donmari 29.03.08, 14:55 Co sądzicie? Dziś w lokalnej gazecie natrafiłam na miniwywiad z przedszkolakami, na temat"Kim chciałbyś być w przyszłości"? Jedna z dziewczynek miała na imię właśnie Andronika. Dla mnie brrr, taka przerobiona Weronika ,kojarząca się w dodatku(przepraszam, ale muszę to napisać) z andrologią. A dla Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
himilke Re: Andronika 29.03.08, 15:16 coz, nie dziwne, ze Ci sie kojarzy z andrologia, imie zawiera ten sam rdzen aner, andros-co oznacza czlowiek, mezczyzna.Andronika to zatem "zwyciezajaca meza" Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Andronika 29.03.08, 19:54 A ja miałabym skojarzenie z androidami. Przepraszam. Z imion o tym rdzeniu najbardziej podoba mi się zdecydowanie Andromeda. Chociaż trochę szkoda mi Andromachy - fantastyczna imienniczka, ale na imię nie jestem niestety w stanie spokojnie patrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Andronika 30.03.08, 13:31 Lubię Andronikę, tak jak i wiele innych imion "nikowych". Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Andronika 30.03.08, 15:25 znasz inny tekst, czy tylko ten jeden: "Jaki ma zawód, kim są rodzice?" Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Andronika 30.03.08, 16:08 aneladgam napisała: > znasz inny tekst, czy tylko ten jeden: "Jaki ma zawód, kim są rodzice?" a co? nie moge byc ciekawy? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Andronika 30.03.08, 17:30 możesz, pewnie szkoda tylko, że wyłącznie w tej jednej kwestii piszesz dyplom z uwarunkowań społecznych nadawalności imion? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Andronika 31.03.08, 08:50 aneladgam napisała: > możesz, pewnie szkoda tylko, że wyłącznie w tej jednej kwestii piszesz > dyplom z uwarunkowań społecznych nadawalności imion? nie, ale ciakawe mnie bardzo wybor imienia i pochodzenie spoleczne rodzicow. prowadzilem kiedys o tym caly wyklad na uniwerku Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Andronika 31.03.08, 10:02 jak masz skrypt albo prezentację to chętnie przeczytam a z ciekawości, wywiad był odkrywczy czy jechał stereotypami, typu "W wielodzietnych rodzinach imiona są hamerykanske"? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Andronika 31.03.08, 11:08 > jak masz skrypt albo prezentację to chętnie przeczytam nie..to bylo 10 lat temu na studiach. > a z ciekawości, wywiad był odkrywczy czy jechał stereotypami, typu "W > wielodzietnych rodzinach imiona są hamerykanske"? Odkrywczy..czy ja wiem... poprosilem znajomego policjanta o to zeby przejzal swoje archiwum z danymi o rodzinach patologicznych b. kolezanka z kuratorium tez przegrzebala swojej listy i dostarczyla najczesciej powtarzajace sie imiona zagramaniczne c. plus jeszcze troche danych od kolezanki dyrektorki szkoly w malym miasteczku. Wiadomo, ze przewazaly BAsie, Asie, Anie, Paulinki, Adasie itd... Ale jezeli juz trafialo sie jakies hamerykanskie imie..to najczesciej okazywalo sie ze rodzice dorobili sie na bazarku lub caly czas tam pracuje (tak ogolnie). W szkole byly 3-4 osoby z mieszanych malzenstw, wiec tu imiona mialy swoje rozsadne uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Andronika 30.03.08, 16:49 Mnie się podoba, choć sama pewnie obawiałabym się skojarzenia z andronami. Rodzice musieli być z pewnością osobami nietuzinkowymi, skoro wybrali dla córki tak rzadkie, niewywodzące się z kultury masowej imię. Zapewne otrzymała je albo po jakiejś przodkini, albo w związku z kulturą grecką lub wczesnochrześcijańską (Bizancjum). Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: Andronika 27.08.08, 14:18 Nawet mi się podoba, nie mam też jakichś silnych negatywnych skojarzeń. W każdym razie lepsza Andronika od Weroniki, której nie mogę znieść. Odpowiedz Link Zgłoś
aire1 Re: Andronika 27.08.08, 14:27 Tyrus Andronicus, był kiedyś taki film. A jeszcze kojarzy mi się z dziedziną naukową, równie ładnie brzmi Cybernetyka. Jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Andronika 27.08.08, 15:07 Też mi się Tytus błyskawicznie skojarzył. Nie wiem, jak z Androniką, ale Androna nie jest taka całkiem nieznana, dwie znam osobiście, a pamiętam też, że w "Mazowszu" były siostry Androna i Brygida Linartas, ta pierwsza jakoś sensacyjnie i egzotycznie wyszła za mąż chyba w latach sześćdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Andronika 27.08.08, 16:13 Fajne i od razu, tak jak moim przedmowcom stanal przed oczami Anthony Hopkins i jego Tytus Andronikus Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Andronika 27.08.08, 23:22 I taka sztuka Szekspira... Mam za dużo skojarzeń z tym imieniem - andrologia, androgynia, android, androny. (Ja wiem, że większość z nich ma ten sam rdzeń). No i z Tytusem oczywiście. Dla mnie trochę za ciężki bagaż. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Andronika 28.08.08, 00:34 Znam Andronę. Starsza kobieta, chyba już zdrowo po 60-tce. Zresztą tych dziwacznych imion, które rodzice nadali swoim dzieciom ponad 50 lat temu jest sporo. Nie były rzadkością Kaliny, Maliny itd. A Andronika - nie wiem, skąd się wzięło to imię, ale brzmi całkiem ładnie. Na pewno lepiej, niż Androna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 11:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Andronika 28.08.08, 12:51 Imię Androna kojarzy mi się niestety z... pleceniem andronów Ale już Andronika nie kojarzy mi się tak Z imion, nadanych dzieciom jakieś 60 lat temu: Alojza Alazeda Otto Eufemia Arleta /całkiem wspólczesne/ Odpowiedz Link Zgłoś