mama_trzylatki 25.08.06, 13:08 czy podoba Wam się to imię.W przedszkolu u mojej siostrzenicy jest dziewczynka o tym imieniu.Wszyscy wołają: Sandra.Jak dla mnie to zbyt wyszukane imię,nie nadałabym go mojej córce,ale może komuś się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziewczynka_bez_zapalek Re: A Kasandra? 25.08.06, 15:03 wolę Sandrę od Kasandry ... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: A Kasandra? 25.08.06, 15:40 Nie podoba mie sie w ogole, tez sadze ze lepsza juz Sandra Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: A Kasandra? 25.08.06, 16:23 Podobać to się podoba,ale kojarzy się tak jednoznacznie,że trudno tak dać na imię zwłaszcza PL. Sandra to już zupełnie inne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A Kasandra? 25.08.06, 17:27 A mnie się podoba. Tym imieniem podpisywał się śp. Tomasz Beksiński w swoich felietonach w Tylko Rocku. Skojarzenie jak dla mnie bardzo pozytywne. To imię mogłaby nosić moja córka. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: A Kasandra? 25.08.06, 17:42 Tylko pod warunkiem, ze nie będzie się NIGDY odzywała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Kasandra? 25.08.06, 18:31 Samo w sobie się podoba, i to o całe niebo bardziej niż Sandra. Natomiast kontekst kulturowy jest oczywisty. Niemniej gdybym miała wybierać spośród tych dwóch dla własnego dziecka, wybrałabym Kasandrę, bo Sandra również posiada pewien kontekst kulturowy, który jest dla mnie nie do zaakceptowania, a Kasandra to właściwie nieszczęśliwa, ale "słuszna" postać. Przez Apollona nikt jej nie chciał słuchać, i to był jej największy dramat - ona wszak nie SPROWADZAŁA nieszczęścia, tylko przed nim ostrzegała. Gdyby trojanie posłuchali mądrej kobiety, być moze w porę by się ewakuowali i żyli długo i szczęśliwie. Zatem, verdano, nie "pod warunkiem, że NIGDY by się nie odzywała", ale "pod warunkiem, że każde jej słowo będzie się traktować poważnie i podejmować środki zapobiegawcze". Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A Kasandra? 25.08.06, 18:33 Jestem dokładnie tego samego zdania co Gaudencja. Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: A Kasandra? 07.09.06, 10:27 Ale to jest bardzo specyficzna postać biblijna.Myślcie trochę o etymologii waszych imion ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A Kasandra? 07.09.06, 11:46 bszalacha napisała: > Ale to jest bardzo specyficzna postać biblijna.Myślcie trochę o etymologii > waszych imion ludzie. ????? Nie jestem, co prawda, znawcą Biblii, ale jestem w zasadzie pewna, że żadnej Kasandry w niej nie było. W odróżnieniu od "Iliady" Imię Kasandra podoba mi się, jesli je wyjąć ze wszystkich możliwych kontekstów. Z tymi kontekstami to już gorzej... Ani ta mitologiczna nie kojarzy mi się najlepiej - w najlepszej wersji wieszczka, której nikt nie słucha, w najgorszej jeszcze gorzej (składanie bogom obietnic, których się nie zamierza dotrzymać, nie świadczy o rozsądku). A skojarzenie z Tomaszem Beksińskim dla mnie też nie jest akurat najlepsze... Odpowiedz Link Zgłoś