hovawartka 18.08.06, 16:17 Moja psica dostała imię u poprzednich właścicieli francuzów- Rosine. Myślałam, że nie ma odpowiednika polskiego, a tu ostatnio znalazłam imię Rozyna (dalej wydaje mi się podejrzane). A jak jest u was? Nieczęsto spotykam psy o imionach ludzkich za to kotów znam dużo, np u moich znajomych - Miecia i Stefan. Pozdrawiam was i zwierzaki! M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Rozyna 18.08.06, 17:43 Całkiem szacowne imię, spójrz na postaci w tej operze opera.poznan.pl/sub.php?sub=g2&c_id=4 Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Rozyna 18.08.06, 18:44 No proszę Dzięki za link, przekonałam się. Francuska wersja jest jednak milsza dla mojego ucha. Pozdrawiam! Magda i Rosine Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Rozyna 25.10.07, 16:26 Moje dwa czarne oszolomy o kocich mordach to Rydzyk i Maryja. Jedno glupsze od drugiego, ale jaki pan, taki kram ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dina Re: Rozyna IP: *.netpower.pl 26.10.07, 11:11 kretynofil! Jak nie masz nic do powiedzenia to po co zabierasz głos.Takie to płytkie co napisałeś jest mi cię strasznie żal Oj biedaku taki jesteś żałosny fe fe Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Rozyna 26.10.07, 12:11 A ty Dina czego histeryzujesz? Załosna jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgredulka Re: Rozyna IP: *.um.warszawa.pl 26.10.07, 11:22 A ja mam Filipa i Felka Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 18.08.06, 18:46 Moj (anglojezyczny ) pies ma na imie Joey, czyli po polsku, swojsko, Jozio. Kiedy cos przeskrobie staje sie Joseph'em. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 18.08.06, 18:49 super) pozdrów niegrzecznego Josepha! A dziś w Alternatywy 4 przypomnial się pies pana docenta "Teodor! Do domu!" M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trochę psie imie Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 15:41 mam ja a mój pies jamnik ma imię zupełnie ludzkie czyli Teodor ... więc równowaga w przyrodzie została zachowana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szu A wielkiego Szu pamietacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 22:36 Kogo ograł w Lutyniu Szu? Pana ... MIKUNA No i nasz kocur na cześć tego ostatniego ma na nazwisko Mikun, a imię jest nieistotne Odpowiedz Link Zgłoś
souhlaska Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 18.08.06, 19:14 nasz kot nazywa sie karol. karol kot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.stat.gov.pl 25.10.07, 14:00 Mój królik - Penelopa. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 25.10.07, 16:23 > nasz kot nazywa sie karol. karol kot Fajnie Poprzedni kot mojej mamy miał na imię Alicja - podejrzewaliśmy go, niesłusznie, że jest kotką, ale kiedy wyszło szydło z worka postanowiliśmy nie zmieniać mu imienia. Obecny nazywa się Jacek Kwiatkowski - tak ma wpisane w dokumentach. Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 26.10.07, 11:06 u nas bylo odwrotnie: myslelismy, ze to kocurek i dostal imie rysiek (bo byl z lasu i nie ma ogona); potem okazalo sie, ze to kotka, ale rysiek zostal ('ryska' juz tak nie brzmi...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.186.21.099.vip-net.pl 27.10.07, 11:24 Karol Kot seryjny morderca w latach 60-tych.Brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: 141.197.14.* 26.10.07, 07:56 A nasza kotka - Pelasia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosiaa Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.07, 17:25 Mój ukochany kundelek nazywa sie ANTOŚ !!!!!!! szalony piesek Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.10.07, 13:21 Z kotem o takim imieniu strach się bać... A propos - widziałaś? deser.gazeta.pl/deser/1,83453,4607819.html Odpowiedz Link Zgłoś
ulakoszula Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 18.08.06, 21:25 Imiona znanych mi psów: Władek i Michał (z "jednej wsi") oraz Tola. Kiedyś miałam kota Maćka. Odpowiedz Link Zgłoś
ape_pol Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 18.08.06, 21:58 Kaja- to imię nigdy nie kojarzyło mi się z imieniem ludzkim ale zawsze z psim. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamix Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 18.08.06, 22:36 Ja mam świnkę morska - Juliana. Poprzednia była Malania . Był też kot Florian i pes August. Moje zwierzaki zawsze miały ludzkie imiona, ale specjalnie takie ... obciachowe . Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 18.08.06, 22:55 Miałam świnki morskie o imionach Kasia i Matylda. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 19.08.06, 14:02 mamamix napisała: > Ja mam świnkę morska - Juliana. Poprzednia była Malania . Był też kot Florian > i pes August. Moje zwierzaki zawsze miały ludzkie imiona, ale specjalnie takie > ... obciachowe . Obciachowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Moim zdaniem tak IP: *.botany.gu.se 25.10.07, 14:14 a moim zdaniem Julian czy August jest tak samo "obciachowy" jak Bartus. Kwestja gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Moim zdaniem tak IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.07, 11:01 Gość portalu: titta napisał(a): > a moim zdaniem Julian czy August jest tak samo "obciachowy" jak > Bartus. > Kwestja gustu. Też tak uważam. Poza tym Bartuś - Bartek kojarzy mi się z marką obuwia. I dla mnie jest brzydkie. I co ty na to, mamusiu, ekspertko od "obciachowych" imion? Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 18.08.06, 23:40 mam kota Bolesława (okazał sie byc kotką) miałam kota Henryka, ale zwiał (również dziewczyna)czyli "Kopernik była kobietą"... Odpowiedz Link Zgłoś
isztar.6 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 19.08.06, 12:47 Dając imię Gaja kotce nie wiedziałam że są ludzie o takim imieniu, a jednak są. www.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=40838917 Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 19.08.06, 14:11 Moja prababcia byla wielka kociara i wszystkie koty (rowniez te sasiadzkie, ktore wpadaly tylko na zarlo) nosily imiona na "z", wiekszosc z nich ludzkie. Np. pamietam (z opowiesci badz osobiscie) Zygmunta, Zygfryda, Zbycha, Zawisze, Zachara, Zdzicha, Zenobie, Zuze, Zuzanne (dwie rozne kotki), Zoje i Zyte. Ale byl tez, pamietam, Zantek, Zedmund i Zemilka. Zedmund (aka Mundial) sie okocil w ktoryms momencie... Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 19.08.06, 14:31 Moi rodzice mają jamnika szorstkowłosego,który ma na imię FilipJa mówie do niego Filippo! Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 19.08.06, 15:14 zedmund, zantek i zemilka)) brawo dla prababci!! Pozdrawiam! Zmagda Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 25.08.06, 19:25 ik_ecc napisała: > Zedmund (aka Mundial) sie okocil w ktoryms momencie... DD To samo spotkało kiedyś Tomka, kocura mojej przyjaciółki Odpowiedz Link Zgłoś
anyaw73 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 25.08.06, 20:18 Dwa zowie Stefan i Karol, pies Sonia i Denis acha w rodzinie byl jeszcze pies Zuza, Borys, Rafael oraz Max. Anya Odpowiedz Link Zgłoś
no_elle Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 26.10.07, 12:29 Miała obłedne poczucie humoru. Mój obecny kot to Borys ale cześciej woła się na niego pusiek albo sierściuch. Pies nosi imię chianti na cześć ulubionego wina. Miałam tez kota który nazywał się Marian oraz jednego Eustachego( stasiu) Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 19.08.06, 19:21 czesc Obecnie w domu mam dwa zwierzaki. Długotelniego juz kotka Bazylego, i roczną suczkę(notabene wyżlicę wiec juz nie wygląda jakby miała rok a podobno jeszcze rośnie)o imieniu Greta. Zmiana imienia nastąpila natychmiast jako ze jej hodowca nazwał ją Berta. Co nie podobało sie wszystkim członkom naszej rodziny. Wcześniej też mieliśmy psa o imieniu Cezar. P.S. Moja przyjaciółka ma kota Józefa Jeśli jeszcze cos sobie przypomnę to napiszę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 20.08.06, 09:18 teriery irlandzkie Edgar bazyl Cara (imie od hodowcy, czyt. Kara, prze corke zwana kacią) kot Kocio (od Konstantego) koza Annekee Odpowiedz Link Zgłoś
maja8549 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 01.02.07, 22:07 hej masz dwa teriery irl...jak sie chowaja razem? pytam bo mam jednego i zastanawiam sie nad kupnem brata, zeby sie nie nudzil w domu. deryl sie nazywa zmiana natychmiastowa bo hodowca wymyslil Doriana... Odpowiedz Link Zgłoś
kkkarolina Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 22.08.06, 22:24 Ja miałam Mysza Wieńczysława . Przekochany był Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 23.08.06, 23:26 Miałam kotkę Izę i Maćka... też kotkę. Iza została Izą ze względu na zamiłowanie do lizania wszystkich po wszystkim i niegdyś popularną piosenkę "O Iza, przestań mnie tu lizać")) A Maciek... bo to takie kocie imię. No i na początku miał być samcem. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 24.08.06, 02:07 Moim zdaniem fajnie jest nadawac zwierzetom rozne smieszne lub zbyt wyszukane imiona, tak troche dla obciachu. Gdybym teraz nabywala koty nazwalabym je Onufry i Pafnucy, gdybym miala szczurzyce nazwalabym ja Gryzelda. Jeden z naszych psow nazywa sie Rudolf (pisalam o wyborze jego imienia w grudniu), drugi pies i 2 koty nie nosza ludzkich imion. Jezeli kiedys nabedziemy malego bialego pieska o ktorego zabiega nasza mala pociecha to chetnie nazwalabym go Teofil lub Hipolit. Zreszta Rudolf jest nazywany rowniez Randolfem, Rufusem a nawet Rodrigezem..:o) Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 25.08.06, 12:44 Ostatnio wychodząc ze sklepu, słyszę jak facet mówi: Dżesika, gdzie idziesz? Zostań i czekaj! Rozglądam się, bo imię jakoś tak znajomo zabrzmiało i widzę dużą sunie wilczurkę, normalnie zaczęłam się śmiać (ekstra). Idę dalej i zastanawiam się dlaczego Dżeskia wydała mi się znajoma i bingo, tak nazwali "gumową lale" koledzy mojego nie męża, którą rzekomo miał w szafie , na półce nr 2c. Odpowiedz Link Zgłoś
umber82 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 25.08.06, 12:56 miałam psa Oskara, mojej mamie dostąło się po nosie od matki która wołała swojego synka a moja mama psa Ale mój pies był z 15 lat starszy do tego Ludzkiego Oskara Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Miałam królicę miniaturową imieniem Alinka n/t 26.08.06, 19:13 prześliczna była - lewek srebrzystoszary, ale mocno charakterna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eyka nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 26.08.06, 19:31 wg. mnie swiadczy tylko o zlym guscie ich wlascicieli i watpie, czy np. pani Maria ucieszy sie na podworku jak zawolacie tak swoja ulubiona sunie. Zreszta czy sami chcielibyscie aby ktos z waszego otoczenia nazwal waszym imieniem psa, kota czy krolika??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 26.08.06, 19:46 Moja przyjaciółka miała psa nazwanego na moją cześć; to było miłe Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 26.08.06, 20:30 eyka napisała: > Zreszta > czy sami chcielibyscie aby ktos z waszego otoczenia nazwal waszym imieniem psa, > > kota czy krolika??? Uwielbiam koty i dlatego bardzo się cieszę, że kotka dziewczyny mojego brata ma na imię tak jak ja. O. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 26.08.06, 20:48 eyka napisała: > czy sami chcielibyscie aby ktos z waszego otoczenia nazwal waszym imieniem > psa, kota czy krolika??? Mieszkam za granica, gdzie moje imie jest dziwolagiem, ale do przegryzienia dla obcojezycznych kiedy je przeliteruje. Pracuje (min) jako instruktor w osrodku szkolenia psow. Pewnego dnia podeszla do mnie starsza pani i powiedziala, ze ma wlasnie miot owczarkow niemieckich i brakuje jej imienia dla jednej z suczek - i czy bym sie nie obrazila gdyby ja nazwala moim imieniem, bo wg niej moje imie bardzo pasowaloby do tej wlasnie rasy. Bylam absolutnie wzruszona! I do dzis jestem dumna ze ktos po mnie nazwal psa! Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 26.08.06, 21:39 a co jak idac ulica uslyszycie np.tutaj wasze imie DO NOGI, SIAD itp? tez bedzie sie wam tak podobac? Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 26.08.06, 21:46 Przykro by mi bylo gdyby ja zle traktowali, ale po za tym to zdecydowanie bym sie cieszyla. Na ewentualne np zawody posluszenstwa (bo tak moze skonczyc moja imienniczka) bardzo chetnie bym sie wybrala posekundowac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 26.08.06, 22:37 Trochę dystansu. Nic się nam od tego złego nie stanie, korony mamy mocno poprzytwierdzane do głów. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 29.08.06, 04:12 Moj kolega w pracy juz nawet nie zwierze ale maszyne, taki odkurzacz do basenu nazwal Matylda, dlugo zanim moja mala sie urodzila. Nie powiedzial mi tego kiedy postanowialam ze tak nazwe coreczke. Dopiero niedawno sie dowiedzialam i nic mi to wogole nie przeszkadza, ot zabawne i slodkie imie (acz niemodne w USA) i dlatego takie sobie wybrali dla pozytecznej maszyny. Ja i tak nie nazwalabym inaczej mojej Grubyldy :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 01.02.07, 23:54 eyka napisała: > Zreszta > czy sami chcielibyscie aby ktos z waszego otoczenia nazwal waszym imieniem psa, > kota czy krolika??? szczerze mowiac.... tak)) byłabym zaszczycona Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat 25.10.07, 23:47 > eyka napisała: > > > Zreszta > > czy sami chcielibyscie aby ktos z waszego otoczenia nazwal waszym imienie > m psa, > > kota czy krolika??? Wszystkie koty, podworkowe, mojej Prababci nazywaly sie Zuzia, na czesc jej najmlodszej prawnuczki. Prawnuczce sie podobalo. A imie sluzylo wylacznie do tego, zeby poinformowac koty o wystawieniu jedzenia. A my mamy psa, znajde, o dosc dziwacznym imieniu Kejla. Takie bylo napisane na obrozy, wiec nie zmienialismy. Mozecie sobie wyobrazic moja mine, gdy oprowadzajac jakas Kanadyjke, dowiedzialam sie, ze tak wlasnie ma na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat IP: 195.136.98.* 25.10.07, 16:15 Mój wujek ma kotkę Kaśkę - z chęcią przygarnęłam jedno z jej maleństw i nazwałam ... Ciapkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc-holiday Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat IP: *.aster.pl 25.10.07, 22:34 A po co właściwie ludzie nazywają świnki morskie, chomiki, itp? Jeszcze nie widziałem, żeby jakiś tego typu stwór przybiegł zawołany po imieniu, ale może się mylę? Natomiast rybka nie zareaguje na 100%, znam takich, co rybki też nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: washoe Re: nadawanie ludzkich imion dla zwierzat IP: *.aster.pl 27.10.07, 00:38 Nie miałabym nic przeciwko Moja kocia nazywa się Ola Odpowiedz Link Zgłoś
amazon500 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 29.08.06, 23:36 Moja sąsiadka miała kiedyś psa Zenka. Ludzkie imiona noszą przeważnie konie pociągowe na wsi i konie dorożkarskie. Najczęściej są to imiona typu Kuba, Maciek, Baśka itp. Kiedyś zapytałam jednego dorożkarza, jak ma na imię jego koń i odpowiedź mnie zupełnie rozwaliła koń się bowiem nazywał... Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 25.01.07, 15:16 Moja świnka morska miała na imię Gucio Psy znajomej teściów: matka i córka; Zuzia i Czesia (Czesia dlatego, że już po spotkaniu Zuzi z ojcem jej dzieci, okazało się, że to pies Kiszczaka, czego w Związku Kynologicznym przygłucha znajoma nie dosłyszała - bo jej się pytali cz może być) suczka koleżanki Uleńka kiedyś jechałam pociągiem, w którym podróżował również zwariowany pies Stefan (jego pani ciąel do niego mówiłaL Stefanie uspokój się) - a cały zatłoczony wagon miał ubaw po pachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarynka ]; Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.lanet.net.pl 27.01.07, 21:27 Rybka-Sabinka Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 27.01.07, 23:31 Nasze tez anglojezyczne hehe stworzenia to: Psy: Dylan i Zara Koty: Sophia i Maisy Swinki morskie: Poppy i Hazel Wazammy Koziol: Marcus (stworzenia ` z odzysku` wiec z takimi imionami juz przyszly) Papuzka falista: George (skrot od Georgina) Byly jeszcze kury z ktorych jedna miala stale imie - Sarah I to chyba na tyle bo reszta ma nieludzkie imiona. a mrowki i rybki zadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.01.07, 13:48 moje kotki (w podpisie) to Gucio (zdrobnienie od Gustaw Konrad) i Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
no_elle Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 26.10.07, 12:37 Prawie jak mój Borys Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Fryderyk i Jerzy :)))) 30.01.07, 11:19 Czyli nasze kocury, Fred i George (po braciach Weasleyach z "Harry'ego Pottera"). Ale np. mój brat wyniósłszy się na wieś został panem psa o imieniu... Bartek. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 03.02.07, 01:56 Bylam ostatnio w sklepie dla zwierzat, i sprzedawali takie do przygarniecia no i w jednej klatce siedzial maly czarny jamnik o imieniu Victor.... musialam wyjsc aby uniknac nabycia Victora... i chyba wlasnie imie spowodowalo ta iskre... mam nadzieje ze znalazl fajne domostwo dla siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 26.04.07, 19:23 Kot koleżanki - Leon Odpowiedz Link Zgłoś
martushka1 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.04.07, 12:58 Ja mam koty Franciszkę i Rudolfa oraz psy Wacławę i Klotyldę Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.04.07, 14:12 Miałam suczkę Maszę [tak nazwali ją poprzedni jej właściciele]. Mam suczkę Gerdę która była Sonią [Sonia to też po poprzednich właścicielach, ale co trzecia suczka w moim miasteczku to Sonia] i suczkę Norę [z inicjatywy Teściowej] oraz psa Bohuna [tylko nie wiem, czy to jest również imię, czy też tylko nazwisko Iwana Bohuna]. Miałam kozę Zosię i kozła Ryszarda odratowanych przed ubojem [teraz mieszkają w mini zoo w podbydgoskim Myślęcinku]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.chello.pl 26.10.07, 13:17 figrut napisała: > psa Bohuna [tylko nie wiem, czy to jest również imię, czy też tylko nazwisko > Iwana Bohuna] tylko nazwisko, Bohun był Jurko [tudzież Iwan )]. )) swoją drogą świetne imię dla psa ))) Odpowiedz Link Zgłoś