magdoska1 07.09.05, 12:31 Jak podajecie różne dziwne imiona dodaję ze swojej strony Lamia z seksmisji.Kto ma inne dziwne imiona z filmów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Lamia 07.09.05, 13:39 a masz tak na imię? Lamia moze być zdrobnieniem od Lamberty, a słyszałam też, że to imię arabskie (nie sprawdzałam). Odpowiedz Link Zgłoś
magdoska1 Re: Lamia 08.09.05, 07:47 Nie, nie mam tak na imię.Ale jak widze tu niektóre dziwne imiona to moze ktoś skusi się i nada tak dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Lamia 08.09.05, 12:52 Może liepiej jednak nie: Lamia czarodziejka; czarownica; wiedźma; żeński demon; wampirzyca. Etym. - łac. z gr. mit. gr. 'złośliwy demon, wampirzyca, którą straszono dzieci'; por. Horacy (Sztuka poetycka., 340) i poemat Lamia (1820 r.) poety ang. Johna Keatsa (1795-1821). Odpowiedz Link Zgłoś
kotekkk Re: Lamia 16.09.05, 11:48 Imię spotykane w krajach arabskich , takie z tych średnio/mało popularnych Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lamia 15.03.06, 09:02 Ciekawe, skąd je wziął scenarzysta "Seksmisji". Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Lamia 16.10.05, 13:15 A ja na pewnym filmie (niestety na polskim,ale imienia nigdy wcześniej nie słyszała) usłyszałam właśnie imię Lirik(nie mam pojęcia jak sie pisze)Moze ktos kojarzy ten film o takim mieście kt..órego nie ma na mapie.To diabelskie miejsce i pewna na oko 9 letnia dzieczynka miała tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mewa Re: Lamia 15.03.06, 15:17 W mitologii greckiej Lamia to kobieta pożerająca dzieci. Według mitów była królową Libii i kochanką Zeusa. Gdy zazdrosna Hera zabiła dzieci Lamii i Zeusa, oszalała matka zaczęła mordować wszystkie napotkane dzieci. Jej twarz zamieniła się w okrutną maskę. Potrafiła jednak przybierać kształ pięknej kobiety po to, aby uwodzić młodych mężczyzn, zabijać ich i pożerać. Była zaliczana do menad (bachantek). Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Lamia_%28mitologia%29" P.S. A arabskie to chyba bardziej Lamija Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: Lamia 15.03.06, 22:41 Jak ja lubię takie miłe, serdeczne i ciepłe imiona Odpowiedz Link Zgłoś