Gość: martka_k Jejek i Tutuś IP: *.acn.waw.pl 13.11.07, 11:40 moje dziecko srednie wszedzie - w domu, w zlobku, u lekarza funkcjonuje jako Jejek badz Jejuś. Bardzo się obcy ludzie czasem dziwia, od czego to jest zdrobnienie... Od leonadra oczywiscie nazwala go tak Felusia, ktora nie potrafila powiedziec Leonek. Najmlodszy za to, Augustyn, w rodzinie zwany jest Tutusiem - to Leosiowa forma Guciusia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgroza Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.radom.pilicka.pl 13.11.07, 13:38 Piotrek, syn sąsiadki póżno zaczął mówić ale przecież musiał siebie jakoś nazywać więc wymyślił sobie "dzidzia". Teraz to juz duży chłopak i strasznie sie denerwuje jak matka czasami tak go pieszczotliwie nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 13.11.07, 18:57 Nielka i Nielia - tak do Kornelii woła 3.5 latek Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 13.11.07, 19:18 Chyba każdy zna 'Kondrada' i 'Ardiana'. Mój brat z Aliny zrobił Alkę, a z Iwony - Oncię. Kuzynek natomiast z Rysi - Prysię a z Bożeny - Mżenkę. I w rodzinie się przyjęło, chociaż oba chłopaki już są dorosłe. Córka koleżanki własne imię Zuzanna przerobiła na Dudzię. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.11.07, 12:45 Marta nazwala się Nana, ja mówię tez Nanusia lub Nanka, przyjęło się Odpowiedz Link Zgłoś
elus11 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 14.11.07, 22:21 Moja Milenka była dla swojego kuzyna Mimi, za to moja córcia jeszcze do niedawna na Kacperka mówiła Kapsielek (lub Kapselek), mateusz - Mati. A Mateusz na siebie mówił początkowo Głagła (zupełnie nie wiem skąd on to wziął) a potem Masiuś. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 15.11.07, 14:48 moje dziecię ma na imię Ksawery a woła na siebie Dagi lub Zagi co po ichniejszemu znaczy tygrys cóż widać uważa się za tygryska, koleżanki synek (23 m-ce) woła na mojego synka Tapa tupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mai Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.04.08, 21:56 Moj synek ma na imie Julian,corcia zwraca sie do niego-Nunan/Junan,co zaczyna mi sie podobac bardziej od oryginalu Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 12.04.08, 04:12 Moja corka Matylda mowila przez jakis czas na siebie Pilba (zaraz po tym jak przestala na siebie i na wszystkie inne dzieci mowic Nana). Kiedy nie mogla nauczyc sie imienia najstarszej siostry: Zuzia, zrobila z niej Dudun'a i tak sie przyjelo, teraz 21 letnia panna podpisuje e-maile: Dudun (ten!) Pozostale 2 siostry maja na imie: Lulu i Lala wdlug Matyldy, chcecie zgadnac? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 12.04.08, 08:38 małgorzata siunia (od małgosiuni) Odpowiedz Link Zgłoś
blue_kajka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 24.06.08, 12:22 Moje siostra, gdy nie umiała wymówić Karolina nazwała mnie Alą, nie wiem skąd to wytrzasła, a mój tato do dziś tak do mnie mówi, mimo tego, ze dla siostrzycki już od dawna jestem Karoliną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemer Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.chello.pl 25.06.08, 20:54 Mój najstarszy lubi przekręcać imiona i tak: młodszy brat Kacper to KAPSEL, siostra Laura to LALA. On sam - Dawid - to DUŚ, czasem Duch, co z czasem przekształciłam na Duszek Ale Kapsel i Lala przyjęło się i tak już zostało A imiona kolegów... Karolina to KYNA lub Kynka (widzę, że ma najwięcej zdrobnień), Przemek to PEPE, Adrian to ANDAN (przyjęło się i już tak zostało, ale czasem też Ardian). Klaudia to KUŚKA lub rzadko Duśka. A najwięcej zdrobnień moje dzieci mają dla Filipa - najpierw Flip, potem Flips, Filon, a teraz FILSON. Jak coś jeszcze sobie przypomnę to napiszę A dużo tego moje chłopaki mają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemer Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.chello.pl 25.06.08, 21:43 Imiona kolegów: Piotruś to PIETER; Dominik to MIMI lub DOMIŚ; Nikodem to DEKON, DENOM, DENIK (kilka razy było Demon, brrr, ale to dlatego, że nie może zapamiętać) Julka - JULA, za nic nie powiedzą Julka, tylko Jula, co baardzo denerwuje jej mamę Szymek - SYNEK Natalia - TALIA, bardzo mi się podoba Agatka to BAJA; Weronika to NIKA albo FELA; Wojtek nazywany jest TOJET; a Wiktoria to TYCIA Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 25.06.08, 21:49 Ja w wieku ok. roku miałam zwyczaj wołać "Makaka opa!", gdy chciałam, żeby ktoś wziął mnie na ręce. Ta Makaka to w moim języku Malwinka. (Później braciszek nazywał mnie Matą, Malwinka ma tę wadę, że jest długa i trudna do wymówienia). Jako czterolatka nazywałam siostrzyczkę Asiasią, co oznaczało dla mnie równocześnie żyrafę i dźwig (zupełnie nie wiem dlaczego Asia została Asiasią, bo do żadnej asiasi podobna nie była). Witek mówił czasem na siebie Itek. A moje własne dzieci... dla Agnieszki Piotruś był dłuższy czas Plotusiem. Więcej oryginalnych imionek nie stworzyli, czekamy na radosną twórczość Isii. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 25.06.08, 21:57 Malwinko, ja na mojego domowego Witka mówiłam Titek. Na kuzynkę Beatę Petunia, ale nie wiem, czy to mój pomysł, czy przejęłam po kimś, w każdym razie Beata jest Petunią do dzisiaj. Kuzynka Iwona to Wonia. Kuzyn Maciek mówił o sobie Ciejek, a na swojego brata Artura - Turek lub Tuniu. Kuzyn mojej mamy w rodzinie znany jest jako Lele - moja mama nie umiała powiedzieć "Fredek", wiec powstał Lele. Mój Chrześniak to Taha - tak Łukaszka nazwała starsza o rok kuzynka. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 25.06.08, 21:58 I jak mogłam zapomnieć: czteroletnia Agusia na siostrzyczkę wymyśliła słodkie zdrobnienie Alicyjka A mój M jako dwulatek mawiał na siebie Lalu Pam. Pam - to pan, oznaka silnego poczucia własnej godności, a Lalu... Ktoś chce zgadnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 25.06.08, 22:29 znam małą Renatkę, która przedstawia się Atka i już Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 25.06.08, 23:11 Gość portalu: nemer napisał(a): > Klaudia to KUŚKA Hmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 26.06.08, 22:15 Moj syn wymyslil dla siostry piekne zdrobnienie - Maninia (z odpowiednia intonacja oczywiscie). Szkoda, ze juz sie nauczyl poprawnie wymawiac jej imie. Odpowiedz Link Zgłoś
azyli Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 27.06.08, 09:48 Mój młodszy (1i8) mówi o sobie Pipek, po prostu nie potrafi jeszcze wymówić Piotrek, ale w rodzinie sie już przyjęło, za to na starszego brata już od kilku miesięcy bezbłędnie i dobitnie mówi Tomek. Starszy mówił kiedyś o sobie Tomik - przezwisko przetrwało w wymyślanych dydaktycznych bajeczkach, które opowiadam mu przed snem Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 27.06.08, 20:45 Ach, przypomnialo mi sie jeszcze, ze moj mlodszy brat na nasza sasiadke mowil Pcipcia . Wyobrazacie sobie, jaka byla wsciekla, jak mi sie wyrwalo na podworku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAJECZKA SUper to [...] IP: *.static.sh-wien.inode.at 24.07.08, 14:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: Jakie zdrobnienia imion wymyślają same dzieci 26.09.08, 15:04 gdy mój brat się urodził ja miałam półtorej roku, przywieźli go ze szpitala i mówią mi, że to mój braciszek - Szymon, a ja na to Siopa? i Siopą na dłuuuugo został Odpowiedz Link Zgłoś