:52 Antonina to moim zdaniem doskonały wybór Ze swojej bazy wyciagnęłam jeszcze z tego okresu takie imiona: Marianna, Helena, Honorata, Franciszka, Adela, Apolonia, Waleria, Henryka, Pelagia, Oktawia, Albina, Józefa, Felicja, Feliksa, Kornelia, Agneta, Klara, Aleksandra, Regina, Kamila, Kazimiera, Zuzanna, Petronela, Teofila, Joanna, Bogumiła, Bronisława, Krystyna, Seweryna, Justyna, Emilia, Jadwiga, Paulina, Barbara, Stanisława, Wincenta, Ewa, Stefania, Salomea, Ludwika, Agnieszka, Konstancja (wiem, że masz coreczkę Konstancję, ale piszę to dla ogólnego obrazu ), Natalia, Katarzyna, Rozalia, Michalina, Urszula, Jozafata, Magdalena, Eleonora, Aniela, Julia, Anastazja, Zofia, Anna, Maria, Wiktoria, Placyda, Filomena, Łucja, Stefania, Scholastyka, Jakuba, Izabela, Jakubina, Elżbieta, Faustyna, Walentyna, Julianna, Weronika, Klementyna, Balbina, Małgorzata, Teresa, Marcjanna, Tekla, Dorota, Cecylia. Zrobiłam takie duze wypisy, bo jeszcze nigdy nie przegladałam bazy w ten sposób i to było bardzo ciekawe Najczęstsze imię to zdecydowanie Marianna, poza tym najbardziej typowe są Wiktoria, Helena, Józefa, Zofia, Konstancja, Franciszka i Antonina, przynajmniej w tej bazie. Powtarza się również regularnie Teofila i Rozalia; bliżej XVII wieku Teresa, a w okolicach XX - Stefania. W zwiazku z powyższym myślę, ze z współczesnego punbktu widzenia śmiało można myśleć np. o takich imionach, jak: Marianna (w ciemno) Antonina Helena Franciszka (MSZ urocze!) Rozalia Eleonora Apolonia (ze zdrobnieniem Pola) Klementyna Ludwika (jednak!; zdrobnienia - Ludwisia, Ludka, Ludwinia, Ludeczka) Kazimiera (tak! w Niemczech to Casimira?) Łucja wymieniana przez Abielę Leonia, która też jest imieniem z tego okresu Marcelina (jak najbardziej) Józefina (też; zamiast Józefy, która jest odrobinę niedzisiejsza) Klara Honorata ew. Michalina Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Doradzcie!!! 30.07.05, 22:09 O tak wielkiej ilosci pieknych imion nie smialam nawet marzyc. Do jakze trudnej weryfikacji udalo mi sie dzis zmusic i oto co z tego wyniklo (kolejnosc przypadkowa): Cecylia Antonina Marianna (ja mam na imie Maria) Klara (doradzilam mojej siostrze dwa lata temu ) Leonia Walentyna Jozefina (tylko jak ja mile zdrobnic??) Franciszka tez przepiekna, ale ze wzgledu na pisownie raczej odpada; myslalam takze o Florentynie... No i wielki faworyt mojego meza (obcokrajowca) Valerie (z akcentem na pierwsza sylabe), co w polskiej wersji Waleria nie brzmi niestety porywajaco. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Doradzcie!!! 30.07.05, 22:59 konstancja2001 napisała: Cecylia - pieknie Antonina - zwroc uwage, ze w DE jest b. popularne jako Antonia Marianna (ja mam na imie Maria) - raczej bym odrzucila Klara (doradzilam mojej siostrze dwa lata temu ) - super, ale skoro siostra juz ma.. Leonia - piekne, w DE popularne jako Leonie Walentyna - dla mnie neutralne Jozefina - mozna cudnie zdrabniac na Fifi, Fifinke Florentyna - pieknie! Wybralabym Florentyne badz Jozefine (takze biorac pod uwage, ze mieszkasz w DE). Waleria faktycznie ladniej brzmi jako Valerie. Ale w sumie dla mnie imie neutralne w obu wersjach. - dive baby - it's a girl! Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Doradzcie!!! 31.07.05, 09:50 Tak. Z Antonia jest oczywiscie tak jak mowisz i przez to traci na wyjatkowosci. Podobnie jest niestety z Jozefina, tu jako Josephine. Leonia rowniez jako Leonie brzmi slicznie i jest w stanie mnie przekonac, poniewaz nie slyszalam tego imienia nazbyt czesto. Walentyna, Florentyna, Cecylia, ...no i Valerie/Waleria ... polamie sobie jeszcze troche glowe! Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Doradzcie!!! 31.07.05, 21:47 konstancja2001 napisała: > Leonia rowniez jako Leonie brzmi slicznie i jest w stanie mnie przekonac, > poniewaz nie slyszalam tego imienia nazbyt czesto. coreczka mojego szefa ma na imie leonie (tez w niemczech) i jest przeurocza dziewczynka a nowonarodzona coreczke nazwali daria (tutaj to zupelnie nie popularne imie, wymawiaja darija). podoba mi sie niemieckie brzmienie imienia theresa (terejza) i bardzo pasuje do waszego zestawu. napisz na jakie imie sie zdecydowalas) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Doradzcie!!! 31.07.05, 00:17 Skoro w Niemczech popularna jest Antonia, to może rzeczywiście lepiej byłoby zrezygnować z Antoniny. Takoż i z Klary, skoro takie imię nosi siostra cioteczna. Pozostałe imiona z wyjątkiem Walentyny (do której nie mogę sie przekonac przez skojarzenia radzieckie a przaśne) a włączając Florentynę i Walerię uważam wszystkie za dobre i piękne, cokolwiek wybierzesz. Gdybym miała sama z nich wybierać, miałabym naprawdę poważny kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Telimena 03.08.05, 16:18 Jak Ty to robisz, ze zawsze jestes, kiedy Cie potrzebuje? Telimena to pomysl mojej mamy sprzed pol godziny i musze przyznac, ze ... jest ekstra! Telimena Zofia... Telimena Klara... a moze, choc to mniej pasuje Telimena Barbara- po mojej ukochanej mamie... Pozdrawiam Cie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Telimena 03.08.05, 16:22 konstancja2001 napisała: > Jak Ty to robisz, ze zawsze jestes, kiedy Cie potrzebuje? Jak Ty to robisz, ze zawsze mnie potrzebujesz, kiedy tu zaglądam? Telimenę miałam nawet proponować poprzednio, ale czemuś tego nie zrobiłam (że zbyt literackie?), i chyba to dobrze! Bo w ten sposób Twoja mama jest autorką pomysłu, a nie jakaś osoba z forum! Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Telimena 03.08.05, 20:16 A wiesz cos wiecej o tym imieniu? Znaczenie? Pochodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Telimena 04.08.05, 00:33 ...no i tym razem mnie nie było Telimena ma pochodzenie niepewne, ale najbardziej prawdopodobnym jest, iż powstało w wyniky przekształceń imienia Filomena na gruncie białoruskim. A Filomena to "imię pochodzące od greckiego imienia męskiego Philoménés, które powstało z przymiotnika philos 'drogi; miły; przyjaciel' oraz rzeczownika ménos 'męstwo; siła życiowa'." kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2005&m=8&d=11 Być może jest to jednak imię po prostu proweniencji literackiej. Z kolei Kupis poddaje hipotezę, że imię to może pochodzić od greckiego 'teloumene', co mniej więcej oznaczałoby "spełniona, poświęcona, wtajemniczona w misteria". Imieniny Telimeny są 5 lipca, 11 sierpnia i 31 października. Grzenia pisze, że po raz pierwszy w literaturze imię to zostało użyte w 1810 roku przez Kropińskiego w "Emrodzie", a potem w jego "Żalach na śmierć Telimeny"; następnie w "Malwinie" Wirtemberskiej w 1816 roku, a dopiero potem w "Panu Tadeuszu". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Telimena 09.08.05, 15:49 I jakie imie wybralas ostatecznie??? Telimena jest IMO rowniez super! Leonie robi sie koszmarnie popularna tu w DE - wsrod listopadowek na niemieckim forum, kilka planuje wlasnie to imie, wiec moze ta popularnosc dopiero sie rodzi? Tak czy inaczej imie jest sliczne! Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Telimena 10.08.05, 09:13 Nie uwierzysz, ale jeszcze nie wybralismy imienia. Moj maz (Niemiec jak sie pewnie domyslasz) nie byl zachwycony, mowiac bardzo skromnie, imieniem Telimena, wiec plan padl. Juz powoli rece mi opadaja, w mojej glowie wiruja dziesiatki imion, ...i tak czekam az mnie ktores zachwyci. Nasz problem polega na tym, ze mnie zalezy bardzo na imieniu typowo polskim,a w najgorszym przypadku, posiadajacym polska wersje, ktore jednoczesnie moze z powodzeniem funkcjonowac w Niemczech (pisownia, wymowa). Dlatego Telimena byla moim asem... (Helena, Leonia, Sophia, Marianna... tez spelniaja te warunki) A co z imionami z koncowka "mila"? Jak Bogumila, Ludmila? Znasz ich wiecej? Milka to takie mile... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Telimena 10.08.05, 09:23 konstancja2001 napisała: > A co z imionami z koncowka "mila"? Jak Bogumila, Ludmila? Znasz ich wiecej? > Milka to takie mile... Proponuję Bratumilę - jak mniej więcej odczytaliby to Niemcy? Jest jeszcze Tomila, Wszemila, Przemila, Dobromila, Drogomila, Radomila, Wiecemila, Bogumila, Bogmila, Bogomila. Przynajmniej w Niemczech tak by to wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Telimena 10.08.05, 09:26 theodorka napisała: > Proponuję Bratumilę - jak mniej więcej odczytaliby to Niemcy? Jest jeszcze > Tomila, Wszemila, Przemila, Dobromila, Drogomila, Radomila, Wiecemila, > Bogumila, Bogmila, Bogomila. Przynajmniej w Niemczech tak by to wyglądało. Po zastanowieniu dodam, że w Niemczech najbardziej pasowałaby chyba Tomila (Tomiła). Albo Bogmila (Bogmiła) - skrócona wersja Bogumiły, ale chyba bardziej strawna? Chociaż też nie wiem, jak by to wymówiono, niemieckiego uczyłam się przez dwa lata i niewiele mnie nauczyli . Chociaż, szczerze mówiąc i tak byłabym najbardziej za Bratumilą (Bratumiłą). Wszystkie te imiona można zdrobnić na Milkę. Też uważam, że jest słodkie - kojarzy mi się z czekoladą Miłka w PL zawsze kojarzyła mi się z piłką, ale oddzielając moje głupie skojarzenie od samego zdrobnienia - bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Telimena 10.08.05, 10:52 Moge sie wtracic?? Ja imiona slowianskie lubie, ale w przypadku zestawienia z dwojka Twoich dzieci by mi zgrzytaly... Dobra, to proponuje, z tych z grubsza wymawialnych dla Niemca: Celestyna (w niewytlumaczalny sposob pasuje mi najbardziej) Cecylia Felicja Marcelina Aurelia Florentyna cos pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Telimena 10.08.05, 10:54 jeszcze Melania Antonina a moze Kornelia? Pojawia sie na forum mama Konstancji i Kornelii... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Telimena 10.08.05, 15:57 konstancja2001 napisała: > Nie uwierzysz, ale jeszcze nie wybralismy imienia. Moj maz (Niemiec jak sie > pewnie domyslasz) nie byl zachwycony, mowiac bardzo skromnie, imieniem > Telimena, wiec plan padl. Juz powoli rece mi opadaja, w mojej glowie wiruja > dziesiatki imion, ...i tak czekam az mnie ktores zachwyci. > Nasz problem polega na tym, ze mnie zalezy bardzo na imieniu typowo polskim,a w > > najgorszym przypadku, posiadajacym polska wersje, ktore jednoczesnie moze z > powodzeniem funkcjonowac w Niemczech (pisownia, wymowa). Dlatego Telimena byla > moim asem... (Helena, Leonia, Sophia, Marianna... tez spelniaja te warunki) > > A co z imionami z koncowka "mila"? Jak Bogumila, Ludmila? Znasz ich wiecej? > Milka to takie mile... Uwazam, ze te slowianskie imiona nie pasuja do konwencji, w ktorej nadalas pozostale imiona. Nie wiem na ile to dla Ciebie wazne? Ja mojego meza (Niemca) chyba juz przekabacilam na Flore. Moze tez sprobujesz mala Florianne, Florentyne albo Florke (Florianne, Florianna, Florentine, Flora). Ale uwazam, ze jesli podoba wam sie Leonia, to powinniscie sie na nia zdecydowac. Optowalabym tez za Josephine i konsekwentnie promowala unikanie Dzozefiny. Z reszta z Konstancja udaje ci sie forsowac ta wersje, wiec z Josephine nie powinno byc problemow? Helena w sumie tez baaardzo mi sie podoba. Trudny wybor! Urzad na was nie naskakuje, ze mala nie zarejestrowana? W ktorej dzielnicy mieszkacie? Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Telimena 11.08.05, 22:46 Aniu, dzwonilismy do urzedu i ku naszemu ogromnemu zdziwieniu kobieta po drugiej stronie kabla nie wyrazila ani oburzenia ani nawet zaklopotania faktem, ze jeszcze nas u niej nie bylo. Byla co prawda zdecydowanie nieprzyjemna, ale zdolala nas poinformowac, iz o narodzinach dziecka wie od szpitala, w ktorym rodzilam oraz m.in.o tym, ze do zameldowania bedzie nam potrzebna metryka urodzenia naszej pierwszej coreczki, czego za zadne skarby nie mozemy sobie wytlumaczyc. Mieszkam w Berlinie, Tiergarten/ Charlottenburg. A Ty? Florentyna to imie, ktore przed tygodniem znajdowalo sie na liscie naszych Top10, ale z jakis przyczyn juz go tam nie ma. Zastanawiam sie za to intensywnie nad Cecylia. Co o tym sadzisz? Co do Dzosephine mam podobne zdanie i zapewne te same skojarzenia Jest takze imie Viviana (drugi obok Valerie faworyt mojego meza) i poza rozwazaniem tego imienia pod katem naszej coreczki, zastanawialam sie, czy to imie nadawane jest w Polsce i dlaczego wlasciwie nie, skoro istnieja Lilianny i Bibiany? Wiwiana brzmi dla mojego przynajmniej ucha bardzo dziewczeco, ma wiele uroku i energii. Pozdrawiam Ciebie i brzuszek, a zwlaszcza jego zawartosc!! Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k czt ja moge cos zamiast Ani? 11.08.05, 22:49 Wiwiana bywa/la nadawana w Polsce, choc na polskie warunki prawidlowa forma tego imienia jest Bibianna, o ile sie orientuje. Nad Bibianna bym sie zastanowila (lubie to imie), Wiwiana nie pasuje mi do reszty, Cecylie-jak wyzej, bardzo popieram i niesmialo jeszcze raz zapytam: a Celestyna? Pozdrawiam i przepraszam, ze odezwalam sie na post nie do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: czt ja moge cos zamiast Ani? 11.08.05, 22:55 Czesc! Absolutnie nie masz za co przepraszac!!! Viviana tez mi do pozostalych imion nie pasuje, dlatego nie udalo sie mojemu mezowi mnie przekabacic. Twoje propozycje bardzo mnie zaskoczyly, poniewaz wiekszosc imion, ktore podalas bardzo silnie bralismy/ nadal bierzemy pod uwage. Z tego do pamietam Cecylia tez tam byla. Celestynka podoba mi sie rowniez, tylko troszke nie milo kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: czt ja moge cos zamiast Ani? 16.08.05, 00:53 Ciekawa jestem, Konstancjo, czy coś już wybraliście? Cecylia wydaje mi się bardzo dobrym pomysłem, a jako patronka muzyków bardzo pasuje do klucza. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 KLAMKA ZAPADLA! 16.08.05, 23:20 Kochani, nasza coreczka otrzymala imie: Cecilia. (Wybralismy te pisownie, przez wzglad na kraj, w ktorym mieszkamy; jako kompromis miedzy nasza i obca forma tego imienia.) Bardzo dziekuje wszystkim, ktorzy brali udzial w naszych rozterkach! Kazdy glos pobudzal do myslenia... i mam nadzieje- skierowal nas we wlasciwa strone. Pozdrawiamy serdecznie, Marysia, Gregor, Konstancja, Fryderyk i malenka 5-tygodniowa Cecylia, ktora nareszcie moze powaznie pomyslec o odwiedzeniu swej stesknionej Babci! P.S. Jesli macie jakies pomysly na mile zdrobnienia tego imienia- napiszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Moje gratulacje! :) 16.08.05, 23:52 ...i wszystkiego najlepszego dla małej Cecylki! A zwyczajowe zdrobnienia znalazłam takie: Cecylka, Cechna, Cyla, Cylka, Celka, Celia. Może być też np. Cysia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Moje gratulacje! :) 17.08.05, 00:08 Skoro Cysia to moze i Cychna... Celia i Cechna tez nie sa zle! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje gratulacje! :) 17.08.05, 11:07 SUPER! I fajnie, ze nie wybraliscie Cäcilia, bo to dla Polakow mogloby byc nie do przelkniecia Gaudencja juz podala mnostwo zdrobnien, mnie najbardziej podoba sie Cecylka i Celia. Czy Cecilia dostanie drugie imie??? Pozdrawiam serdecznie! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Moje gratulacje! :) 17.08.05, 17:46 Tak... Tradycji stalo sie zadosc, i tym razem o drugim imieniu zadecydowal moj maz. Do Cecilii ma sie ono jak mlyn do wiatraka- pasuje wylacznie do jego kolekcji drugich imion (Konstancja WIKTORIA, Frederik NICOLA). Moj maz jest jednak zachwycony i co najwazniejsze usatysfakcjonowany, a imie brzmi Viviana. Nie musisz tego komentowac, bo wiem co o nim myslisz... )) Tak czy inaczej, jest cudownie. Cecilia... Cecilia.. musisz ja zobaczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Moje gratulacje! :) 18.08.05, 08:37 konstancja2001 napisała: > Tak... > Tradycji stalo sie zadosc, i tym razem o drugim imieniu zadecydowal moj maz. > Do Cecilii ma sie ono jak mlyn do wiatraka- pasuje wylacznie do jego kolekcji > drugich imion (Konstancja WIKTORIA, Frederik NICOLA). Moj maz jest jednak > zachwycony i co najwazniejsze usatysfakcjonowany, a imie brzmi Viviana. Viviana - ładne Polska wersja Bibiana Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje gratulacje! :) 18.08.05, 15:37 konstancja2001 napisała: > Tak... > Tradycji stalo sie zadosc, i tym razem o drugim imieniu zadecydowal moj maz. > Do Cecilii ma sie ono jak mlyn do wiatraka- pasuje wylacznie do jego kolekcji > drugich imion (Konstancja WIKTORIA, Frederik NICOLA). Moj maz jest jednak > zachwycony i co najwazniejsze usatysfakcjonowany, a imie brzmi Viviana. > Nie musisz tego komentowac, bo wiem co o nim myslisz... )) Uwazam, ze dobrze zrobiliscie. Maz tez w koncu powinien miec jakis wplyw na imie, prawda??? Moj tez wymysla rozne karkolomne kombinacje, ale jesli faktycznie zgodzi sie na Florke, to niech daje na drugie, co mu sie zywnie podoba))) A. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: KLAMKA ZAPADLA! 17.08.05, 11:11 Śliczne gratuluję ! A ze zdrobnień dorzucę Lia Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: KLAMKA ZAPADLA! 17.08.05, 17:50 Dzieki! Lia brzmi uroczo... tym smieszniej, ze to nie Cecilija (Lija) ))) Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: KLAMKA ZAPADLA! 23.08.05, 16:27 Gdyby je po angielsku powiedzieć ,zdrobnienie Lia będzie pasowało .Nie znam niemieckiego ,ale chyba jest podobnie .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Telimena 12.08.05, 11:56 konstancja2001 napisała: > Aniu, > dzwonilismy do urzedu i ku naszemu ogromnemu zdziwieniu kobieta po drugiej > stronie kabla nie wyrazila ani oburzenia ani nawet zaklopotania faktem, ze > jeszcze nas u niej nie bylo. Byla co prawda zdecydowanie nieprzyjemna, ale > zdolala nas poinformowac, iz o narodzinach dziecka wie od szpitala, w ktorym > rodzilam oraz m.in.o tym, ze do zameldowania bedzie nam potrzebna metryka > urodzenia naszej pierwszej coreczki, czego za zadne skarby nie mozemy sobie > wytlumaczyc. > Mieszkam w Berlinie, Tiergarten/ Charlottenburg. A Ty? No to faktycznie dziwnie z tym urzedem. A po co metryka starszej corki tez nie wiem????? A w ktorym szpitalu rodzilas? Ja mieszkalam w Tiergarten do marca zeszlego roku, teraz daleko, bo w Spandau. W Tiergarten pracuje > > Florentyna to imie, ktore przed tygodniem znajdowalo sie na liscie naszych > Top10, ale z jakis przyczyn juz go tam nie ma. Zastanawiam sie za to > intensywnie nad Cecylia. Co o tym sadzisz? > Co do Dzosephine mam podobne zdanie i zapewne te same skojarzenia Szkoda, ze Florentynka odpadla. Cecylia mi sie bardzo podoba i odnosze wrazenie, ze sie dobrze wkomponuje w warunki niemieckie. Jestem za Cecylka! > > Jest takze imie Viviana (drugi obok Valerie faworyt mojego meza) i poza > rozwazaniem tego imienia pod katem naszej coreczki, zastanawialam sie, czy to > imie nadawane jest w Polsce i dlaczego wlasciwie nie, skoro istnieja Lilianny i > > Bibiany? Wiwiana brzmi dla mojego przynajmniej ucha bardzo dziewczeco, ma wiele > > uroku i energii. Co do Viviany to ja mam nieciekawe skojarzenia: wydaje mi sie, ze to imie dosyc popularne wsrod emigrantow azjatyckich. Niby to nie jest minusem, bo bardzo lubie Azjatow, ale jakos tak umiejscawiam Viviane miedzy Vanessa a Jessica > Pozdrawiam Ciebie i brzuszek, a zwlaszcza jego zawartosc!! > Marysia Bardzo dziekuje i tez pozdrawiam! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Telimena 12.08.05, 12:38 Skoro pracujesz, to moze urzadzimy weekendowa randke w ciemno? Jak i gdzie Tobie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Telimena 15.08.05, 10:36 konstancja2001 napisała: > Skoro pracujesz, to moze urzadzimy weekendowa randke w ciemno? Jak i gdzie > Tobie pasuje? Dopiero teraz przeczytalam. Mnie weekendy generlanie nie pasuja, moze na privie sie dogadamy? Odpowiedz Link Zgłoś
magda226 Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 23:06 Cześć!Gratuluję.Zdecydowanie MarcelinaZdrobnienia:Marcelka,Marysia.Inne formy"Marcela,Marcelinka.Uważam,że jest to ładne imię i wyjątkowe.Marcelin nie jest dużo i nie jest to imię ośmieszające.Poza tym znam jedną Marceliną i jest to naprawdę bardzo fajna dziewczyna,ponadto posiada w zyciu ogromne szczęście.Moim znajomym też podoba się to imię,bo nie można mu nic zarzucić.Pozdrawiam.Ps.Jak już będziesz wiedziała jakie imię wybierzesz dla córeczki,to daj znać.pa Odpowiedz Link Zgłoś
monkglobe Re: Doradzcie!!! 10.08.05, 03:17 do tych imion to jedynie Rzepicha! Tez mialas pomysly... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 15:02 Oj, na pewno coś pasuje. Fryderyk to jak Chopin, a Konstancja - jak jego wielka miłość, Konstancja Gładkowska. To moze z tamtych czasów i z tamtego środowiska: Salomea (śpiewaczka Opery), Ludwika (siostra Chopina), Emilia (druga siostra), Izabela (trzecia siostra), Delfina (Potocka; Chopin dedykował jej jeden ze swoich koncetrów) Aurora (prawdziwe imię George Sand), Teresa (niedoszła teściowa Chopina). A nie znając klucza, z tych imion typowalabym Salomeę, Ludwikę i Teresę. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 15:10 Wspaniale mnie rozszyfrowalas!!!! Konstancja i Fryderyk wyciagnieci zostali dokladnie z TEJ beczki! Czekalam z wielka nadzieja na Twa odpowiedz, bo szperalam juz troche na Forum i podziwiam ogrom Twojej wiedzy. Dziekuje... i zabieram sie do rozpatrywania podanych przez Ciebie imion Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 17:10 )) Bardzo sie cieszę )) Tylko muszę napisać, ze w pośpiechu przestrzeliłam trochę Salomeę Kruszelnicką, bo wiedziałam, ze jest nieco późniejsza, niż Chopin, ale teraz sprawdziłam i urodziła się w 1873 roku. No, ale zawsze też muzyk (jak Konstancja i Fryderyk), też XIX-wieczny, i też warszawski, a samo imię pasuje do zestawu... Jest jeszcze Tekla Justyna, matka Chopina Odpowiedz Link Zgłoś
dobiesia Re: Doradzcie!!! 11.08.05, 15:36 Teresa nie. Nie ma swojego zdania. Izabela jest neutralne i ma coś w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ladylazaruss Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 15:43 Aurora! kojarzy mi sie z samymi pozytywami! tylko co ze zdrobnieniami Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 16:44 Ja bym proponowała Ludwikę, Cecylię (czy dobrze pamiętam, ze Św. Cecylia jest patronką muzyków ?), Rozalię, Amalię, Zofię, Klarę lub Józefinę. Pozdrawiam, Imb. Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 18:05 Zdecydowanie odradzam Ludwikę - znam dwie ( 46 i ok 30 lat )- obie znane wyłącznie jako Lucyny ! Nie ujmując oczywiście znanym i nie Lucynom ! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Doradzcie!!! 28.07.05, 18:19 Oj, to indywidualna sprawa Znam akurat Ludwikę bardzo zadowoloną ze swojego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Doradzcie!!! 29.07.05, 12:11 Moja kuzynka to Ludwika i od zawsze zwana jest Lusią. Wyczytałam również podobne do Lucyny imię Lucylla. Oba jednak nie są w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Doradzcie!!! 29.07.05, 12:50 Ja jestem za Ludwiką. Pasuje tematycznie, epokowo, a poza tym jest naprawdę ładne i niebanalne Gratuluję trójeczki dziatek! Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Doradzcie!!! 30.07.05, 22:23 Bez przesady, dwie osoby to nie jest wielka próba, zresztą osobiście bardzo bym chciała mieć na imię Ludwika, co mnie to tego imienia przekonuje Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Doradzcie!!! 05.08.05, 11:13 Nie rozumien jak wogóle można wybierać imiona pod względem pasowania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malina232 Re: Doradzcie!!! 09.08.05, 18:19 bardzo szlacheckie imiona,musisz wybrac o podobnym brzmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
izetka Re: Doradzcie!!! 11.08.05, 10:49 my tez mieszkamy w DE i nasza corcia ma na imie Florentyna. napisz na co sie zdecydowalas w koncu bo ciekawa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Doradzcie!!! 11.08.05, 11:43 izetka napisała: > my tez mieszkamy w DE i nasza corcia ma na imie Florentyna. napisz na co sie zd > ecydowalas w koncu > bo ciekawa jestem. Ooooo! A zarejestrowana jest jako Florentyna czy Florentine??? I jak sie sprawdza to imie w praniu? My myslimy nad Flora Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Doradzcie!!! 11.08.05, 23:06 Niestety... nie przekonuje mnie i bardzo mnie to dziwi, bo wiem, ze wiele osob uwaza to imie za piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Cecylia i Klementyna 11.08.05, 23:34 Witaj Cecylia bardzo pasuje mi do imion Twoich starszych dzieci ,brzmienie ma prześliczne ,szkoda tylko ,ze wywodzi sie od słowa "niewidomy".Przyszła mi na myśl Klementyna ( znaczenie- delikatna ,spokojna)- wspaniale komponuje się znaczeniowo z Konstancją i Fryderykiem Ciekawa jestem jakie drugie imiona mają "starszaki". Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Cecylia i Klementyna 12.08.05, 21:09 O drugich imionach decydowal moj maz i choc mniej bylam do nich przekonana, dawalam mu wolna reke, by... zreszta sama wiesz Moje starsze dzieciaczki to Konstancja Wiktoria (05.2001) i Frederik Nicola (07.2002). Pozdrawiam cieplo! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Doradzcie!!! 12.08.05, 00:05 Oj, przeczytałam hurtowo niezauważony wcześniej wątek i przez cały czas miałam na końcu języka imię Anastazja... (bardzo je lubię i kojarzy mi się z Konstancją, idealnie do niej pasuje )... a na końcu przeczytałam, że go nie lubisz . W tej sytuacji w mojej głowie zapanował mętlik . A po chwili... Przyszła mi do głowy Marcjanna. Jak podoba Ci się to imię? Wydaje mi się, że do Konstancji i Fryderyka bardzo pasuje, i chyba w DE też jest oryginalne. Jeśli nie to, to ostatnio na forum sporo pozytywnych głosów zebrały imiona tak rzadkie, jak Hersylia i Tarsylia. A może wymieniona już w wątku Salomea? Albo Leontyna? Pozdrowienia dla małej, nienazwanej Kruszynki Tawi Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Doradzcie!!! 12.08.05, 12:22 tawananna napisała: > Oj, przeczytałam hurtowo niezauważony wcześniej wątek i przez cały czas miałam > na końcu języka imię Anastazja... (bardzo je lubię i kojarzy mi się z > Konstancją, idealnie do niej pasuje )... a na końcu przeczytałam, że go nie > lubisz . ) Anastazja to bylo moje pierwsze skojarzenie z Konstancja i Fryderykiem Ale ja to rozumiem, sama czasem mam cos takiego, ze wszyscy sie zachwycaja czyms, np filmem, a mnie kompletnie sie nie podoba Swoja droga ciekawe, jak w koncu zostanie nazwana ta mala i jak podejrzewam przeslodka kruszynka Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja2001 Re: Doradzcie!!! 12.08.05, 12:58 hmm... Marcjanna, obawiam sie, ze Niemcy uslysza glownie März- marzec i wylacznie z tym bada to piekne imie kojarzyc. ...To wlasnie uroki takich dwujezycznych wyborow. Leontyna/ Leontine zabrzmi tu zapewne jak Leon i Tine. Hersylia (odpada z tej samej przyczyny- Herr Sylia) , Tarsylia bylaby z pewnoscia lapszym rozwiazaniem, ale skoro "ylia" to moze ciut prosciej: Cecylia? Jak Ci sie podoba? Dziekujemy i pozdrawiamy rownie cieplo, Marysia i moje chrapiace mi do ucha male szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Doradzcie!!! 02.09.05, 20:08 Wybrane imion anie podobają ci sie?Jeśli nie to jaki problem?Imię nie wybiera się by pasowalo do rodzeństwa,ale gołwnie dlatego,że sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś