troubleska 03.07.07, 10:40 Słynna ostatnio z powodu odważnej decyzji Mika Brzeziński, córka Zbigniewa, zmusiła mnie do zastanowienia się nad jej imieniem. Mika Emilie Leonia Brzezinski ma drugie imię po matce, a trzecie po babce ze strony ojca. Tylko skąd wzięła się Mika? Mika to fiński Michał plus imię znane w Japonii. Dlaczego jednak Polak i Czeszka z tzw. inteligenckich rodzin nazywają swoją córkę Mika? Czy w Czechach brzmi ono ładnie? A może w US skoro córka Michała Urbaniaka również ma na imię Mika i również urodziła się w US? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Mika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 11:00 Może jestem nie na czasie, ale nie wiem, kto zacz - Mika Brzeziński Mika - samo imię brzmi troszkę jak skrót, ale to nie znaczy,ze jest brzydkie. W sumie dla nastolatki czy dziecka Mika brzmi fajnie. Tylko jakos nie umiem sobie wyobrazic takiej Miki w wieku srednim lub babci Miki. Brzmi troszeczke jak imie kotki. Takie mam skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mika 03.07.07, 11:15 Mika jak Nika - ładne, ale strasznie zdrobnieniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Mika 03.07.07, 11:21 Mika ma 40 lat, jest amerykańską dziennikarką, która ostatnio w programie na żywo odmówiła przeczytania - jako najważniejszej informacji dnia - wiadomości dot. opuszczenia przez Paris Hilton więzienia. Argumentowała to tym, iż temat jest gorzej niż błahy, szczególnie w świetle innych wydarzeń. Dla stacji amerykańskich był to jednak tzw. breaking news przyćmiewający wszystko inne. Mika jest córką Zbigniewa Brzezińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veranillo Re: Mika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 18:35 Imię Mika znam tylko jako zdrobnienie, z dwóch źródeł: jako zdrobnienie Mikaeli (w językach skandynawskich) oraz Dominiki (tak mówiono na moją znajomą). Nie sądzę jednak, żeby to w jakikolwiek sposób tłumaczyło pochodzenie imienia w tym akurat przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Mika 03.07.07, 20:16 Znam jedna Mike, ktora ma teraz prawie 4 miesiace. Jej tata jest pol- Japonczykiem, wiec wybor imienia uwazam za w pelni uzasadniony. Podoba mi sie i kojarzy glownie z takiem blyszczacym nalotem na kamieniach Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Mika 03.07.07, 20:18 We Francji to zdrobnienie od meskiego imienia Mickaël, nadawane rowniez w tej zdrobnialej formie Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Mika 03.07.07, 21:09 W USA jest taka dowolność i wolność,że i Mika przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś