olianka 17.01.07, 17:36 Spotkałam dzisiaj Polkę o takim imieniu. To odpowiednik naszej Małgorzaty i szczerze mówiąc Margita podoba mi się bardziej. Co nie znaczy, że pochwalam pomysł nadawania tego imienia, jeśli rodzice są Polakami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corleinne Re: Margita 18.01.07, 23:59 Margitę zaklasyfikowałabym jako "na-siłę" spolszczanie obcojęzycznej wersji imienia, które ma swoją polską wersję i nie ma wyraźnej potrzeby pożyczania. Przykłady analogiczne - Karina, Malina, Luiza, Angelika itd. Ja jestem przeciw. Szczerze mówiąc, brzmieniowo też mi się to imię niezbyt podoba. Sylaba GI w żadnej postaci i w żadnym imieniu nie brzmi dla mnie atrakcyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Margita 20.01.07, 02:14 Znam w Krakowie jedną aktorkę, która używa tego imienia. Nie jestem z nią jednak na tyle zaprzyjaźniona, żeby zapytać, czy to jej chrzestne imię, czy sceniczne Mam wrażenie, że widziałam ją gdzieś podpisaną jako Małgorzatę... ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś