papetka1 26.02.07, 16:01 Co myślicie o imionach, które mają podwojone spółgłoski? Z imion żeńskich: Arletta Anna Hanna Żanna Adrianna Zuzanna Joanna Violetta Marianna Emma Bibianna Julianna Bernadetta Lilianna Stella Imiona znane bardziej z innej formy: Anetta Kamilla Imiona męskie: Apollo Innocenty Otto Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papetka1 Re: Podwojone spółgłoski 26.02.07, 16:09 Podwojone spółgłoski występują częśiej w imionach żeńskich.Imiona typu Anetta, Kamilla- nietypowe, ale znam osoby, które je noszą Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Podwojone spółgłoski 26.02.07, 18:02 Kazdy przypadek takiego imienia jest inny. Istnieje kolosalna różnica między Hanną i Marianną a Arlettą czy Anettą. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Podwojone spółgłoski 26.02.07, 19:51 dołożę jeszcze Mariettę Znam jedną Marietę, która wściekała się, gdy jej wszyscy na siłę dokładali jeszcze jedno T. Ona była Marieta przez jedno t i już. A ja próbowałam wymowy i obie wersje, przez 1 i przez 2 t są faktycznie inne, faktycznie różne... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podwojone spółgłoski 26.02.07, 20:26 Bo Mariet8t)a to po "ludzku" Malgorzata))). Istnieja jeszcze takie cuda jak Iwonna, Bozenna, Marzenna... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Podwojone spółgłoski 26.02.07, 21:26 annajustyna napisała: > Bo Mariet8t)a to po "ludzku" Malgorzata))). Mariette to "petite Marie", czyli Marysia Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podwojone spółgłoski 27.02.07, 09:37 Patrz, pomieszalam z Margarita))). Pozdrawiam. Ps. Greta (tez Malgorzata) to swoja droga tez piekne, samodzielne imie... Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Podwojone spółgłoski 26.02.07, 21:11 moja corka ma na imie Stella i zdaje sobie sprawe ze jest jakas trudnosc w wymowie i trzeba sie jednak przylozyc zeby powiedziec wyraznie Stella a nie np Stela choc ktos kto szybko mowi wymawia wlasnie Stela choc uwazam ze mowi sie bardziej miekko niz np twardsze T w imieniu Anetta albo Wioletta znowu w takich imionach zdrobnienie jest latwiejsze do wymowy - Anetka, Wioletka a Stelle zdrabnia ewentualnie rodzinka - Stellunia ja wymawiam Stella i juz - tak mi sie podoba poprostu Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podwojone spółgłoski 26.02.07, 21:18 Stella w niemczech czesto jest wymawiana Sztela...A trakie ladne imie:///. Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Podwojone spółgłoski 27.02.07, 09:15 Moja córka ma na imię Izabella. Tylko w urzędach czasem muszę zaznaczyć, że jej imię pisze się przez dwa "l", na codzień przecież nikt do niej tak nie mówi, gdyż brzmi to zbyt oficjalnie. Jest po prostu Izą Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Podwojone spółgłoski 02.03.07, 17:28 ja rodzilam w niemczech i wlasnie wymawiali Stela poprostu akcentujac sylabe "ste" w przeciwienstwie do nas - my akcentujemy to podwojne L Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Podwojone spółgłoski 05.08.07, 13:54 Co do wymowy Stelli i innych imion zawierajacych podwojna spolgloske, to normalna wymowa polska nie przewiduje wyraznego wymawiania obu liter (brzmi to hiperpoprawnie), normalnie spolgloska jest po prostu przedluzona, rowniez w tak popularnych iminach jak Anna. Ja poprzez jezyk niemiecki mam tendencje do wymawiania pojedynczego. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Podwojone spółgłoski 31.12.07, 16:20 Podoba mi sie wymowa "po polsku". Szczegolnie podwojne ll i nn. Rilla to swietne imie - ale niestety traci dla mnie caly swoj blask w wymowie oryginalnej, made in Canada Lubie tez bardzo imie Mirella, Arabella, Adrianna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Podwojone spółgłoski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 20:21 Zależy od imienia - podobają mi się Marianna, Emma, Julianna..., ale Violetty, czy Arletty bardzo nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś